Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cat de des trebuie sa facem analize la sange?

Cat de des trebuie sa facem analize la sange?

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 28 februarie 2024 Ultima actualizare: 28 februarie 2024

Pentru a avea o viata sanatoasa si echilibrata vizitele la medicul specialist si analizele de sange sunt esentiale. Poti sa mergi la un laborator din proprie initiativa sau sa fii trimis de un medic de familie pentru a avea un diagnostic corect in urma rezultatelor, dar indiferent de situatia in care te afli aceste analize ar trebui sa faca parte din rutina anuala.

De ce analizele de sange te ajuta sa iti verifici starea de sanatate

Analizele de sange sunt o metoda simpla si comuna prin care poti sa verifici cum stai cu sanatatea, daca ai anumite afectiuni, poti sa dai de cap unor simptome mai ciudate pe care le ai de ceva vreme si nu stii care ar fi cauzele lor. Problema cu analizele de sange este ca le facem doar cand ajungem deja sa avem simptome si nu le facem preventiv, asa cum ar fi corect si bine pentru noi.

Un set complet de analize de sange trebuie facut cat mai des pentru a vedea mereu cat de sanatosi suntem si ce avem de facut pentru a ne mentine sanatatea indiferent de varsta. Cat de des trebuie sa facem analize? Nimeni nu ne poate spune concret, depinde de la un pacient la altul, depinde de starea noastra de sanatate, de varsta, de istoricul medical si familial.

Se vor recomanda analizele de sange anual, de obicei cand mergi la vizitele de rutina la medicul de familie, ca o masura preventiva, analize la jumatate de an sau lunare, daca ai deja un diagnostic pus si trebuie urmarite niste evolutii punctuale ale unor parametri. Si daca apar simptome din senin pentru care nu ai explicatii se recomanda pe loc analize de sange, nu conteaza cat timp a trecut de cand ai facut alte analize.

In sange gasim o serie de markeri importanti pentru a depista diferite carente cronice de minerale si vitamine, daca avem risc de diabet sau colesterol marit, practic sangele este un mesager pentru sanatatea noastra pentru ca trece prin tot corpul si trece prin toate organele. Datorita sangelui ne oxigenam creierul, putem respira si inspira, avem puls si avem o inima care pompeaza sange in tot corpul

Care sunt cele mai comune analize de sange recomandate?

Prin analize de sange intelegem in general niste teste de masurare sau de examinare celulara, a substantelor chimice din corp, a proteinelor, a altor substante esentiale din organism. Ce obtii in urma analizelor de sange? O mai buna diagnosticare a bolilor, o monitorizare constanta a bolilor cronice, de exemplu a diabetului, o verificare amanuntita a functionarii organelor vitale, o monitorizare a succesului unor tratamente, o diagnosticare a coagularii, a sangerarilor, dar si o verificarea a functionarii sistemului imunitar uman.

Cele mai comune analize de sange recomandate sunt hemoleucograma, analize ce tin de metabolism, pentru a se vedea functionare rinichilor, nivelul de electroliti, zaharul din sange, plamanii, colesterolul si trigliceridele, masurarea enzimelor, proteinelor, altor substante din sange pentru monitorizarea sanatatiii ficatului. Analizele de sange vor fi diferite in functie de sex si varsta, vom avea analize specifice pentru barbati, pentru femei, dar si pentru batrani sau copii, adulti, tineri.

Cat de des trebuie sa efectuam controale medicale la sange?

Vizitele la medic sunt insotite de multe ori si de recomandari de analize. Dar cat de des mergem la medic? Daca avem intre 18 si 39 de ani putem sa mergem macar o data la 3-5 ani, daca avem varsta intre 40-49 ani analize si vizite la medic vor trebui sa fie bifate o data la 2-3 ani neaparat, iar cand trecem de 50 de ani o data pe an, cel mult la doi ani trebui sa mergem la medicul de familie. Toate analizele ce urmaresc depistare problemelor cu lipidele din sange se vor face incepand cu 20 de ani, si se vor repeta macar o data la cinci ani daca nu sunt riscuri majore de boli de inima. Daca tensiunea arteriale e mereu peste 135/80 sunt obligatorii analizele, la fel si daca vrei sa iti imbunatatesti starea de sanatate, desi nu suferi de nicio boala.

Important este aici nu cat de des faci analize de sange, ci ce fel de analize de sange vei face. Da, poti sa mergi si tu la laborator sa soliciti ce analize vrei, nu te opreste nimeni, insa analizele serioase ti le va da medicul doar atunci cand e cazul si tot el va stabili la ce intervale le vei repeta. Exceptie este situatia in care ajungi la UPU de urgenta si ti se fac pe loc analize pentru a se vedea ce se intampla, pentru internare etc. Analizele de la UPU se vor efectua in sistem de urgenta si vor reflecta la modul general starea de sanatate din momentul respectiv. De aceea ti se va da sa repeti analizele si daca esti spitalizat si daca esti trimis acasa cu un tratament.

Cum alegi markerii relevanti pentru a efectua analize de sange? La ce trebuie sa fim atenti

Alt detaliu relevant legat de analizele de sange tine de calitatea reactivilor folositi si de modul in care sunt prelevate probele de sange, de calitatea aparaturii folosite. Prefera de fiecare data laboratoare private cu dotari moderne, cu bugete mari pentru reactivi extrem de buni ca sa te bazezi si pe rezultate.

De asemenea, alege laboratoarele care iti pot oferi acces rapid la rezultate, daca analiza o permite si procedura din spatele ei e simpla. Vei vedea ca unele analize au rezultate care se ofera la cateva ore, altele la cateva zile. Nu te ingrijora, e perfect normal, complexitatea analizelor e diferita si rezultatele sunt mai simplu sau mai greu de obtinut.

Revenind la cat de des trebuie sa faci analize de sange regula este foarte simpla daca iti doresti sa ai o sanatate de fier: le faci ori de cate ori suspectezi ca e ceva in neregula cu tine, cand te pregatesti de momente importante din viata ta, cand esti gravida, ca femeie, vrei sa ramai gravida, cand vrei sa ai un copil, indiferent ca esti barbat sau femeie, cand vrei sa faci o operatie, cand vrei sa incepi un anumit regim alimentar sau sa vezi ce urmari a avut cel pe care l-ai tinut.

Cu analizele de sange facute la momentul potrivit esti mereu la adapot de orice agravare a bolilor de care suferi si previi foarte usor aparitia unor simptome periculoase pentru organismul tau. Mergi la medic si solicita analize, accepta analizele date, fa mereu si analize de rutina chiar si din proprie initiativa si vei vedea cum sanatatea ta va fi mult mai buna indiferent de sex si de varsta pe care o ai la un moment dat.

De exemplu, valoarea optima a colesterolului trebuie sa se situeze sub 150 mg/dL. Valorile cuprinse intre 150 mg/dL - 200 mg/dL indica colesterol usor marit. Peste 200 mg/dL inseamna ca valorile colesterolului sunt crescute, iar nivelul colesterolului in sange de peste 500 mg/dL reprezinta o valoare ingrijoratoare ce comporta riscuri. Pentru masurarea nivelului de colesterol este necesara efectuarea unor analize de sange. Profilul lipid cuprinde: trigliceridele, colesterolul LDL, colesterolul HDL si colesterolul seric total. Valorile obtinute in urma efectuarii profilului lipidic constituie un punct de reper pentru medicul specialist.

Un alt marker important pentru stabilirea unor boli este Hemoglobina glicozilata, care este o analiza de rutina recomandata persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat. Potrivit recomandarilor Asociatiei Americane de Diabet, testul HbA1C este indicat la fiecare 6 luni pacientilor care au un control glicemic optim si la 3 luni celor care incearca sa isi stabilizeze glicemia. Analiza HbA1C este indicata si cu rol predictiv in ceea ce priveste evaluarea riscului de complicatii ale diabetului (retinopatie diabetica, nefropatie etc.)

Nivelul HbA1C cuprins intre 5,7% si 6,4% corespunde prediabetului, conditie medicala premergatoare diabetului si care este reversibila daca se iau masuri de dieta si miscare. Valorile HbA1C de 6,5% si peste determinate in doua momente separate arata existenta diabetului zaharat. Un rezultat HbA1C mai mare de 8% arata un diabet necontrolat, care implica riscuri mai mari de aparitie a complicatiilor bolii. Pentru pacientii cu diabet, tinta terapeutica a HbA1C este sub 7%.

 

Importanta fierului pentru sange. Ce riscuri implica carenta de fier pentru organism

Fierul este unul dintre mineralele importante pentru organismul uman si este bine cand in sange gasim fier si alte minerale. Se stie ca deficienta de fier poate duce organismul spre diferite forme ale anemiei feriprive, o boala cu multiple fatete.Totodata, organismul uman nu este sanatos nici in cazul unui exces de fier pentru ca acesta se depune in organe si in alte parti ale organismului. Trebuie retinut faptul ca fierul a fost si este important pentru sanatatea noastra. Fierul ca si mineral nu e altceva decat o substanta anorganica cu structura simpla care, la nivel molecular ajuta la realizarea unor functii esentiale pentru corpul omenesc.

Corpul uman poate metaboliza fierul in trei moduri: asimilare, distribuire si eliminare. In plus, se stie deja ca maxim doar 10% din cantitatea de fier care ajunge in organism prin diferite fructe si legume poate fi resorbit, iar necesarul zilnic este de peste 2 mg pentru un om adult. Fierul ajuta la fixarea oxigenului si il intalnim cu preponderenta in hemoglobina (pigmentul celulelor rosii) si mioglobina. Hemoglobina are rolul de a transporta moleculele de oxigen din plamani prin tot sistemul sanguin, iar Mioglobina este cea care transporta oxigenul la toti muschii.

Prin oxigenarea in parametrii normali a tesuturilor este mentinuta dezvoltarea armonioasa a sistemului imunitar, sanatatea cardiovasculara si dezvoltarea cognitiva. La nivelul sistemului nervos fierul are functii multiple precum cele din procesul de formare a stratului de mielina si a retelelor neuronale, de formare si functionare a sistemului dopaminergic, in aportul de oxigen la creier.

Nivelul hemoglobinei este definit ca fiind cantitatea de hemoglobina exprimata in grame, continuta in 100 de mililitri de sange. Valorile normale ale acestei constante biologice, esentiale pentru evaluarea starii de sanatate, depind de varsta si sexul persoanei, existand diferente nete intre valorile hemoglobinei la copii, adolescenti si adulti, respectiv intre persoanele de sex feminin si cele de sex masculin. Valorile normale ale hemoglobinei:

la barbati adulti: 14,0 – 17,5 g/dl;
la femei adulte: 12 – 16 g/dl;
nou-nascut: 17 – 22 g/dL;
nou-nascut la o saptamana: 15 – 20 g/dL;
nou-nascut la o luna: 11 – 15 g/dL;
copii de la 2 la 9 ani: 11 – 14 g/dL;
copii 10-17 ani, in functie de sex: baieti 12,5 – 16,1; fete 12 – 15 g/dL;
barbati dupa 60 de ani: 12,4 – 14,9 g/dL;
femei dupa 60 de ani: 11,7 – 13,8 g/dL.

 

Bibliografie:

Usuki K. [Anemia: From Basic Knowledge to Up-to-Date Treatment. Topic: IV. Hemolytic anemia: Diagnosis and treatment]. Nihon Naika Gakkai Zasshi. 2015 Jul 10;
Bottomley SS, Fleming MD. Sideroblastic anemia: diagnosis and management. Hematol Oncol Clin North Am. 2014 Aug;
Engebretsen KV, Blom-Høgestøl IK, Hewitt S, Risstad H, Moum B, Kristinsson JA, Mala T. Anemia following Roux-en-Y gastric bypass for morbid obesity; a 5-year follow-up study. Scand J 
Patel KV. Epidemiology of anemia in older adults. Semin Hematol. 2008 Oct; 
Amin SK, Antunes C. StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing; Treasure Island (FL): Jul 19, 2020. Lower Gastrointestinal Bleeding;
Jamwal M, Sharma P, Das R. Laboratory Approach to Hemolytic Anemia. Indian J Pediatr. 2020 Jan;
8.Mumford J, Flanagan B, Keber B, Lam L. Hematologic Conditions: Platelet Disorders. FP Essent. 2019 Oct;
Rashid A. A 65-year-old man with anemia: diagnosis with peripheral blood smear. Blood Res. 2015 Sep;

Articole similare
Sangerari gingivale la periaj: cauze si tratament Sangerari gingivale la periaj: cauze si tratament

Sangerarile gingivale sunt o manifestare atat de comuna, incat majoritatea persoanelor cred ca este normala si nu-i aorda importanta necesara. Sangerarile gingivale sunt un simptom, de cele mai multe ori, primul simptom, care atesta existenta unei afectiuni gingivale sau parodontale. Persoanele care se confrunta cu sangerari gingivale constante pot manifesta si halena (respiratie urat mirositoare), gingii sensibile, gingii rosii si umflate si chi

20 noiembrie 2017
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul
Boli frecvente ale sistemului nervos central Boli frecvente ale sistemului nervos central

Sistemul nervos central, denumit si nevrax, are la baza miliarde de neuroni si este format din encefal, zona in care se afla creierul, din craniu si din maduva spinarii, care se regaseste de-a lungul coloanei vertebrale. Afectarea, intr-un grad mai mic sau mai mare, oricareia dintre aceste componente, conduce la aparitia bolilor sistemului nervos central, mare parte dintre ele ireversibile.

7 noiembrie 2017
Edited 11 ianuarie 2023
citește articolul
Gingivita: ce este, cauze, simptome si preventie Gingivita: ce este, cauze, simptome si preventie

Gingivita este o inflamatie a gingiilor si primul semn care indica posibilitatea aparitiei unei boli parodontale. Netratata, gingivita poate duce catre parodontoza, boala care se manifesta prin pierderea dintilor. Aproximativ 80% din populatie se confrunta cu acest simptom la un moment dat, insa nu este obligatoriu sa se transforme in afectiune cronica. Pentru ca nu este o boala care sa depinda de varsta si, in unele cazuri, poate aparea fara sim

7 noiembrie 2017
Edited 12 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen pentru ca asta inseamna ca nu exista suficient oxigen in sangele tau pentru...
Radacina de Ghimbir: beneficii, cum se poate folosi, contraindicatii de consum
Radacina de Ghimbir: beneficii, cum se poate folosi, contraindicatii de consum
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate dar si in alte procese metabolice importante pentru organism. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Febra: Metode de preventie si tratament din medicina homeopata
Febra: Metode de preventie si tratament din medicina homeopata
Leacuri pentru scaderea febrei exista din cele mai vechi timpuri, insa in zilele noastre, cand avem acces la mai multe resurse naturale de combatere a febrei, avem la dispozitie mai multe variante din care putem alege.
Lumanarica: ce afectiuni poate trata si cum se utilizeaza
Lumanarica: ce afectiuni poate trata si cum se utilizeaza
Lumanarica iubeste lumina soarelui si se dezvolta armonios in locurile bine luminate. Tulpina dreapta creste pana la inaltimea de un metru sau chiar doi. Radacinile lumanaricii sunt foarte puternice si ramificate iar tulpina este prevazita cu perisori desi si fini, care au un aspect de puf moale si...
Rujeola la copii: cum o recunosti, simptome, cauze, tratament
Rujeola la copii: cum o recunosti, simptome, cauze, tratament
Rujeola este infectia virala deosebit de contagioasa, cauzata de virusul Morbillivirus. Virusul rujeolic se raspandeste prin contactul direct cu secretiile nazale sau orale ale unei persoane infectate, precum si prin aerul respirat de o persoana bolnava.
Tinctura de Propolis: beneficii pentru sanatate si cum sa o folosesti
Tinctura de Propolis: beneficii pentru sanatate si cum sa o folosesti
Tinctura de propolis datorita proprietatilor sale antibiotice, poate fi utilizata pentru a trata infectiile, dar poate fi utila si pentru a elimina cosurile de pe fata, printre altele. Dizolvarea a aproximativ 3 picaturi intr-un pahar de apa si o clatire ulterioara a gurii poate ajuta in cazuri de...
Analiza TGO: ce inseamna cand indica valori crescute si cum sa reduci aceste valori
Analiza TGO: ce inseamna cand indica valori crescute si cum sa reduci aceste valori
Transaminazele TGO si TGP sunt enzime hepatice. Acestea servesc la stabilirea unui diagnostic de modificari care produc leziuni hepatocelulare, musculare si cardiace.  De asemenea, sunt utile pentru stabilirea unei monitorizari a bolilor consacrate sau pentru evaluarea marimii afectarii...