Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Bataturile sau clavus pe epiderma: Cum se pot evita

Bataturile sau clavus pe epiderma: Cum se pot evita

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 27 septembrie 2022 Ultima actualizare: 1 iulie 2023

Bataturile (clavus - in termeni medicali) sunt ingrosari dureroase ale pielii, care apar ca urmare a suprasolicitarii mecanice. In general, apar ca o reactie a pielii la presiunea pusa asupra unor puncte ale piciorului sau mainii. Acestea se localizeaza pe zona plantara (picioare), pe palme, coate, genunchi si degete. De ce apar bataturile si ce se intampla cand le spargem inainte de a se vindeca stratul de epiderma de sub ele, descopera in acest material.

Care sunt cele mai comune zone unde pot aparea bataturile?

Bataturile apar ca urmare a frecarii constante si a presiunii exercitate asupra unor zone ale pielii. Cele de la picioare pot aparea in urma purtarii unei perechi incomode de incaltaminte, in timp ce bataturile de la maini au o probabilitate mai mare de aparitie in cazul persoanelor care folosesc constant un anumit obiect, de exemplu, foarfeca sau racheta de tenis, a celor care canta la diferite instrumente muzicale, utilizandu-si mainile sau degetele si chiar la persoane care scriu. In special vara, exista un risc mai mare de aparitie a bataturilor la picior, daca porti incaltari fara sosete.

De asemenea, exista un risc mai mare de bataturi in cazul persoanelor care merg desculte, merg mult pe jos, prezinta monturi sau nu calca in mod corect. In general, bataturile vor aparea in zone precum:

  • picioare, cele mai predispuse la bataturi sunt talpile, zona dintre degetele de la picior, calcaiul;

  • palme, mai ales atunci cand folosim obiecte precum lopeti, grebla, pickamer sau alte echipamente care solicita palmele;

  • coate mai ales daca muncim fizic pe santiere de constructii sau in alpinism utilitar;

  • genunchi, in cazul sportivilor sau atletilor care forteaza aceste zone la sala;

  • degete tot in cazul persoanelor care folosesc echipamente in mod neadecvat la munca sau la antrenamente. 

sosetele exfoliante, adjuvant in caz de bataturi

Din ce cauza apar bataturile?

Exista multe cauze care duc la formarea bataturilor. Frecarea si presiunea constanta asupra unei zone a pielii va facilita aparitia lor. Printre cauzele exterioare care determina aparitia bataturilor se numara:

  • incaltamintea nepotrivita - mersul indelungat incaltat cu o pereche de pantofi sau adidasi inconfortabili va ajuta pielea sa manifeste aceste bataturi, mai ales in zona calcaiului;

  • o presiune constanta asupra pielii - aici se numara sportivii de performanta si cei ce lucreaza in constructii sau domeniul agricol cu diferite echipamente;

  • mersul descult - duce la aparitia bataturilor in talpa. Chiar daca este frumoasa senzatia, pielea se va apara, iar bataturilor vor incepe sa apara. 

Persoanele ce au un mers haotic sunt mai predispuse in a face bataturi. O cauza pe care nu toata lumea o cunoaste este cel al degetului mijlociu mai lung decat degetul mare. Astfel de persoane sunt mai expuse la aparatia bataturilor la nivelul degetului. 

Vara, riscul de aparitie a bataturilor creste, deoarece oamenii poarta adesea incaltari fara sosete. Persoanele care scriu mult, canta la anumite instrumente, precum chitara, sau croitorii sunt mai predispus spre aparitia bataturilor in zonele suprasolicitate. 

Alte posibile cauze includ:

  • existenta unor anomalii a oaselor piciorului sau aparitia de monturi;

  • existenta unei deformari a incaltamintelor;

  • piciorul diabetic;

  • existenta unei interventii chirurgicale esuata in zona antepiciorului;

  • ortostatism;

  • obezitatea;

  • poliartitra reumatoida;

  • fracturi consolidate. 


ce sunt monturile si de ce apar?

Care sunt manifestarile bataturilor?

Odata ce s-au instalat bataturile la nivelul talpilor, calcaiului, palmelor, pacientii vor resimti urmatoarele simptome:

  • dureri in timpul mersului;

  • dureri in timpul purtarii unei anumite perechi de pantofi;

  • dificultati de incaltare;

  • dupa mersul prelungit apare o durere ascutita in zona talpilor;

  • ingrosarea pielii;

  • durere la atingere;

  • inflamatii sau infectii (rar);

  • dureri in timpul mersului descult.

In cazul in care se evita tratarea bataturilor, acestea vor creste in dimensiune. Exista si cazuri grave care se infecteaza. In astfel de situatii, va afecta mersul, fiind nevoie de tratament medicamentos, iar uneori chiar si de o interventia chirurgicala pentru a indeparta crusta de piele crescuta anormal.

Cum pot fi tratate bataturile de la picioare?

Detectate din timp, bataturile pot fi inmuiate in apa calda si eliminate cu ajutorul unei pietre ponce. In cazul bataturilor ce nu provoaca durere, se pot folosi si pile speciale pentru picioare. Acestea sunt similarei pietrei ponce, avand acelasi rol. Dupa folosirea celor doua, este recomandata aplicarea unei creme hidratante specifica pentru picioare. O alta metoda de tratare din interiorul casei este folosirea unor creme exfoliante, ce va ajuta la inlaturarea celulelor moarte. Aceste produse vor contine:

  • acid salicilic;

  • uree;

  • lactat de amoniu.

cand avem nevoie de uree pentru epiderma?

In unele cazuri este necesara aplicarea zilnica a exfoliantului. Inainte de utilizarea acestor creme, discuta cu medicul sau farmacistul pentru a evita eventualele iritatii cauzate de ele. Altfel de creme care pot fi utilizate sunt cele ce au rol in inmuierea bataturilor. Orice crema de acest gen va contine vaselina. Este usor de utilizat, aplicandu-se seara si lasandu-se peste noapte. Pentru a preveni senzatiile de durere se utilizeaza adesea branturi ortopedice pentru a mentine piciorul intr-o pozitie cat mai confortabila. Plasturii de bataturi sunt o alta solutie des utilizata.

Alte metode de preventie

Deoarece este mai usor sa prevenim, decat sa tratam, exista unele reguli pe care le putem urma. De exemplu, daca bataturile au aparut datorita unei perechi incomode de incaltaminte, atunci este necesar sa adoptam un tip de pantof comod piciorului nostru. In cazul persoanelor care sufera de obezitate sau inceput de obezitate, este necesara normalizarea greutatii pentru a reduce semnificativ presiunea exercitata asupra picioarelor din timpul mersului. Echilibrarea timpului petrecut in picioare, cu timpul petrecut in mers, este o alta metoda benefica.

In cazurile in care este posibila aceasta preventie, persoanele pot evita meseriile ce impun mersul pe distante lungi sau statul in picioare pe loc pe perioade indelungate. La fel ca si alte zone ale corpului, picioarele trebuie sa fie mentinute curate. In unele cazuri, se poate utiliza si antiperspirante speciale pentru picioare. 

Totodata, medicul specialist poate prescrie anumite creme pe baza de acid alfa-hidroxi, ce sunt mult mai agresive cu pielea. De asemenea, medicul poate prescrie si triamcinolon intralezional si vitamina A. 

In cazul leziunilor mai profunde, se va apela la laserul cu CO2. Tratamentul chirurgical poate fi utilizat doar in cazurile foarte grave, unde orice alte solutie ar fi inadecvata. Bataturile profunde sau cele aparute in urma unor boli cronice sau deformari ale piciorului, nu pot fi tratate cu ajutorul unei simple creme. In aceste cazuri, chirurgul va realinia tesuturi osoase sau articulatii. 

Alte masuri care pot ajuta in prevenirea bataturilor sunt:

  • utilizarea de sosete adaptate picioarelor;

  • folosirea de inserturi ortopedice - vor mentine piciorul intr-o pozitie cat mai confortabila;

  • dupa fiecare spalare, se poate aplica o crema hidratanta, pentru evitarea ingrosarii pielii;

  • evitarea purtarii tocurilor inalte, iar daca totusi nu se pot evita, purtarea de pantofi cu varf capitonat;

  • eliminarea pielii intarite de la primele semne;

  • tratarea durerilor picioarelor sau a iritatiilor inca de la prima lor aparitie;

  • evitarea mersului ore indelungate pe jos in incaltaminte cu talpa tare sau format dur;

  • purtarea sosetelor curate zilnic;

In cazul bataturilor de la nivelul palmelor, sunt eficiente lotiunile si cremele cu efecte hidratante. Acestea contin acid salicilic, ce dizolva cheratina ce formeaza bataturile. Insa, in cazurile mai grave, se pot utiliza manusi hidratante. 

Bibliografie:

American Academy of Orthopaedic Surgeons. Bunions. (https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/bunions/), 2010;
The American College of Foot and Ankle Surgeons. Bunions. (https://www.foothealthfacts.org/conditions/bunions), 2009;
American Podiatric Medical Association. What Is a Bunion? (https://www.apma.org/bunions), 2008;
Merck Manual. Bunion. (https://www.merckmanuals.com/home/bone,-joint,-and-muscle-disorders/foot-problems/bunion), 2005;
U.S. National Library of Medicine. Bunion. (https://ghr.nlm.nih.gov/condition/bunion), 2013;

Articole similare
Verucile: De ce apar, cum se pot trata, metode de preventie Verucile: De ce apar, cum se pot trata, metode de preventie

Pentru a intelege mai bine legatura dintre melanina, bronz si veruci trebuie sa vorbim de tipurile de piele. Asa cum toti avem o amprenta unica la nivelul retinei oculare, amprente unice pe varful degetelor, pe limba, exista un cod genetic care a putut fi deslusit si decriptat in 6 tipuri de piele care se potriveste in diferite procente la cei peste 8 miliarde de oameni.

9 septembrie 2024
Edited 9 septembrie 2024
citește articolul
Hallux valgus: Simptome, cum se pune diagnostic, metode de tratament Hallux valgus: Simptome, cum se pune diagnostic, metode de tratament

Tampoane pentru monturi sau banda textila din bumbac pentru monturi: Tampoanele pentru monturi se elibereaza fara prescriptie medicala si ele sunt destinate pentru a amortiza zona din partea exterioara a talpii piciorului si pentru a usura durerea.

1 februarie 2023
Edited 3 februarie 2023
citește articolul
Colita ulcerativa: Cum apare, simptome, cum se poate trata Colita ulcerativa: Cum apare, simptome, cum se poate trata

In caz de colita ulcerativa, daca simptomele sunt severe sau persista peste 48 de ore, se pot examina in laborator mostre de materii fecale pentru a se stabili prezenta de globule albe si bacterii, virusuri sau paraziti. Rareori, in incercarea de a descoperi cauza se pot analiza in laborator mostre prelevate din lichidul de voma, alimente sau sange.

1 februarie 2023
Edited 3 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina