Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Dermatita herpetiforma: ce este, care sunt simptomele si cum se poate trata

Dermatita herpetiforma: ce este, care sunt simptomele si cum se poate trata

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 18 februarie 2023 Ultima actualizare: 20 februarie 2023

Dermatita herpetiforma este o afectiune cronica, caracterizata prin leziuni cu aspect urticarian, intens pruriginoase. Termenul “herpetiforma” se refera la aspectul grupat la leziunilor. Este vorba despre o boala autoimuna care debuteaza cu precadere la persoanele cu varstele cuprinse intre 30 si 40 de ani. Este dovedit faptul ca substantele iodate pot agrava boala, de aceea trebuie evitate pe cat de mult posibil. Debutul  acestei boli se face in mod gradat. Veziculele si papulele apar de obicei pe coate, genunchi, fese si regiunea occipitala. Deseori apare pruritul si o senzatie de arsura severa.

Ce este dermatita herpetiforma?

Dermatita herpetiforma este o afectiune cutanata inflamatorie asociata cu intoleranta la gluten, dar aceasta nu este cauzata de virusul herpetic. Altfel spus este vorba despre o boala cronica de piele, care seamana cu eruptia de herpes pentru ca se manifesta prin multiple basicute. Afectiunea nu este contagioasa si se asociaza cu boala celiaca. Studiile arata ca 10% din persoanele diagnosticate cu boala celiaca sufera si de dermatita herpetiforma. Aceasta este cauzata de producerea unui autoantigen asemanator cu cel din boala celiaca si depunerea de imunoglobulina IgA in derm. Aceasta afectiune duce la aparitia inflamatiilor,  a bubelor si a pruritului. Dermatita herpetiforma afecteaza in mare masura femeile, insa poate sa apara si la barbati. Este important ca fiecare pacient care intalneste simptomele acestei afectiuni cronice sa se deplaseze in cel mai scurt la o clinica specializata in astfel de afectiuni.

Boala se manifesta printr-o eruptie de basicute pline cu un lichid clar. Eruptia se poate intinde si pe membrele inferioare, iar leziunile prezinta de cele mai multe ori puroi. Senzatia de mancarime este foarte intensa astfel ca duce deseori la ranirea pielii prin scarpinat. Aceasta boala alterneaza perioadele eruptive cu cele de reducere a eruptiei din cauza consumului de gluten.

Dermatita herpetiforma poate fi asociata si cu alte afectiuni precum tiroidita, lupusul sau diabetul zaharat insulinodependent. Complicatiile pot sa apara atunci cand pacientul care sufera de dermatita herpetiforma are si boala celiaca. In aceste situatii, pacientul este predispus sa dezvolte si alte afectiuni precum:

Cheilita angulara
Piele uscata
Deformatii la nivelul unghiilor
Probleme dentare cum ar fi subtierea smaltului
Probleme neurologice si-anume ataxie (pierderea balansului)
Probleme cardiologice, in special cardiomiopatie.

Cum se pune un diagnostic de dermatita herpetiforma?

Diagnosticul se poate pune doar in urma biopsiei cutanate a tegumentului lezional si a tegumentului adiacent de aspect normal. Pacientii cu dermatita herpetiforma trebuie examinati pentru a vedea daca nu au si o eventuala boala celiaca. Pentru siguranta diagnosticului trebuie facut si testul de imunofluorescenta. Pentru a vedea care este tratamentul cel mai potrivit trebuie facute si o serie de analize la sange.

Pentru tratarea acestei afectiuni se recomanda un tratament cu dapsona sau sulfapiridina. Unii pacienti este necesar sa urmeze o dieta stricta, fara gluten, pentru o perioada de cel putin 6 luni. Tratamentul cu dapsona functioneaza foarte bine si ofera rezultate rapide. In urma administrarii medicamentului apare o ameliorare marcata a simptomelor, iar in maxim 3 zile dispare si pruritul. Doza si perioada de administrare difera in functie de gravitatea afectiunii.

De asemenea, sulfapiridina poate constitui o alternativa terapeutica pentru pacientii care nu tolereaza dapsona. Aceasta se dovedeste a fi deosebit de eficienta pentru controlarea manifestarilor bolii. Colchicina reprezinta o alta varianta terapeutica iar tratamentul recomandat de medic trebuie continuat pana la disparitia leziunilor. Pacientii care urmeaza un tratament medicamentos cu dapsona sau sulfapiridina trebuie sa efectueze o hemograma completa de control la debutul tratamentului si saptamanal pana la finalizarea acestuia.

Acest tratament poate sa duca la aparitia efectelor adverse cum ar fi anemia hemolitica si metemoglobinemia. Toxicitatea hepatica apare foarte rar. Atunci cand tratamentul cu dapsona determina hemoliza importanta, modificari cardio-pulmonare semnificative sau neuropatie periferica se recomanda inlocuirea medicamentului. Persoanele care au intoleranta la gluten nu ar trebui sa consume cereale precum grau, orz, ovaz sau secara, pentru ca acestea produc o serie de reactii imunologice cu efecte negative asupra sistemului digestiv si sanatatii pielii.

Prin urmare, pacientii cu dermatita herpetiforma  trebuie sa-si schimbe dieta si sa renunte la alimentele fainoase cu gluten. Din fericire, in magazinele alimentare se pot gasi cu usurinta si produse fara gluten, care inlocuiesc cu usurinta si painea. In plus, in cadrul anumitor restaurante puteti gasi si meniuri apetisante fara gluten.

Importanta alimentatiei in cazul persoanelor cu aceasta afectiune cronica

Este foarte important ca persoanele care sufera de dermatita herpetiforma si sunt afectate de intoleranta la gluten sa urmeze o dieta stricta si corecta. De asemenea, pacientii care sufera de acest tip de dermatita, nu trebuie sa consume sare iodata sau alte alimente care contin iod.  

Pe langa un stil de viata sanatos, se recomanda administrarea unui tratament medicamentos specific, dedicat acestei afectiuni pentru a controla atat eruptia, cat si disconfortul produs. Dat fiind faptul ca medicamentul poate provoca anemie, se recomanda ca pacientii aflati sub tratament sa fie monitorizati in permanenta. Tratamentul cel mai potrivit pentru aceasta boala, trebuie ales in functie de particularitatile fiecarui caz in parte. Avand in vedere ca aceasta afectiune se asociaza deseori cu alte afectiuni ale pielii, pacientii trebuie sa ramana sub observatia medicului.

Prin urmare, daca te confrunti cu o eruptie suspecta la nivelul pielii ce are un aspect similar cu dermatita herpetiforma si observi ca apare pruritul intens ia masuri imediate. Consulta medicul specialist, urmeaza cu strictete tratamentul medicamentos  si schimba-ti stilul de viata. Doar in acest fel vei indeparta rapid si eficient afectiunile pielii si te vei bucura din plin de sanatate.

Nu uita ca sanatatea ocupa locul cel mai important, de aceea este absolut esential sa tratezi la timp orice boala, sa iei masurile necesare de preventie si sa nu treci neobservate nici simptomele usoare, pentru ca acestea se pot transforma rapid in moderate si chiar grave.

Cum poti preveni aparitia unei dermatite?

Cu toate ca dermatita atopica are o cauza ereditara, aceasta poate fi prevenita sau, cel putin, ameliorata, prin adoptarea unor masuri riguroase de igiena. Astfel, este important ca cel mic sa fie spalat cu apa aflata la o temperatura de maxim 37 grade Celsius, sa nu fie folosite sapunuri, sau geluri agresive cu piela sa, recomandate fiind produsele de igiena special create pentru bebelusi, si imediat sa fie hidratata pielea cu o crema dermatocosmetica speciala, un produs ideal fiind crema Bioderma Atoderm.

Aceasta este destinata atat copiilor, cat si sugarilor, avand o formula special creata pentru a fi tolerata de pielea micutilor, si, in plus, retine apa in straturile superioare ale epidermei prevenind evaporarea si asigura o rezistenta mai mare a pielii, facand-o mai supla si mai fina. Pe de alta parte, este important ca cel mic sa fie ferit de factorii agresivi de mediu cum sunt poluarea, fumatul, acarienii, polenul, mucegaiul, dar si de parul animalelor de companie si alergenii alimentari. De asemenea, este recomandat ca hainele copilului sa fie doar din materiale naturale, evitandu-se, in schimb, lana, si sa fie spalate cu detergenti destinati persoanelor alergice. Totodata, se recomanda ca temperatura si umiditatea din locuinta sa fie mentinute constante, astfel temperatura sa fie de 23-24 grade Celsius, iar umiditatea de aproximativ 40-60%.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina