Arborele de Manuka - Minunea naturii de la Antipozi
Australia, sau Tara de la Antipozi are o poveste care incepe demult, din perioada Jurasicului, din vremea dinozaurilor, cand micul continent s-a rupt de restul lumii. Aceasta separare din vechiul continent Pangaea a fost benefica, pentru ca fauna si flora s-au dezvoltat independent, facand unic acest colt al Terrei. In Australia s-au dezvoltat si s-au format o multime de plante unicat, sau soiuri de plante cu o tipicitate aparte. In Australia in general nimic nu seamana cu flora si fauna din restul continentelor pentru ca acest teritoriu inconjurat de ape nu a fost deranjat mii de ani.
In special clima specifica si asezarea geografica au facut din acest loc ceva deosebit. O aventura in zona de stepa sau pur si simplu o plimbare intr-o zi printre padurile tropicale, sau o scufundare in apropiere de Marea Bariera de corali a facut din acest continent sa fie tot mai atragator. Fotografii cu Ayers Rock sau in alte locuri emblematice din Australia a transformat acest continent intr-un fenomen. In jurul acestor pamanturi s-au creat si se scriu in continuare povesti si legende.
Australia incepe in momentul in care e descoperita de James Cook, omul care pune Tara de la Antipozi in lume si aduce emisfera sudica in atentia Europei. Cea mai mare stanca solitara se gaseste in Australia. iar in cazul in care vorbim si de alte minuni naturale, acest continent fascineaza si azi datorita multitudinii de plante cu efect terapeutic.
Arborele de Manuka sau arborele de ceai al Australiei a fost folosit inca de pe vremea lui James Cook, ca si remediu impotriva scorbutului. Astazi, medicina moderna foloseste de la arborele de Manuka frunzele, scoarta, sucul si semintele.
Uleiul esential este obtinut din frunze si din ramurile terminale. Printre compusii sai activi se numara : taninii, flavonoidele si un agent antibacterian numit leptospermona. Mierea obtinuta din florile arborelui de Manuka are multiple utilizari medicinale.Extractul din arborele de Manuka are efect regenerator pentru ten si are proprietati antibacteriene. Curata in profunzime pielea si elimina bacteria care provoaca acneea. Sa nu uitam ca din polenul florilor de Manuka se face una dintre cele mai cunoscute tipuri de miere din toata lumea.
Pana in prezent se stie de exemplu ca florile, frunzele dar si alte parti ale arborelui de Manuka au multiple beneficii pentru organismul uman. Infuzia din aceasta planta intr-un ceai sau o lingura de miere de Manuka poate ajuta la obtinerea unui somn odihnitor si profund. Extractele naturale din Manuka ajuta de asemenea la tratarea eficienta a ranilor si a arsurilor superficiale, amelioreaza efectele devastatoare ale paradontozei, intareste imunitatea si previne infectiile respiratorii si se constituie in remediu natural impotriva afectiunilor gastro-intestinale.
Totodata extractele de Manuka sunt recunoscute pentru faptul ca ajuta la distrugerea unor microorganisme periculoase, cum ar fi: E. Coli, Staphilococus Aureus, Streptococus Fecalis, Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Listeria monocytogenes, Klebsiella pneumoniae, Helicobacter pylori, Clostridium difficile, Bacillus stearothermophilus, Acinetobacter baumannii.
Despre Australia
Australia este a sasea tara din lume ca marime si cel mai mic continent. Este, de asemenea, cea mai joasa si mai plata intindere de uscat si continentul cel mai secetos. Contine mai mult desert decat orice alt continent: doua treimi din suprafata este arida sau semiarida.
Are o linie de coasta foarte scurta pentru o suprafata atat de mare: in afara Golfului Carpentaria si a marelui Golf Australian, sunt foarte putine golfuri de-a lungul totalului de 19.000 km de linie de coasta. Cel mai inalt varf australian, Varful Kosciusko din Alpii Australieni de la granita dintre New South Wales si Victoria are o inaltime de numai 2.228 m, mai putin de jumatate din inaltimea Mont Blanc-ului.
Australia este singurul continent si singura tara din lume cu lacuri roz, formate in mod natural datorita unei alge care traieste in aceasta regiune in apa lacurilor si care secreta un pigment rosu in apa care devine roz prin diluare. Parcul National Murray Sunset din Victoria are cel mai mare lac roz. Lacuri roz dar mai mici ca dimensiune se mai gasesc in Australia de Vest si Australia de Sud.
In top 10 cu cele mai veninoase animale din lume, cele mai multe animale cu potential letal pentru om, 5 la numar, sunt doar din Australia. Acest lucru face din Australia una dintre cele mai periculoase tari pentru a trai si locui.
Insula Fraser de pe coasta sudica a statului Queensland este cea mai mare insula de nisip si singura insula din lume care sustine o padure tropicala. Intreaga insula este alcatuita din nisipul care a fost depozitat pe rocile vulcanice in ultimii 750 000 de ani.