Ananas: Un fruct cu multiple beneficii pentru sanatate
Fructele sunt o parte esentiala a unei vieti sanatoase si ar trebui sa fie incluse in meniul zilnic, deoarece organismul uman are nevoie de vitaminele si mineralele pe care acestea le ofera. Ananasul contine bromelaina, o enzima care afecteaza in mod pozitiv digestia, permitand defalcarea proteinelor, datorita cresterii productiei de sucuri gastrice si avand efect de stimulare a microcirculatiei. Contine vitamine, cum ar fi C, ideala pentru a evita racelile, insa ananasul are in compozitie si vitamina A, B si acid folic, desi in cantitati mai mici. Ananasul, inclus in numeroase diete pentru caloriile sale scazute, este un fruct bogat in vitamine si minerale, cu proprietati multiple si beneficii pentru sanatate, fiind un aliat excelent in digestie.
Proprietatile ananasului
Principala componenta nutritiva a ananasului, la fel ca majoritatea fructelor, este apa (85%), prin urmare, este un aliment care nu are multe calorii, ceea ce demonteaza credinta populara ca ananasul se ingrasa. Cu toate acestea, deoarece contine si zahar, se recomanda consumul acestui fruct in cantitati moderate. Ananasul proaspat este bogat in vitamine, in principal vitamina C (12 mg / 100 g). In ceea ce priveste continutul de minerale, merita mentionata bogatia sa in potasiu, insa contine, de asemenea, magneziu si fier. Ananasul are o enzima, bromelaina, gasita in tulpina si fructe, care faciliteaza digestia. In special, are virtutea fragmentarii proteinelor si a transformarii lor in aminoacizi, ceea ce favorizeaza procesul digestiv.
Bromelaina
Enzima bromelaina, prezenta in ananas, faciliteaza digestia proteinelor, ceea ce aduce beneficii persoanelor care sufera de indigestie, gaze sau aciditate. Este o arma impotriva celulitei, capabila sa fragmenteze proteinele si sa separe tesuturile celulitei, favorizand eliminarea grasimilor.
Sursa de fibre
Ananasul este o sursa excelenta de fibre dietetice. Consumul de fibre reduce riscul de a dezvolta cancer de colon, de asemenea, daca suferim de constipatie, datorita continutului ridicat de fibre, ananasul poate ajuta la imbunatatirea tranzitului intestinal. Acest fruct este un aliment bun pentru a fi introdus in dietele de pierdere in greutate, deoarece are putine calorii.
Bogat in vitamine
Acest fruct exotic este o sursa bogata de vitamine si minerale, cum ar fi magneziul, care ajuta la intarirea oaselor. De asemenea, reduce riscul de gingivita, deoarece este un antiinflamator natural. Datorita continutului ridicat de apa, ananasul ne poate ajuta sa mentinem un echilibru bun al apei in corpul nostru.
Beneficiile ananasului pentru sanatate
Ananasul este considerat un "medicament" pentru bogatia sa in vitamine, dar mai presus de toate pentru proprietatile enzimei pe care o contine. Mai jos vom detalia beneficiile sale incredibile pentru sanatate:
Este un fruct digestiv
Includerea ananasului in alimentatie este deosebit de benefica, deoarece stimuleaza productia de sucuri gastrice, ananasul fiind si de ajutor pentru digerarea proteinelor. Persoanele cu dispepsie, fie prin hipoclorhidrat - lipsa sucurilor gastrice - sau prin atonie gastrica - dificultatea de a goli continutul stomacului - au in ananas un aliat daca il servesc in stare naturala si nu sub forma de compot sau alte procesari, deoarece prin caldura actiunea bromelainei este anulata. Cu toate acestea, consumul de ananas este contraindicat la persoanele care sufera de ulcer gastroduodenal si gastrita datorita continutului sau acid si capacitatii sale de a creste productia de sucuri gastrice.
Furnizeaza energie
Ananasul are minerale precum magneziu, fosfor si fier, dar mai presus de toate, cantitatea de iod pe care o are iese in evidenta. Iodul, printre multe dintre functiile sale, este necesar pentru celule pentru a transforma alimentele in energie si productia normala de hormoni tiroidieni.
Combate diareea
Ananasul se poate consuma in cazuri de diaree, deoarece pare sa inhibe cresterea microbilor intestinali (actiune anti-puspida) si imbunatateste receptorii intestinului. Atat decoctul de fructe, cat si cel de radacina sunt recomandate in tratamentul parazitilor intestinali.
Purifica ficatul
Ananasul este un remediu excelent pentru ficat, iar consumul sau regulat este cunoscut pentru cresterea circulatiei in acest organ vital.
Inlatura inflamatia
Ananasul exercita o actiune antiinflamatorie remarcabila, utila in cazurile de tendinita si afectiuni reumatice cu edem al membrelor.
Este un protector impotriva cancerului
Deoarece ananasul interfereaza cu dezvoltarea celulelor maligne (reducand riscul de metastaze ale unor tipuri de cancer) si pare sa sporeasca efectele chimioterapiei.
Favorizeaza dizolvarea mucusului
In caz de raceala, raceala sau sinuzita, mai ales daca acestea sunt insotite de mucus, ananasul este un supliment alimentar excelent, deoarece prin exercitarea unei actiuni proteolitice dizolva mucusul, il face mai lichid si ajuta, in cele din urma, la eliminarea acestuia. Continutul sau de vitamina C este, de asemenea, benefic impotriva racelilor si a tusei.
Bun pentru circulatie
Ananasul este benefic pentru circulatie, deoarece acest fruct are proprietati anticoagulante, care permit, de asemenea, combaterea problemelor, cum ar fi hipertensiunea arteriala. De asemenea, protejeaza apararea, deoarece ananasul este o sursa de acid folic, vitamina esentiala pentru intarirea sistemului imunitar.
Ajutor pentru dietele de pierdere in greutate
Ananasul este un fruct ideal pentru a-l incorpora intr-un plan de dieta pentru a pierde in greutate, deoarece, pe langa imbunatatirea digestiei proteinelor si reglarea tranzitului intestinal, poate ajuta la reducerea balonarii. Ofera ,de asemenea, satietate datorita continutului sau de fibre. In plus, ajuta la prevenirea retentiei de lichide. Ananasul are un continut scazut de calorii datorita continutului ridicat de apa si a continutului scazut de carbohidrati, ceea ce il face ideal pentru a pierde kilogramele in plus.
Ananasul imbunatateste aspectul pielii
Ananasul, in plus fata de toate proprietatile pe care le are pentru sanatate, imbunatateste, de asemenea, aspectul pielii. Hidratarea obtinuta cu aportul de ananas face pielea mai elastica si stralucitoare. In plus, fiind o sursa de vitamina C, contribuie la formarea normala a colagenului pentru o piele sanatoasa. In cosmetice este utilizat pe scara larga ca ingredient pentru a promova procesele de vindecare, pentru a ajuta la vindecarea ulcerelor pielii.
Ananasul ofera fibre si apa corpului nostru, de fapt, are mai mult de 85% apa. In plus, datorita fibrei pe care o contine, acest fruct joaca un rol fundamental in functia colonului si stimuleaza tranzitul intestinal, favorizand eliminarea toxinelor si ajutand la eliminarea excesului de grasimi. De asemenea, imbunatateste digestia, deoarece are bromelaina.
Este important ca ananasul sa nu se prepare la temperaturi ridicate, deoarece din pricina caldurii la care este supus in timpul gatitului, se pierd din proprietatile sale. De asemenea, deoarece ananasul este o sursa de vitamina C, printre multe dintre functiile sale, aceasta contribuie la protejarea celulelor de daunele oxidative. Antioxidantii sunt capabili sa neutralizeze actiunea radicalilor liberi. In plus, aceasta vitamina contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar.
Legatura dintre producerea de serotonina si consumul de ananas
Desi serotonina este un neurotransmitator important din creier, aproximativ 80-90% din cantitatea totala este produsa la nivelul tractului gastrointestinal (mai exact celulele specializate din intestine, plachetele sangvine si celulele mast), iar restul este sintetizat si eliberat in creier, de catre glanda pineala. Pentru ca serotonina produsa in organism nu poate patrunde prin bariera sangvina a creierului, el trebuie sa-si produca propria serotonina.
Desi poate ca pare absurd ca serotonina produsa in stomac nu ajunge la creier, daca in realitate acest lucru s-ar intampla ar avea efecte letale pentru ca acea cantitate imensa ar ,,praji'' practic retelele neuronale. Din acest motiv drogurile psihotrope sunt periculoase pentru ca ele afecteaza ireversibil creierul si poti ajunge in coma sau poti sa faci AVC cu consecinte fatale. Concret, in productia de serotonina este utilizat aminoacidul triptofan. Acesta este derivat de catre organism din alimentele pe care le consumam, ceea ce arata rolul deosebit de important al alimentatiei asupra functionarii noastre.
Totodata, ultimele cercetari din domeniu din ultimii ani au ajuns la concluzii interesante. Spre exemplu, in urma unui studiu realizat in 2009 in Germania (pe soareci) cercetatorii au ajuns la concluzia ca exista doua gene responsabile pentru productia de serotonina: o gena pentru secretia serotoninei din creier si cealalta gena pentru productia serotoninei din organism.
De asemenea, o cercetare realizata de specialisti din Canada si Austria au observat ca proteina transportoare de serotonina are o activitate intensificata in lunile de iarna, cand lumina soarelui nu este la fel de abundenta ca in celelalte anotimpuri. Aceasta proteina scade nivelul serotoninei din creier, ceea ce ar putea oferi o explicatie pentru tristetea si starea de spirit negativa a unor persoane in sezonul rece. Mai mult decat atat, exista cercetari complexe din diferite centre universitare care au descoperit anumiti agenti calizatori sau inhibitori care pot suprima sau pot accelera cantitatea de serotonina din organism.