Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ce este incontinenta urinara si cand apare
Postat in: Sanatatea ta

Ce este incontinenta urinara si cand apare

Exista o multime de teorii cand vine vorba de cauzele incontinentei urinare. Incontinența urinară mai este cunoscuta si ca incontinenta urinara de efort. De ce? Pentru ca, în funcție de momentul declansarii, totul are legatura cu anumiti stimuli exteriori.Golirea vezicii este un lucru normal si are legatura cu buna functionare a organismului. Este fireasca si sanatoasa nevoia de a elimina toxinele din corp, lucru care se face prin urina printr-o complexa procesare la nivelul intregului organism. În cazul in care vorbim de incontinența urinară, apare problema controlului vezicii urinare. Altfel spus, procesul de a urina si de eliminare a urinei nu mai este un proces voluntar ci se declanseaza si involuntar. Multe dintre femeile care sufera de incontinenta urinala au declarat ca au avut aceste momente ca urmare a efortului fizic, in urma unor antrenamente si exercitii fizice la sala, urcarea treptelor, ridicarea unor greutati, sau in timpul activitatii sexuale.

Sunt si cazuri documentate cand incontinenta urinara a fost declansata de un simplu stranut, un act de tuse compulsiva sau chiar ras. Trebuie stiut faptul ca incontinenta urinara nu este o boala in sine, ci un simptom care anunta o disfunctie a vezicii urinare. Potrivit statisticilor, la nivel mondial, se inregistreaza peste 200 de milioane de cazuri de incontinenta de diverse tipuri, femeile fiind de cinci ori mai afectate decat barbatii, iar ca varsta, incidenta acestui simptom este mai des intalnit la femeile care au intrat la menopauza.

Principalele cauze ale incontinentei urinare

Incontinenta urinara se declanseaza atunci cand apare o slabire a muschilor pelvini care sustin vezica si care controleaza fluxul urinar. Desi asociata cu inaintarea in varsta, incontinenta urinara poate sa apara la orice varsta. Sunt cazuri cand ea apare ca urmare a statului excesiv in frig sau in pozitii incomode pe scaun, sau dupa nastere.

Sunt statistici care arata ca incidenta incontinentei urinare este mai frecventa la femeile care au nascut pe cale naturala decat la femeile care au apelat la operatia de cezariana. In plus, sarcina si nasterea slabesc muschii din zona pelvisului si afecteaza nervii zonei pelvine. Astfel, pierderile de urina se pot declansa imediat dupa nastere sau, cel mai adesea, multi ani mai tarziu, in perioada postmenopauzei.

Alti factori de risc sunt prolapsul vaginal (musculatura si tesuturile zonei pelvine sustin nu doar vezica, ci si organele reproducatoare), alte patologii ale zonei pelvine (rupture de perineu, infectiile tractului urinar, cancerul de col), precum si interventiile chirugicale (in cazul femeilor, histerectomia; in cazul barbatilor, operatia de adenom de prostata). O alta posibila cauza o reprezinta greutatea in exces, dar si afectiunile respiratorii cronice (tusea frecventa din bronsita, de exemplu, favorizeaza urinarea involuntara).

Cum se pune corect diagnostic cand vine vorba de incontinenta urinara

Cand vine vorba de episoadele de incontinenta urinara, cel mai bine ar fi ca persoanele care cred ca sufera de acest simptom sa consulte un medic specialist. Medicul specialist poate solicita bolnavului sa tina evidenta frecventei urinarilor si a volumului lor pe parcursul unei unitati de timp care poate fi cuprinsa intre cateva saptamani pana la cateva luni.

Pacientul noteaza apoi toate observatiile intr-un carnet pentru a primi o anamneza cat mai aproape de diagnosticul corect. Totodata, persoana in cauza trebuie sa faca o ecografie abdominala, o urocultura, pentru depistarea eventualelor infectii, cistoscopie, care presupune examinarea vezicii si a uretrei cu ajutorul unui cistoscop. Pentru a exclude alte tipuri de incontinenta, mai este nevoie de asemenea de o investigatie imagistica complexa, iar acest lucru presupune o tomografie computerizata –CT sau RMN – rezonanta magnetica.

Trebuie precizat un element important. Incontinenta urinara nu poate fi prevenita, ci doar tratata imediat ce apar primele simptome. Tratamentul prescris poate avea diferite grade de complexitate si durata in functie si de alti factori si functii precum: functia renala, functia reproducatoare, afectiuni sau interventii chirurgicale in zona pelvina.

Ce trebuie facut si ce trebuie evitat in cazul incontinentei urinare

Medicul ginecolog Arnold Kegel a descris inca din 1940 mai multe exercitii pentru femeile care au nascut si care au avut episoade de incontinenta urinara. Ca tehnica, aceste exercitii presupun abtinerea de la urinare timp 10 secunde, apoi relaxare alte 10 secunde, in runde de cate 5-10 contractii pe zi timp de cel putin doua luni.

Urinarea la anumite ore este, de asemenea, o metoda terapeutica eficienta. Antrenarea vezicii te ajuta sa-ti dai seama in ce masura un pacient poate controla muschii din zona pelvisului. Se mai recomanda evitarea efortului fizic, modificarea dietei (o alimentatie mai bogata in fibre si vegetale, pentru evitarea constipatiei, factor favorizant al incontinentei), hidratarea doar atunci cand se instaleaza senzatia de sete, renuntarea la fumat si alcool, evitarea unor substante cu efect diuretic puternic precum produsele derivate din frunze de mesteacan, aghinare, urzica, otetul de mere, tomatele, hreanul, coacazele si ovazul.

De asemenea se recomanda evitarea de alimente condimentate sau picante, renuntarea la zaharurile artificiale si la produsele procesate, monitorizarea glicemiei si in cazul in care persoana care sufera de episoade de incontinenta urinara are un indice de masa corporal crescut, este importanta si scaderea in greutate. De asemenea, si infectiile au un rol declansator. Iar una dintre cele mai frecvente infectii care poate duce la incontinenta urinara are legatura cu bacteria E.coli.

E. coli (Escherichia coli) este o bacterie distructiva ce poate cauza probleme grave de sanatate. Mai multe sute de tipuri sau specii de E. coli traiesc in mod obisnuit in tubul digestiv la oameni si animale. Unele specii produc o toxina puternica ce determina diaree si in unele cazuri pot genera probleme hematologice grave si chiar insuficienta renala. 

Si asta nu e tot. Cercetatorii de la Universitatea Tel Aviv din Israel au stabilit ca exista o legatura de cauzalitate directa intre nivelul de magneziu din organism si incidenta episoadelor de incontinenta urinara. Intr-un studiu realizat de acestia , s-a descoperit ca aproape jumatate dintre participantele care luau suplimente cu magneziu de 2 ori pe zi au observat o imbunatatire vizibila a simptomelor deranjante ale incontinentei. Medicii cred ca magneziul are capacitatea de a reduce spasmele musculare de la nivelulul vezicii urinare si permite astfel golirea completa a acesteia.

Produse utile atunci cand suferi de incontinenta urinara

HartMann Molimed midi este un produs recomandat persoanelor diagnosticate cu incontinenta urinara usoara. Totodata, produsul poate fi folosit si dupa anumite interventii ginecologice sau pentu lauze.

 

Un alt produs care ajuta persoanele care au episoade de incontinenta urinala este Feminost. Feminost este un produs conceput pentru a ajuta femeile la restabilirea controlului cu privire la urinarile necontrolate. Ingredientele din compozitia sa contribuie la mentinerea tensiunii corecte a musculaturii care produce afectiunile tractului urinar si sprijina functionarea normala a acestuia.

 

Incontinenta urinala are legatura directa si cu sanatatea tractului urinar. Urobiotic forte este un produs care ofera protectie si contribuie la mentinerea echilibrului florei tractului urinar. Produsul contine extract de afin american care impiedica inmultirea bacteriei E.Coli, responsabila in majoritatea cazurilor de aparitia infectiilor urinare. Urobiotic Forte amelioreaza inflamatiile tractului urinar si semnele de disconfort, cum ar fi usturimile sau urinarile frecvente. Probioticele din compozitia sa asigura echilibrul florei tractului urinar pe termen lung si imbunatasesc sanatatea vezicii urinare.

 

Ce nu stiai despre urina

Urina umana este formata in proportie de 95% din apa, iar restul este uree si sare in proportii egale 2,5% si respectiv 2,5%. Totodata in urina se mai gasesc hormoni, nutrienti si creatina. De-a lungul unei vieti, rinichii elimina aproape un milion de litri de apa prin urina.

Altfel spus, un adult poate produce aproape 6 cani de 250 ml de urina pe zi. La un adult sanatos, vezica poate tine aproximativ 3 cani de urina pana la maxim cinci ore. Dar este periculos sa te abtii de la urinat. O femeie a murit dupa ce a refuzat sa urineze in cadrul unei competitii sportive.

In trecut, se pare ca oamenii foloseau mostre din propria urina ca si apa de gura. Se credea ca amoniacul din urina albeste dintii si protejeaza impotriva tartrului. Guiness Book a notat un record mondial mai putin obisnuit. Se pare ca un barbat a putut urina in continuu aproape 9 minute.

Urina este un important indicator si poate oferi informatii vitale legate de sanatatea rinichilor, a inimii si a functiei ficatului. Nu doar culoarea urinei ci si mirosul conteaza.

• Un miros puternic de amoniac poate indica deshidratarea.

• Un miros usor ranced poate indica o boala a ficatului.

• Un miros intepator ar putea indica o infectie a vezicii urinare.

• Un miros dulceag poate arata ca omul sufera de diabet.

Culoarea de urina poate varia in functie de alimentatie. Daca luam anumite medicamente sau consumam anumite legume poate varia de la galben strident la portocaliu rosiatic. Totodata, o culoare maronie a urinei poate indica pietre la rinichi sau leziuni ale ficatului. Sunt dovezi care arata ca romanii foloseau urina ca cerneala invizibila pentru a scrie mesaje secrete. Cuvintele apareau doar la incalzirea hartiei la o lumanare.

"Sindromul vezicii timide" este un lucru real. Se numeste Parureza si este un tip de fobie in care oamenii nu sunt in stare sa faca pipi in locuri publice. Conform Paruresis.org, 21 de milioane de oameni sufera de aceasta tulburare de anxietate numai pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

Continut recomandat de Spring

30 octombrie 2019

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.