Remedii naturale contra acneei. Cum le alegi
Acneea este cea mai comuna afectiune dermatologica intalnita in randul adolescentilor, studiile aratand ca 85% dintre tineri sunt afectati. Bazata pe modificarile hormonale care intervin in aceasta perioada, in jumatate dintre cazuri, aceasta poate sa dispara dupa varsta de 20 de ani. Acneea se manifesta printr-o eruptie cutanata cauzata de inflamarea foliculilor pilosi si a glandelor sebacee, apare in special pe fata, piept si umeri si are un impact psihologic destul de important, afectand viata sociala a celor care se confrunta cu ea. Pe langa consultul de specialitate si urmarea tratamentului medicamentos impus de medic, exista si cateva remedii naturale care au scopul de a ameliora simptomele sau, in cazurile care nu sunt severe, chiar trata cu succes afectiunea.
De ce apare acneea?
Acneea se produce in momentul in care foliculii de par sunt plini de uleiuri si celule cutanate moarte. Glandele sebacee sunt stimulate de catre hormonii masculini, produsi de glandele suprarenale, atat in cazul femeilor, cat si in cazul barbatilor. Cel mai frecvent acneea este intalnita in randul adolescentilor. Este perioada din viata cand glandele sebacee se activeaza. Nu este neaparat o regula, deoarece poate afecta persoanele de toate varstele.
Aceneea nu este periculoasa si nici contagioasa, insa poate lasa leziuni pe piele si mai ales poate creea un stres emotional pentru persoana ce sufera de aceasta. Din fericire, exista tratamente ce pot ameliora considerabil acneea. Acneea este determinata de catre patru mari cauze bine cunoscute:
Productia excesiva de sebum;
Activitatea excesiva a hormonilor androgeni;
Umplerea foliculilor pilosi cu uleiuri si celule moarte;
Activarea unor bacterii la nivelul pielii, ce devin agresive si determina inflamatie in
momentul producerii de sebum excesiv.
Care sunt factorii de risc?
Acneea poate fi pornita sau agravata de catre factorii de risc. Categoric, aceasta este influentata mai ales de alimentatie, cat si de produsele cosmetice pe care persoanele le utilizeaza. In cazul femeilor, produsele de make-up utilizate pot fi principala sursa ce agraveaza acneea. Alimentatia este si ea un factor important de risc. O alimentatie bogata in zahar, in consumul de lapte sau de produse lactate va favoriza si stimula aparitia acneei. Mai exact, aceseta vor stimula cresterea comedoanelor, ce se vor transforma mai apoi in cosuri superficiale sau profunde.
Unele produse cosmetice contin ingredient comedogenice, dar si iritante pentru tipul personal de ten. Unele sunt prea grase, precum balsamele sau unguentele, doar agravand acneea. Produsele de machiaj, indiferent de aria din care fac parte: fonduri de ten, pudre, creme BB sau CC, blush-uri, nu vor avea nimic benefic, ci doar favorizeaza efectul de astupare a porilor de la nivelul pielii, ceea ce duce spre formarea acelor comedoane, ce se vor transofrma ulterior in cosuri.
Femeile au o inclinatie mai mare spre a suferi de acnee, fata de barbati. Tulburarile hormonale manifestate de catre ciclul menstrual, modificarile hormonale sau dezvoltarea chisturilor pe ovare, vor fi o consecinta a acneei hormonale, ce este foarte dificil de controlat. Chiar si gradul ridicat de poluare a orasului va influenta gravitatea acneei. Insa, purtarea unor sepci stramte, a bentitelor pe frunte, a unor masti de protectie pot incuraja transformarea comedoanelor in cosuri.
Anumite medicamente, precum cele ce contin corticoizi, testosteron sau litiu, pot agrava acneea. Insa, si istoricul familial joaca un rol foarte important. Genetica sugereaza ca declansarea acneei la copil poate fi transmisa pe cale ereditara. Stresul este o cauza pentru absolut orice afectiune. Nici acneea nu scapa de acesta. Stresul nu provoaca acneea, insa o poate agrava considerabil. Simptomele si semnele acneei sunt redate de catre prezenta unor leziuni, care pot varia in functie de gradul de severitate a afectiunii:
Puncta albe;
Puncta negre;
Papule;
Pustule;
Noduli;
Chisturi.
Care sunt tipurile de leziuni ce apar in urma acneei?
Leziunile acneeice sunt de mai multe tipuri. Acestea variaza in functie de dimensiune, de culoare si de intensitatea durerii. Astfel, In cazul punctelor able, porii sunt blocati, inchisi, iar glandele sebacee obstruate. Ele raman sub piele si sunt de dimensiuni foarte mici. Culoarea va ramane alba, deoarece nu are contact cu exteriorul.
Punctele negre sunt vizibile si apar de obicei la suprafata pielii. In acest caz, porii vor fi deschisi, motiv pentru care substantele vor comunica cu mediul exterior, ceea ce determina culoarea inchisa. In cazul papulelor, ele se vor afla la suprafata pielii. Sunt dureroase si rozalii. Pustulele, adica cosurile, sunt foarte vizibile pe suprafat pielii, avand baza de culoare rosie si o papula de puroi in varf. In schimb, nodulii sunt mult mai mari, se afla la suprafata pielii, avand o structura foarte solida. La atingere sunt durerosi si se afla adanc sub piele. Chisturile sunt cele mai
dureroase, continand puroi. Sunt cele care pot provoca cicatrice. Asadar, natura leziunilor cauzate de acnee poate fi si ea clasificata in doua mari categorii:
Leziuni noninflamatorii – sunt leziuni tipice acneice. Nu sunt infectate de catre bacterii. Punctele able si punctele negre fac parte din aceasta categorie;
Leziuni inflamatorii – sunt leziunile infectate cu bacterii, ce vor determina cicatrici severe dupa vindecare. Aici intra papulele, pustulele si nodulii.
De ce apare acneea la adulti?
Dupa cum suntem obisnuiti, acneea la adolescenti apare datorita schimbarilor hormonale, a alimentatiei precare, iar in cazul fetelor ca si un simptom al ciclului menstrual. Insa, de ce apare in cazul adultilor? Acneea in cazul adultilor se va produce ca urmarea a unei inflamari in juruil foliculilor de par si mai ales a glandelor sebacee ce produc sebumul. Androgenii, hormonii masculini, vor contribui la aparitia acneei. Fluctuatiile hormonale ce sunt asociate cu menopauza vor determina femeile sa fie mai predispuse in a manifesta acneea. In cazul adultilor, acneea se poate manifesta prin: Puncte albe; Puncte negre; Pustule.
Tratamentele pentru acnee existente variaza in fucntie de tipul lor, dar si de cauza. Cele mai eficiente pana la ora actuala s-au dovedit a fi:
Solutiile de curatare cu acid salicilic;
Geluri cu peroxid de benzoil;
Lotiuni cu peroxid de benzoil;
Solutii de curatare cu peroxid de benzoil;
Retinoizi topici;
Retinoizi orali;
Antibiotice (in cazul stadiilor mai avansate);
Anticonceptionale;
Terapii cu lase si lumina.
Dieta adecvata
Dieta este extrem de importanta in cazul persoanelor care se confrunta cu acnee si este primul pas catre tratarea sa. Un organism plin de toxine se citeste pe chip, iar acneea nu face exceptie. In acest sens, trebuie marit aportul de fibre din meniul zilnic, astfel determinand curatarea naturala a colonului si, implicit, detoxifierea ficatului. Urmati regulile generale de alimentatie sanatoasa care presupun renuntarea definitiva la mezeluri si la produsele procesate, dar si evitarea prajelilor si a grasimilor si, in plus, adoptati o dieta pe cat posibil alcalina. Conform studiilor, produsele cu indice glicemic mare si consumul exagerat de sare iodata stimuleaza aparitia acneei.
De asemenea, vitaminele A, B6 si E alaturi de zinc, seleniu si crom sunt indispensabile in cazul persoanelor cu acnee. Se recomanda consumul fructelor si legumelor bogate in acesti nutrienti sau aportul din suplimente alimentare. Uleiul de peste, bogat in Omega-3, este si el benefic in ameliorarea simptomelor acneei. Cafeaua si produsele pe baza de cofeina, dar si sucurile acidulate agraveaza acneea, deci acestea trebuie excluse din meniu.
Argila
Argila este un aliat de incredere al tenului, in special al tenului cu acnee, deoarece are proprietati antiseptice, detoxifiante si cicatrizante si, in plus, este bogata in minerale necesare pielii. Pentru a va folosi de puterile sale miraculoase, amestecati argila cosmetica cu apa si aplicati-o pe ten pentru jumatate de ora.
Aloe vera
Gelul obtinut din planta Aloe vera este extrem de benefic in anihilarea acneei, avand proprietati antiinflamatoare si antibacteriene puternice. Frunza de Aloe vera trebuie taiata pe jumatate si, prin masaj usor, sucul din interior trebuie aplicat pe zonele cu probleme de cel putin doua ori pe zi. In plus, odata cu vindecarea pustulelor, va disparea si roseata pielii caracteristica acneei.
Bicarbonatul de sodiu
Bicarbonatul de sodiu este un bun remediu antiacneic, in primul rand pentru ca acesta care capacitatea de a alcaliniza pH-ul pielii, astfel transformandu-l intr-un mediu neprielnic bacteriilor, si apoi pentru ca este un exfoliant natural eficient. Cateva lingurite de bicarbonat de sodiu se mixeaza cu putina apa, dupa care se maseaza pe fata, clatindu-se, la final, cu apa calduta.
Aspirina
Cu aceleasi proprietati ca si bicarbonatul de sodiu, aspirina exfoliaza pielea de celulele moarte, curata porii si elimina excesul de sebum, iar acidul salicilic are proprietati calmante si antiinflamatoare. Dizolva patru pastile de aspirina in apa si aplica pe fata. Dupa 10-15 minute, clateste cu apa calda.
Lamaia
Datorita proprietatilor antibacteriene si astringente, acidul citric din lamaie combate eficient acneea. Puteti stoarce o lamaie si, cu sucul obtinut, sa va clatiti fata sau puteti freca o felie de lamaie pe zona afectata. Cu toate ca veti simti o usoara senzatie de usturime, efectul nu va fi de durata. Tot din categoria citricelor benefice face parte si portocala. Ca remediu antiacneic, se foloseste coaja rasa amestecata cu apa si aplicata pe zonele cu probleme. Dupa 10 minute, clatiti.
Castravetele
Castravetele este folosit cu succes in tratarea diferitelor probleme ale pielii, de la cearcane si pana la acnee. Are proprietati astringente, calmante, tonifiante, hidratante si ajuta pielea sa-si restabileasca pH-ul. Acesta se poate folosi ras, aplicat pe zonele cu probleme sub forma de masca, sau se poate folosi ca atare, taiat in felii si aplicat sub forma de comprese.
Usturoiul
Usturoiul are aplicatii in tratarea unui numar foarte mare de afectiuni, iar acneea nu face exceptie. Datorita proprietatilor sale dezinfectante si astringente, acesta curata eficient pielea de cosuri si pete. Cu o bucata de usturoi crud, se freaca incet zona afectata, chiar daca este posibil sa simtiti usoare intepaturi, si apoi se clateste cu apa rece pentru ca porii sa se inchida si substanta activa din usturoi sa patrunda sub piele.
Uleiul din arbore de ceai
Studii recente au demonstrat ca uleiul din arbore de ceai, datorita compusilor sai antimicrobieni si antibacterieni, anihileaza acneea si are efect asemanator produselor destinate tratamentului antiacneic. Este recomandat ca acesta sa fie diluat in apa pentru a nu provoca iritatii suplimentare pielii.
Produsele cosmetice antiimbatranire
Cercetari relativ recente in domeniu au demonstrat ca produsele anti-aging, datorita concentratiei mare de retinol (vitamina A), sunt benefice si tenului afectat de acnee, actionand prin inhibarea productiei de sebum.