Prospan picaturi orale 2 %, 20 ml

Comenzile cu acest tip de produs se pot achizitiona numai cu plata cu cardul.

ANMDMR Raporteaza o reactie adversa

Pagina actualizata la data de 25.03.2023

Acest medicament se poate elibera fara prescriptie medicala. Se recomanda citirea cu atentie a prospectului sau a informatiilor de pe ambalaj. Daca apar manifestari neplacute adresati-va medicului sau farmacistului.

Acest produs nu mai face parte din oferta springfarma.com

Cumpara produse asemanatoare ale producatorului ENGELHARD - GERMANIA

Prospan picături orale soluţie este un medicament pe bază de plante, care conţine extract uscat din frunze de iederă (Hederae folium) ca substanţă activă. Este indicat ca tratament simptomatic al afectiunilor inflamatorii bronsice cronice; inflamatii acute ale tractului respirator insotite de tuse.

Pentru mai multe detalii consultati sectiunea de prospect.


Produsul Prospan pic.orale 2 % x 20 ml face parte din categoria Medicamente fara reteta - Medicamente de raceala si gripa - Tuse productiva - Prospan pic.orale 2 % x 20 ml Imaginile produselor prezentate pe site pot suferi modificari efectuate de producatori. Spring, Farmacia la Pret Mic face eforturi pentru a mentine informatiile actualizate insa acestea pot avea mici diferente fata de produsele livrate. Va rugam sa ne scrieti pe adresa [email protected] in cazul in care sesizati o diferenta de ambalaj.
Prospan picături orale soluţie este un medicament pe bază de plante, care conţine extract uscat din frunze de iederă (Hederae folium) ca substanţă activă.
Tratament simptomatic al afecţiunilor inflamatorii bronşice cronice; inflamaţii acute ale tractului respirator însoţite de tuse.
Prospan picături orale soluţie este utilizat pentru tratarea tusei la adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta peste un an.

Prospect: informaţii pentru utilizator

Prospan, picături orale soluţie, 20 mg/ml

Extract uscat din Hederae folium (frunze de iederă)

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect, deoarece el conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.

Acest medicament este disponibil fără prescripţie medicală. Cu toate acestea este necesar să luaţi Prospan, picături orale soluţie cu atenţie, pentru a obţine cele mai bune rezultate.

-Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

-Trebuie să vă prezentaţi la medic dacă simptomele dumneavoastră se înrăutăţesc sau nu se îmbunătăţesc după 7 zile de tratament.

-Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi:

1. Ce este Prospan picături orale soluţie şi pentru ce se utilizează

2. Înainte să utilizaţi Prospan picături orale soluţie

3. Cum să utilizaţi Prospan picături orale soluţie

4. Reacţii adverse posibile

5. Cum se păstrează Prospan picături orale soluţie

6. Informaţii suplimentare

1. Ce este Prospan picături orale soluţie şi pentru ce se utilizează

Prospan picături orale soluţie este un medicament pe bază de plante, care conţine extract uscat din frunze de iederă (Hederae folium) ca substanţă activă. Prospan picături orale soluţie aparţine unei grupe de medicamente denumite alte antitusive şi expectorante.

Prospan picături orale soluţie este utilizat pentru tratamentul tusei (productive) din afecţiunile inflamatorii de durata (cronice) ale bronhiilor şi pentru inflamaţii acute ale căilor respiratorii însoţite de tuse.

Prospan picături orale soluţie este utilizat pentru tratarea tusei la adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta peste un an.

Dacă după 7 zile nu vă simţiţi mai bine sau vă simţiţi mai rău, trebuie să vă adresaţi unui medic.

2. Înainte să utilizaţi Prospan picături orale soluţie

Nu utilizaţi Prospan picături orale soluţie:

- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la substanţa activă (extractul uscat din frunze de iederă (Hederae folium)) sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6)

- dacă vă este strict interzisă administrarea chiar şi a unor cantităţi minime de alcool (alcool etilic / etanol) (de exemplu după un tratament de dezintoxicare)

- la copii cu vârsta sub 1 an

- la copii cu vârsta sub 3 ani nu se administrează Prospan picături orale soluţie sub formă de aerosoli.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Prospan picături orale soluţie

Înainte să utilizaţi Prospan picături orale soluţie, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

- Prospan picături orale soluţie conţine alcool etilic (etanol) 47% vol. Nu utilizaţi Prospan picături orale soluţie dacă vă este strict interzisă administrarea chiar şi a unor cantităţi minime de alcool (alcool etilic/etanol) (de exemplu după un tratament de dezintoxicare)

Dacă simptomele nu se ameliorează sau dacă apare dificultate la respiraţie, febră sau expectoraţie cu puroi sau cu sânge, trebuie să vă adresaţi de urgenţă medicului.

Copii

Copiilor cu vârsta sub 1 an nu li se administrează Prospan picături orale soluţie

Copiilor cu vârsta sub 3 ani nu li se administrează Prospan picături orale soluţie sub formă de aerosoli.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent sau s-arputea să luaţi orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Nu au fost efectuate cercetări privind interacţiunea cu alte medicamente. Nu se cunosc până în prezent interacţiuni cu alte medicamente.

Utilizarea Prospan picături orale soluţie împreună cu alimente şi băuturi

Picăturile se administrează înainte de mese, dimineaţa, la prânz şi seara.

La copii se recomandă administrarea picăturilor cu sucuri de fructe.

Sarcina şi alăptarea

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Prospan picături orale soluţie nu este recomandat în timpul sarcinii şi alăptării, deoarece nu sunt disponibile informaţii suficiente despre siguranţa administrării la gravide şi femei care alăptează.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Acest medicament nu are nici un efect asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Prospan picături orale soluţie

Prospan picături orale soluţie conţine alcool etilic (etanol), 47% vol., adică până la 336 mg/doză de adult, echivalent cu10 ml bere, 3 ml vin/doză de adult. Poate fi dăunător persoanelor cu alcoolism (etilism). Acest lucru trebuie avut în vedere la femeile gravide sau care alăptează, copii şi grupuri cu risc crescut cum sunt pacienţii cu boli hepatice sau epilepsie.

3. Cum să utilizaţi Prospan picături orale soluţie

Utilizaţi întotdeauna Prospan picături orale soluţie exact aşa cum este descris în acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul sau asistenta medicală. Discutaţi cu medicul sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Administrare orală

Doza recomandată este:

Adulti si copii peste 10 ani:

O singura doza: 24 picaturi - corespunzând la 16,8 mg extract uscat din frunze de iederă Hederae folium;

Doza totala zilnica: 72 picături ( 3 x 24 picături) - corespunzând la 50,4 mg de extract uscat din frunze de iederă Hederae folium.

Copii intre 4 si 10 ani:

O singura doza: 16 picături -  corespunzând la 11,2 mg extract uscat din frunze de iederă Hederae folium;

Doza totala zilnica: 48 picături ( 3 x 16 picături) - corespunzând la 33 ,6 mg de extract uscat din frunze de iederă Hederae folium.

Copii intre 1 si 4 ani:

O singura doza: 12 picături - corespunzând la 8,4 mg  de extract uscat din frunze de iederă Hederae folium;

Doza totala zilnica:  36 picături ( 3 x 12 picături) - corespunzând la 25,2 mg de extract uscat din frunze de iederă Hederae folium.

Mod de administrare:

Pentru administrare orală.

Picăturile se administrează înainte de mese, dimineaţa, la prânz şi seara.

La copii se recomandă administrarea picăturilor cu sucuri de fructe.

Tratament inhalator

Un efect terapeutic benefic poate fi obţinut prin inhalarea picăturilor sub formă de aerosoli, utilizându-se orice aparat nebulizator (pentru aerosoli). Pentru a evita eventualele iritaţii datorită conţinutului de alcool (alcool etilic/etanol), soluţia poate fi diluată cu apă în proporţie de 1:2 ( o parte Prospan picături orale soluţie la 2 părti de apă) când se foloseşte sub formă inhalatorie.

Dacă nu există alte recomandări, doza recomandată este de 20 – 25 picături de câteva ori pe zi.

Durata tratamentului este funcţie de felul şi gravitatea bolii; tratamentul trebuie efectuat cel puţin o săptămână, chiar şi în cazul inflamaţiilor uşoare ale tractului respirator.

Este recomandat să continuaţi tratamentul 2-3 zile după dispariţia simptomelor.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă efectul acestui medicament este mai mare sau mai mic decât vă aşteptaţi.

Utilizarea la copii

Datorită prezenţei uleiului volatil de mentă ca şi componentă a Prospan picături orale soluţie , tratamentul sub formă de aerosoli nu este indicat la copiii sub 3 ani sau la copii care au avut convulsii (febrile sau nonfebrile) în trecut .

Dacă aţi utilizat mai mult Prospan picături orale soluţie decât trebuie

Nu depăşiţi doza recomandată.

Daca aţi luat doze mai mari (mai mult de 3 ori doza zilnică recomandată) este posibil să apară greaţă, vărsături şi diaree.

Adresaţi-vă imediat unui medic, pentru a primi tratamentul corespunzător.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Prospan picături orale soluţie

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Continuaţi administrarea conform indicaţiilor din acest prospect sau indicaţiilor medicului.

Dacă încetaţi să utilizaţi Prospan

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse se clasifică în ordinea frecvenţei de apariţie:

Foarte frecvente

afectează mai mult de 1 utilizator din 10

Frecvente

afectează 1 până la 10 utilizatori din 100

Mai puţin frecvente

afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000

Rare

afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000

Foarte rare

afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000

Cu frecvenţă necunoscută

frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile

Reacţii alergice

Foarte rar: după utilizarea medicamentelor care conţin iederă pot să apară reacţii alergice ale pielii: blânde (urticarie), mâncărimi, pete roşietice trecătoare .

Tulburări gastrointestinale:

Foarte rar: pot să apară greaţă, vomă, diaree.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Raportarea reacţiilor adverse

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă <medicului dumneavoastră> <sau> <farmacistului>. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web- site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

5. Cum se păstrează Prospan picături orale souţie

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Prospan picături orale souţie după data de expirare înscrisă pe eticheta flaconului şi pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Prospan picături orale soluţie trebuie utilizat în decurs de 3 luni după prima deschidere a flaconului.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Informaţii suplimentare

Ce conţine Prospan picături orale soluţie

Substanţa activă este extractul uscat din frunze de iederă (Hederae folium)

100 ml soluţie conţin 2 g extract uscat din frunze de iederă (Hederae folium) {5-7,5:1}.

Un termen important pentru a descrie calitatea unui extract este aşa-numitul "Raport materie primă - extract". Un raport de 5 - 7.5 : 1 înseamnă că din 5 -7,5 părţi materie primă ( frunze de iederă) se obţine o parte de extract.

Agent de extracţie: alcool etilic (etanol) 30% (m/m) 1 ml soluţie este echivalentul a 29 de picături.

Celelalte componente sunt: zaharină sodică (E 954), alcool etilic (etanol) 96%, ulei volatil de chimen, ulei volatil de fenicul, ulei volatil de mentă, apă purificată

Cum arată Prospan picături orale soluţie şi conţinutul ambalajului

Cutie cu un flacon din sticlă a 20 ml picături orale soluţie, prevăzut cu un picurător.

Prospan picături orale soluţie are o culoare brun închis, cu miros de alcool şi fenicul. Se poate forma un sediment slab, pe perioada păstrării.

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Engelhard Arzneimittel GmbH & Co. KG,

Herzbergstraβe 3, 61138 Niederdorfelden, Germania

Pentru orice informaţii referitoare la acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţa locală a deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă:

Vedra International – Reprezentanţa România

Str. Dr. Ion Ghiulamila nr. 19, Sector 5, Bucureşti, România Tel: + 40 314 243 033

Acest prospect a fost aprobat în Iulie, 2017

Momentan nu sunt pareri. Parerea ta e importanta si pentru ceilalti! Ai folosit acest produs?

Spune-ti parerea

Scrie o parere
Prospan pic.orale 2 %  x 20 ml

Prospan pic.orale 2 % x 20 ml

Ai nedumeriri sau vrei sa pui o intrebare despre acest produs? Intreaba FARMACISTUL Spring

Utilizam datele tale in scopul trimiterii de comentarii. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

newsletter