Regresia somnului la bebelusi si copii: De ce apare, cum se poate evita
Somnul este extrem de important si vital pentru noi, atat pentru adulti dar mai ales pentru copii si bebelusi. V-ati intrebat de ce va simtiti buimac si nu va puteti concentra pentru operatiuni simple odata ce organismul vostru nu este odihnit suficient? Daca voi ca adulti puteti constientiza aceste episoade, pentru bebelusi momentele cand apar tulburile de somn cunoscute drept episoade de regresia somnului ii fac sa fie agitati si nu au pofta de mancare si plang tot timpul.
Din cauza crizelor generate de regresia somnului, privarea de somn poate avea repercursiuni asupra dezvoltarii psiho somatice a creierului celui mic. Existenta unei rutine legata de orele de somn este foarte importanta mai ales pentru cei mici, pentru ca bebelusii sunt in crestere si somnul sanatos ii ajuta la procesele metabolice.
Ca vorbim de un somn de 8 ore pe noapte sau de un alt numar de ore in cazul bebelusilor, e important ca pe durata acelui somn sa nu apara episoade de trezire, sa nu fie tulburat somnul bebelusului de episoade de tip regresia somnului pentru ca aceste episoade strica echilibrul emotional al copilului si il fac mai agitat. De ce apar episoadele de regresie la bebelusi si cum putem evita tulburarile de somn ale celor mici descopera in acest articol.
De ce au nevoie de somn bebelusii? Ce este regresia somnului?
In ultimii ani s-au tot facut cercetari cu privire la importanta somnului pentru organism. Oamenii de stiinta din America au declarat ca somnul are, printre altele, rolul de a reface stocul unor anumite celule cerebrale. Altfel spus, in timp ce noi dormim creierul este in continuare treaz si produce un material important numit mielina, material care are rolul de a proteja circuitele cerebrale.
Oamenii de stiinta au constatat ca ritmul in care se formeaza celulele producatoare de mielina - oligodendrocite imature - se dubleaza. Cresterea cea mai marcata s-a inregistrat in faza de somn asociata cu visarea - faza numita REM "rapid eye movement" si era impulsionata de anumite gene. In situatii normale, copiii sunt invatati sa adoarma singuri din primele luni ale vietii, fara ajutor din partea noastra. Dar atunci cand trec prin episoade de tip regresia somnului, au nevoie sa fie ajutati sa adoarma la san/biberon sau leganati.
Practic regresia somnului se defineste ca fiind acea perioada de timp care poate dura de la 3 la 6 saptamani, in care trezirile din timpul noptii sunt mai frecvente, bebelusul incepe sa adoarma mai greu ziua sau nu mai poate adormi fara ajutor, refuza sa adoarma chiar daca e leganat, tipa, e agitat, plange tot timpul.
Un bebelus obosit va fi afectat mult mai tare in perioada regresiilor daca este suprastimulat, asa ca avem grija sa fie pus la somn la timp, respectand perioadele de veghe. Alte aspecte importante pe care trebuie sa le luam in calcul pentru un somn linistit al copilului, inainte de a da vina pe o regresie, sunt:
ne asiguram ca temperatura in camera este potrivita copilului;
verificam daca apar dintii (somnul poate fi deranjat 2-3 zile cand dintii sparg gingia);
verificam daca trezirile dese sunt din cauza foamei;
Regresia somnului 9 luni. Regresia somnului un an si trei luni
Regresia somnului 9 luni este o consecinta a salturilor mentale prin care trec bebelusii. Acelasi lucru se intampla si daca vorbim de regresia somnului un an si trei luni. Pe scurt, in perioada salturilor, copiii trec printr-o dezvoltare cognitiva accelerata si desi sunt motive de bucurie, faptul ca invata multe lucruri noi intr-o perioada scurta de timp, le poate afecta somnul pentru ca in acele momente creierul lucreaza ca sa procese multitudinea de informatii din timpul zilei de la vocea parintilor la parfumul mamei, de la chipul fratiorilor, rudelor la formele jucariilor, de la detaliile si culorile din casa in care locuieste la gustul anumitor lucruri cu care intra in contact.
Pe langa toate aceste schimbari, daca bebelusul este ajutat sa adoarma in brate, la san/biberon sau leganat, trezirile mai frecvente din timpul regresiilor il vor afecta si mai mult, pentru ca nu se mai afla in acelasi mediu in care a fost adormit. Regresia somnului este o perioada de timp, de obicei de aproximativ doua pana la patru saptamani, cand un bebelus care doarme bine are brusc probleme in a se stabili pentru a dormi sau se trezeste agitat in mijlocul noptii. Pe scurt, trebuie sa intelegi ca exista o serie de factori care pot provoca un disconfort copilului sau il pot face anxios sau nelinistit, ducand la episoadele de tip regresia somnului:
Un impuls de crestere, care ii face pe bebelusi sa le fie foarte foame, mai ales in perioada in care au nevoie de hrana diversificata;
Dureri de dinti cauzate de aparitia primilor incisivi de lapte, molari sau premolari;
Atingerea unei noi etape de dezvoltare la nivel cognitiv, au invatat sa mearga, sa pronunte anumite sunete;
Perturbatii in rutina lor, calatorii, care implica inevitabil dormitul intr-un mediu nou, sau schimb de fus orar;
O boala, cum ar fi o raceala sau o infectie a urechii, stari gripale, colici;
In functie de varsta bebelusului, regresia somnului dureaza de obicei aproximativ doua pana la patru saptamani - timp in care micutul tau se obisnuieste cu o noua rutina sau cu o noua etapa sau pentru a se recupera dupa o boala. Semnele regresiei somnului pot varia in functie de cauza problemelor de somn ale bebelusului. Iata cateva semne ca copilul tau poate trece printr-o regresie a somnului:
Treziri de in mijlocul noptii mai frecvente;
Probleme atunci cand incearca sa adoarma, dificultati in a dormi singur;
Cresterea nivelului de agitatie si iritabilitate;
Regresia somnului 6 luni. Regresia somnului 2 luni. Regresia somnului 10 luni
Daca tot am discutat despre regresia somnului trebuie sa stiti ca aceste episoade se pot intampla in orice moment, deoarece sunt legate de factori imprevizibili, cum ar fi intreruperi in rutine sau o boala. Totusi specialistii au stabilit ca atunci cand apar crizele de tip regresia somnului exista cateva repere care se intalnesc la majoritatea copiiilor.
regresia somnului 2 luni pana la regresia somnului 4 luni: Temuta regresie a somnului de 4 luni este adesea cea mai grea pentru parinti, pur si simplu pentru ca este prima. Exista mai multi vinovati in spatele problemelor de somn ale bebelusului la aceasta varsta: durerea cauzata de aparitia dintilor, foamea legata de crizele de crestere si entuziasmul de a descoperi miscari noi. In unele cazuri primele semne de regresie in timpul somnului pot aparea si la varsta de doua luni din cauza anumitor factori precum boli, stari gripale, schimbarea mediului ambiant daca cel mic este mutat in diferite case unde doarme;
regresia somnului 6 luni: Bebelusii trec adesea printr-o noua criza de crestere la aproximativ 6 luni. Cu toate acestea, pana la aceasta varsta, micutii sunt capabili sa doarma toata noaptea si se pot trezi pur si simplu - ceea ce inseamna ca ar putea fi timpul sa testeze un nou tip de alimentatie;
regresia somnului 8 luni pana la regresia somnului 10 luni: multi bebelusi incep sa mearga de-a busilea cand au aproximativ 9 luni (desi unii incep mai devreme, iar altii mai tarziu) si incep sa stea in picioare la aproximativ 10 luni. Anxietatea de miscare, de asemenea, comuna si perfect normala in jurul acestei varste, ceea ce poate determina copilul sa se trezeasca in timpul noptii.
regresia somnului 12 luni: Candva, intre 9 si 12 luni, bebelusii incep sa se ridice. In jurul valorii de 1 an fac primii pasi, desi varsta medie este de 14 luni, unii bebelusi incep mai devreme, iar altii asteapta pana la 18 luni. Atingerea unor repere importante poate cauza probleme temporare de somn.
Cat tine regresia somnului la 4 luni. Regresia somnului 8 luni
Daca tot am discutat despre regresia somnului la 4 luni si regresia somnului 8 luni, e timpul sa raspundem la intrebarea cat tine regresia somnului la 4 luni? Din nefericire pentru multi parinti care sunt la primul copil si care are probleme cu somnul, nu exista nicio modalitate de a preveni regresia somnului. Este o parte normala a bebelusului si a copilariei. Inclusiv cand vorbim de durata nu se poate controla, diminua sau anticipa.
Ce trebuie stiut este faptul ca episoadele de tip regresia somnului se vor termina foarte probabil de la sine. Daca ati respectat in mod constant recomandarile facute de medicul pediatru cu privire la somnul celui mic si au trecut cel putin doua saptamani de la primul episod iar somnul bebelusului este inca perturbat si nu stiti sigur de ce, luati in considerare sa sunati medicul pentru a vedea daca are informatii sau sfaturi care sa va ajute copilul.
Ce inseamna un somn sanatos pentru copii? Perioada de veghe bebelusi
De-a lungul timpului, cercetatorii s-au concentrat asupra neuronilor, studiind modul in care activitatea acestora difera in starea de somn fata de cea de veghe bebelusi. Studiul a aratat ca si alte celule ale sistemului nervos care produc mielina isi modifica semnficativ modul de functionare. In plus, oamenii de stiinta incearca sa descopere daca lipsa de somn din perioada crizelor de tip regresia somnului, ar putea avea consecinte asupra creierului, pe termen lung.
Pe scurt, somnul este pentru creier o etapa care se defineste ca o stare a constiintei, inhibarea activitatii senzoriale si lipsa de activitate a aproape tuturor muschilor voluntari. Somnul limiteaza, in acelasi timp, si interactiunea persoanei cu mediul si lasa mintea si corpul sa se refaca si sa se relaxeze. Somnul are implicatii multiple pentru sanatate, mai ales datorita recurentei sale si a ciclurilor de somn si este la fel de vital pentru bebelusi precum alaptatul.
BIBLIOGRAFIE:
What to Expect the First Year, 3rd edition, Heidi Murkoff;
Lauren Crosby, M.D., Pediatrician, La Peer Pediatrics, Los Angeles, CA, and Member of the What to Expect Medical Review Board;
American Academy of Pediatrics, Getting Your Baby to Sleep, July 2018;
Duke Department of Pediatrics, Sleep Training Your Child: Myths and Facts Every Parent Should Know, June 2017;
Cleveland Clinic, When and How to Sleep Train Your Baby, May 2021;
KidsHealth From Nemours, Sleep and Your 8- to-12-Month-Old, June 2019;
Johns Hopkins Health, Newborn Sleep Patterns, 2020;
University of Washington School of Public Health, From Safe Sleep to Healthy Sleep: A Systemic Perspective on Sleep In the First Year, October 2018;