Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: Cum sa folosim corect suplimentele de vitamine si minerale

Nutritie: Cum sa folosim corect suplimentele de vitamine si minerale

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 28 februarie 2023

Suplimentele alimentare vin sub diferite forme, fie pulbere, capsule, comprimate sau efervescente, ajutand organismul sa-si refaca si sa echilibreze diversi nutrienti de care organismul nostru are nevoie pentru a functiona mai bine. Prin urmare, suplimentele alimentare au utilizari variate, cum ar fi imbunatatirea cartilajului, florei intestinale, cresterea parului, castigarea masei musculare, prevenirea malformatiilor la fatul femeii insarcinate, printre altele.

In general, suplimentele nu au nevoie de prescriptie medicala. In ciuda acestui fapt, nu este ideal sa le luati fara un obiectiv specific, mai ales daca medicul sau nutritionistul nu v-a recomandat administrarea acestora. In plus, fiecare organism are nevoie de o cantitate diferita de vitamine si alti nutrienti si prin urmare, suplimentele trebuie luate cu atentie.

Cum functioneaza suplimentele alimentare?

Dupa cum spune si numele, suplimentele alimentare au aparut, mai exact, ca o incercare de a inlocui tot ceea ce nu putem furniza din alimentatie. Cu toate acestea, suplimentele nu trebuie sa inlocuiasca o dieta bogata in nutrienti. Suplimentele alimentare contin vitamine si proteine care pot face foarte bine, de asemenea, pentru inima, ficat si muschi, precum si pentru imunitate. Dar atentie! Este foarte important sa stiti rol au acele suplimente, care este dozajul corect si daca exista contraindicatii in administrarea acestora.  Suplimentele alimentare nu sunt medicamente, iar functia lor nu nu este de a trata sau preveni bolile. Cu toate acestea, acestea ajuta la mentinerea corpului mai sanatos, dar absorbtia variaza in functie de fiecare organism.

Cine trebuie sa foloseasca suplimente alimentare?

Femeile gravide;
femeile In perioada pre-menopauzei;
Persoanele care nu se hranesc corespunzator, suferind de malnutritie;
Persoanele care au restrictii alimentare mai drastice, de exemplu, vegetarienii;
Varstnici, deoarece odata cu inaintarea in varsta, este important sa se previna pierderea masei osoase;

Feriti-va de excesul de vitamina C, deoarece desi organismul in sine elimina de obicei o parte din aceasta prin urina, excesul creste riscul de pietre la rinichi. Prea mult calciu poate afecta rinichii, iar dozele mari de vitamina D inseamna mult mai multa absorbtie a calciului, iar riscul acestui lucru este ca poate aparea chiar si o insuficienta renala. Exista multe marci frauduloase pe piata, care nu pun pret pe calitatea oferita. Acordati atentie provenientei produsului si cititi, de asemenea, prospectul. Niciun supliment nu face minuni, ci este necesar sa se adopte o dieta echilibrata si variata, care va fi insotita de exercitii fizice.

Vitamine solubile in apa intra si ies din organism cu usurinta, iar majoritatea nu se acumuleaza in celulele corpului. Aceasta categorie include vitaminele C si unele din gama B-urilor, de exemplu B6 si B12. Vitaminele liposolubile sunt stocate in celulele corpului si nu parasesc corpul la fel de usor ca vitaminele solubile in apa (de exemplu, vitamina K, E, A si D). 
Minerale includ calciu, cupru, fier, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu si zinc. Unele multivitamine contin, de asemenea, alte ingrediente care nu sunt vitamine sau minerale. Acestea includ substante cum ar fi antioxidantii, dar exista si suplimente care contin coloranti si zahar.

Cele mai multe vitamine si minerale de baza sunt considerate a fi sigure la dozele recomandate. Cu toate acestea, reactiile adverse la suplimente sunt posibile. O dieta echilibrata de fructe, legume, cereale, unele branzeturi, peste, carnea de pui sau carnea slaba ofera vitaminele si substantele nutritive necesare. Dovezile raportate ca urmare a efectuarii mai multor studii sugereaza faptul ca organismul nostru absoarbe substantele nutritive din alimente mai bine decat pe cele din suplimente. Vitaminele si mineralele se gasesc in mod natural in alimente si ar trebui sa provina dintr-o dieta echilibrata si variata.

Ce se intampla daca iau suplimente fara recomandarea medicului?

In multe cazuri, exista persoane care iau suplimente alimentare, de obicei cele cu vitamine sau minerale ori cu ambele, fara sa le fi fost recomandate de catre un medic sau nutritionist. Este important sa retineti ca idealul este de a obtine vitamine si minerale din alimente in cadrul unei diete sanatoase si echilibrate. Deoarece consumand alimente sanatoase, nutrientii sunt mai bine absorbiti si mai siguri decat formulele sintetice comercializate pe piata. Hipersuplimentarea este o problema actuala in societatea noastra, ba chiar axista complicatii asociate cu excesul de vitamine si minerale. De exemplu:

Consumul excesiv de calciu poate provoca constipatie, interferand cu absorbtia fierului si zincului si crescand riscul de pietre la rinichi.
Consumul excesiv de fier poate provoca disconfort gastro-intestinal, reducand absorbtia zincului, iar in cazuri mai extreme insuficienta multiorgan, coma, convulsii si moarte.
Consumul excesiv de acid folic poate masca deficitul de B12 si poate creste riscul de cancer colorectal.
Consumul excesiv de vitamina D poate duce la toxicitate, confuzie si probleme ale ritmului cardiac.

O alta problema care poate fi importanta este consumul de indulcitori si coloranti asociati cu suplimentele, mai ales in cazul suspensiilor sau celor efervescente. Acestea contin, de obicei, indulcitori, iar persoanele sensibile la acestea dezvolta disconfort abdominal, cum ar fi flatulenta, durerea abdominala, constipatia si diareea. Pentru a preveni astfel de simptome, se recomanda intotdeauna citirea compozitiei suplimentului, care se regaseste pe prospect.

In plus, un lucru este ca organismul sa prezinte anumite deficiente nutritionale, iar medicul sa prescrie multivitamine sau doar vitamine ori doar minerale, si altul este ca, fara ca organismul sa aiba nevoie de ele, sa i se ofere un aport suplimentar. Decizia de a lua suplimente alimentare ar trebuie sa se faca de un medic si sa fie sustinuta de analize care dezvaluie lipsa sau nevoia unui nutrient.

Vitaminele sintetice sunt cele care sunt obtinute prin procedee chimice sau de fermentare, iar cele naturale sunt extrase direct din surse organice. Spre deosebire de vitaminele sintetice, cele naturale sunt legate de co-nutrienti. Chimia face posibila sintetizarea moleculelor similare celor naturale. Cu toate acestea, moleculele chimice nu sunt intotdeauna o copie exacta a omologilor lor naturali, iar unele diferente pot afecta activitatea lor biologica.

Cu toate acestea, sursele de vitamine si minerale care nu deriva din alimentatia zilnica, ci sunt administrate sub forma de suplimente alimentare, pot sa nu fie absorbite de organism. Se recomanda sa adoptati o dieta echilibrata, sa mancati fructe si legume zilnic, sa reduceti consumul de dulciuri, precum si bauturile ce contin cofeina. Consumul inadecvat de vitamine si minerale poate induce oboseala sau slabi apararea sistemului imunitar. Prin urmare, vitaminele B, C si E si oligoelementele (cupru, mangan, zinc si seleniu) sunt de o importanta vitala, insa aceste suplimente alimentare trebuie sa fie administrate doar dupa efectuarea analizelor medicale care atesta faptul ca exista anumite carente in organism.  

Ce este avitaminoza si ce riscuri are pentru sanatate

Deficitul de vitamine sau avitaminoza este lipsa vitaminelor din organism si este de obicei cauzata de o dieta inadecvata, cu un aport redus de vitamine. Se poate intampla, de asemenea, atunci cand se consuma cantitati bune de vitamine, dar organismul nu reuseste sa le absoarba prin alimente sau suplimente, fiind frecvente in cazurile de tulburari intestinale sau cand se utilizeaza medicamente implicate in absorbtia vitaminelor.

Avitaminoza, prin definitie, este absenta totala a vitaminelor la o persoana. Termenul cel mai corect de utilizat este hipovitaminoza, care exprima mai bine ideea ca exista un deficit sau o deficienta partiala a vitaminelor. Cu toate acestea, adesea si colocvial, termenul avitaminoza este folosit in sensul deficientei partiale.

Deficitul de vitamine (avitaminoza) poate fi cauzat de lipsa aportului, malabsorbtia intestinala, activitate metabolica slaba sau atunci cand organismul are nevoie de o cantitate mai mare fata de ceea ce primeste. Lipsa aportului este cauzata de lipsa resurselor (foamete in lumea a treia, aport scazut de proteine din cauza saraciei), diete inadecvate, pierdere necontrolata in greutate, vegetarianism prost conceput, tulburari psihologice sau psihiatrice, anorexie nervoasa sau lipsa consumului de alimente proaspete. Malabsorbtia poate fi localizata sau generalizata (ca in colita ulcerativa, boala Crohn, alcoolismul, malabsorbtia varstnicilor, gastrita cronica si neoplasmele intestinale). 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...