Frasinul: arborele cu proprietati medicinale si cosmetice
Frasinul este un arbore care face parte din familia Oleaceae. Acesta creste inalt pana la 35 m, cu tulpina dreapta si ramuri indreptate in sus. Frunzele sunt dispuse in perechi de o parte si de alta a unui ax comun, iar in varf este o frunzulita nepereche. Acestea sunt lungi de 30-40 cm. Florile apartin frunzelor si sunt lipsite de caliciu si corola. Fructele sunt lungi de 2-4 cm, au samanta turtita. Frasinul se gaseste in padurile de foioase in zona de campie si deal dar se cultiva si de-a lungul drumului. De la frasin se folosesc frunzele si scoarta. Frunzele se culeg in iunie si iulie, iar dupa ce sunt uscate se poate face infuzie cu ele sau pot fi transformate in pulbere. Scoarta este folosita la prepararea decocturilor si se curata de pe ramurile tinere primavara. Compusii activi ai frasinului sunt iridoidele, taninii, flavonoidele şi cumarinele care au efecte antiinflamatorii. Efectul diuretic se datoreaza prezentei manitolului si a sarurilor de potasiu.
Beneficii pentru sanatate ale frasinului
Frunzele de frasin au efect antiinflamator si sunt foarte utile in tratamentul reumatismului. Aceasta planta are capacitatea de a inhiba mai multe procese inflamatorii din corp. Frasinul are efecte analgezice calmand durerea si antipiretice scazand febra. Frunzele au actiune diuretica si usor purgativa si sunt utilizate si in tratamentul gutei, al litiazei renale, al edemelor si al retentiei de apa. Frasinul este tonic, iar infuzia din frunzele acestuia in combinatie cum enta si coacaz negru este o bautura cu actiune racoritoare.
Scoarta de frasin este folosita pentru scaderea febrei. In plus, are proprietati astringente remarcandu-se printr-un efect de strangere a tesuturilor, de scadere a secretiilor, de oprire a hemoragiilor capilare si a diareei. De asemenea, frunzele sunt sunt usor diuretice, laxative si purgative si sunt utilizate ca un laxativ benefic, inlocuind cu succes pastaile Senna. Semintele sunt folosite ca si carminativ, astfel incat favorizeaza evacuarea gazelor intestinale si calmeaza durerile abdominale. Apa distilata a frunzelor, poate fi luata si folosita in fiecare dimineata pentru ca este foarte buna pentru obezitate.
Decoctul frunzelor de frasin in vin alb are capacitatea de a dizolva piatra si a vindeca icterul. Frasinul este benefic ca tratament pentru vindecarea ranilor. Scoarta de frasin este folosita ca substitut pentru chinina, care este derivata din arborele de chinina. Substanta fraxina ce se afla atat in scoarta si cat si in frunzele frasinului poate creste excretia acidului uric. Coaja ajuta la tratarea gutei la varstnici si este benefica si pentru alte afectiuni reumatice, cum ar fi osteoartrita si artrita reumatoida. In plus, aceasta se foloseste pentru indepartarea pietrelor din tractul urinar.
Scoarta si frunzele de frasin reprezinta un remediu eficient pe baza de plante pentru constipatie si pentru eliminarea parazitilor intestinali. Semintele sunt utilizate si pentru a creste pofta de mancare. De asemenea, tinctura preparata din frunzele de frasin este folosita pentru a creste dorinta sexuala la barbati. Ceaiul din frunze de frasin este utilizat in caz de congestionarea apei din organism, astfel ca rinichii bolnavi vor fi stimulati fara fie iritati. Mugurii de frasin se folosesc pentru ceai si ca ulei macerat pentru unguent foarte eficient pentru reumatism, guta si probleme cu venele, avand un efect eficient prin frecarea si masajul membrelor la dureri
De asemenea ceaiul de frasin aplicat extern ajuta la ingrijirea pielii uscate iar cateva picaturi de tinctura in apa de baie are un efect relaxant si mentine pielea fina si catifelata. Acesta ajuta si la ingrijirea tenului iar extractul de frasin poate fi gasit si in compozitia sapunurilor dure, care curata pielea in profunzime si o face placuta la atingere.
Preparare si dozaj recomandat
Infuzia: Se pune o mana de frunze uscate de frasin in 200 ml apa clocotita si se lasa la infuzat 10 minute apoi se strecoara. Se consuma cate 0,5-1 l pe zi.
Capsule (300mg): Se recomanda administrarea a 2 capsule de 3 ori pe zi, cu un pahar mare de apa.
Tinctura: Se pun frunze de frasin la macerat pentru 2 saptamani apoi se strecoara si se obtine tinctura care trebuie pastrate in sticlute in loc racoros. Se adauga 50 picaturi intr-un pahar cu apa si se consuma de 3 ori pe zi.
Decoct: Se pun 50 g de coaja uscata intr-un litru de apa clocotita. Se fierbe 10 minute si apoi se strecoara. Se recomanda consumul a 3-4 cani pe zi.
Pulbere: Prin zdrobirea frunzelor uscate de frasin se obtine o pulbere foarte eficienta pentru diferite afectiuni.
Precautii si eventuale efecte adverse
Nu s-au raportat efecte toxice a frasinului nici dupa utilizarea indelungata. Daca vreti sa consumati diferite preparate din frasin concomitent cu alte analgezice aveti nevoie de recomandarea medicului specialist. Totusi, Dictamnus este o planta toxica si otravitoare, de aceea necesita o oarecare precautie. Este dovedit faptul ca pot aparea diverse arsuri chimice pe piele dupa contactul direct cu planta. De asemenea, este periculos sa inhalati prea mult aroma de frasin deoarece uleiurile esentiale din frasin pot provoca arsuri la nivelul cailor respiratorii. Este bine de stiut faptul ca toate aceste consecinte neplacute nu se simt imediat, un motiv in plus sa evitati contactul direct cu aceasta planta.
Atunci cand plantati sau taiati frasinul, este nevoie sa va acoperti pielea cu o imbracaminte cat mai fixa pe corp si sa nu va apropiati prea tare fata de planta, in special in perioada de inflorire. Protejati-va mainile cu manusi iar dupa contactul cu planta, nu va atingeti fata si nu va frecati ochii. Daca respectati toate aceste indicatii nu apar nici un fel de efecte adverse.
Intrebari frecvente despre frasin
Cum arata un frasin?
Frasinul este un arbore de talie medie sau mare, care poate ajunge la inaltimea de 25-35 de metri. Are scoarta neteda, gri-argintie sau cenusie, iar frunzele sunt compuse din 5-11 frunzulite alungite, cu marginea zimtata.
Care sunt utilizarile frasinului?
Frasinul are multe utilizari, inclusiv in fabricarea mobilierului, a obiectelor de artizanat, a sculelor de taiat si a constructiilor din lemn. De asemenea, este folosit in medicina traditionala pentru a trata diverse afectiuni, cum ar fi durerile de cap, artrita si reumatismul.
Cum se planteaza un frasin?
Pentru a planta un frasin, trebuie sa sapati o groapa suficient de mare pentru a incapea radacinile si sa-l plasati in mijlocul ei. Asigurati-va ca ingropati radacinile suficient de adanc astfel incat sa nu fie expuse la aer si vant. Ingropati apoi frasinul si apasati pamantul ferm in jurul lui.
Ce sunt laxativele si ce substante din frasin au efect laxativ
In functie de felul in care actioneaza in organism, laxativele pot fi de trei feluri: stimulente, mecanice si osmotice. Laxativele stimulente se mai numesc si purgative si au rolul de a stimula muschii si a impulsiona defecatia. Senna este una dintre cele mai puternice plante din natura cu efect purgativ. Astfel de suplimente sunt recomandate cu precadere in caz de constipatie severa. Acestea isi fac efectul in aproximativ 8 ore de la ingerare si se recomanda a fi administrate seara, inainte de culcare. Laxativele mecanice sunt administrate in cazuri usoare sau ocazionale de constipatie si au la baza un amestec de fibre care grabesc digestia si favorizeaza eliminarea materiilor fecale.
In aceasta categorie intra sucul de aloe vera, de struguri, de mere, dar si semintele de in, de psyllium si taratele de ovaz. Laxativele osmotice contin foarte multe minerale si actioneaza prin cresterea cantitatii de apa din intestine, astfel incat scaunul sa devina mai moale si mai usor de eliminat. Un astfel de efect il au ciresele daca sunt consumate crude sau sub forma de ceai.
Cel mai rapid laxativ pentru a combate constipatia sunt supozitoarele cu glicerina, efectul manifestandu-se la doar cateva ore dupa aplicare. Un alt laxativ natural rapid este uleiul de ricin. Se recomanda administrarea pe stomacul gol, dimineata, a maxim o lingurita de ulei de ricin. De asemenea, scoarta de crusin si extractul de senna au un puternic rol purgativ, detoxifiant si laxativ puternic, acestea actionand direct asupra peristaltismului intestinal si diminuand consistenta scaunelor pentru a usura eliminarea acestora. Pe de alta parte, semintele de psyllium au efect laxativ foarte rapid, gratie fibrelor solubile continute care accelereaza tranzitul intestinal si combat in mod sanatos constipatia.