Virusul Respirator Sincitial la copii: simptome, complicatii, diagnostic, tratament
Virusul sincitial respirator (RSV sau VRS) este foarte frecvent, provocand simptome usoare, asemanatoare racelii. Poate fi mai grav la copii, in special la cei din anumite grupuri cu risc ridicat. Virusul respirator sincitial provoaca infectii ale plamanilor si ale tractului respirator, putand afecta, de asemenea, adultii. De obicei, aveti nevoie doar de masuri de ingrijire personala pentru a usura disconfortul. RSV poate provoca o infectie grava la unii oameni, inclusiv la copiii de 12 luni si mai mici, in special la cei nascuti prematur, la adultii mai in varsta, la persoanele cu boli de inima si plamani sau la oricine are un sistem imunitar slab.
Cauze ale virusului respirator sincitial la copii
Virusul sincitial respirator (RSV) este cel mai comun microb care provoaca infectii pulmonare si respiratorii la sugari si copii mici. Acesta intra in organism prin ochi, nas sau gura. Este usor de transmis prin aer in picaturi respiratorii infectate. Virusul este transmis si altor persoane prin contact direct, cum ar fi prin strangerea mainilor. Poate supravietui ore intregi pe obiecte dure, cum ar fi blaturi, sine de patut si jucarii. Daca va atingeti gura, nasul sau ochii dupa ce ati atins un obiect contaminat, cel mai probabil veti deveni infectat cu virusul. Persoana infectata este mai contagioasa in prima saptamana dupa infectie, insa la copii si la persoanele cu imunitate slabita, virusul poate continua sa se raspandeasca chiar si dupa ce simptomele dispar, timp de pana la patru saptamani.
Factori de risc
Pana la varsta de 2 ani, majoritatea copiilor vor avea o infectie cu virusul respirator sincitial, dar pot deveni infectati cu VSR de mai multe ori. Copiii care frecventeaza cresele si gradinitele prezinta un risc crescut de expunere si reinfectare. Persoanele cu risc mai mare de includ:
- Bebelusii, in special cei care sunt nascuti prematur
- Copiii care au boli de inima la nastere (boli cardiace congenitale) sau boli pulmonare cronice
- Copii sau adulti cu sisteme imunitare slabite din cauza unor boli cum ar fi cancerul sau a unor tratamente cum ar fi chimioterapia
- Copiii care au tulburari neuromusculare, cum ar fi distrofia musculara
- Adulti cu boli de inima sau plamani
- Adultii mai in varsta, in special cei de 65 de ani si mai in varsta
- Modalitate de transmitere
Puteti sa va infectati cu RSV daca:
- O persoana cu virusul stranuta, tuseste sau isi sufla nasul in apropierea dumneavoastra
- Atingeti, sarutati si strangeti mana cuiva infectat cu virusul.
- Atingeti nasul, ochii sau gura dupa ce ati pus mana pe ceva contaminat de virus, cum ar fi o jucarie sau o incuietoare a usii.
- Virusul se raspandeste adesea foarte repede in casele aglomerate si in pepiniere. Virusul poate trai timp de o jumatate de ora sau mai mult pe maini si poate trai pana la 5 ore pe tesuturile folosite.
Simptome ale VRS
Semnele si simptomele virusului sincitial respirator apar cel mai adesea la patru pana la sase zile dupa expunerea la virus. La adulti si copii mai mari, RSV provoaca, de obicei, semne si simptome asemanatoare racelii. Aceste simptome pot include:
- Nas infundat
- Tuse uscata
- Febra
- Durere in gat
- Stranut
- Durere de cap
- In cazuri grave
RSV se poate raspandi in tractul respirator inferior, provocand pneumonie sau bronsiolita - inflamatia cailor respiratorii mici care intra in plamani. Semnele si simptomele pot include:
- Febra
- Tuse intensa
- Respiratie suieratoare
- Respiratie rapida sau dificultati de respiratie
- Piele albastruie din cauza lipsei de oxigen
- La sugari
Copiii sunt cel mai grav afectati de RSV. Semnele si simptomele infectiei severe cu VSR la sugari includ:
- Respiratie superficiala, scurta si rapida
- Dificultati mari de respiratie - muschii pieptului si pielea se trag spre interior de fiecare data cand respira
- Tuse
- Oboseala neobisnuita (letargie)
- Iritabilitate
- Complicatii
Complicatiile virusului respirator sincitial pot include:
- Spitalizare - O infectie grava cu RSV poate necesita spitalizare, astfel incat medicii sa poata monitoriza si trata problemele de respiratie si sa ofere fluide intravenoase.
- RSV este cea mai frecventa cauza a inflamatiei plamanilor (pneumonie) sau a cailor respiratorii pulmonare (bronsiolita) la sugari. Aceste complicatii pot aparea atunci cand virusul se raspandeste la tractul respirator inferior. Inflamatia plamanilor poate fi destul de severa pentru sugari, copii mici, adulti in varsta, persoane cu sistem imunitar slabit sau persoane cu boli cronice de inima sau plamani.
- Infectia urechii medii - Daca germenii intra in spatiul din spatele timpanului, ei pot provoca o infectie a urechii medii (otita medie). Acest lucru se intampla cel mai adesea la sugari sau copii mici.
Astm - Poate exista o asociere intre o infectie grava cu VSR la copii si posibilitatea de a dezvolta astm mai tarziu in viata. - Infectii recurente - Daca ati avut o infectie VRS o data, puteti deveni din nou infectat. Este posibil ca acest lucru sa se intample chiar si in timpul aceluiasi sezon VRS. Dar, in general, simptomele nu sunt la fel de severe - de obicei, apar sub forma unei raceli comune. Dar ele pot fi grave la adultii in varsta sau la persoanele cu boli cronice de inima sau plamani.
Stabilirea unui diagnostic pentru infectia cu VRS
Medicul dumneavoastra poate suspecta ca aveti virusul respirator sincitial pe baza rezultatelor unui examen fizic si a perioadei din an in care apar simptomele. In timpul examenului, medicul poate asculta plamanii cu un stetoscop pentru respiratie suieratoare sau alte sunete anormale. Testele de laborator sau cele imagistice nu sunt de obicei necesare, dar acestea pot ajuta la diagnosticarea complicatiilor RSV sau pot exclude alte boli care pot provoca simptome similare.
Unele dintre teste includ:
- Teste de sange pentru a verifica numarul de celule albe din sange sau pentru a determina daca sunt prezenti virusi, bacterii si alti germeni
- Radiografii toracice pentru a verifica inflamatia plamanilor
- Utilizarea pulsoximetrului, un dispozitiv ce detecteaza nivelurile anormale de oxigen in sange
Tratament pentru Virusul Respirator Sincitial
Antibioticele si bronhodilatatoarele nu sunt utilizate pentru a trata RSV. Infectiile usoare dispar fara tratament, insa sugarii si copiii cu infectie severa pot fi spitalizati. Tratamentul va include:
- Oxigen complementar
- Aer umidificat
- Aspiratia secretiilor nazale
- Fluide intravenoase
- Este posibil sa fie necesar un aparat de respiratie (ventilator).
Recomandari de prevenire a infectiei cu VRS
Pentru a preveni RSV, spalati-va frecvent pe maini, in special inainte de a atinge copilul. Alte masuri includꓽ
- Asigurati-va ca alte persoane, in special ingrijitorii, iau masuri pentru a evita raspandirea acestui virus la copilul dumneavoastra.
- Cereti altor persoane sa evite contactul cu bebelusul atunci cand au gripa sau febra si, daca este necesar, sa poarte o masca.
- Retineti ca sarutul copilului poate raspandi infectia cu RSV.
- Incercati sa pastrati copiii mici departe de copii, deoarece acest virus este foarte frecvent la ei si se raspandeste cu usurinta de la un copil la altul.
- Nu fumati in interior, in masina sau oriunde in apropierea copilului, deoarece expunerea la fumul de tigara creste riscul de a dezvolta aceasta boala.
Ce pericole ascund virozele respiratorii lasate netratate
Daca in maxim 10-14 zile raceala nu trece trebuie mers de urgenta la medic pentru ca poate fi vorba de o gripa si instalarea tratamentului din timp va scurta durata de manifestare si posibilele complicatii ulterioare. Sunt cazuri rare in care organismul poate vindeca de la sine, in doar cateva zile, o raceala, insa acesta situatie implica un sistem imunitar puternic, iar in randul copiilor este mai dificil de obtinut. Racelile tratate necorespunzator slabesc organismul si favorizeaza contactarea altor virusuri mult mai periculoase. Principalele complicatii ce pot aparea in urma unei raceli netratate sunt pneumonia, astmul, otita, dar si anexita.
Pe langa o dieta sanatoasa bazata pe vitamine, minerale si antioxidanti, cel mic are nevoie de sustinerea sistemului imunitar din exterior, cu ajutorul suplimentelor alimentare naturale cu rol imunostimulator. Remedii naturale eficiente sunt usturoiul, ceapa, echinacea, propolisul, aloe vera, citricele, ghimbirul, catina, macesele, insa administrarea zilnica, in concentratiile necesare, devine aproape imposibila, cu precadere in randul copiilor. Din acest motiv, recomandarea noastra este Minimartieni Gummy cu Echinacea de la Walmark, un produs sub forma de jeleuri dedicat celor mici, usor de administrat si foarte gustos. Pentru preventie si intarirea sistemului imunitar este indicat a fi inclus in meniu in perioadele reci si la tranzitia dintre sezoane. De asemenea, poate fi administrat si ca suport in tratarea racelilor, alaturi de medicatia prescrisa de medic.