Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Coada Racului: Cum recunosti planta, beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Postat in: Sanatatea ta

Coada Racului: Cum recunosti planta, beneficii pentru sanatate, contraindicatii


Coada racului este o planta erbacee, inalta de 15–20 cm, cu frunze intrerupt-penatifide si flori mari, galbene. Este intalnita in locuri nisipoase umede, pe marginea santurilor, lacurilor si raurilor, atat la campie cat si in zone mai inalte. Infloreste din luna mai pana toamna tarziu.

Coada racului este o planta erbacee pitica ce prezinta o tulpina culcata si mai multi stoloni din care cresc alte plante. Frunzele sunt asezate sub forma de rozeta avand o culoare verde-alburie pe fata si verde-argintie pe spate. Florile sunt solitare, sustinute de un pedicel lung si au o culoare galben-aurie. In scopuri medicinale se intrebuinteaza partile aeriene(Herba Anserinae), recoltate in perioada infloririi, alcatuite din tulpinile laterale si frunzele bazilare si uneori radacina.

Coada racului este o planta medicinala din familia Rosaceae, foarte cunoscuta pentru proprietatile sale terapeutice. Aceasta se remarca prin florile marunte de culoare galben-auriu si se gaseste in apropierea mlastinilor, in preajma apelor curgatoare, in poieni sau in zona de munte. Frunzele au culoare verde albicios iar florile cresc solitare. Planta infloreste din luna mai pana tarziu in septembrie si creste in zonele cu clima temperata.

Cum poate fi intrebuintata coada racului?

Partile aeriene ale plantei de coada racului, adica frunzele si florile se folosesc in scop terapeutic pentru tratarea diareei, a dizenteriei si a sangerarilor. Cataplasmele pot fi folosite pentru tratarea iritatiilor si curatarea pielii.Aceasta planta medicinala nu trebuie consumata in exces deoarece abuzul de preparate terapeutice duce la efecte adverse. Rizomii sunt bogati in tanin si substante amare si sunt consumati in diverse preparate culinare. Asadar, frunzele proaspat culese sunt utilizate in scop gastronomic si ofera un plus de savoare salatelor si supelor de verdeturi.

Coada racului: proprietati terapeutice

Frunzele si rizomii de coada racului sunt bogate in substante amare, tanin, flavone, colina, dar si saruri minerale, uleiuri volatile si substante glucidice. Aceste substante ofera proprietati puternic astringente, antispastice, coagulante, hemostatice, spasmolitice. Iata pentru care sunt afectiunile care pot fi ameliorate prin remedii naturale:

diareea si dizenteria
Fie ca este vorba despre o afectiune infectioasa sau neinfectioasa aceasta poate fi tratata cu ajutorul acestei plante. Datorita substantelor cu efect astringent din compozitia acesteia se realizeaza normalizarea tranzitului. Coada racului este o planta medicinala ce joaca un rol eficient in eliminarea apei si combate deshidratare si demineralizarea organismului.

spasmele stomacale si intestinale.
Spasmele stomacale si intestinale sunt contractii dureroase si neregulate ale muschilor stomacului si intestinului. In ceea ce privesc spasmele, aceasta are un efect calmant. Este dovedit faptul ca ceaiurile si infuziile au proprietati antispastice. Preparatele din planta ajuta la indepartarea spasmelor provocate de indigestie, menstruatie sau infectii virale/bacteriene.

Calmeaza si relaxeaza musculatura interna si combate durerile provocate de contractiile uterine. Tratamentul pentru spasmele stomacale si intestinale poate varia in functie de cauza subiacenta si poate include medicatie, schimbari in dieta si stil de viata, sau terapie comportamentala.

tonic natural pentru organism.
Planta coada racului are capacitatea de a lupta in mod benefic impotriva agentilor patogeni, dar ajuta si la tonifierea organismului slabit in special dupa episoadele infectioase. Substantele amare si sarurile minerale joaca un rol foarte important in acest sens.

eliminarea parazitilor intestinali.
Parazitii intestinali sunt organisme care traiesc in intestinele umane si se hranesc cu nutrientii din alimentele pe care le consumam. Acestea pot fi viermi sau protozoare si pot fi transmise prin consumul de alimente contaminate, apa sau prin contactul cu solul infectat. Simptomele comune ale infestarii cu paraziti intestinali includ diareea, durerile de burta, pierderea in greutate si crampe. 

Frunzele si rizomii de pe planta contin un ulei volatil care indeparteaza parazitii intestinali. Datorita mirosului sau accentuat, acest ulei inhiba dezvoltarea oualelor si larvelor si impiedica aparitia agentilor patogeni.

leucoreea si afectiunile genitale.
Aceasta planta amelioreaza efectele neplacute ale infectiilor genitale, dar le si trateaza, oprind astfel hemoragiile interne. Preparatele cu coada racului sunt eficiente si pentru femeile care au o menstruatie abundenta.

trateaza eczemele, eruptiile cutanate si ulceratiile pielii.
In ceea ce privesc afectiunile cutanate, coada racului are un efect puternic cicatrizant, astringent si coagulant. In aceste situatii se recomanda utilizarea cataplasmelor cu frunze proaspat maruntite sau infuziile concentrate obtinute din frunze uscate.

combate lacrimarea ochilor, amelioreaza simptomele gingivitei si ajuta la improspatarea tenului gras
Aceasta planta medicinala impiedica lacrimarea si are un efect evident in reducerea inflamatiilor gingiei, oferind un plus de revigorare tenului cu exces de sebum.

Cum se utilizeaza coada racului in functie de afectiunile pe care le trateaza?

Preparatele din planta pot fi utilizate atat pentru tratamente interne, cat si externe. Aceasta poate fi utilizata sub forma de ceai, decoct, tinctura sau cataplasma.

Ceai de coada racului – pentru tratarea crampelor si intarirea sistemului imunitar dupa ce corpul a scapat de infectii
Ceaiul se obtine din frunze uscate si rizomi uscati si maruntiti. Se pune o lingura de frunze sau radacini in 200 ml de apa clocotita si se lasa la infuzat pentru 15 minute dupa care se strecoara. Ceaiul obtinut poate fi consumat rece sau cald fara nici un fel de indulcitori.

Decoct de coada racului - pentru tratarea ulceratiilor cutanate, a gingivitei si pentru oprirea sangerarilor
Pentru decoct se pune o lingura plina cu frunze uscate si maruntite intr-o cana de apa rece si se lasa la infuzat pentru 20 de minute. Apoi se pune la foc mare si se lasa la fiert pentru inca 20 de minute. Solutia obtinuta se strecoara si se foloseste pentru spalaturi cutanate sau gargara.

Tinctura de coada racului – eficienta in tratarea artritei, afectiunilor ginecologice si hemoragiilor
Tinctura se obtine prin amestecarea a 50 g de radacina macinata cu 150 ml de alcool din secara sau de fructe cu concentratie alcoolica de peste 70%. Preparatul se lasa la macerat timp de 15 zile iar apoi trebuie strecurat si depozitat intr-un loc racoros. Aceasta trebuie consumata imediat dupa mesele principale, cate o lingura pe zi.

Cataplasma de coada racului - folosita in tratarea ranilor si in oprirea hemoragiilor externe
Frunzele proaspat culese se maruntesc bine bine si se aplica direct pe zona afectata. Acestea au un efect imediat in ceea ce priveste indepartarea durerilor. Peste rani se recomanda a se utiliza un pansament steril. Cataplasma se mentine pe zona respectiva pentru o ora dupa care se indeparteaza.

Contraindicatii si reactii adverse ale folosirii florilor si frunzelor de coada racului

Preparatele din coada racului destinate consumului intern trebuie utilizate doar dupa mesele principale, deoarece in caz contrar pot provoca un real disconfort la nivel gastro-intestinal. Aceste preparate nu sunt indicate persoanelor care sufera de afectiuni hepatice si ale rinichilor, asadar nu trebuie sa consume tinctura sau ceai dar nici sa faca infuzie, deoarece pot aparea efecte nedorite. Acum ca ai aflat care sunt beneficiile acestei plante medicinale poti sa te bucuri din plin de efectul sau curativ.

Coada Soricelului, o planta inrudita cu planta Coada Racului. Cum trebuie folosita

Ceaiul de coada soricelului are efecte diuretice datorita cantitatilor mari de flavonoide (cum ar fi quercetina si apigenina), fenoli (compusi organici) si saruri minerale. Toate acestea ajuta la cresterea productiei si eliminarii lichidelor din organism prin urina. In acest fel este tratata retentia de lichide. Multi specialisti recomanda coada soricelului si pentru diferite afectiuni dermatologice. Datorita proprietatilor antiseptice, extractul din aceasta planta se recomanda persoanelor care sufera de dermatita atopica, cuperoza, au ten acneic sau psoriazis.

Totusi dincolo de toate beneficiile pe care le are planta, trebuie sa intelegem cateva aspecte. Atunci cand este ingerata pe cale orala intr-o cantitate prea mare, sub forma de diferite suplimente sau ceai, coada-soricelului provoaca somnolenta si urinare in exces. Abuzul de coada-soricelului poate cauza dureri de cap si chiar ameteli si nu este recomandat persoanelor care sufera de boli cronice.

Radacina plantei nu este in general considerata toxica, insa este important ca atunci cand pacientii folosesc uleiul extras din aceasta sa fie precauti. Radacina poate contine in cantitati mici tujona, o substanta toxica regasita si in pelin, care are efect narcotic asupra creierului. De asemenea, aceasta planta contine si curmarina, cu abilitati de subtiere a sangelui. De aceea, niciun preparat pe baza de coada-soricelului nu va fi combinat cu medicamente care dilueaza sangele eliberate pe baza de prescriptie medicala.

O alta precautie in ceea ce priveste consumul de preparate pe baza de coada-soricelului este referitoare la femeile gravide si care alapteaza. Acestea trebuie sa ceara sfatul medicului inainte de a folosi planta. Pe scurt, daca ne intereseaza subiectul ceai de Coada Soricelului beneficii si contraindicatii trebuie sa fim atenti la toate aspectele. 

Tot ce ai nevoie sa stii despre Coada Soricelului

BIBLIOGRAFIE:

Ali SI, Gopalakrishnan B, Venkatesalu V. Pharmacognosy, Phytochemistry and Pharmacological Properties ofAchillea millefoliumL.: A Review. Phytotherapy Research. 2017;

Dosoky NS, Setzer WN. Maternal Reproductive Toxicity of Some Essential Oils and Their Constituents. International Journal of Molecular Sciences. 2021;

Tadić V, Arsić I, Zvezdanović J, Zugić A, Cvetković D, Pavkov S. The estimation of the traditionally used yarrow ( Achillea millefolium L. Asteraceae) oil extracts with anti-inflamatory potential in topical application. Journal of Ethnopharmacology. 2017;

Hajhashemi M, Ghanbari Z, Movahedi M, Rafieian M, Keivani A, Haghollahi F. The effect of Achillea millefolium and Hypericum perforatum ointments on episiotomy wound healing in primiparous women. The Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine: The Official Journal of the Europen NJ an Association of Perinatal Medicine, the Federation of Asia and Oceania Perinatal Societies, the International Society of Perinatal Obstetricians. 2018;

Firouzabadi M, Pourramezani N, Balvardi M. Comparing the Effects of Yarrow, Honey, and Breast Milk for Healing Nipple Fissure. Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research. 2020;

6 aprilie 2023
Related posts
Plante medicinale pentru imunitate: catina, macese, ghimbir Plante medicinale pentru imunitate: catina, macese, ghimbir

Plantele medicinale sunt specii vegetale, cultivate sau spontane, care prin compozitia lor chimica au proprietati farmaceutice si sunt folosite in terapeutica umana de mii de ani. Valoarea terapeutica a plantelor medicinale are la baza relatia dintre structura chimica a substantelor active, numite si principii active si actiunea lor pe care o exercita asupra organismului.

10 ianuarie 2022
citește articolul
Cum recunosti plantele cu efect afrodisiac Cum recunosti plantele cu efect afrodisiac

Stimularea libidoului într-o partidă de sex, de-a lungul întregului act sexual a prezentat o provocare pentru popoarele antice. De aceea există multe scrieri în sanscrita veche, în kamasutra, în documente din arhiva Împăratului Japoniei care vorbesc despre tot felul de plante afrodisiace care au rolul de a mări apetitul sexual atât la un bărbat cât și la o femeie.

9 ianuarie 2020
citește articolul
Povesti mai putin cunoscute despre plantele medicinale ale Asiei Povesti mai putin cunoscute despre plantele medicinale ale Asiei

Plante asiatice precum Piperul Calugarului, Ginseng-ul Siberian sau Dudul Alb auo multime de proprietati terapeutice curative. De la probleme legate de diabet si secretia de insulina, la probleme legate de stres si anxietate, infertilitate sau alte afectiuni ale glandelor, miracolul plantelor Asiei ne surprind si astazi.

4 octombrie 2019
citește articolul
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.