Conjunctivita are legatura cu problemele unei componente a ochilor numita Conjunctiva, care este o membrana subtire, transparenta, bine vascularizata, care tapeteaza suprafata anterioara a globului ocular si fata posterioara a pleoapelor. Datorita localizarii sale, conjunctiva este expusa actiunii microorganismelor.
Conjunctiva este o membrana cu rol de protectie, care acopera fata anterioara a sclerei si fetele posterioare ale celor doua pleoape. Formarea conjunctivei incepe inca din cea de-a sasea saptamana a vietii intrauterine. Conjunctiva este subtire, neteda si transparenta si are capacitatea de a forma anumite secretii care vor lubrefia suprafata corneei.
In functie de starea generala si de diagnosticul de conjunctivita pus de un specialist, tratamentele difera, chiar daca simptomele in cazul celor trei tipologii au similitudini. Astfel, in functie de tipul bolii: in cele bacteriene, tratamentul inseamna antibiotic; in formele virale, tratamentul este simptomatic; cele alergice necesita antihistaminice sau corticosteroizi, precum si depistarea si eliminarea alergenului in cauza.