Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
banane-mere

Vitamine si minerale care te ajuta sa previi episoadele de anemie si oboseala

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 18 octombrie 2023 Ultima actualizare: 19 octombrie 2023

Anemia reprezinta o afectiune ce este caracterizata prin scaderea numarului de celule rosii din sange sau a concentratiei de hemoglobina in sange sub valorile normale. Celule rosii ale sangelui, cunoscute si sub denumirea de eritrocite, au in componenta hemoglobina, adica proteina care transporta oxigenul de la plamani catre tesuturile corpului. Hemoglobina este necesara pentru a furniza oxigen celulelor, dar si pentru a mentine metabolismul si energia de care este nevoie pentru o buna functionare a organismului. Anemia poate fi rezultatul mai multor factori, ca de exemplu:

Deficienta de fier - Cea mai intalnita cauza a anemiei este lipsa fierului in organism. Fierul reprezenta o substanta necesara pentru producerea de hemoglobina. O deficienta de fier poate fi cauzata de o dieta saraca in fier, pierderi de sange, cum ar fi din cauza menstruatiei abundente sau a sangerarilor interne, crestere necesara de fier, de exemplu in cazul copiilor in crestere sau a femeilor insarcinate, ori din cauza problemelor de absorbtie a fierului in tractul intestinal.

Deficientele de vitamina B12 si acid folic - Vitaminele acestea sunt importante pentru producerea celulelor rosii si o deficienta a acestora poate contribui la aparitia anemiei megaloblastica.

Anemii ereditare -  Unele forme de anemie sunt mostenite genetic, spre exemplu anemia falciforma si talasemia.

Alte cauze - Anemia poate sa fie cauzata si de alte afectiuni sau boli, precum infectiile, afectiunile cronice, boli autoimune sau efecte secundare ale anumitor medicamente.

Simptomele comune ale anemiei includ paloare a pielii, dificultati de respiratie, oboseala, ameteli, slabiciune si palpitatii. Diagnosticul anemiei se face prin efectuarea unor analize de sange ce masoara nivelul celulelor rosii si concentratia de hemoglobina. Tratamentul anemiei depinde de cauza subiacenta. Daca anemia este provocata de deficiente nutritionale, poate fi nevoie sa se concentreze aportul de fier, vitamina B12 sau acid folic prin suplimente sau modificari ale dietei.  Pentru alte tipuri de anemie, tratamentul poate viza boala subiacenta sau poate fi nevoie de transfuzii de sange in cazuri severe. Este esential sa cautati asistenta medicala pentru un diagnostic corespunzator si un tratament adecvat al anemiei.

 

Ce sunt vitaminele si mineralele?

Vitaminele si mineralele reprezinta substante nutritive necesare pentru buna functionare a organismului uman. Acestea sunt clasificate ca nutrienti micronutrienti pentru ca sunt necesare in cantitati foarte mici, insa au un rol important in mentinerea sanatatii si a functionarii corespunzatoare a corpului. Vitaminele sunt compusi organici, adica au in alcatuire carbon si sunt necesare pentru diverse procese biochimice efectuate in organism. Acestea sunt impartite in 2 categorii:

Vitamine hidrosolubile - Vitaminele hidrosolubile includ vitamina C si complexul de vitamine B, adica B1,B2,B3,B5,B7,B9 SI B12. Acestea sunt solubile in apa si nu sunt depozitate in organism in cantitati mari, acest lucru inseamna ca trebuie furnizate zilnic prin alimentatie sau prin suplimente.

Vitamine liposolubile - Vitaminele liposolubile includ vitamina A, D, E, si K. Acestea sunt solubile in grasimi si sunt inmagazinate in organism in tesuturile grase, acest lucru aratand ca nu trebuie consumate zilnic, ci pot fi acumulate pe parcursul timpului.

Mineralele sunt elemente inorganice, adica nu au in componenta carbon, dar sunt esentiale pentru o varietate de functii biochimice si fiziologice. Acestea sunt necesare pentru sanatatea oaselor, a functiilor enzimatice,  a sistemului muscular si a sistemului nervos. Asemeni vitaminelor, mineralele pot fi impartite in 2 mari categorii:

Macroelemente - Acestea sunt mineralele care sunt necesare in cantitati mai mari, cum ar fi calciul, magneziul, fosforul, sodiul, clorul si potasiul.

Microelemente/ oligoelemente - Acestea sunt minerale de care organismul are nevoie in cantitati mai mici, insa sunt la fel de importante, cateva exemple fiind date de zinc, seleniu, mangan, fier, crom, cupru si iod.

Este necesar sa obtineti vitamine si minerale din alimentatia dumneavoastra, prin consumul unei diete echilibrate si variate, care sa aiba in componenta o gama larga de alimente sanatoase. Daca nu este posibil sa se obtina suficiente vitamine si minerale din dieta, pot fi folosite si suplimentele alimentare, insa este indicat sa consultati un medic sau un specialist in nutritie inainte de a incepe consumarea oricaror suplimente.

 

Ce vitamine si minerale trebuie sa consumati pentru a preveni anemia si oboseala?

Pentru a preveni anemia si oboseala, este esential sa asigurati un aport adecvat de vitamine si minerale necesare pentru producerea de celule rosii si hemoglobina. Cateva vitamine si minerale importante in prevenirea anemiei si aparitiei starii de oboseala sunt urmatoarele:

Fierul - Acesta este un element de baza pentru sinteza hemoglobinei, avand rolul de a transporta oxigenul in sange. Fiti siguri ca aveti in alimentatia dumneavoastra suficiente alimente bogate in fier, cum ar fi carnea rosie slaba, puiul, pestele, lintea, spanacul, fasolea si cerealele fortificate cu fier. Consumul de alimente bogate in vitamina C, de exemplu citricele, rosiile si ardeiul gras pot contribui la absorbtia fierului din surse vegetale.

Vitamina B12 - Aceasta este esentiala pentru a forma celule rosii si pentru o buna functionalitate a sistemului nervos. Vitamina B12 se gaseste in principal in alimente de origine animala, spre exemplu carnea, pestele, produsele lactate si ouale.

Acid folic/  vitamina B9 - Acidul folic este si aceasta important pentru producerea de celule rosii. Sursele alimentare bogate in acid folic includ legume cu frunze verzi, sparanghel, linte si naut.
Cupru - Cuprul este important pentru ca acesta contribuie la absorbtia fierului in organism. Sursele principale de cupru in alimentatie includ nucile, ficatul,  cereale integrale, ciocolata neagra, fasolea si semintele.

Zinc - Zincul are un rol esential in procesul de diviziune celulara si poate influenta productia de celule rosii. Cateva alimente care sunt bogate in zinc sunt carnea, nucile si semintele, dar si pestele.

Vitamina C - Cu toate ca nu contribuie direct la prevenirea anemiei, aceasta are rolul de a imbunatati absorbtia fierului din surse vegetale. De asemenea, prin consumul de vitamina C se administreaza un dozaj ridicat de energie, lucru ce contribui la prevenirea senzatiei de oboseala.

Este important sa mentineti o dieta echilibrata si diversificata, in care sa se regaseasca o gama larga de alimente bogate in vitamine si minerale. Daca suspectati o deficienta de vitamine sau de minerale, este recomandat sa discutati cu un medic sau un specialist in nutritie cu scopul de a va indica suplimente sau modificari ale dietei dumneavoastra.

 

Ce este vitamina B17 si cum te ajuta sa eviti anemia si episoadele de oboseala cronica

Vitamina B17 este un nume utilizat frecvent pentru un produs chimic numit amigdalina. Este folosit pentru a face un produs chimic numit laetril. Desi sunt numite „vitamina B17”, amigdalina si laetrilul nu sunt vitamine B. Amigdalina este utilizat pentru a face laetrile — un compus pe care unele credinte populare afirma faptul ca poate trata in mod natural cancerul; cu toate acestea, exista putine dovezi ca functioneaza in acest sens sau ca este sigur de utilizat.

Vitamina B17 este un nutrient glicozid care provine din alimente naturale, care se gaseste in cantitati abundente in membrii familiei Rosacea, inclusiv migdale, caise, mere, piersici etc. Este o glicozida cianogena care poate fi derivata din aminoacidul aromatic fenilalanina. Vitamina B17 numita stiintific mandelonitril beta-D-gentiobioside, este considerata nitrilozida, o substanta naturala care contine cianura). Laetril este sintetizat prin reactia de hidroliza a amigdalinei si extras sub forma de vitamina B17.

Amigdalina este considerata a fi un ”medicament” traditional ale carui efecte antiinflamatorii, antipiretice, antitusive si de stingere a setei si alte beneficii terapeutice sunt cunoscute de multi ani. Un studiu recent a aratat ca tratamentul cu amigdalina a fost util pentru ulceratii gastrice induse de alcool si protectia mucoasei gastrice ar putea fi mediata de suprimarea TNF-α si de productia gastrica de oxid de azot de mucoase.

De asemenea, este utilizata pentru tratarea si prevenirea migrenei, hipertensiunii arteriale si a altor tulburari inflamatorii. Se afirma ca amigdalina poate inhiba angiogeneza intr-o metoda similara a altor compusi care transporta ciano-grupuri. Un studiu a fost realizat pentru a investiga eficacitatea antigenica a amigdalinei asupra celulelor endoteliale cultivate ale sobolanilor diabetici. Amigdalina a indus efecte inhibitoare asupra angiogenezei la sobolani diabetici.

Bibliografie:

Howard-Ruben J, Miller NJ: Unproven methods of cancer management. Part II: Current trends and implications for patient care. Oncol Nurs Forum 11 (1): 67-73, 1984;
The laetrile controversy. In: Moss RW: The Cancer Industry: The Classic Expose on the Cancer Establishment. First Equinox Press, 1996;
Laetrile at Sloan-Kettering: a case study. In: Moss RW: The Cancer Industry: The Classic Expose on the Cancer Establishment. First Equinox Press, 1996;
Ellison NM, Byar DP, Newell GR: Special report on Laetrile: the NCI Laetrile Review. Results of the National Cancer Institute's retrospective Laetrile analysis. N Engl J Med 1986;
Rosen GM, Shorr RI: Laetrile: end play around the FDA. A review of legal developments. Ann Intern Med 90;

Lim SY, et al. Nutritional factors affecting mental health. Clinical Nutrition Research. 2016;
Schefft C, et al. Efficacy of adding nutritional supplements in unipolar depression: A systematic review and meta-analysis. European Neuropsychopharmacology. 2017;
Mikkelson K, et al. The effects of vitamin B on the immune/cytokine network and their involvement in depression. Maturitas. 2017;

Articole similare
Nutritie: Beneficiile pentru organism oferite de portocalele rosii de Sicilia Nutritie: Beneficiile pentru organism oferite de portocalele rosii de Sicilia

Portocalele rosii sunt citrice foarte cunoscute si des folosite pentru culoarea lor vibranta si pulpa intens aromata.

27 martie 2023
citește articolul
Nutritie: Curmalele si beneficiile lor pentru sanatate Nutritie: Curmalele si beneficiile lor pentru sanatate

Curmalele sunt fructele unui tip de palmier originar din Orientul Mijlociu. Acesta este cultivat in nenumarate locuri din lume, din Africa de Nord pana in Asia de Sud.

25 martie 2023
citește articolul
Nutritie: La ce ajuta consumul de ciuperci de lemn Nutritie: La ce ajuta consumul de ciuperci de lemn

Ciupercile urechiuse cunoscute si sub denumirea urechilor de lemn reprezinta ingredientul secret folosit in bucataria asiatica. Acestea sunt folosite pentru foarte multe feluri de mancare chinezeasca, conferindu-le un plus de culoare.

25 martie 2023
Edited 6 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...