Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
uleiuri-esentiale

Cum alegem produsele pentru a preveni infectiile si iritatiile cutanate

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 18 octombrie 2023 Ultima actualizare: 19 octombrie 2023

Infectiile si iritatiile reprezinta 2 tipuri diferite de afectiuni ce afecteaza organismele, inclusiv oamenii. Infectiile sunt cauzate de catre patrunderea si multiplicarea microorganismelor, de exemplu bacterii, paraziti, ciuperci sau virusuri, in tesuturile unui organism gazda. Microorganismele care intra in organism si incep sa se inmulteasca provoaca o reactie negativa a sistemului imunitar al gazdei. Infectiile pot fi locale, adica limitate la o anumita zona a corpului, sau pot deveni chiar si sistemice,  practic imprastiindu-se in intregul organism. 

Cateva infectii intalnite destul de des sunt gripa, raceala comuna, infectii ale pielii, infectii ale tractului urinar, pneumonie si multe altele. Infectiile pot fi tratate cu ajutorul antibioticelor, antiviralelor sau ale altor medicamente,  depinzand de tipul si severitatea infectiei.

Iritatiile sunt reactii inflamatorii locale ale pielii sau mucoaselor cauzate de catre factorii iritanti. Factorii acestia pot fi reprezentati de substante chimice, frictiunea, substante alergene, expunerea prelungita la caldura sau frig, sau alte elemente iritante. Iritatiile pot provoca senzatii neplacute cum ar fi mancarimea, inrosirea, durerea in zona afectata, arsura sau umflaturi. Cateva exemple de iritatii des intalnite sunt dermatita de contact, adica o reactie la substante chimice sau alergeni,  iritatii ale pielii din cauza frecarii,  spre exemplu iritatia pielii la nivelul coapselor la persoanele supraponderale, ori iritatii ale ochilor cauzate de polen sau substante iritante.

Tratamentul iritatiilor poate fi diferit depinzand de cauza specifica si poate implica folosirea de creme, lotiuni sau alte medicamente topice cu scopul de a calma simptomele si de a diminua inflamatia. In cazul iritatiilor severe sau persistente, este indicat sa discutati cu un medic pentru a avea parte de un diagnostic si un tratament adecvat.

 

Ce produse de igiena personala trebuie folosite pentru a preveni infectiile si iritatiile?

Prevenirea infectiilor si iritatiilor se face prin adoptarea unor masuri adecvate de igiena personala. Folosirea produselor de igiena adecvate poate reprezenta un rol semnificativ in aceasta privinta. Cateva produse de igiena personala indicate cu scopul de a preveni infectiile si iritatiile sunt urmatoarele:

Sapun antibacterian sau sapun moale - Este recomandat sa alegeti un sapun antibacterian sau un sapun moale pentru spalarea regulata a mainilor. Spalarea corespunzatoare a mainilor se face folosind apa calda si sapun timp de cel putin 20 de secunde,  aceasta metoda fiind printre cele mai eficiente metode de prevenire a aparitiei infectiilor.

Dezinfectant de maini - Folositi un dezinfectant de maini pe baza de alcool in momentul in care nu aveti acces la apa si sapun. Fiti siguri ca dezinfectantul pe care il aveti are un continut de alcool de cel putin 60 % pentru a fi eficient impotriva microorganismelor.

Sampon si balsam - Alegeti samponul si balsamul corespunzator pentru tipul dumneavoastra de par cu scopul de a mentine scalpul si parul sanatos, dar si pentru a preveni aparitia iritatiilor scalpului.

Gel de dus sau sapun lichid - Optati pentru geluri de dus sau sapun lichid adecvate tipului dumneavoastra de piele. Este recomandat sa evitati produsele cu ingrediente agresive ce pot sa cauzeze iritatii.

Produse de igiena intima - Pentru igiena zonei intime, este recomandat sa folositi produse specifice care sa mentina PH-ul adecvat al zonei si sa evitati utilizarea sapunurilor parfumate sau produselor chimice dure.

Deodorant sau antiperspirant - Folositi deodorant sau antiperspirante cu scopul de a preveni mirosurile neplacute, dar si pentru a mentine zona subratului curata si uscata.

Periute de dinti si pasta de dinti - Recomandat este sa va spalati dintii de cel putin de 2 ori pe zi cu o pasta de dinti ce sa aiba in alcatuire fluor cu scopul de a preveni aparitia cariilor dentare si a infectiilor gingivale.

Lame de ras si gel de ras - In cazul in care va radeti, fiti sigur ca utilizati o lama de ras noua si un gel de ras corespunzator pentru a evita aparitia iritatiilor pielii.

Produse pentru igiena picioarelor – Asigurati-va ca va spalati si uscati bine picioarele, in special intre degete, si folositi produse pentru ingrijirea picioarelor cu scopul de a preveni micozele si alte infectii.

Lenjerie intima si haine curate - Schimbati in mod regulat lenjeria intima si verificati ca hainele pe care urmeaza sa le purtati sa fie curate si spalate in mod corespunzator cu scopul de a evita iritatiile pielii si infectiile.

Tineti minte faptul ca igiena personala corespunzatoare este necesara pentru a va mentine sanatatea si pentru a preveni aparitia infectiilor si iritatiilor. De asemenea, este important sa respectati si alte masuri de igiena, cum ar fi spalatul regulat al mainilor, mentinerea unei alimentatii sanatoase si a unui stil de viata activ, dar si evitarea contactului cu persoanele bolnave.

 

De ce trebuie sa avem grija sa prevenim aparitia infectiilor si iritatiilor?

Prevenirea aparitiei infectiilor si iritatiilor este necesara pentru a mentine sanatatea si bunastarea generala. Cateva motive relevante pentru care este recomandat sa avem grija si sa prevenim aceste afectiuni sunt urmatoarele:

Protejarea sanatatii - Infectiile pot fi cauzate de microorganisme periculoase, de exemplu bacterii, virusuri sau paraziti, ce pot sa afecteze grav sanatatea. Prin prevenirea infectiilor, va protejati corpul de potentiale complicatii si aparitia unor riscuri grave pentru sanatate.

Reducerea raspandirii bolilor - Infectiile pot fi transmise de la o persoana la alta, in special prin intermediul picaturilor respiratorii sau al contactului direct.

Evitarea complicatiilor - Infectiile care sunt netratate sau ignorate pot duce la aparitia unor complicatii severe, de exemplu infectii generalizate, pneumonie, infectii ale sangelui si multe altele.

Mentinerea confortului - Iritatiile pot fi destul de neplacute si pot sa provoace disconfort semnificativ. Prin evitarea iritatiilor, va puteti mentine ochii, pielea, gatul sau alte zone sensibile ale corpului intr-o stare sanatoasa.

Economisirea resurselor medicale - Prin prevenirea infectiilor si iritatiilor se poate diminua necesitatea de tratament medical intensiv si de folosire a resurselor medicale, lucru ce poate sa ajute la o mai buna eficienta a sistemului de sanatate.

Prevenire raspandirii rezistentei la antibiotice - Folosirea neadecvata sau excesiva a antibioticelor poate duce la dezvoltarea rezistentei la antibiotice, lucru ce face tratamentul infectiilor mult mai dificil si poate reprezenta o amenintare majora pentru sanatate.

Cum sa folosesti autoclava pentru a steriliza corect instrumentele pentru a preveni infectiile

Autoclava este un dispozitiv medical sau de laborator utilizat pentru sterilizarea obiectelor si instrumentelor care intra in contact cu organismele vii sau care necesita un nivel ridicat de igiena.  Acesta utilizeaza caldura umeda sub presiune pentru a distruge bacteriile, virusii, sporii si alte microorganisme.

Sterilizarea reprezinta procesul prin care se elimina sau se distrug toti microorganismele vii, cum ar fi bacteriile, virusii, sporii si alte forme de viata, dintr-un obiect, mediu sau substanta. Scopul principal al sterilizarii este de a asigura ca un obiect sau un mediu este complet liber de microorganisme patogene, astfel incat sa poata fi utilizat in conditii de siguranta in domenii cum ar fi medicina, stomatologia, industria alimentara si cercetarea stiintifica.

Sterilizarea este o procedura critica in contextul medical si in alte domenii unde contactul cu microorganismele poate reprezenta un risc pentru sanatatea oamenilor sau poate afecta rezultatele experimentelor sau proceselor. Prin eliminarea microorganismelor patogene, se previne raspandirea infectiilor si se creeaza un mediu igienic si sigur pentru pacienti, utilizatori sau consumatori.

Bibliografie:

Wolff K, et al. Eczema/Dermatitis. In: Fitzpatrick's Color Atlas and Synopsis of Clinical Dermatology. 8th ed. New York, N.Y.: McGraw-Hill Education; 2017; https://www.accessmedicine.mhmedical.com. Accessed March 22, 2019;
Adams DR, et al. Acute palmoplantar eczema (dyshidrotic eczema). http://www.uptodate.com/contents/search. Accessed March 22, 2019;
Hand and foot dermatitis. Merck Manual Professional Version. https://www.merckmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/dermatitis/hand-and-foot-dermatitis. Accessed March 22;

Articole similare
Glandele salivare: rol, afectiuni, posibile patologii Glandele salivare: rol, afectiuni, posibile patologii

Glandele salivare sunt localizate in gura, fiind in numar de trei perechi de glande salivare mari si sute de glande mici.

26 martie 2023
citește articolul
Glanda suprarenala: Rolul acesteia, afectiuni asociate Glanda suprarenala: Rolul acesteia, afectiuni asociate

Suprarenala este o glanda mica care produce hormoni ce ajuta la controlul ritmului cardiac, a tensiunii arteriale si a altor functii importante ale corpului

26 martie 2023
citește articolul
Enteroviroza la copii: cauze, manifestari, tratament Enteroviroza la copii: cauze, manifestari, tratament

Enteroviroza mai este cunoscuta ca si boala diareica acuta virala. Aceasta se defineste printr-o accelerare brusca a tranzitului, care determina pierderi de apa si electroliti.

25 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...