Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
De sezon: Cum sa alegi fondul de ten potrivit pentru pielea ta

De sezon: Cum sa alegi fondul de ten potrivit pentru pielea ta

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 2 octombrie 2018 Ultima actualizare: 6 februarie 2023

Ingrijirea tenului este pasul cel mai important pentru mentinerea frumusetii si a sanatatii sale un timp cat mai indelungat. Grija si interesul acordate la 20 de ani se vor reflecta pe chipul nostru dupa 40 de ani. Pe de alta parte, pielea trebuie privita ca o carte de vizita pentru ca ea ofera informatii despre noi, despre stilul de viata si despre atentia pe care i-o acordam. Cum sa alegem fondul de ten potrivit si la ce sa fim atenti aflati in materialul urmator.

Cate tipuri de ten exista si cum le deosebim? Cum alegi corect un fond de ten

Care sunt pasii de ingrijire in functie de tipul de ten? Cate fonduri de ten poti folosi?

Cum alegi un fond de ten potrivit pentru pielea ta? Fond de ten pentru ten mixt

9 greseli frecvente in ingrijirea tenului. Ce inseamna un fond de ten profesional

Cate tipuri de ten exista si cum le deosebim? Cum alegi corect un fond de ten

Exista cinci tipuri de ten, motiv pentru care este important sa depistam in care categorie ne incadram pentru a-l ingriji in mod corespunzator. Totodata, in functie de tipul de ten trebuie sa te orientezi si pentru alegerea corecta a unui fond de ten.

1. Tenul normal

Tenul normal este echilibrat si se intalneste indeosebi la tineri, urmand sa-si piarda din atribute si caracteristici odata cu inaintarea in varsta. Pielea este supla, neteda, catifelata si moale la atingere, cu o textura deosebit de elastica. Tenul normal este caracterizat printr-o piele curata, nu prezinta puncte negre sau cosuri si nici zone cu exces de sebum sau foarte uscate.

2. Tenul uscat

Tenul uscat este caracterizat de o piele aspra, terna, rigida si lipsita de elasticitate, cu tendinta de ridare, iritare si chiar descuamare. Acest tip de piele are particularitatea de a nu retine apa, iar glandele sebacee secreta sebum in cantitati mici.

3. Tenul gras

Tenul gras este foarte usor de recunoscut, acesta avand un aspect lucios si uleios. Tenul gras prezinta pori dilatati si comedoane si este expus aparitiei punctelor negre. Avatanjul sau este ca se rideaza destul de greu ca greu ca urmare a sebumului produs din abundenta de glandele sebacee.

4. Tenul mixt

Tenul mixt este cel mai comun tip de ten si este o combinatie intre tenul uscat si tenul gras, in sensul ca pe zona T, adica zona formata din frunte, barbie si pometi, pielea este lucioasa si uleioasa, in timp ce pe restul fetei este mata, aspra si rigida.

5. Tenul sensibil

Tenul sensibil este tipul de ten cel mai predispus la dezvoltarea acneei si a alergiilor. Este caracterizat de o pielea fina, delicata, capilare fragile, care se pot sparge usor, si prezinta tendinta de inrosire si iritatie.

  

Care sunt pasii de ingrijire in functie de tipul de ten? Cate fonduri de ten poti folosi?

In functie de tipul de ten pe care il ai, trebuie sa-l ingrijesti in mod corespunzator si cu produse adecvate acestuia. In plus, in functie de sezon si de specificul tenului trebuie trebuie sa stii din timp cate fonduri de ten poti folosi.

Ingrijirea tenului normal

Tenul normal poate da impresia ca nu are nevoie de ingrijire, insa nu este nici pe departe adevarat. Din contra, atentia acordata acum te va ajuta sa-l mentii curat si proaspat pentru timp indelungat. Tenul normal trebuie demachiat atat dimineata, cat si seara cu demachiante usoare si apoi aplicata o lotiune tonica fara alcool.

Necesita crema de zi cu fotoprotectie solara, usor hidratanta, iar pentru seara se poate opta pentru o crema hranitoare pe baza de vitamine. Tenul normal are nevoie de exfoliere o data la aproximativ 10 zile.

Ingrijirea tenului uscat

Tenul uscat are nevoie de cea mai mare atentie deoarece o ingrijire neadecvata il poate destabiliza si il poate transforma usor intr-un ten deshidratat si sensibil. Se recomanda curatarea atat dimineata, cat si seara cu o crema demachianta hidratanta si aplicarea unei lotiuni tonice fara alcool.

Crema de fata, atat cea de zi, cat si cea de noapte, trebuie sa aiba proprietati hidrolipidice, adica sa contribuie la mentinerea apei in tesuturi si sa impiedice evaporarea sa si sa fie puternic hidratanta.

Exfolierea trebuie facuta maxim o data pe saptamana, cu produse blande si obligatoriu la final aplicata o masca intens hidratanta. Pentru zi sunt indicate cremele cu factor de protectie solara, SPF 30 pentru vara si SPF 20 pentru restul anotimpurilor. Tenul uscat prezinta si particularitatea de a avea o piele mai sensibila in zona ochilor si ar fi ideal ca aceasta sa fie ingrijita cu produse destinate.

  

Ingrijirea tenului gras

Tenul gras are nevoie de o ingrijire cu produse destinate sa trateze neplacerile cauzate de excesul de sebum si sa inchida porii. Se recomanda demachierea de minim doua ori pe zi, obligatoriu dimineata si seara, cu gel spumant si aplicarea lotiunilor astringente, pe baza de alcool, astfel incat pielea sa fie degresata eficient si porii sa fie inchisi.

Se recomanda doar folosirea cremelor pentru ten gras, acestea fiind caracterizate de o textura lejera si matifianta si avand proprietati antiseboreice. Crema de zi este de preferat sa contina si factor de protectie solara. Tenul gras trebuie exfoliat saptamanal, iar mastile de care are nevoie sunt cele destinate regalarii secretiei de sebum si curatarii porilor, in niciun caz mastile hidratante.

Tenul mixt trebuie ingrijit cu mare atentie, in sensul ca trebuie avut grija ca echilibrul intre zona uscata si zona grasa sa fie mentinut. Folosirea produselor strict destinate tenului uscat sau strict destinate tenului gras conduce la o dezechilibrare majora a dermului. Fie se folosesc produse de ingrijire specifice tenului mixt, fie pentru fiecare zona in parte se va aplica produsul corespunzator tipului de ten.

Demachierea trebuie facuta de doua ori pe zi, atat dimineata, cat si seara, iar cel mai recomandat produs in acest caz este apa micelara. Lotiunea tonica trebuie sa fie fara alcool si trebuie aplicata doar pe zona T, iar crema, atat cea de zi, cat si cea de seara, trebuie sa aiba proprietati hidratante si hranitoare. Indiferent de anotrimp, se recomanda cremele de zi care contin fotoprotectie. Un truc eficient pentru acest tip de ten este apa termala, care hidrateaza, hraneste si improspateaza in egala masura pielea. Tenul mixt are nevoie de exfoliere usoara o data pe saptamana, dar si de aplicarea imediata a unei masti cu rol hidratant.

  

Ingrijirea tenului sensibil

Tenul sensibil trebuie ingrijit cu produse dermatocosmetice, cu textura usoara si proprietati tonifiante asupra capilarelor. Este recomandat sa se evite apa fierbinte, aerul rece si expunerea directa la soare sau la poluare, cum este, de exemplu, fumul de tigara. Trebuie demachiat atat dimineata si seara, fie cu produse destinate, fie cu apa micelara, iar crema, indiferent ca este de zi sau de seara, trebuie sa aiba proprietati nutritive si usor hidratante si, de preferat, un pH neutru. Pentru zi sunt recomandate cremele dermatocosmetice cu fotoprotectie solara.

Exfolierea trebuie facuta o data la doua saptamani si doar cu produse destinate, care nu agreseaza suplimentar pielea, iar mastile cu rol antiiritant, antiinflamator si calmant sunt cele mai potrivite. Daca tenul este atopic sau acneic, atunci produsele de ingrijire trebuie sa fie recomandate de medicul dermatolog. Pe termen lung, se vor folosi produse de ingrijire din gamele antiacneice.

  

Cum alegi un fond de ten potrivit pentru pielea ta? Fond de ten pentru ten mixt

Un pas foarte important in ingrijrea tenului este achizitionarea corecta a produselor cosmetice si aici trebuie avute in vedere niste criterii. Iar in randurile care urmeaza vom incerca sa raspundem la intrebarea - Cum alegi un fond de ten potrivit pentru pielea ta. In plus pentru persoanele cu ten mixt vor gasi raspuns si la intrebarea legata de un fond de ten pentru ten mixt.

Eticheta. Intotdeauna trebuie varificata eticheta unui produs. Majoritatea cosmeticelor au trecute pe eticheta cele mai importante detalii ale produsului, insa exista si cazuri cand acestea se regasesc in interiorul ambalajului. Eticheta ofera recomandari despre perioada de valabilitate, despre ingrediente, puncteaza cui se adreseaza si care sunt beneficiile produsului. Acest aspect trebuie sa primeze in fata reclamei, a publicitatii si a ofertelor de reducere care abunda pe piata.

Tipul de ten. Un produs de ingrijire a pielii trebuie ales in functie de tipul de ten. Folosirea necorespunzatoare a a acestora conduce la dezechilibrarea pH-ului, la afectarea pielii si chiar la aparitia afectiunilor dermatologice.

Varsta. Varsta este un factor important in alegerea corecta a produselor de ingrijire a pielii. In general, produsele care sunt destinate unei anumite varste au acest aspect specificat pe eticheta. Pot exista cazuri in care un produs prezinta doar indicatia ten matur, ceea ce inseamna ca se adreseaza persoanelor cu varsta peste 40 de ani. Daca te stii cu ten sensibil este important sa cauti un fond de ten pe baza de apa care e neinvaziv si contine putine substante chimice.

Daca ai un ten mixt evident vei cauta un fond de ten ,,ten mixt,, sau un fond de ten profesional cu acoperire mare. 

Termenul de valabilitate. Niciodata nu trebuie folosit un produs cosmetic al carui termen de valabilitate este expirat. Dincolo de faptul ca isi pierde proprietatile, acesta poate cauza iritatii si poate declansa alergii pielii. De asemenea, nu trebuie cumparat un produs al carui termen de valabilitate se apropie de perioada limita, deoarece este posibil ca pe parcursul utilizarii acesta sa expire. Termenul de valabilitate trebuie verificat constant, inclusiv pe produsele pe care deja le folosim.

Gramajul. Este de preferat sa alegi produse cu gramaj cat mai mic, cu atat mai mult cu cat este prima oara cand il folosesti si nu stii cum va interactiona cu pielea ta. In plus, orice produs, prin deschidere repetata, poate fi alterat la contactul cu aerul si atunci este de preferat sa aiba o cantitate mica astfel incat sa-l schimbi des. Tine cont ca anumite produse necesita depozitare in frigider, dar acest aspect este intotdeauna trecut pe eticheta.

Un criteriu pe care se pune mai putin accent este anotimpul. Exista produse, in special creme si fonduri de ten, care sunt mai potrivite ingrijirii tenului in sezonul cald si altele destinate sezonului rece. De exemplu, produsele intens hidratante sunt de preferat in sezonul rece, atunci cand tenul trebuie sa faca fata intemperiilor naturii, vantul si gerul fiind inamici principali in deshidratarea pielii.

Vara, in schimb, sunt preferate cele lejere, care permit tenului sa respire. O crema intens hidratanta si grasa, folosita in sezonul cald, poate favoriza transpiratia si poate da senzatia de ten gras. Pe de alta parte, vara trebuie folosite creme cu factor de protectie solara mare, SPF>25, in timp ce iarna se poate opta si pentru SPF20.

In plus, cand vorbim de primavara-vara, trebuie sa cautam un fond de ten dermatocosmetic, adica un fond de ten cu spf. Sau daca stim ca urmeaza sa ajungem la mare, la piscina, la inot sa cautam un fond de ten waterproof. 

Ingredientele. Intotdeauna trebuie analizate ingredientele unui produs, in primul rand pentru a feri pielea de posibile alergii si, in al doilea rand, pentru a le evita pe cele care contin parabeni si prea multe substante chimice. Sunt de preferat produsele care contin cat mai putin parfum sau alcool. In general, produsele care contin peste 20 de ingrediente trebuie evitate. Totodata trebuie sa stiti ca atunci cand cautati nuante fond de ten sau vreti fond de ten matte sau fond de ten cu acoperire mare, e esential sa cititi cu atentie ingredientele. 

Pentru ca fie ca vorbim de un fond de ten deschis sau un fond de ten hidratant este evident ca ne dorim un fond de ten bun sau un fond de ten iluminator. Totodata trebuie sa fim atenti la acea mostra de fond de ten pentru ca de multe ori nu coincide mostra cu produsul. 

Bio versus natural. Persoanele care-si doresc produse de ingrijire a pielii organice, trebuie sa aiba in vedere ca intre bio si natural este o mare diferenta. Produsele bio au mentionat acest aspect pe eticheta si este obligatoriu sa aiba certificare avizata de Uniunea Europeana. E vital sa ocolim produse cu eticheta fond de ten ieftin si bun, mai ales daca n-au eticheta in limba romana.

Din pacate, la acest capitol pot exista multe falsuri, avand in vedere ca exista firme care dau avizare bio, insa nerecunoscuta de UE. Stampila care trebuie urmarita este formata din 12 stele pe un fundal verde asezate sub forma de frunza. Pe de alta parte, trebuie tinut cont ca termenul de natural este doar o caracteristica de marketing si nu impune constrangeri legale, produsul nefiind supus niciunei reglementari sau conditii in acest sens, iar consumatorul poate fi usor indus in eroare.

Locul de achizitionare. Produsele de ingrijire a pielii trebuie cumparate din magazine si farmacii si nu de la vanzatori ambulanti sau din locuri care nu respecta standardele de igiena si depozitare. Chiar daca un produs este sigilat, daca acesta nu este pastrat in mod corespunzator, ingredientele se pot altera si produsul poate dauna sanatatii pielii. Este de preferat ca acestea sa se cumpere din farmacii, deoarece, daca nu stii ce produs sa alegi, poti cere sfatul avizat al farmacistului. In plus este important sa evitam etichetele de tipul fond de ten ieftin pentru ca acele produse pot include ingrediente cu puternic impact alergen asupra pielii dvs.

  

9 greseli frecvente in ingrijirea tenului. Ce inseamna un fond de ten profesional

Cu toate ca-i acordam atentia necesara tenului se intampla, fie din nestiinta, fie din graba, fie din exces de zel, sa facem anumite greseli de ingrijire si intretinere care, mai ales daca sunt repetate, sa ne coste mai tarziu.

Nu folosesti produse potrivite tipului tau de ten

Poate cea mai grava greseala pe care poti sa o faci si care-ti poate afecta ireemediabil tenul, este sa folosesti produse neadecvate tipului tau de piele. Nu alege produse doar pentru ca si prietena ta le foloseste, miros bine sau iti place ambalajul, ci alege-le in functie de caracteristicile tenului tau. In plus, adapteaza-ti produsele de ingrijire la sezonul de afara. Este posibil ca iarna sa ai nevoie de creme mai puternic hidratante decat vara.

Nu respecti ritualului zilnic de ingrijire a tenului

Ritualul zilnic de ingrijire a tenului presupune trei pasi simpli: demachiere, tonifiere si hidratare. Oricare din acesti pasi ii sari, iti condamni pielea. Din pacate, exista persoane care nu se demachiaza si dimineata, dar si persoane care seara se spala doar cu apa pe fata, considerand ca daca nu au folosit machiaj nu este nevoie de curatare intensa. Pielea isi va pierde in timp stralucirea si va capata un aspect tern, obosit, punctele negre si cosurile isi vor face aparitia si va imbatrani prematur.

Iti exfoliezi prea des tenul si cu produse dure

Daca exista persoane care nu-si exfoliaza tenul niciodata sau foarte rar, ei bine la polul opus exista persoane care apeleaza la peeling mult prea des, dar si persoane care aleg produse dure, de multe ori produse alimentare pe care nu le aplica corespunzator. Exfolierea trebuie facuta maxim o data pe saptamana, in caz contrar nu vei reusi sa ai tenul mai curat sau mai luminos, ci vei reusi sa-l sensibilizezi si sa-l iriti.

Folosesti acelasi prosop pentru fata si corp

Foarte multe persoane folosesc acelasi prosop pentru fata ca si pentru restul corpului, fapt ce este total gresit. Avand in vedere ca pielea fetei este mai sensibila si mai predispusa iritatiilor, este necesar sa fie stearsa cu un prosop exclusiv. In plus, prosopul, ca urmare a umezelii, este un mediu propice dezvoltarii bacteriilor si ar trebui schimbat o data la doua, trei zile. Totodata, tenul nu trebuie sters prin frecare, ci doar tamponat.

Nu schimbi fata de perna

Lenjeria de pat trebuie schimbata o data la o saptamana, in special fata de perna, mai ales in cazul in care te confrunti cu o piele sensibila, atopica sau acneica. 

  

Iti speli fata cu apa fierbinte

Nu este recomandat sa-ti speli tenul cu apa fierbinte din doua motive. In primul rand pentru ca apa fiebinte accelereaza deshidratarea sa si in al doilea rand pentru ca apa fierbinte contribuie la dilatarea vaselor de sange si te poti alege cu roseata sau chiar iritatii, in cazul pielii sensibile. Recomandata este apa calduta, dar si clatirea cu apa rece este benefica tenului deoarece inchide porii si revitalizeaza pielea.

Nu folosesti protectie solara

Daca ai crede ca protectia solara este necesara doar vara, nu este nici pe departe asa. Razele ultraviolete au capacitatea de a ajunge pe pamant indiferent de anotimp si chiar daca intensitatea lor in sezonul rece este mult redusa, acestea pot in continuare sa afecteze pielea, sa o usuce si sa-i grabeasca procesul de imbatranire.

Nu verifici eticheta produsului

Daca esti tentata sa cumperi un produs pentru ca este la reducere sau poate l-ai primit cadou, verifica intotdeauna eticheta, nu numai pentru a te asigura ca este potrivit tipului tau de ten, dar si pentru a te asigura ca nu contine ingrediente chimice, parabeni si alte substante toxice pe care ar fi bine sa le eviti. De asemenea, verifica-i termenul de valabilitate!

Nu dormi suficient

Somnul insuficient nu-ti afecteaza doar sanatatea, ci si frumusetea. Este demonstrat faptul ca persoanele care nu dorm minim 7-8 ore pe noapte se confrunta cu o piele terna, lipsita de vitalitate si fermitate si sunt mult mai expuse iritatiilor. In plus, lipsa somnului in cantitati necesare favirizeaza aparitia cearcanelor, a pungilor inestetice de sub ochi, dar si a ridurilor.

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/skin-types-care

https://www.nytimes.com/guides/tmagazine/skincare-routine

REFERINTE:

Penzer R, Ersser S. Principles of Skin Care: A Guide for Nurses and Health Care Practitioners. John Wiley & Sons, 2010. ISBN 9781405170871 [1]
Rodulfo, Kristina (2018-04-06). "Ultrasonic Face De-Gunking Spatulas Are a Thing and You're Going to Want One". ELLE. Retrieved 2020-03-08.
Lichterfeld A, Hauss A, Surber C, Peters T, Blume-Peytavi U, Kottner J (2015). "Evidence-Based Skin Care: A Systematic Literature Review and the Development of a Basic Skin Care Algorithm" (PDF). J Wound Ostomy Continence Nurs. 42 (5): 501–24. doi:10.1097/WON.0000000000000162. PMID 26165590. S2CID 3841975.
Kessler R. More than Cosmetic Changes: Taking Stock of Personal Care Product Safety. Environ Health Perspect; DOI:10.1289/ehp.123-A120 [2]
Random House Webster's Unabridged Dictionary. Random House, Inc. 2001. Page 537. ISBN 0-375-72026-X
FDA. Cosmetics: Guidance & Regulation; Laws & Regulations. Prohibited & Restricted Ingredients. [website]. U.S. Food and Drug Administration, Silver Spring, MD. Updated 26 January 2015. [3]
Schwanitz HJ, Riehl U, Schlesinger T, et al. (2003). "Skin care management: educational aspects". Int Arch Occup Environ Health. 76 (5): 374–81. doi:10.1007/s00420-002-0428-z. PMID 12719982. S2CID 41740856.
Blume-Peytavi U, Hauser M, Stamatas GN, Pathirana D, Garcia Bartels N (2012). "Skin care practices for newborns and infants: review of the clinical evidence for best practices". Pediatr Dermatol. 29 (1): 1–14. doi:10.1111/j.1525-1470.2011.01594.x. PMID 22011065.
Lund C, Kuller J, Lane A, Lott JW, Raines DA (1999). "Neonatal skin care: the scientific basis for practice". Neonatal Netw. 18 (4): 15–27. doi:10.1891/0730-0832.18.4.15. PMID 10633681. S2CID 20122791.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina