Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sucul de mere: Cum se obtine corect, beneficii pentru organism, reguli de consum

Sucul de mere: Cum se obtine corect, beneficii pentru organism, reguli de consum

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 29 iunie 2023

Sucul de mere poate fi considerat un elixir sanatos pentru organismul tau din mai multe motive. Acesta poate furniza o varietate de vitamine si minerale, cum ar fi vitamina C, vitamina A, potasiu si antioxidanti. Aceste substante nutritive pot contribui la sustinerea sistemului imunitar, la mentinerea sanatatii ochilor, la reglarea tensiunii arteriale si la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.

Sucul de mere contine fibre alimentare, insa trebuie mentionat ca majoritatea fibrelor se gasesc in pulpa de mere, care este in mare parte eliminata in procesul de preparare a sucului. Pentru a beneficia de fibre, este recomandat sa consumi mere intregi sau sa adaugi putina pulpa in suc. Sucul de mere este in mare parte alcatuit din apa si poate ajuta la mentinerea unei hidratari adecvate a organismului. Merele contin antioxidanti precum quercetina si polifenoli, care pot ajuta la protejarea celulelor impotriva deteriorarii oxidative si la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inima si cancerul.

O portie de suc de mere ii ofera organismului nutrienti, cu o cantitate foarte mica de grasimi saturate si sodiu. Multe persoane prefera sa consume suc de mere in locul fructelor in forma bruta, iar  continutul ridicat de apa din acest suc actioneaza ca o buna sursa de hidratare pentru organism.

Valoarea nutritionala a sucului de mere este aceeasi cu cea a unui mar crud, cu conditia sa fie extras din mere proaspete. Sucurile disponibile in comert contin conservati si aditivi care reduc valoarea nutritiva a sucului de mere, insa pulpa este adaugata intr-o cantitate mica, ceea ce diminueaza numarul de nutrienti. Prin urmare, a face suc de mere acasa este cel mai bun mod de a folosi beneficiile maxime ale acestor fructe.

Beneficii pentru sanatate ale sucului de mere

Sucul de mere poate promova sanatatea cardiovasculara, a pielii, a ochilor si a ficatului. Acest suc poate proteja creierul de deteriorarea radicalilor liberi. Fitochimicele si antioxidantii din suc isi cresc potentialul anticancer. Chiar daca are proprietati benefice, aportul excesiv poate provoca probleme gastrointestinale, cresterea in greutate si un varf al nivelului de zahar din sange.

Merele sunt bogate in vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamina K si vitaminele din complexul B. De asemenea, contin minerale precum potasiu, calciu si magneziu. O mare parte din fibrele din mere se gasesc in coaja si in partea de pulpa a fructului. Aceste fructe au, de asemenea, antioxidanti care ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inima, cancerul si afectiunile neurodegenerative.

Beneficii digestive
Merele sunt o sursa bogata de fibre alimentare, mai ales in coaja. Fibrele alimentare contribuie la mentinerea sanatatii digestive, stimuland tranzitul intestinal si prevenind constipatia. Astfel, consumul de suc de mere favorizeaza expulzarea materiilor fecale.

Sursa de hidratare
Sucul de mere este o sursa buna de hidratare, deoarece merele sunt compuse in mare parte din apa, astfel ca consumul acestor fructe, sub diferite forme, poate contribui la hidratarea organismului.

Controlul greutatii
Datorita continutului lor ridicat de fibre si nivelului scazut de calorii, sucul de mere poate fi inclus intr-o dieta echilibrata pentru a ajuta la controlul greutatii si la gestionarea senzatiei de foame.

Sprijina sanatatea inimii
Consumul regulat de mere poate contribui la mentinerea sanatatii cardiovasculare. Acestea sunt asociate cu scaderea nivelului de colesterol rau (LDL) si cu reducerea riscului de boli de inima.

Sustine sanatatea cerebrala
Unele cercetari sugereaza ca substantele antioxidante si compusii fitochimici din mere ar putea avea beneficii pentru sanatatea creierului si ar putea ajuta la reducerea riscului de declin cognitiv si de tulburari neurodegenerative, precum boala Alzheimer.

Poate ameliora simptomele astmului
Sucul de mere are proprietati antiinflamatorii si antialergenice care pot ajuta la ameliorarea simptomelor de astm. In plus, polifenolii din suc joaca un rol semnificativ in stimularea sanatatii pulmonare si in reducerea riscului de boli pulmonare. Ultimele cercetari au dovedit ca persoanele care consuma suc de mere in mod regulat pot avea o functie pulmonara mai buna.

Poate avea potential anticancer
Un studiu realizat de o universitate din Sao Paulo a constatat ca prezenta anumitor fitochimice si antioxidanti la mere poate actiona impotriva carcinogenezei . Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii in aceasta linie pentru a ajunge la concluzii suplimentare. Un alt studiu a constatat ca aportul regulat al uneia sau mai multor mere sau sucul acestora poate reduce riscul de cancer pulmonar si de colon.

Beneficii multiple pentru piele
Merele au mai multe beneficii pentru sanatatea pielii:

Antioxidanti pentru combaterea imbatranirii pielii: Merele contin antioxidanti precum vitamina C si compusi fitochimici, cum ar fi quercetina. Acesti antioxidanti ajuta la protejarea pielii impotriva stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi si pot contribui la reducerea aparitiei ridurilor si a semnelor de imbatranire prematura.
Hidratare: Merele sunt bogate in apa si au un continut semnificativ de fibre, ceea ce poate ajuta la mentinerea hidratarii pielii. Consumul de mere si aportul adecvat de apa pot contribui la mentinerea elasticitatii si aspectului sanatos al pielii.
Protectie impotriva deteriorarii celulare: Antioxidantii din mere pot ajuta la protejarea celulelor pielii impotriva daunelor cauzate de expunerea la soare si de factorii de mediu nocivi. Aceasta poate contribui la prevenirea aparitiei petelor si a altor probleme legate de expunerea excesiva la soare.

Contraindicatii cu privire la consumul excesiv de suc de mere

Consumul excesiv de suc de mere poate provoca unele probleme gastrointestinale precum diaree si flatulenta. In comparatie cu merele intregi, sucul poate fi consumat mai rapid, iar acest lucru poate provoca un aport ridicat de calorii intr-un interval scurt de timp. Prezenta oxalatilor in sucul de mere poate creste riscul de pietre la rinichi.

Sucurile de fructe sunt bogate in zaharuri. Bacteriile din gura consuma aceste zaharuri si pot provoca eroziunea dintilor. Sucul de mere contine mai putine fibre si mai mult zahar decat merele intregi. Acest lucru poate duce la un varf al nivelului glicemiei. Un studiu a descoperit ca sucul de mere, impreuna cu alimentele proteice, pot reduce nivelul de glucoza in ser mai bine decat sucul de mere singur.

Sucul de mere poate contine, de asemenea, o cantitate semnificativa de zaharuri naturale si poate avea un continut caloric mai ridicat decat consumul de mere intregi. Pentru a evita un aport excesiv de zaharuri, se recomanda consumul de mere intregi, care ofera si beneficiile aduse de fibrele alimentare. Daca alegeti sa consumati sucul de mere, asigurati-va ca il preparati acasa si ca il serviti imediat. De asemenea, se recomanda consumarea cu moderatie a sucurilor de fructe, inclusiv de mere. 

Alte sucuri cu proprietati antioxidante precum sucul de mere

Suc de morcovi
Sucul de morcovi este bogat in vitamina A, care este importanta pentru sanatatea vederii, precum si in alte vitamine si minerale, cum ar fi vitamina K, potasiu si fier. Aceasta bautura este benefica pentru sanatatea ochilor, imbunatatind vederea si prevenind afectiunile oculare. De asemenea, poate ajuta la reducerea inflamatiei si la imbunatatirea sanatatii pielii. Deoarece este bogat in antioxidanti, poate ajuta, de asemenea, la prevenirea bolilor cronice, cum ar fi cancerul si bolile de inima. In plus, sucul de morcovi este o alegere excelenta pentru persoanele care incearca sa piarda in greutate, deoarece este sarac in calorii si bogat in fibre, ceea ce poate ajuta la mentinerea senzatiei de satietate si la reducerea poftelor alimentare.

Pere, struguri si portocale
Unul dintre beneficiile perei este continutul ridicat de siliciu, care este un mineral esential atat pentru frumusetea pielii, parului si unghiilor, cat si pentru sanatatea oaselor si articulatiilor. Para ofera, de asemenea, gustul sau dulce, care este o combinatie buna cu nuantele acide ale strugurilor. In cazul strugurilor rosii, coaja sa este bogata in flavonoide si contine resveratrol, care este un nutrient cunoscut pentru capacitatea sa de a inhiba cresterea celulelor canceroase. La randul sau, portcoala este foarte recomandat sa se consume dimineata, deoarece este ideala pentru a activa corpul si a imbunatati starea de spirit.

Cum sa alegi fructele pentru smoothie-uri

Bibliografie:

Kaushansky K, et al., eds. Folate, cobalamin, and megaloblastic anemias. In: Williams Hematology. 10th ed. McGraw Hill; 2021. https://accessmedicine.mhmedical.com;
Pernicious anemia. National Heart, Lung, and Blood Institute. https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/pernicious-anemia. Accessed Aug. 18, 2021;
2020-2025 Dietary Guidelines for Americans. U.S. Department of Health and Human Services and U.S. Department of Agriculture. https://www.dietaryguidelines.gov;
Means RT, et al. Treatment of vitamin B12 and folate deficiency. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Aug. 18, 2021;

Articole similare
Melanina: Ce este, care este rolul ei si acum ajuta pielea Melanina: Ce este, care este rolul ei si acum ajuta pielea

Notiunea de bronz sanatos este un mit pentru ca bronzarea nu e altceva decat raspunsul negativ al organismul dupa expunerea la radiatii ultraviolete. Iar bronzul are legatura directa cu cantitatea de melanina din organism pentru ca epiderma, sub impactul radiatiei UV secreta diferite tipuri si cantitati de melanina pentru a proteja organismul de efectele radiatiei solare.

5 iulie 2024
Edited 5 iulie 2024
citește articolul
Magneziu: beneficii, cauzele deficitului si surse Magneziu: beneficii, cauzele deficitului si surse

Magneziul este unul dintre mineralele cheie pentru organismul uman. Acesta este implicat in sute de reactii biochimice si este vital pentru reglarea de procese motrice de la nivel muscular, pentru echilibrul sistemului nervos și pentru sistemul cardiac. In stare nativa, Magneziul este un element chimic de culoare alb-argintie cu irizatii gri inchis, extrem de rezistent dar usor in acelasti timp, cu densitate de 1738kg/m3. 

26 aprilie 2024
Edited 29 aprilie 2024
citește articolul
Biotina, Vitamina B7 sau Vitamina H, ce roluri are pentru organism Biotina, Vitamina B7 sau Vitamina H, ce roluri are pentru organism

vitamina h se gaseste in carne (pasari de curte), in special organe (ficat si rinichi), produse lactate (lapte, branza si unt), galbenusul de ou, stridii, homar, somon, ton, macrou, heringi, avocado, banane, capsuni, pepene verde, grapefruit, coacaze negre, stafide, nuci, ciuperci, mazare verde, conopida, drojdie de bere, germeni de grau, fasole, linte, tarate de ovaz, paine din cereale integrale, fulgi de ovaz, unt de arahide.

28 septembrie 2020
Edited 7 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate