Tinitus: Ce este, de ce apare, cum se poate preveni
Tinitusul este o afectiune care se manifesta prin auzul unor sunete sau zgomote, fara ca acestea sa existe in realitate. Aceasta patologie poate fi cauzata de mai multi factori, inclusiv zgomote puternice, stres, probleme de circulatie sanguina, afectiuni ale urechii sau a nervului auditiv. Tinitusul sau tiuitul in urechi este un simptom frecvent in populatie, dar in cele mai multe cazuri, nu deranjeaza si nu este necesar un tratament specific.
Sunetele auzite sunt de obicei cele de inalta inaltime. In cazurile in care acestea deranjeaza, ele pot perturba somnul si ajung sa interfereze cu concentrarea si performanta activitatilor zilnice. In masura in care tinitusul afecteaza viata de zi cu zi si nu se poate obtine o odihna adecvata, pacientul este mai iritabil si calitatea vietii sale este din ce in ce mai afectata.
De ce apare tinitusul?
Factorii care pot facilita aparitia acestuia sunt:
Pierderea auzului
Infectii ale urechii
Expunerea la zgomote puternice
Medicamente ototoxice: Acid acetilsalicilic, chinina, unele antibiotice etc
Dopuri pentru urechi.
Tumori ale nervului acustic
Alte cauze, cum ar fi probleme spinale, disfunctie temporomandibulara, tensiune arteriala ridicata, etc. Unele circumstante pot indica o crestere a tinitusului, cum ar fi zgomote puternice si situatii stresante. In cazul in care aveti tinitus, urmatoarele strategii ar putea ajuta la prevenirea acestuia:
Evitati zgomotele puternice: Expusiunea prelungita la zgomote puternice poate cauza tinitus sau poate agrava simptomele existente. Purtati protectie pentru urechi, cum ar fi dopuri de urechi sau casti de protectie, in cazul in care va expuneti la surse de zgomot puternic.
Reduceti stresul: Stresul poate agrava simptomele tinitusului, deci incercati sa va relaxati prin meditatie, yoga sau alte tehnici de reducere a stresului.
Evitati anumite alimente si bauturi: Unele alimente si bauturi, cum ar fi cofeina si alcoolul, pot agrava simptomele tinitusului. Incearcati sa reduceti consumul acestora sau sa le evitati complet.
Alimente care trebuie evitate in caz ca suferi de tinitus
Expertii in ORL afirma faptul ca aceasta boala poate fi agravata daca dieta nu este una adecvata. Mai mult, au reusit sa demonstreze ca obiceiurile alimentare proaste pot duce la o crestere rapida a insuficientei auditive.
Profesionistii sustin, de asemenea, ca indivizii sunt obisnuiti cu diete diferite in functie de boala pe care o sufera, dar daca au tinitus, nu stiu care alimente pot accentua tinitusul si pe care trebuie sa le evite. Iata ce alimente se recomanda a fi consumate intr-o cantitate cat mai mica:
Sare: Ar trebui sa fie consumata cu moderatie, deoarece excesul poate provoca tensiune arteriala ridicata, astfel incat se poate accentua tinitusul.
Cofeina: Bauturile pe baza de cofeina pot provoca, de asemenea, tinitus.
Grasimi saturate si trans: Alimentele bogate in grasimi saturate pot bloca vasele de sange, iar daca circulatia sangelui nu este suficienta, aparitia tinitusului va fi mult mai usoara.
Zahar rafinat si carbohidrati: Efectul acestor alimente este de a creste nivelul de insulina, iar cand aceasta creste, probabilitatea bolii va fi mai mare. In mod similar, daca nu este controlata, posibilitatea pierderii auzului este, de asemenea, mai mare.
Lactate si carne: Acestea sunt alimente care pot creste colesterolul. Nu ar trebui sa fie eliminate din dieta, dar ar trebui sa fie consumate mai putin.
Potentatori de aroma: Pot parea inofensivi, dar provoaca stres. Diferite studii au aratat ca nivelul de stres este strans legat de aparitia tiuitului in urechi.
Alimente care sunt recomandate persoanelor diagnosticate cu tinitus
O dieta sanatoasa este foarte utila in reducerea manifestarilor cauzate de tinitus. De exemplu, unele fructe pot reduce simptomele, iar in acest sens, ananasul si afinele pot ajta. Avantajul ananasului este ca are vitamina C, antioxidanti, bromelaina si poate ajuta, de asemenea, in circulatia sangelui. Daca adaugam ca are proprietati antiinflamatorii, atunci putem concluziona ca este fructul perfect pentru ameliorarea simptomelor.
Alte alimente care pot produce, de asemenea, rezultate bune, sunt usturoiul, ceapa, floarea soarelui, germenii de grau sau semintele de susan. Pe scurt, orice aliment care poate reduce nivelul de colesterol si poate imbunatati circulatia sangelui va fi foarte benefic pentru tinitus. In afara de alimentele care sunt daunatoare sau sanatoase pentru tinitus, este, de asemenea, important sa ne amintim obiceiurile proaste care afecteaza in mod direct auzul.
Cum se trateaza?
In prezent, nu exista un tratament farmacologic specific pentru toate persoanele afectate. Cu toate acestea, se poate tine cont de urmatoarele aspecteꓽ
Tratarea afectiunilor asociate: Daca tinitusul este cauzat de o afectiune subiacenta, cum ar fi o infectie a urechii sau probleme de circulatie sanguina, tratarea acestei afectiuni poate ajuta la ameliorarea simptomelor tinitusului.
Terapia sonora: Aceasta tehnica implica expunerea la sunete neutre, cum ar fi sunetele din natura sau sunete albe, pentru a masca sunetele sau zgomotele asociate cu tinitusul.
Terapia comportamentala: Aceasta tehnica implica invatarea de strategii de a face fata tinitusului, precum concentrarea asupra altor sunete sau activitati pentru a reduce atentia acordata sunetelor tinnitusului.
Medicamente: Unele medicamente pot ajuta la reducerea simptomelor tinitusului. De exemplu, anumite antidepresive pot fi prescrise pentru a ajuta la ameliorarea anxietatii asociate cu tinitusul, insa medicamentatia va fi prescrisa de catre medicul specialist. Dispozitive auditive: In cazul in care exista o pierdere a auzului asociata cu tinitusul, purtarea de aparate auditive poate ajuta la ameliorarea simptomelor.
Obiceiuri care ne afecteaza auzul
Zgomotele intense: Expunerea la zgomot puternic va afecta celulele auditive si, daca continua, auzul se va deteriora treptat. Zgomotul ambiental, zgomotul excesiv la locul de munca si ascultarea muzicii in casti, la un volum mare, ne pun in pericol auzul.
Auto-medicatia: Exista multe medicamente ototoxice care pot provoca probleme de auz sau pot agrava medicamentele ototoxice existente. Salicilatul este un acid cu proprietati analgezice, antiinflamatorii si antipiretice si poate fi daunator sanatatii noastre auditive. Nu luati medicamente fara prescriptie medicala sau fara consultarea unui medic specialist.
Tutun si alcool: Toata lumea stie ca fumatul poate provoca probleme grave in corpul nostru. Fumul de tutun reduce, de asemenea, fluxul de sange catre urechea interna.
Igiena necorespunzatoare a urechii poate provoca acumularea unei cantitati prea mari de ceara, care poate forma dopuri de ceara. Este important sa nu folositi betisoare de urechi in interiorul urechii, ci curatarea sa se faca la exterior, deoarece din cauza betisoarelor se poate deteriora auzul.
Infectii ale urechii care pot duce la pierderea auzului. Puncte comune cu Tinitus
Infectiile urechii: cele mai frecvente sunt otita medie si otita externa, care pot fi cauzate de bacterii sau virusi. Simptomele includ durere de ureche, mancarime, secretii si pierderea auzului. Tratamentul implica adesea administrarea de antibiotice si analgezice, iar in cazuri severe, poate fi necesara o interventie chirurgicala. Tinitus: este o senzatie de sunet in ureche care poate fi un sunet persistent sau o bataie neregulata. Cauzele pot include expunerea la zgomote puternice, varsta, probleme cu fluxul sanguin sau anumite medicamente. Tratamentul poate include terapie sonora, medicatie sau interventii chirurgicale in cazuri rare.
Pierderea auzului: poate fi cauzata de diferite conditii, inclusiv varsta, zgomotul sau infectiile. Tratamentul poate include aparate auditive sau implanturi cochlear, in functie de cauza pierderii de auz. Vertijul: este o senzatie de ameteala sau de pierdere a echilibrului care poate fi cauzata de probleme ale urechii interne. Tratamentul poate include medicatie, terapie de reabilitare sau interventii chirurgicale.
Lucruri mai putin cunoscute despre otita
Bibliografie:
Abrams H, Chisolm TH, McArdle R. A cost-utility analysis of adult group audiologic rehabilitation: are the benefits worth the cost? (abstract) J Rehab Res Develop. 2002;
Adams PF, Hendershot GE, Marano MA. Current estimates from the National Health Interview Survey, 1996. (abstract) Hyattsville, MD: National Center for Health Statistics. Vital Health Stat 10. 1999 Oct;
American National Standards Institute. Determination of occupational noise exposure and estimation of noise-induced hearing impairment. Acoustical Society of America, 1996;
Arlinger S. A survey of public health policy on bilateral fittings and comparison with market trends: The evidence-base required to frame policy. (abstract) Int J Audiol. 2006;
Barnett S, Franks P. Health Care Utilization and Adults Who are Deaf: Relationship with Age at Onset of Deafness. (abstract) HSR: Health Serv Res. 2002 Feb;
Bertsche PK, Mensah E, Stevens T. Complying with a corporate global noise health surveillance procedure ─ do the benefits outweigh the costs? (abstract) AAOHN J. 2006 Aug;