Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: Cum te ajuta ceaiul de sunatoare in diete si episoadele de insomnie

Nutritie: Cum te ajuta ceaiul de sunatoare in diete si episoadele de insomnie

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 23 martie 2023

Florile si frunzele sunatoarei contin ingrediente active, cum ar fi hiperforina. Planta este disponibila ca supliment sub forma de ceai, tablete si preparate topice. Prin colectarea numai a plantei proaspete, se obtin niveluri foarte ridicate de hipericina, cea mai proeminenta substanta activa si utilizata in prezent ca medicament antidepresiv, in special pentru cazurile de depresie moderata.  Se crede ca hipericina actioneaza ca un inhibitor de antibiotic si non-selectiv al kinazei (o enzima esentiala pentru numeroase procese celulare). De asemenea, poate inhiba actiunea dopaminei, crescand nivelul acesteia. Prin urmare, gasim in aceasta planta un tratament excelent impotriva depresiei.

Proprietatile medicinale ale sunatoarei

Daca vorbim despre depresie, sunatoarea este planta care se remarca astazi ca un tratament natural pentru depresie, anxietate si chiar insomnie. Este una dintre cele mai cercetate si studiate plante de catre comunitatea stiintifica. Sunatoare este administrata pentru depresie, anxietate, iritabilitate, insomnie, oboseala nervoasa, sindromul burnout, fiind, de asemenea, potrivita pentru tratamentul depresiei sezoniere (depresia de toamna) si a altor simptome pe care aceasta le genereaza, cum ar fi oboseala, apatia, tristetea. Efectele hiperserice asupra corpului nostru sunt similare cu efectul medicamentelor sintetice pe care le avem la dispozitie pentru tratamentul acestei boli, dar cu avantajul ca nu prezinta toate dezavantajele acestor medicamente. Pe langa ameliorarea depresiei, sunatoarea poate ajuta si cu combaterea simptomelor specifice menopauzei. Compozitia plantei include si urmatoareleꓽ

Fitochimicale: Carotenoide, cariofilen, clorofila, flavonoide, izoquercitrina, limonen, luteina, manitol, acid miristic, fenol, floroglucinol, fitosteroli, quercetina, saponina, taninuri.
Nutrienti: Vitamina C.

Ce proprietati au florile de sunatoare

Amelioreaza anxietatea
Imbunatateste starea de spirit
Reduce procesele inflamatorii
Faciliteaza digestia
Lupta impotriva tulburarilor tractului urinar
Eficienta impotriva gutei
Amelioreaza reumatismul
Promoveaza expulzarea viermilor intestinali
Promoveaza un somn odihnitor
Beneficii oferite de sunatoare

Cum putem folosi florile de sunatoare. In ce afectiuni sau probleme medicale

Depresie
Mai multe studii evidentiaza beneficiile terapeutice ale plantei pentru tratamentul depresiei usoare pana la moderate. De fapt, unele cercetari au aratat ca suplimentul este la fel de eficient ca mai multe antidepresive pe baza de prescriptie medicala. Beneficiile sale in tratarea depresiei severe sunt inca neclare. Deoarece sunatoarea interactioneaza cu diferite medicamente, este posibil sa nu fie o optiune potrivita, mai ales daca luati medicamente pe baza de prescriptie medicala.

Multi profesionisti pot recomanda utilizarea acestei plante pentru a trata depresia. Chiar si in unele cazuri, poate ajuta la ameliorarea stresului si anxietatii. Cu toate acestea, trebuie sa tinem cont de recomandarile medicului nostru. Chiar daca este un supliment alimentar, trebuie sa respectam dozele recomandate de specialist.

Simptomele menopauzei
Unele dovezi sugereaza ca administrarea suplimentelor cu sunatoare, in combinatie cu alte plante medicinale poate reduce simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile.

Poate ajuta pentru simptomul premenstrual
De asemenea, ajuta la ameliorarea durerilor premenstruale.

Tulburarea simptomelor somatice
Unele studii sugereaza faptul ca sunatoarea fi benefica in tratarea acestei afectiuni care provoaca anxietate severa. Sunatoarea ar putea ajuta cu privire la simptomele fizice, cum ar fi durerea, slabiciunea sau scurtarea respiratiei.

Amelioreaza migrenele
Sunatoarea poate ajuta in cazuri de migrene usoare.

Echilibreaza hormonii
Un alt beneficiu al sunatoarei este ca reuseste sa echilibreze hormonii. De exemplu, persoanele cu tiroida pot consuma preparate pe baza de sunatoare, insa este nevoie si de consultarea medicului curant. Planta nu numai ca va ajuta in producerea de hormoni tiroidieni, dar va reduce, de asemenea, simptomele asociate: modificari ale ciclului menstrual, crampe, oboseala extrema sau apatie, printre altele.

Trateaza problemele pielii
Un alt beneficiu al sunatoarei este acela de a trata problemele pielii. Astfel, utilizarea sa este foarte potrivita in cazuri de: Dermatita, Arsuri si Alergii. Daca suferiti de eczema, piele atopica, aceasta planta poate ajuta, putand sa grabeasca vindecarea.

Stimuleaza circulatia sangelui
De asemenea, se pare ca sunatoarea ar putea ajuta si in stimularea circulatiei sanguine. Prin urmare, planta poate fi utila celor care manifesta probleme ale circulatiei.

Este un hipertonic pentru sistemul nervos
Sunatoarea este, de asemenea, utilizata in mod obisnuit ca un tonic pentru sistemul nervos, cu scopul de a imbunatati memoria si capacitatea cognitiva in general, pe langa ameliorarea episoadelor de stres sau depresie usoara.

Pe scurt, avem la indemana o planta care ofera fericire si bunastare, intarind sistemul nostru nervos si contribuind la atingerea unui echilibru emotional bun. Sunatoarea este benefica in cazurile de astenie, apatie si alte simptome care insotesc schimbarile sezoniere si, spre deosebire de alte tratamente sedative, hipofericul nu are efecte negative asupra sanatatii prin acumularea de toxine in sange.

Sustine vindecarea ranilor
Continutul sau ridicat de taninuri face ca aceasta planta, inca din cele mai vechi timpuri, sa fie una dintre cele mai bune solutii in caz de taieturi, rani, arsuri. Utilizarea sa in acest scop isi are originea in Evul mediu, fiind astazi larg raspandita.

Ceaiul de sunatoare se poate utiliza pentruꓽ

Tulburari de somn
Inflamatie a pielii
Afectiuni renale sau biliare
Probleme gastrointestinale
Oboseala
Recuperare dupa operatie

Cum se foloseste ceaiul de sunatoare in dermatocosmetica?

Multi vor sa stie cum se foloseste ceaiul de sunatoare in dermatocosmetica dar cele mai relevante raspunsuri le gasesti pe site-urile de specialitate si mai putin pe forumuri. Cateva dintre cele mai importante folosiri ale sunatoarei in dermatocosmetica.

Riduri - Ai nevoie de 3 linguri flori de sunatoare si o cana cu apa. Toarna peste florile de sunatoare apa clocotita si lasa-le la infuzat 30 de minute, apoi strecoara. Fa comprese din tifon, le inmoi in infuzie, apoi le aplici pe fata, pe gat si decolteu sau pe alte zone ridate. Lasa-le sa-si faca efectul 20 de minute. Repeta tratamentul in fiecare seara, timp de trei saptamani.

Ten uscat, sensibil sau iritat - Pentru acest remediu, ai nevoie de 2 linguri cu flori de sunatoare, cate o lingura cu flori de musetel si flori de galbenele, o cana cu apa. Toarna apa clocotita peste florile de sunatoare, musetel si galbenele, acopera vasul si lasa plantele la infuzat 30 de minute, apoi strecoara. Inmoaie compresele in infuzie, aplica pe fata, pe gat, decolteu sau pe alte zone cu piele uscata si lasa-le sa actioneze 20 de minute.

Loţiune tonică - Cu 3 linguri flori de sunatoare, 2 linguri frunze de menta, sucul de la o jumatate de lamaie si o cana cu apa poti face lotiune tonica. Pune apa la fiert si toarn-o peste menta si sunatoare. Lasa vasul acoperit 30 de minute, apoi strecoara. Cand lichidul se raceste, adauga sucul de lamaie. Lotiunea se pastreaza la frigider, intr-un recipient de sticla, nu mai mult de 3-4 zile. Se aplica pe fata, gat si decolteu, dupa spalare, dimineata si seara. Este ideala pe vreme calduroasa.

Reguli de consum si contraindicatii

Atunci cand este administrata la indicatia unui specialist,  planta este in general considerata sigura. Cu toate acestea, poate provoca: Agitatie si anxietate, Ameteli, Diaree, constipatie si Uscaciune in gura. Alte efecte secundare posibile: Oboseala si insomnie, Durere de cap si Sensibilitate crescuta la lumina soarelui (fotosensibilitate)

Interactiuni ale sunatoarei cu alte substante
Urmatoarea lista include unele interactiuni recunoscute. Cu toate acestea, alte medicamente pot interactiona cu sunatoarea. Consultati-va medicul inainte de a lua sunatoarea in combinatie cu alte medicamente, in special cu cele eliberate pe baza de prescriptie medicala. Iata cu ce substante interactioneaza sunatoareaꓽ

Alprazolam (Xanax) – sunatoarea ii poate reduce efectul.
Antidepresive - Administrarea sunatoarei poate creste riscul de niveluri ridicate de serotonina in organism. Excesul de serotonina poate provoca reactii adverse usoare pana la severe.
Anumite medicamente pentru chimioterapie - sunatoarea poate reduce efectele medicamentelor chimioterapice.
Anumite medicamente imunosupresoare.
Anumite statine – sunatoarea poate reduce eficacitatea medicamentului.
Contraceptive. Administrarea sunatoarei cu contraceptive poate provoca sangerari intermenstruale, sangerari neregulate sau diminuarea eficientei pilulelor.
Omeprazol, precum si alte medicamente utilizate pentru arsurile la stomac.

Desi sunatoarea poate avea beneficii pentru organism, aceasta prezinta si o serie de contraindicatii, in special in cazul persoanelor care se afla sub tratament pentru depresie, anxietate. Se recomanda intotdeauna consultarea medicului curant, daca se doreste suplimentarea cu produse ce contin sunatoare, intrucat planta interactioneaza cu numeroase medicamente.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina