Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Lucruri mai putin cunoscute despre Dragobete
Postat in: Noutati Spring

Lucruri mai putin cunoscute despre Dragobete

Sarbatoarea romaneasca dedicata iubirii sau Dragobete e mai veche decat s-ar putea crede. Desi toti cunosc legenda Sfântului Valentin si motivele pentru care se sarbatoreste in toata lumea pe 14 februarie, despre Dragobete se vorbeste mult mai putin. Altfel spus, cand vorbim de sarbatoarea autohtona a iubirii care este sarbatorita in fiecare perioada a anului in luna februarie pe data de 24, putini stiu ca vorbim practic de o sarbatoare care isi are originile pe vremea dacilor.

Dragobete, numele unui baiat dac?

Una dintre cele mai raspandite legende care circula de mii de ani in spatiul Carpato-Danubiano-Pontic, ne vorbeste de Dragobete ca fiind baiatul Babei Dochia. Dragobete era cunoscut ca fiind zeul dragostei si se pare ca a aparut pe lume cand, in tinerete, Baba Dochia era o tanara frumoasa, sora cu Sanzienele, iar Zamolxes, cand a vazut-o, s-a indragostit de ea si asa a aparut Dragobete.

Se observa usor o similitudine in aceasta poveste cu legendele grecesti care il prezinta pe Zeus in chip de cuceritor si care lasa in urma urmasi ori de cate ori se indragostea de cate o femeie pe Pamant. Daca ne gandim, influentele au sens pentru ca inainte sa vina romanii la sud de Dunare, locuitorii acestor meleaguri au facut comert cu greci. Ulterior Dragobete a fost inlocuit cu acel Cupidon, zeul iubirii in mitologia romana, dupa colonizarea Geto-Daciei de catre romani. Dar istoricii consemneaza ca inainte ca Dragobete sa fie identificat cu Cupidon zeul de la romani, legenda spune ca el circula in limbajul acelor vremii si sub numele de Eros, inspirat din mitologia greaca.

Legenda spune ca tinerele fete se indragosteau pe loc cand il vedeau pe Dragobete si le navalea sangele in obraji de emotie. De aici si numele unei plante, Navalnicul, despre care se spune ca aduce belsug si spor in casele tinerilor insuratei. Primele dovezi legate de sarbatorirea Dragobetelui leaga aceasta traditie de data de 28 februarie. Lucru usor de inteles pentru ca o data cu introducerea noului calendar, aceasta zi reprezenta ultima zi de iarna si venirea primaverii.

Pe timpuri, de Dragobete se celebra si iubirea dintre necuvantatoare, si existau locuri in curtile oamenilor sau in padure unde se canta si se dansa pentru a binecuvanta animalele din curtile oamenilor ca acestea sa procreeze. Se spune ca dacă un animal domestic era nascut de Dragobete acesta era iertat de la taiere si era lasat sa moara de batranete. Tot Legenda Dragobetelui mai spune ca apa colectata de pe frunzele de fragi si macris de catre fetele si baietii care inca nu erau casatoriti avea proprietati magice. Pe fetele nemaritate le facea mai frumoase, mai atragatoare pentru baieti si viceversa.

Totde Dragobete exista obiceiul conform caruia tinerele necasatorite din zonele de deal si de munte unde ningea mai mult sa stranga zapada putina care se mai gasea, numita si “zapada zanelor”. Apa aparuta in urma topirii acestei zapezi ar fi avut proprietati magice cand venea vorba de iubire, de descantece de iubire, dar si de ritualurile de infrumusetare. Mai mult, conform datinilor stravechi, aceasta zapada a aparut un urma surasului zanelor. Tocmai de aceea fetele obisnuiau sa isi clateasca chipul cu aceasta apa, pentru a deveni la fel de frumoase precum zanele. 

O superstitie spunea ca fetele care nu se intalneau in aceasta zi cu o persoana de sex masculin nu aveau parte intreg anul de iubire. Mai mult, in unele sate se credea ca toate fetele care ajung sa atinga un barbat dintr-un sat invecinat vor fi indragostite tot timpul anului. De asemenea, conform traditiei de Dragobete, barbatii trebuie sa fie in relatii cordiale cu toate femeile. In aceasta zi barbatilor nu le era permis sa necajeasca femeile sau sa se certe cu ele. In caz contrar acestia ar fi avut parte de o primavara plina de ghinion si un an greu. Pentru ca iubirea dintr-un cuplu sa ramana vie de-a lungul anului, tinerii trebuie neaparat sa se sarute in ziua de Dragobete. 

18 februarie 2020

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.