Tinctura de Propolis: beneficii pentru sanatate si cum sa o folosesti
Tinctura de propolis datorita proprietatilor sale antibiotice, poate fi utilizata pentru a trata infectiile, dar poate fi utila si pentru a elimina cosurile de pe fata, printre altele. Dizolvarea a aproximativ 3 picaturi intr-un pahar de apa si o clatire ulterioara a gurii poate ajuta in cazuri de herpes. In plus, tinctura de propolis este ideala pentru vindecare, dezinfectare si ingrijirea pielii, combatand ciupercile si bacteriile. Este un remediu util pentru a vindeca muscaturile de insecte; arsuri si vindecarea leziunilor cauzate de acnee.
Propolisul este definit ca un amestec, realizat de albinele melifere, de plante rasini pe care albinele le modifica pentru a le folosi ca antiseptice si antivirale, sigiland golurile si in acelasi timp lacuind interiorul stupului pentru a evita infectiile. Propolisul are ca scop protejarea stupului de intrusi, protejand albinele de bacterii. Cuvantul ”propolis” deriva din limba greaca ”pro-propolis”, care semnifica ”in fata orasului”, insa metaforic discutand, semnificatia se traduce prin ”protectie”, ”aparare”.
Beneficii ale tincturii de propolis
Tinctura de propolis este un extract alcoolic concentrat de propolis, care este o substanta naturala produsa de albine din rasina de copac si utilizata pentru a-si proteja stupii. Este disponibila in farmacii si magazine naturiste si este utilizata pentru proprietatile sale antioxidante, antibacteriene si antiinflamatorii. Iata cateva beneficii pentru sanatate ale tincturii de propolis si cum sa o folosesti:
Imbunatateste sistemul imunitar
Tinctura de propolis este cunoscuta pentru proprietatile sale imunomodulatoare, adica poate ajuta la imbunatatirea functiei sistemului imunitar, in special in lupta impotriva infectiilor respiratorii.
Proprietati antiinflamatorii si antibacteriene
Propolisul contine compusi cu proprietati antiinflamatorii, care pot ajuta la reducerea inflamatiei si a durerii. Tinctura de propolis poate fi aplicata local pe piele pentru a ajuta la reducerea inflamatiei si a durerii cauzate de arsuri, muscaturi de insecte sau alte leziuni minore. Proprietati antivirale si antibacteriene. Tinctura de propolis are proprietati antivirale si antibacteriene si poate fi utila in tratarea infectiilor bacteriene si virale, cum ar fi raceala, gripa, infectii ale tractului urinar sau ale gatului.
Proprietati antioxidante si cicatrizante
Propolisul contine antioxidanti naturali care pot ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si a daunelor provocate de radicalii liberi. Proprietati cicatrizante. tinctura de propolis poate fi utilizata pentru a accelera procesul de vindecare a ranilor si a leziunilor.Proprietati antifungice. tinctura de propolis poate fi utila in tratarea infectiilor fungice, cum ar fi candidoza.
Distruge bacteriile si opreste inmultirea acestora
propolisul si-a demonstrat beneficiile pentru a restrictiona dezvoltarea placii bacteriene care cauzeaza parodontita datorita efectelor sale de "curatare naturala". Tinctura de propolis este, de asemenea, utila pentru combaterea respiratiei neplacute. Utilizarea propolisului in produsele de ingrijire a pielii se bazeaza pe efectele sale asupra regenerarii si repararii pielii, cu o tolerabilitate excelenta a pielii. Mai multe studii au sugerat ca aceste activitati se datoreaza efectului lor antioxidant si, prin urmare, tinctura se poate aplica pe zone ale pielii.
Pentru ce se poate folosi tinctura de propolis
Tinctura de propolis este un supliment alimentar si un produs medicinal cu multiple beneficii pentru sanatate. Iata cateva dintre afectiunile pentru care tinctura de propolis poate fi utila:
Infectii respiratorii: tinctura de propolis poate fi utilizata pentru a trata infectiile respiratorii, cum ar fi sinuzita, rinita alergica, bronsita sau pneumonie, datorita proprietatilor sale antibacteriene si antivirale. Afectiuni ale cavitatii bucale: tinctura de propolis poate fi folosita pentru a trata afectiunile cavitatii bucale, cum ar fi aftele, gingivita, parodontita sau stomatita.
Afectiuni digestive: tinctura de propolis poate fi utila in tratarea afectiunilor digestive, cum ar fi gastrita, ulcerul gastric, colita sau diareea.
Infectii ale pielii: tinctura de propolis poate fi utilizata pentru a trata infectiile pielii, cum ar fi acneea, eczema, dermatita sau furunculoza, datorita proprietatilor sale antibacteriene si antiinflamatorii. Probleme ale sistemului imunitar: tinctura de propolis poate fi utilizata pentru a stimula sistemul imunitar si a ajuta la prevenirea si tratarea afectiunilor asociate cu imunitatea scazuta.
Probleme ale sistemului cardiovascular: unele cercetari sugereaza ca tinctura de propolis poate fi utila in reducerea nivelului de colesterol si a tensiunii arteriale, ajutand la prevenirea bolilor cardiovasculare. Rani si leziuni: tinctura de propolis poate fi utilizata pentru a accelera procesul de vindecare a ranilor si a leziunilor, datorita proprietatilor sale cicatrizante si antimicrobiene.
Beneficiile propolisului pentru sanatate
Proprietati antimicrobiene (antibacteriene, antifungice, antiparazitare, antivirale) si probabil imunostimulante. Activeaza fibrocitele si inhiba secretia de histamina de catre celulele mastocite. Este, de asemenea, un bactericid puternic impotriva numeroaselor germeni, cum ar fi bacili, stafilococi, streptococi, candida. Prin urmare, propolisul este eficient in tratamentul otravirii alimentare, cariilor dentare si infectiilor urinare si cutanate, printre alte afectiuni. In plus, extractele de propolis sporesc chiar si efectele anumitor antibiotice.
De asemenea, propolisul a demonstrat activitate antifungica in 80 tulpini de drojdii din genul Candida (Candida albicans, Candida tropicalis, Candida krusei si Candida guilliermondii), implicate in infectiile digestive si ginecologice. In acest sens, este demn de remarcat faptul ca utilizarea unui extract hidroalcoolic de propolis reduce numarul de Candida la persoanele cu proteze dentare.
Efectele antivirale ale propolisului sunt cunoscute de mult timp. Restabileste viabilitatea celulelor infectate cu virusul gripal si imbunatateste simptomele gripei. Un alt beneficiu pentru sanatate al propolisului este ca actioneaza asupra sistemului imunitar prin trei cai principale: O actiune asupra macrofagelor, asupra productiei de limfocite si anticorpi si o activitate antitumorala. S-a demonstrat, de asemenea, ca propolisul exercita o actiune antialergica. Reduce stranutul si iritatiile rinitei alergice prin inhibarea eliberarii histaminei.
Cum se foloseste tinctura de propolis?
Tinctura de propolis poate fi luata intern sau aplicata local pe piele, in functie de nevoile individuale. Pentru uz intern, se pot adauga cateva picaturi de tinctura de propolis intr-un pahar cu apa sau suc, de obicei de doua ori pe zi. Este important sa urmati instructiunile de pe eticheta produsului sau recomandarile unui medic sau a unui specialist in terapii naturale.Pentru uz extern, se poate aplica tinctura de propolis pe piele cu ajutorul unui tampon sau a unui disc demachiant. Tinctura de propolis poate fi diluata cu apa pentru a reduce iritatia pielii.
Este important sa retineti ca tinctura de propolis poate interactiona cu anumite medicamente si poate fi contraindicata pentru anumite persoane, cum ar fi cele cu alergii la produsele apicole sau femeile insarcinate. Este intotdeauna recomandat sa discutati cu medicul sau farmacistul inainte de a utiliza tinctura de propolis ca supliment alimentar sau pentru uz medicinal.
Cum ajuta Florile de Soc si ce proprietati are mierea din flori de soc
In natura se gasesc raspunsurile la multe dintre intrebarile despre boli, deoarece este capabila sa ofere solutii eficiente pentru imbunatatirea sanatatii umane. Desi multe dintre remediile naturale din trecut nu se mai folosesc si in vremurile actuale, floarea de soc inca isi pastreaza renumele pentru tratarea diferitelor afectiuni. Florile de soc sunt bogate in glicozide, taninuri, flavonoide, caroten, rutin si vitamina C. Fructele de soc contin alcaloizi, caroteni, taninuri, acizi organici si vitaminele A, B si C. Flavonoidele, antioxidanti puternici care protejeaza celulele de daune, gasite in boabe de soc, sunt considerate a fi responsabile pentru majoritatea proprietatilor sale de vindecare. Prin urmare, socul este utilizat in tratamentul bolilor degenerative si serveste ca metoda de prevenire a cancerului.
Socul este utilizat pentru inflamatia sinusurilor (sinuzita), raceli, gripa, bronsita, diabet si constipatie. Este, de asemenea, utilizat pentru a creste productia de urina (ca diuretic), pentru a stimula transpiratia sau pentru a opri sangerarea. In plus, aceasta planta este, de asemenea, utilizata pentru gargara si apa de gura in cazuri de tuse, raceli, raguseala (laringita), gripa si dificultati de respiratie. In plus, boabele de soc sunt bune pentru piele si amelioreaza durerea articulara (reumatism).
BIBLIOGRAFIE:
Kothari, S. K.; Bhattacharya, A. K.; Ramesh, S.; Garg, S. N.; Khanuja, S. P. S. (November–December 2005). "Volatile Constituents in Oil from Different Plant Parts of Methyl Eugenol-Rich Ocimum tenuiflorum L.f. (syn. O. sanctum L.) Grown in South India". Journal of Essential Oil Research; Bast, Felix; Pooja Rani; Devendra Meena (2014). "Chloroplast DNA Phylogeography of Holy Basil (Ocimum tenuiflorum) in Indian Subcontinent". The Scientific World Journal. 70;
Goldman L, et al., eds. Diseases of the esophagus. In: Goldman-Cecil Medicine. 26th ed. Elsevier; 2020. https://www.clinicalkey.com. Accessed Nov. 10, 2020.
Feldman M, et al., eds. Gastroesophageal reflux disease. In: Sleisenger and Fordtran's Gastrointestinal and Liver Disease: Pathophysiology, Diagnosis, Management. 11th ed. Elsevier; 2021.