Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Antidepresivele: Ce sunt, cand sunt recomandate medical, contraindicatii

Antidepresivele: Ce sunt, cand sunt recomandate medical, contraindicatii

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 7 iunie 2023 Ultima actualizare: 14 iunie 2023

Sertralina este un medicament antidepresiv, indicat de obicei pentru tratamentul depresiei, atacurilor de panica, tulburarilor obsesiv-compulsive, fobiei sociale, stresului post-traumatic, printre altetel. Sertralina este un medicament care are o actiune de blocare a recaptarii serotoninei selective la nivel central. Intr-un mod simplu, viziunea stiintei este ca efectul pozitiv asupra creierului sertralinei se realizeaza prin reglarea nivelurilor de emitatori in anumite domenii ale acesteia. Acest lucru permite neuronilor sa functioneze corect. Fiind un inhibitor selectiv al recaptarii serotoninei (SSRI), emitatorul pe care il regleaza in principal se numeste serotonina.

Cum functioneaza antidepresivele

Creierul fiintelor umane este format din neuroni. Si pentru ca neuronii sa isi faca treaba, ei trebuie sa poata „vorbi” intre ei. Imaginati-va ca doriti sa vorbiti cu cineva, dar in loc sa vorbiti ca de obicei, incepeti sa spuneti niste cuvinte fara niciun sens, iar acest lucru conduce la incapacitatea de a va intelege cu interlocutorul. Ei bine, este la fel cu neuronii, dar inlocuim ”cuvinte” cu „neurotransmitatori”. Daca sunt trimise mesaje gresite intre neuroni, neuronii nu sunt „intelesi” si mecanismul lor de actiune nu functioneaza.

Depresia modifica multe neurotransimore ale unor zone specifice ale creierului. De exemplu, niveluri de serotonina, noradrenalina sau dopamina. Si daca in acele zone neuronii ”nu sunt intelesi”, apare depresia. Este nevoie de cateva zile de tratament pentru a observa imbunatatiri. Atunci cand luati sertralina (si aproape toate antidepresivele), este nevoie de 2-4 saptamani pentru a incepe sa observati efectele pozitive asupra creierului. Chiar si cel mai bun antidepresiv va avea nevoie de un timp in care sa actioneze.  

Deoarece medicul va continua sa prescrie sertralina pana in momentul in care pacientul observa efectul pozitiv asupra creierului, va exista o perioada in care se vor observa ameliorari, care poate fi mai lunga pentru cei care sufera de depresie. Da, toate antidepresivele actioneaza mai lent, iar acest lucru se datoreaza faptului ca mecanismul de actiune al reglarii nivelurilor de serotonina necesita timp. Si asta face ca tratamentul depresiei sa dureze cateva luni. Deoarece acest timp de asteptare este lung, medicamentele pentru somn sau anxietate sunt uneori folosite pentru a va ajuta sa va simtiti mai bine in timp ce antidepresivul functioneaza.

De fapt, nu. Dupa 2-4 saptamani, veti incepe sa observati imbunatatiri, putin cate putin si apoi, veti vedea cum sertralina incepe sa functioneze. Bineinteles, in unele cazuri, acest medicament nu va functiona, pacientii neavand rezultate pozitive, insa acest lucru depinde de la caz la caz. De la inceput, veti observa mai mai multa liniste. Mai tarziu, odata cu trecerea saptamanilor, veti dormi mai bine, dorinta de a face lucrurile se va intoarce si gandurile vor fi din nou pozitive. Si nu este ceva brusc, deoarece lucrurile se intampla pas cu pas, pana veti ajunge sa va simtiti mai bine.

Sertralina se comporta ca un inhibitor specific la nivelul terminatiei nervului presionptic. Reprezentanti ai celei de-a treia generatii de antidepresive, sunt agenti care manifesta o activitate antidepresiva eficienta prin imbunatatirea transmiterii serotonergice si inducerea unei „reglementari descendente” a receptorilor postinoptici. Sertralina este clorhidratul de 1S, 4S-N-metil-4- ( 3,4-diclorofenil ) -2,3,4, tetrahidronaftilamina, este o substanta solida, cristalina, alba, solubila in apa, instabila la lumina. Formula sa empirica este C17H17CL2N.HCL cu o greutate moleculara de 342,7.

S-a dovedit a fi un SSRI puternic, este absorbit lent dupa administrarea orala si are o concentratie maxima intre 6 si 8 ore de administrare si un timp de injumatatire plasmatica de 26 de ore, se leaga de proteinele plasmatice in 99%, nivelul sau terapeutic este de 10-60 nanograme.ml-1 si are un metabolit activ, desmetilsertralina, care are un timp de injumatatire plasmatica de 66 de ore.

Sertralina a fost utilizata cu rezultate bune in tratamentul depresiei endogene sau asociata cu alte entitati clinice, precum si in depresia recurenta, in depresia postpartum, anxietate, atacuri de panica, agorafobie, tulburari obsesiv-compulsive, anorexie nervoasa, bulimie si sindromul Giles de la Tourette, insa a fost, de asemenea, propusa pentru utilizare in alcoolism, dependenta de droguri, printre altele.

Sertralina are doua mecanisme secundare, adaugate la blocarea transportorului de serotonina. Pe de o parte, poate inhiba transportorul de dopamina si, pe de alta parte, se leaga de receptorul Sigma 1. Inhibarea transportorului de dopamina, desi slaba, este probabil sa imbunatateasca simptomele precum motivatia, energia si concentratia. Sertralina este un medicament clasificat ca antidepresiv indicat pentru tratamentul urmatoarelor cazuri:

Depresie ( moderata sau severa )
Depresie cronica
Depresie postpartum
Tulburare afectiva sezoniera
TOC (tulburarea obsesiv-compulsiva)
Tulburare de anxietate
Este important sa explicam ca acestea sunt cateva exemple de simptomatologie in care utilizarea Sertralinei poate fi indicata ca tratament. De fapt, numai profesionistii din domeniul sanatatii calificati sunt autorizati sa o prescrie.

Ce efecte au antidepresivele asupra creierului

Sertralina este o substanta care isi exercita efectul antidepresiv prin inhibarea recaptarii serotoninei in sistemul nervos central. Dar ce inseamna asta? Inseamna ca exista o substanta in creierul nostru numita serotonina. Serotonina este responsabila pentru fericirea si bunastarea noastra. Apoi, sertralina va actiona asupra acestei substante prin cresterea disponibilitatii sale si va ameliora astfel simptomele depresive si anxioase. De asemenea, putem lua in considerare faptul ca sertralina este o substanta care nu provoaca dependenta, spre deosebire de alte medicamente disponibile pe piata pentru tratamentul depresiei si a altor tulburari.

Este important sa ne amintim ca, la fel ca toate medicamentele, sertralina poate prezenta si reactii adverse, printre care putem mentiona episoade de insomnie, greata, diaree si dureri de cap. Pe de alta parte, aceste efecte nu obliga individul sa intrerupa tratamentul, atat timp cat il informeaza pe medic despre acestea. In timpul tratamentului depresiei este foarte important sa spuneti medicului dumneavoastra daca observati ca simptomele depresiei se agraveaza.

De asemenea, daca aveti un membru al familiei caruia medicul i-a prescris sertralina sau un alt antidepresiv, spuneti medicului daca observati modificari ale dispozitiei sau ale comportamentului, deoarece acest lucru ar putea indica o agravare a bolii. Retineti ca efectele acestui medicament apar treptat, pe o perioada de cateva saptamani. Daca observati ca simptomele nu se imbunatatesc cu doza indicata de medicul dumneavoastra, spuneti-i, dar nu modificati doza pe cont propriu.

Sertralina este recomandata sa fie luata intr-o singura doza zilnica dimineata sau seara, dar, de preferinta, in acelasi intervar orar, pentru a promova respectarea tratamentului. Aportul alimentar nu modifica absorbtia acestuia, astfel incat puteti manca sau nu inainte de a lua medicamentul. Doza initiala poate varia in functie de particularitatile fiecarui pacient. Este important sa intelegem ca, la inceperea tratamentului, individul trebuie sa pastreze o legatura stransa cu medicul, pentru a i se comunica care este starea de sanatate, ce efecte adverse apar (daca apar), pentru a ajusta doza atunci cand este necesar, si, de asemenea, astfel incat profesionistul sa poata evalua raspunsul pe care organismul pacientului il ofera la utilizarea substantei.

De asemenea, este important sa nu intrerupeti brusc tratamentul cu sertralina si alte antidepresive, deoarece ar putea declansa un efect de revenire a afectiunii, aparand o simptomatologie a depresiei mai intensa. Discutati cu medicul dumneavoastra despre oprirea medicamentului. Unii pacienti cu sertralina dezvolta manifestari precum neliniste si agitatie la inceputul tratamentului, mai ales in primele saptamani de tratament. Daca aveti oricare dintre aceste simptome, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra. Alcoolul nu trebuie consumat in timpul tratamentului cu sertralina, deoarece poate agrava simptomele sau efectele adverse.

Ce carente pot ascunde depresia si anxietatea. De ce antidepresivele nu pot ajuta in acest caz

Anumiti aminoacizi de exemplu sunt esentiali pentru procesele neuronale, anumiti hormoni sunt vitali pentru starea de bine si, in plus, sa nu uitam faptul ca creierul uman nu poate depozita substante nutritive sau alti nutrienti asa cum se intampla cu alte zone alte corpului.

Depresia si anxietatea sunt cele mai frecvente probleme de sanatate mintala in ultimii ani, ambele fiind in crestere la ambele grupe de sexe, si, mai ingrijorator e faptul ca si incidenta la anumite grupe de varsta a crescut, si azi deja avem cazuri de tineri de 20-25 de ani care sunt diagnosticati cu stari depresive sau anxietate. Asa cum deja am enuntat, aceste afectiuni au numeroase cauze, dar una dintre cele mai importante consta in deficientele nutritionale. Pentru identificarea acestor deficiente si enuntarea unui diagnostic relevant, medicul trebuie sa faca o anamneza amanuntita.

Un alt lucru mai putin cunoscut este faptul ca multe dintre tulburarile mentale au legatura directa cu intestinul gros considerat al doilea creier de catre multi specialisti si neurologi. Acest lucru este cunoscut sub denumirea de sistem nervos enteric si este alcatuit din neuroni situati in peretele intestinal, formand nervul vag. Nervul vag este al 10-lea nerv cranian, are originea in bulbul rahidian si se desfasoara pana in apropierea anusului, masurand aproximativ noua metri.

Cum poate genera oboseala cronica crizele de depresie sau anxietate

 

Articole similare
Boala Lafora: O boala genetica rara care afecteaza sistemul nervos central Boala Lafora: O boala genetica rara care afecteaza sistemul nervos central

Boala Lafora este o forma mostenita, severa de epilepsie mioclonica progresiva. Conditia incepe cel mai frecvent cu crize epileptice in copilaria tarzie sau adolescenta. Alte semne si simptome includ dificultati de mers pe jos, spasme musculare (mioclonie) si dementa. Persoanele afectate se confrunta, de asemenea, cu o deteriorare cognitiva rapida, care incepe in jurul aceleiasi perioade de timp cu convulsiile.

18 septembrie 2024
Edited 18 septembrie 2024
citește articolul
Sindromul Laron: Cauze si optiuni de tratament pentru aceasta boala rara Sindromul Laron: Cauze si optiuni de tratament pentru aceasta boala rara

Sindromul Laron, numit si nanismul Laron sau hipopituitarismul ereditar de tip Laron, este o boala genetica rara care afecteaza in principal cresterea si dezvoltarea fizica. Aceasta afectiune este cauzata de mutatii in gena care codifica receptorul hormonului de crestere (GH). Simptomele sindromului Laron includ statura mica, proportii corporale neobisnuite, probleme dentare, dezvoltare sexuala intarziata si un risc crescut de diabet si alte probleme metabolice.

26 august 2024
Edited 26 august 2024
citește articolul
Boala Chédiak-Higashi: Diagnostic si optiuni de tratament Boala Chédiak-Higashi: Diagnostic si optiuni de tratament

Sindromul Chédiak-Higashi este o tulburare autozomala recesiva cauzata de mutatii care afecteaza o proteina de reglementare a traficului lizozomal. Aceasta proteina joaca un rol crucial in incapacitatea neutrofilelor de a elimina microbii fagociti. Pacientii cu sindrom Chédiak-Higashi au infectii recurente, sangerari usoare, vanatai si manifestari neurologice. Sindromul este, de asemenea, asociat cu albinismul oculocutanat. Diagnosticul se face din analiza sangelui pacientului sau a frotiului maduvei osoase si din testarea genetica.

11 mai 2023
Edited 11 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.