Nebulizatorul este un dispozitiv medical conceput pentru administrarea medicatiei prescrise de medic direct in caile bronhice. De cele mai multe ori in acest aparat se introduce ser fiziologic in combinatie cu anumite medicamente. Cum functioneaza? Aburii rezultati se inhaleaza cu ajutorul unei masti sau a unui ihalator oral. Practic aparatul creaza un flux de aer care trece prin tub pana la kitul nebulizator, iar aerul transforma substantele din aparat in vapori de aerosoli pentru o inhalare usoara (nebulizare).
Se stie deja ca pe piata exista doua tipuri de aerosoli: naturali si artificiali. Cum cei naturali se gasesc la malul marii si nu toti locuim acolo, marile companii au creat aparate care sa faca aerosoli artificiali. Aparatele de aerosoli sau nebulizatoarele sunt si ele de doua tipuri: cu compresor si cu ultrasunete.
Cele cu compresor comprima cu un piston continutul din recipientul in care s-a pus medicamentul cu o viteza asa de mare incat medicamentul iese prin capatul celalalt din forma lichida in forma gazoasa avand forma de vapori. Copilul inspira acesti vapori iar substanta activa din medicament ajunge la locul unde trebuie sa actioneze.
Nebulizatorul cu ultrasunete este ceva mai modern. Cu ajutorul unui cristal piezoelectric se creeaza niste vibratii care vor transforma medicamentele lichide in vapori. Diferenta mare intre cele doua moduri de functionare este zgomotul si greutatea. Nebulizatorul cu piston face mai multa galagie fata de cel cu ultrasunete. Asadar, daca vrei sa il folosesti si cand cel mic doarme e bine sa alegi un nebulizator cu ultrasunete care sa faca mai putin de 50 dB.
Ca la orice aparat sau dispozitiv medical, e foarte importanta igiena. Recipientul unde introducem medicamentul trebuie curatat dupa fiecare utilizare cu produse speciale de igienizat, nu doar cu apa pentru ca altfel pot ramane suspensii de la un medicament mai vechi si care poate crea reactii adverse daca nu este curatat cum trebuie. Totodata trebuie curatate piesele care intra in contact cu gura/nasul si masca.