Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
De sezon: Cand si de ce trebuie sa apelam la vaccinul antigripal

De sezon: Cand si de ce trebuie sa apelam la vaccinul antigripal

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 2 mai 2023 Ultima actualizare: 2 mai 2023

Odata cu scaderea temperaturii, inseamna ca este timpul pentru sezonul racelii si gripei. De asemenea, vaccinarea impotriva gripei poate impiedica vizitarea unui spital. Vaccinul antigripal este o substanta care ajuta la crearea unei imunitate la anumite boli si afectiuni la oameni. Odata ce esti imun la o boala, nu o poti prinde. 

Vaccinul antigripal este un vaccin care va ajuta sa va preveniti sa faceti virusul gripal, care provoaca gripa. Aceste vaccinuri se administreaza printr-o injectie. Aceasta este un ac care injecteaza vaccinul in corpul dumneavoastra, de obicei prin brat. 

Vaccinarea antigripala functioneaza prin introducerea corpului in parti minuscule ale diferitelor virusi gripali. Acest lucru declanseaza o reactie din partea sistemului tau imunitar. Sistemul tau imunitar realizeaza ca aceste fragmente de virus nu ar trebui sa fie in corpul tau si isi da seama cum sa le distruga.

De ce este importanta vaccinarea impotriva gripei?

In timpul pandemiei de gripa din 1918, nu exista un vaccin antigripal care sa protejeze impotriva imbolnavirii. Din cauza acestui fapt si a lipsei de optiuni de tratament, aproximativ o treime din lume a fost infectata cu acel virus gripal. In ultimii 100 de ani, am parcurs un drum lung in prevenirea bolilor, inclusiv a gripei. Cu medicina moderna, aveti capacitatea nu doar de a evita sa va imbolnaviti, ci si de a-i proteja pe cei din jur. 

Vaccinarea antigripala este importanta deoarece, poate fi periculoasa si chiar pune viata in pericol pentru unii oameni. In special pentru cei cu anumite afectiuni de sanatate. Cel mai bun moment pentru a va face vaccinul antigripal este toamna sau inceputul iernii inainte ca gripa sa inceapa sa se raspandeasca. 

Vaccinul antigripal este oferit gratuit de medicul de familie adultilor care:

au 50 de ani si peste (inclusiv cei care vor implini 50 de ani pana la 31 martie 2023)
au anumite afectiuni de sanatate
femeilor insarcinate
sunt in ingrijire rezidentiala de lunga sedere
primesc o indemnizatie de ingrijitor sau sunteti principalul ingrijitor pentru o persoana in varsta sau cu dizabilitati.
locuiesc cu cineva care are mai multe sanse de a face o infectie severa din cauza unui sistem imunitar slabit. Cum ar fi cineva care traieste cu HIV, cineva care a suferit un transplant sau care urmeaza anumite tratamente pentru cancer.

Cum functioneaza vaccinul anti-gripal?
La fel ca multe vaccinuri, vaccinul antigripal functioneaza determinand organismul sa creeze anticorpi impotriva gripei. Acesti anticorpi protejeaza impotriva viitoarelor infectii, facand mai usor sa lupti impotriva bolii daca te expui. In fiecare an, tulpinile, sau tipurile  care provoaca gripa sezoniera sunt diferite. 

Cercetatorii lucreaza din greu pentru a prezice care cred ca vor fi cele mai comune patru tulpini. Acestea sunt incluse in vaccinul antigripal din acel an. Astfel incat sa va faceti vaccinul antigripal in fiecare an devine si mai esential. Eficacitatea vaccinului antigripal depinde de sezon, inclusiv daca tulpinile din vaccin au fost sau nu potrivite cu cele care se raspandesc. 

Studiile au aratat ca vaccinul antigripal reduce sansele de a te imbolnavi cu pana la 60%. Din 2019 pana in 2020, vaccinul a prevenit aproximativ 7,5 milioane de cazuri de gripa. A te imbolnavi de gripa poate varia de la incomod la mortal. Din fericire, datorita cercetarii si devotamentului expertilor, vaccinul antigripal va poate reduce riscul de a face gripa. 

Vaccinarea antigripala ia doar cateva minute din timpul tau in fiecare an. Fiind una dintre cele mai importante masuri de protectie impotriva gripei, poate ajuta in mare masura sa va mentineti sanatosi.

Ce contine virusul antigripal?
Desi vaccinurile contin aceiasi germeni care provoaca boala, germenii fie au fost ucisi, fie au fost mult mai slabi. Majoritatea vaccinurilor contin doar o mica parte din germen. Asta inseamna ca particulele de virus din vaccin nu ar trebui sa te imbolnaveasca. Exista si alte ingrediente sigure intr-un vaccin antigripal. Aceste ingrediente ale vaccinului includ:

Saruri de aluminiu: o cantitate mica va ajuta sa dezvoltati un raspuns imunitar mai puternic la virusii din injectie.
Antibiotice: Acestea impiedica orice bacterie sa creasca in vaccin in timp ce acesta este in productie sau depozitare.
Proteine ​​din oua de gaina: Virusii sunt uneori cultivati in oua de gaina fertilizate. Asta inseamna ca pot exista urme de proteina din ou intr-o injectie.
Formaldehida: Aceasta ucide orice alti germeni si toxine daunatoare care ar putea fi in formula.
Gelatina: Aceasta impiedica temperaturile extreme sa slabeasca sau sa deterioreze formula.
Thimerosal: Acest conservant mentine vaccinul necontaminat de bacterii si ciuperci.

Este vaccinul antigripal sigur?
Exista multe mituri despre siguranta vaccinului antigripal. Cu toate acestea, este foarte sigur pentru majoritatea persoanelor. De exemplu, vaccinul antigripal nu poate provoca gripa. Asta pentru ca germenii sunt fie deja morti, fie slabiti. Este posibil sa aveti cateva efecte secundare minore care dureaza doar o zi sau doua. De asemenea, s-ar putea sa simti dureri in locul in care acul a intrat in brat. Daca ati primit spray nazal, este, de asemenea, normal sa simtiti ca aveti nasul care curge sau infundat. Si, in sfarsit, nu exista dovezi stiintifice care sa sugereze ca ingredientele vaccinului antigripal cauzeaza autism. 

Oamenii de stiinta si cercetatorii care au studiat vaccinurile impotriva gripei si ingredientele lor individuale nu au gasit o legatura cu autismul. Studiile anterioare care au sugerat pentru prima data aceasta potentiala legatura au fost complet discreditate. In plus, rezultatele si dovezile arata in mod repetat ca vaccinurile impotriva gripei si ingredientele lor nu sunt legate si nu provoaca autism. Discutati cu medicul dumneavoastra primar daca aveti intrebari despre vaccinarea antigripala in acest an.

Cine nu ar trebui sa faca vaccinul antigripal?
Majoritatea adultilor pot avea vaccinul antigripal, dar ar trebui sa il evitati daca ati avut o reactie alergica grava la un vaccin antigripal in trecut. Este posibil sa aveti riscul unei reactii alergice la injectarea vaccinului antigripal daca aveti o alergie la oua. Acest lucru se datoreaza faptului ca unele vaccinuri impotriva gripei sunt facute folosind proteine din oua.

Remedii impotriva racelii, simptome asemanatoare cu gripa

Trebuie sa intelegem inca de la inceput ca o raceala poate sa ne afecteze chiar si mai mult de o saptamana, iar incercarea unor tratamente precum cele cu antibiotice nu ne va ajuta sa scapam mai repede de raceala si nici nu va impiedica transmiterea virusului la alte persoane. Antibioticele sunt prescrise pentru infectii bacteriene, iar raceala este cauzata de virusuri, care nu raspund la antibiotice, deci administrarea acestora este ineficienta. Aceasta grupa de medicamente va fi luata in considerare doar de catre medicul specialist si doar in acele situatii in care apare si o infectie asociata starii de raceala.

Printre remediile adecvate pentru raceala regasim antipiretice si antiinflamatoare precum paracetamol si ibuprofen, decongestionante nazale, antihistaminice si suplimente pentru stimularea imunitatii pe baza de echinacea, vitamina C si zinc.

De asemenea trebuie sa tinem cont si de cateva sfaturi, pentru a scurta durata bolii si a diminua simptomatologia, precum evitarea deshidratarii printr-un aport adecvat de lichide, respectarea unor reguli de igiena care sa previna transmiterea virusului si, obligatoriu, odihna suficienta care sa ajute organismul sa lupte cu raceala.

Tu stii sa faci diferenta dintre gripa si raceala

Bibliografie:

Sullivan JE, et al. Clinical report — Fever and antipyretic use in children. Pediatrics. 2011; doi:10.1542/peds.2010-3852. Reaffirmed July 2016;
Renaud DL (expert opinion). Mayo Clinic, Rochester, Minn. Feb. 27, 2018;
Green JL, et al. Safety profile of cough and cold medication use in pediatrics. Pediatrics. 2017; 
Pappas DE. The common cold in children: Management and prevention. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Jan. 23, 2021;

 

Articole similare
Virusul papiloma uman: Ce este, simptome, complicatii, tratament si preventie Virusul papiloma uman: Ce este, simptome, complicatii, tratament si preventie

Virusul HPV se transmite in timpul contactului sexual. Alte tipuri de HPV provoaca negi (veruci) comuni, cum ar fi pe mainile si talpile picioarelor, dar verucile pot aparea si in zona genitala.

27 august 2024
Edited 27 august 2024
citește articolul
Virusul Respirator Sincitial la copii: simptome, complicatii, diagnostic, tratament Virusul Respirator Sincitial la copii: simptome, complicatii, diagnostic, tratament

Daca in maxim 10-14 zile raceala nu trece trebuie mers de urgenta la medic pentru ca poate fi vorba de o gripa si instalarea tratamentului din timp va scurta durata de manifestare si posibilele complicatii ulterioare.

14 februarie 2023
Edited 10 ianuarie 2024
citește articolul
Kraken si Flurona: Noi tulpini de virus gripal. Cum sa te protejezi Kraken si Flurona: Noi tulpini de virus gripal. Cum sa te protejezi

Primele confirmari ale acestor tipuri de infectii au venit de la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals din Capitala. In cazul persoanelor care sunt infectate cu doua tulpini diferite de virus gripal, pot aparea complicatii fatale mai ales in cazul persoanelor vulnerabile, cu boli cronice, in cazul varstnicilor sau a copiilor sub 5 ani. Acestia trebuie atent monitorizati in caz de dubla infectare

1 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate