Pori dilatati: cauze, preventie, tratament
Ce sunt porii dilatati? Porii sunt mici orificii la suprafata pielii, prin care se elimina sebumul. In cazul tenului gras, se secreta o cantitate mai mare de sebum, ceea ce poate determina marirea porilor. In cazul tenului uscat si mixt acestia daca se dilata si nu secreta nicio substanta de protectie se pot umple cu particule de praf si genereaza un ten cu probleme dermatologice care poate declansa o acnee, o cuperoza. Dimensiunea acestora nu poate fi modificata printr-o solutie miraculoasa, insa poate fi micsorata si tinuta sub control. Inainte de a vorbi despre posibile tratamente pentru mentinerea frumusetii, iata care sunt cauzele porilor dilatati si cum arata acestia.
Ca idee, atat pielea uscata, dar si pielea sensibila sau tenul gras, au in comun o serie de asemanari pe care e important sa le cunoastem si sa le distingem si intelege corect. De exemplu, daca produsele destinate tenului sensibil pot fi folosite fara probleme pe orice tip de ten, reciproca nu este valabila, iar porii dilatati care apare la tenul sensibil nu se pot tine sub control cu aceleasi solutii dermato ca in caz de ten gras de exemplu.
Asemenari si deosebiri intre porii dilatati de la ten uscat la ten mixt
Ce produse de ingrijire te ajuta sa tii sub control porii dilatati
Care este rutina corecta de ingrijire pentru a evita aparitia porilor dilatati
Tipuri de ten. Unde exista cel mai mare risc de pori dilatati
Cum afli tipul de ten. 3 moduri simple pentru a testa tenul
Asemanari si deosebiri intre porii dilatati de la ten uscat la ten mixt
Atat pielea uscata, cat si pielea sensibila au tendinta de a se irita usor si a dezvolta prurit, ca urmare a dezechilibrului hidrolipidic si al microbiomului pielii. O piele uscata poate deveni sensibila, daca se folosesc produse agresive, in timp ce o piele sensibila este predispusa uscarii si deshidratarii, de multe ori ca urmare a ingrijirii neadecvate. Pe de alta parte, daca tenul uscat are nevoie de o hidratare intensa, tenul sensibil are nevoie, in special, de produse dermatocosmetice. Atat pielea uscata, cat si pielea sensibila sunt conditii genetice, dar care, de asemenea, pot fi capatate pe parcursul vietii, motiv pentru care produsele de ingrijire folosite capata o reala importanta.
Pielea uscata este acel tip de piele care produce o cantitate mica de lipide, nu poate retine apa si glandele sebacee secreta o cantitate infima de sebum. Pielea este aspra, deshidratata, lipsita de elasticitate si prezinta tendinta de ridare si chiar descuamare. Pe de alta parte, pielea sensibila este acel tip de piele atopica, predispusa la dezvoltarea iritatiilor, a alergiilor, a acneei si afectiunilor dermatologice, prezinta pori fini si capilarele sunt foarte fragile, cu tendinta de spargere, in special pe zona fetei si a decolteului.
Ce produse de ingrijire te ajuta sa tii sub control porii dilatati?
Indiferent ca vorbim de pielea sensibila sau de cea uscata, este important sa folosim, atat creme de fata, geluri de dus, cat si lotiuni de corp cu efect hidratant, antiiritant, hipoalergenic si calmant, care, totodata sa contribuie la refacerea barierei cutanate, ceea ce presupune refacerea echilibrului hidrolipidic al epidermei si, totodata, refacerea microbiomului pielii. Pe de alta parte, aceste tipuri de piele nu trebuie expuse la soare fara o protectie adecvata, iar dupa plaja necesita folosirea unor produse care sa minimizeze efectele nocive ale razelor ultraviolete.
Dintre produsele de ingrijire care nu trebuie sa lipseasca persoanelor cu piele sensibila sau uscata fac parte si apa termala, apa micelara, serurile si balsamurile cu efect reparator si cicatrizant. Produsele din gama La Roche Posay contin tot ceea ce este necesar pentru ingrijirea pielii cu probleme si sunt create special pentru a satisface necesitatile acesteia si pentru a-i oferi protectia necesara. In plus, pot fi folosite si in cazul bebelusilor si copiilor.
Care este rutina corecta de ingrijire pentru e evita aparitia porilor dilatati?
Ritualul de ingrijire zilnica in cazul persoanelor cu piele sensibila sau uscata trebuie sa aiba la baza folosirea unui gel de dus si a unei creme care sa trateze si sa previna disconfortul pielii. Specialistii in frumusete cosmetica recomanda pachetul Lipikar cu gel si balsam de corp din gama La Roche Posay. Conform studiilor, folosirea acestor produse are o eficacitate dovedita clinic, reusind sa combata disconfortul cutanat in proportie de 85% si sa imbunatateasca calitatea vietii cu pana la 38%.
Daca vorbim de ritualul zilnic de ingrijire a tenului, atunci este absolut obligatoriu sa se respecte pasii de baza: demachiere, tonifiere, in cazul tenului sensibil sau uscat cu produse care sa nu contina alcool, si aplicarea cremelor st tratamentelor adecvate. De asemenea, apa termala nu trebuie sa lipseasca din acest ritual.
Tipuri de ten. Unde exista cel mai mare risc de pori dilatati
Exista cinci tipuri de ten, motiv pentru care este important sa depistam in care categorie ne incadram pentru a-l ingriji in mod corespunzator. Totodata trebuie sa tinem cont de tipul de ten inainte de a incepe un tratament de exfoliere pentru ca exista si contraindicatii exfoliere in cazul anumitor tipuri de ten.
1. Tenul normal
Tenul normal este echilibrat si se intalneste indeosebi la tineri, urmand sa-si piarda din atribute si caracteristici odata cu inaintarea in varsta. Pielea este supla, neteda, catifelata si moale la atingere, cu o textura deosebit de elastica. Tenul normal este caracterizat printr-o piele curata, nu prezinta puncte negre sau cosuri si nici zone cu exces de sebum sau foarte uscate.
2. Tenul uscat
Tenul uscat este caracterizat de o piele aspra, terna, rigida si lipsita de elasticitate, cu tendinta de ridare, iritare si chiar descuamare. Acest tip de piele are particularitatea de a nu retine apa, iar glandele sebacee secreta sebum in cantitati mici.
3. Tenul gras
Tenul gras este foarte usor de recunoscut, acesta avand un aspect lucios si uleios. Tenul gras prezinta pori dilatati si comedoane si este expus aparitiei punctelor negre. Avatanjul sau este ca se rideaza destul de greu ca greu ca urmare a sebumului produs din abundenta de glandele sebacee.
4. Tenul mixt
Tenul mixt este cel mai comun tip de ten si este o combinatie intre tenul uscat si tenul gras, in sensul ca pe zona T, adica zona formata din frunte, barbie si pometi, pielea este lucioasa si uleioasa, in timp ce pe restul fetei este mata, aspra si rigida.
5. Tenul sensibil
Tenul sensibil este tipul de ten cel mai predispus la dezvoltarea acneei si a alergiilor. Este caracterizat de o pielea fina, delicata, capilare fragile, care se pot sparge usor, si prezinta tendinta de inrosire si iritatie.,
Cum afli tipul de ten. 3 moduri simple pentru a testa tenul
Se poate sa nu-ti dai seama doar privindu-te in oglinda ce tip de ten ai, delimitarea intre tenul mixt si cel uscat sau gras fiind destul de fina. In plus, in functie de anotimp, tenul isi poate schimba caracteristicile si te poate poate bulversa. Pentru a indeparta orice urma de indoiala, supune-te unor teste simple si rapide!
Testul 1. Dimineata, imediat ce te-ai dat jos din pat, ia o hartie de matase sau un servetel uscat si tamponeaza-ti zona T. Daca aceasta se imbina de sebum, tenul tau este fara indoiala unul gras. Daca este curata, tenul tau este uscat, iar daca urmele de grasime sunt putine si discontinue, tenul tau este mixt.
Testul 2. Pentru a te convinge ca rezultatul de la primul test este sigur, fa acelasi lucru inlocuind hartia de matase sau servetelul cu pudra de talc pe care sa o aplici rapid pe toata fata. Daca in urmatoarele minute aceasta se va umezi integral, atunci tenul tau este gras. Daca se va umezi doar in zona T atunci tenul tau este mixt, iar daca isi va pastra textura, atunci ai tenul uscat.
Testul 3. Pentru acest test ai nevoie de o zi in care sa stai acasa, sa nu te expui aerului de afara, razelor solare sau cosmeticelor. Dimineata te vei spala pe fata doar cu apa si te vei tampona usor cu un prosop moale. Daca pe parcursul zilei, - in general dupa patru ore apare raspunsul, pielea te strange, atunci ai tenul uscat, iar daca devine lucioasa, tenul tau este gras. Daca sebumul apare doar pe zona T, fara indoiala ca ai un ten mixt.
SURSE DOCUMENTARE:
https://www.leaf.tv/articles/how-to-use-clarins-toning-lotion/
https://www.womenshealthmag.com/beauty/a19952473/how-to-use-facial-toner/
REFERINTE:
- Remington, Joseph Price (2006), Beringer, Paul (ed.), Remington: The Science And Practice Of Pharmacy (21st ed.), Lippincott Williams & Wilkins, p. 772, .
- McDonald, Michel (July 2009). "What's The Difference Between An Ointment, A Cream And A Lotion?". ABC News. Retrieved 2 January 2016. "Soaps & Lotions". U.S. Food and Drug Administration. Retrieved 2 January 2016.
- Sattler, E.; Kästle, R.; Arens-Corell, M.; Welzel, J. (2012). "How long does protection last? – In vivo fluorescence confocal laser scanning imaging for the evaluation of the kinetics of a topically applied lotion in an everyday setting". Skin Research and Technology.
- "Hand Dermatitis in Health Care Workers" (PDF). Washington State Department of Labor and Industries. Archived from the original (PDF) on 4 March 2016. Retrieved 31 December 2015.