Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Tusea persistenta: De ce apare, ce o poate declansa, preventie si tratament

Tusea persistenta: De ce apare, ce o poate declansa, preventie si tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 14 iunie 2023

Infectiile virale sunt responsabile in majoritatea cazurilor pentru acest simptom care, desi adesea enervant, este de fapt o aparare a corpului nostru. Tusea este o reflectare fiziologica a unui mecanism foarte complex. Astfel, in momentul in care apare un corp strain (fie solid, lichid sau gazos) sau corpul nostru creeaza propriile substante, cum ar fi flegma sau sputa, reflexul de tuse este activat. Exista receptori in laringe, faringe, esofag si cai respiratorii care sunt activati prin presiune sau excitatie chimica. Acesti receptori trimit un semnal prin nervul vagilor catre centrul de tuse din tulpina creierului.

De acolo, trece la cortexul cerebral, care da ordine diferitilor muschi sa se contracte. Atunci cand diafragma se contracta, plamanul expulzeaza rapid aerul si trage orice substanta nedorita situata pe calea aeriana. Caile aeriene trebuie sa fie libere de obstacole, astfel incat fluxul maxim de aer sa poata trece. Prin urmare, tusea este un fenomen vital, care exista din primul moment in care respiram aerul la nastere. Desi de cele mai multe ori acest fenomen este un mare aliat pentru sanatatea noastra, uneori tusea devine ”inamicul” noastru.  

De ce apare tusea? Ce factori o  pot declansa?

Tusea persistenta este cea care persista timp de mai multe saptamani sau chiar luni. Poate fi cauzata de mai multe afectiuni si poate fi deranjanta si incomoda. Iata cateva cauze comune ale tusei persistente si remedii eficiente:

Infectii respiratorii: Gripa, raceala comuna, bronsita sau pneumonia pot cauza tuse persistenta. Tratamentul se concentreaza pe tratarea infectiei subiacente. Este important sa va odihniti, sa beti suficiente lichide si sa luati medicamente recomandate de medic, cum ar fi antitusive pentru calmarea tusei sau antibiotice in cazul unei infectii bacteriene.
Alergii: Alergiile se pot manifesta prin tuse persistenta, in special in cazul alergiilor sezoniere sau alergiilor la anumite substante, cum ar fi polenul sau acarienii. Evitati alergenii, utilizati antihistaminice pentru a controla simptomele si consultati medicul pentru a identifica alergenii si a dezvolta un plan de gestionare a alergiilor.
Reflux gastroesofagian: Apare apare atunci cand acidul gastric se intoarce in esofag si poate provoca tuse persistenta. Evitati alimentele grase, mancati in portii mai mici, evitati mesele inainte de culcare si ridicati partea superioara a patului pentru a reduce simptomele.
Astm: Tusea persistenta poate fi un simptom al astmului, o afectiune cronica a cailor respiratorii. In acest caz, medicul poate prescrie medicamente bronhodilatatoare sau antiinflamatoare pentru a controla inflamatia si a ameliora simptomele.
Fumatul: Fumatul sau expunerea la fumul de tigara poate provoca tuse persistenta. Renuntati la fumat si evitati fumul de tigara pentru a reduce tusea.
Infectiile virale si tusea convulsiva sunt cel mai adesea responsabile pentru aceste atacuri persistente de tuse. De asemenea, expunerea la anumite elemente, cum ar fi fumul de tutun, praful sau poluarea in orasele mari, poate provoca si acest tip de tuse. Uneori acest reflex de tuse nu are nicio legatura cu caile respiratorii, deoarece este posibil ca iritatiile din ureche sa o provoace in mod egal. Alergiile si bolile pulmonare sunt, de asemenea, insotite de acest simptom, dar si factori psihologici pot cauza episoade de tuse.

De ce tusim mai frecvent noaptea?

Este obisnuit sa percepem ca aceste atacuri de tuse apar mai des noaptea. Pe timp de zi, deoarece avem activitate sau concentrarea in ceea ce facem, tusea trece neobservata. Noaptea, odata cu linistea din incapere, oboseala intregii zile si cand singurul nostru obiectiv este somnul, orice schimbare a mediului nostru este imediat sesizata, astfel putem fi mai constienti de tusea ce ne insoteste.

Pe de alta parte, atunci cand ne intindem in pat, mucusul nazal poate ajunge in faringe si laringe, astfel se produce o iritarea a receptorilor de tuse. In plus, secretia bronsica se acumuleaza mai mult decat de obicei pe caile respiratorii, producand mai multa tuse.

Remedii la domiciliu pentru calmarea episoadelor persistente de tuse

Tratamentul pentru tuse va depinde de tipul si cauza tusei. Expertii sunt de acord ca primul lucru pe care persoanele afectate trebuie sa il faca, indiferent daca tusea este nocturna, cauzata de gripa sau raceala sau din alte cauze, este sa doarma intr-o parte, deoarece o pozitie de 45 de grade ne va rari episoadele de tuse. Alte recomandari includ urmatoarele:

Hidratare adecvata: Consumati cantitati suficiente de lichide, cum ar fi apa, sucuri naturale si ceaiuri calde. Acest lucru ajuta la subtierea mucusului si la ameliorarea iritatiei gatului.
Umidificarea aerului: Utilizati un umidificator de aer sau plasati o cratita cu apa pe calorifer pentru a creste nivelul de umiditate din incapere. Aerul umed poate calma caile respiratorii si poate reduce tusea.

Gargara cu apa sarata: Faceti gargara cu apa calduta amestecata cu putina sare. Acest remediu simplu poate ajuta la calmarea gatului si la reducerea disconfortului.
Lotiuni sau siropuri pentru calmarea tusei: Puteti utiliza siropuri pentru tuse disponibile fara prescriptie medicala, care sunt destinate atat tusei productive, cat si a celei neproductive.  Consultati intotdeauna instructiunile de pe ambalaj si respectati dozele recomandate.

Inhalarea de abur: Respirati abur dintr-un castron cu apa fierbinte sau utilizati un vaporizator facial. Inhalarea de abur poate ajuta la deschiderea cailor respiratorii si la eliberarea mucusului.
Odihna adecvata: Asigurati-va ca aveti suficient timp de odihna pentru a va permite organismului sa se recupereze si sa lupte impotriva infectiei sau a iritatiei. Efectuati spalari nazale pentru a preveni acumularea de secretii. Pe de alta parte, mentolul si eucaliptul pot fi expectoranti buni, deoarece ajuta la reducerea mucusului. Trebuie mentionat, totusi, ca aceste tehnici nu sunt metode de vindecare, ci sfaturi pentru a face fata simptomelor.

Pentru tuse productiva, mucoliticele faciliteaza evacuarea mucusului, desi actiunea lor este limitata. Exista mai multe ingrediente active pentru tuse care pot fi combinate intre ele sau cu alte grupuri farmacologice, cum ar fi antihistaminice sau mucolitice.  In ceea ce priveste eficienta antitussivelor, si acestea au o actiune limitata, deoarece stimulul tusei este atat de intens, cum este cazul inflamatiei faringiene-laringiene, incat aceste medicamente nu pot preveni inhibarea totala si chiar partiala a reflexului de tuse.

Daca o persoana prezinta, pe langa tuse, febra ridicata, dureri, senzatie de sufocare sau expectoreaza cu sange, aceasta trebuie sa se prezinte la medic. Pacientii cronici cu BPOC, bronsiectazii, fumatorii activi, pe langa persoanele care au probleme cardiovasculare, tuberculoza sau cancer pulmonar, sunt categorii care ar trebui sa mearga la medic atunci cand se confrunta cu tuse persistenta. In cazul tusei persistente sau a altor simptome care se mentin sau sunt severe, este intotdeauna recomandat sa consultati medicul pentru un diagnostic precis si un tratament adecvat.

 

Articole similare
Mielomul multiplu sau boala Kahler. Cum apare, cum se poate preveni Mielomul multiplu sau boala Kahler. Cum apare, cum se poate preveni

Mielomul multiplu este o forma de cancer care se formeaza intr-un tip de celule albe din sange numite „celule plasmatice”. Celulele plasmatice sanatoase ajuta la combaterea infectiilor prin producerea de anticorpi care recunosc si ataca germenii. 

18 septembrie 2024
Edited 18 septembrie 2024
citește articolul
Halitoza: Cum apare boala, preventie si tratament Halitoza: Cum apare boala, preventie si tratament

Dincolo de cauzele pe care le stim cu totii, exista si multe cauze rare ale halitozei. Dintre acestea amintim: cetoacidoza, cand nivelul de insulina de la persoana cu diabet este foarte scazut, se folosesc depozitele de grasime in loc de zahar, ocluzia intestinala, bronsiectazia, infectii severe ale plamanilor ca urmare a inhalarii de voma, saliva, mancare, diverse lichide.

1 iulie 2024
Edited 1 iulie 2024
citește articolul
Xerostomia: Factori care declanseaza boala, simptome, tratament Xerostomia: Factori care declanseaza boala, simptome, tratament

Xerostomia, asa cum mai este cunoscut simptomul de gura uscata, este senzatia pe care o avem cu totii uneori cand nu exista suficienta saliva produsa de glandele salivare. Asadar, avem un simptom al unei afectiuni, nu o afectiune in sine.

3 aprilie 2023
Edited 3 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate