Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Edem infraorbital: Cum se formeaza, preventie si tratament

Edem infraorbital: Cum se formeaza, preventie si tratament

Pungile de sub ochi sunt comune pe masura ce imbatranim si tesuturile din jurul ochilor devin slabe, inclusiv unii dintre muschii care sustin pleoapele. Grasimea care sustine ochii poate fi apoi directionata catre pleoapele inferioare, facandu-le sa para umflate. De obicei, pungile de sub ochi sunt o preocupare estetica si, rareori, un semn al unei afectiuni grave. Remediile la domiciliu, cum ar fi compresele reci, pot ajuta la imbunatatirea aspectului pungilor, dar si chirurgia pleoapelor poate fi o optiune pentru combaterea pungilor inestetice care apar sub ochi.  

Cand sa consulti un specialist?

S-ar putea sa nu iti placa aspectul pungilor de sub ochi, lucru firesc, dar, in general, acestea nu sunt motive de alarma sau nu necesita asistenta medicala. Consulta medicul daca afectiunea provoaca probleme de vedere, iritatii sau dureri de cap sau daca este insotita de o eruptie cutanata. Medicul va dori sa excluda alte cauze posibile care contribuie la umflarea zonei de sub ochi, cum ar fi boala tiroidiana, infectiile, boala tesutului conjunctiv sau alergiile. Exista mai multi factori care provoaca sau agraveaza acest efect, cum ar fi: Retentia de lichide, in special la trezire sau dupa consumul de alimente sarate, Insomnie, Oboseala cronica, Alergii, Fumul de tigara.

Totodata, edemul infraorbital poate aparea din cauza unor factori genetici, iar Pungile de sub ochi pot fi o trasatura transmisa de la parinte la copil, poate aparea din cauza unor boli precum
dermatita, Patologii renale, precum insuficienta renala, Leziuni si boli oculare, cum ar fi conjunctivita, blocarea canalelor lacrimale, blefarita, Alergiile la substante precum polenul, praful, parul de animale etc. pot provoca aceasta inflamatie aparuta sub ochi, Stres, anxietate, oboseala si lipsa somnului, Utilizarea necorespunzatoare a lentilelor de contact, serurilor sau picaturilor pentru ochi, Probleme hormonale, Imbatranirea precoce precum progeria, Deshidratarea, Consumul excesiv de sare, care provoaca retentie de lichide.

Tratament pentru edemul infraorbital

Pungile de sub ochi sunt de obicei o preocupare estetica si nu necesita tratament medical. Tratamentele la domiciliu si modificarile stilului de viata pot ajuta la reducerea umflaturilor. Cu toate acestea, daca esti ingrijorat de aparitia pungilor de sub ochi, exista tratamente medicale si chirurgicale. Daca umflarea sub ochi se datoreaza unei alergii, medicul va prescrie antialergice. In functie de fiecare pacient, specialistul va recomanda o schema sau alta de tratament.

Mai multe tratamente pentru riduri sunt folosite pentru a imbunatati aspectul pungilor de sub ochi. Acestea includ exfolierea cu laser, exfolierea chimica si fillerele faciale, care pot imbunatati tonul pielii, pot intinde si intineri zona de sub ochi. Pentru persoanele cu piele inchisa la culoare, peeling-ul cu laser poate implica riscul de modificari permanente ale culorii pielii (hiperpigmentare sau hipopigmentare).

In functie de cauza pungilor de sub ochi, chirurgia pleoapelor (blefaroplastia) poate fi o optiune de tratament. Chirurgul va adapta blefaroplastia la anatomia si nevoile tale particulare, dar in general, procedura consta in indepartarea excesului de grasime printr-o incizie in pliul natural al pleoapei superioare sau in interiorul pleoapei inferioare. De obicei, se efectueaza intr-un cadru ambulatoriu cu anestezie locala.

Acid hialuronic poate fi o solutie foarte eficienta si sigura pentru indepartarea acelor caneluri si semne care, in timp, se formeaza in jurul ochilor. In plus, acidul hialuronic administrat sub forma injectata, nu numai ca reduce ridurile pentru a le elimina complet, dar, de asemenea, previne si intarzie aparitia lor, imbunatatind textura si crescand productia de colagen si elastina.

Ce pot face pentru a preveni aparitia sau amplificarea pungilor de sub ochi?

Foloseste zilnic, indiferent de anotimp, creme cu factor de protectie solara;
Dormi cel putin 8 ore pe zi pentru a evita oboseala - Dincolo de modul in care dormi, cat de mult dormi este, de asemenea, un factor important;
Utilizeaza o perna suplimentara in timpul somnului, deoarece mentinand capul la un nivel mai ridicat in timpul somnului, fluidul va cobori noaptea in inima si retinerea fluidului va fi evitata. De asemenea, poti folosi chiar doua sau mai multe perne, important este de retinut faptul ca mentinerea capului mai ridicat ajuta la prevenirea acumularii de lichid in pleoapele inferioare, ceea ce creeaza si aparitia pungilor de sub ochi;
Spala-ti fata cu apa rece dimineata pentru a reduce efectul pungilor pentru ochi;
Utilizeaza produse calitative de machiaj, precum si cele pentru ingrijirea pielii;
Consuma 2 litri de apa pe zi pentru a-ti mentine ochii bine hidratati si a evita retinerea fluidelor corporale - Apa reprezinta aproximativ 60% din greutatea corporala. Deci, nu este surprinzator faptul ca deshidratarea poate contribui la aparitia pungilor de sub ochi, ca atare cresterea aportului de apa ar trebui sa ajute;
Indeparteaza machiajul ochilor cu o solutie specifica care nu contine alcool, deoarece daca machiajul ramane in canalele lacrimale, poate provoca inflamatie si infectie;
Reducerea sau eliminarea consumului de tutun;
Eliberarea de stres, pe cat posibil, prin practicarea unor activitati relaxante, cum ar fi yoga;
Limiteaza consumul de sare;
Adopta o dieta sanatoasa, variata si echilibrata;
Daca lucrezi in fata unui computer, odihneste-ti ochii la fiecare 20 minute, privind la orizont;
Adauga creme cu retinol in rutina de ingrijire - Este posibil sa le fi folosit in trecut, dar concentrarea pe ingrediente specifice este esentiala. Cremele cu retinol au fost folosite pentru o varietate de probleme ale pielii, inclusiv: acnee, psoriazis, insa acest ingredient poate imbunatati deficitul de colagen atunci cand este aplicat pe piele (nu se recomanda retinolul in cazul femeilor insarcinate);

In cazul in care observi pungi sub ochi, poti incerca sa aplici comprese reci pentru a stimula circulatia si a favoriza drenajul fluidelor. Atentie la gheata, nu o aplica ca atare, ci infasoar-o intr-un prosop. Asa cum am mentionat anterior, pungile de sub ochi nu reprezinta o urgenta medicala, problema fiind mai mult de natura estetica. Cu toate acestea, pentru excluderea altor patologii se recomanda consultarea unui specialist sau a mai multora, de regula oftalmolog si/sau dermatolog. Nu in ultimul rand, pungile inestetice pot avea cauze ereditare, prin urmare aparitia acestora poate fi adesea doar intarziata.

Ce nu stii despre ochii tai

Potrivit studiilor, peste 99% din populatia cu varste cuprinse intre 43 si 50 de ani poarta ochelari de citit. Fie ca vorbim de miopie sau hipermetropie, odata cu varsta ne pierdem capacitatea corecta de focalizare a lentilei ochiului (cristalinul) . Ca idee, cristalinul reprezinta lentila naturala a ochiului, a carei functie este de a se concentra pe obiectul asupra caruia privim. De fiecare data cand iti muti privirea, cristalinul schimba focusul atat de rapid chiar fara ca tu sa-ti dai seama. Compara asta cu lentila foto a oricarui smartphone sau DSLR ca sa intelegi cat de performant e acest mecanism.

Dezvoltarea completa a ochiului are loc pana la implinirea varstei de 7 ani, atunci cand poate fi comparat din punct de vedere fizic cu ochiul adultului. Din acest motiv este foarte important tratamentul sindromului de „ochi lenes” (ambliopie) cat mai devreme cu putinta, deoarece sansele de recuperare in urma tratamentului sunt cu atat mai mari cu cat este diagnosticat mai devreme. Clipitul este un act reflex involuntar, dar care poate facut si la comanda daca ne dorim. De asemenea, clipitul este foarte important pentru ca ajuta la indepartarea microorganismuelor de pe suprafata ochiului prin formarea filmului lacrimal.

Cand vorbim de cataracta, vorbim practic de o problema care apare din cauza varstei. Putem asemana cataracta cu parul alb: ambele vin, mai devreme sau mai tarziu si sunt inevitabile, din pacate. De regula, cataracta se instaleaza in jurul varstei de 70 de ani iar interventiile pentru corectarea cristalinului au cea mai mare rata de succes daca sunt efectuate in primii 10 ani de la diagnosticare.

Functia vizuala este extrem de importanta pentru ca aduna informatii despre obiectele si imaginile pe care le vezi, transmitandu-le mai departe, prin intermediul nervului optic, catre creier, mai exact in cortexul vizual, acolo unde toate aceste informatii sunt analizate si retrimise catre ochi, astfel incat procesul vizual sa aiba loc. Si asta intr-un timp aproape imposibil de imaginat ca durata.

Bibliografie:

Adult tearing. American Society of Ophthalmic Plastic and Reconstructive Surgery. https://www.asoprs.org/adult-tearing. Accessed Aug. 21, 2020;
Tearing. American Academy of Ophthalmology. https://www.aao.org/eye-health/symptoms/tearing. Accessed Aug. 20, 2020;

2 februarie 2023
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.