Otorinolaringologie, sau prescurtat ORL, este specialitatea medicala care se ocupa cu prevenirea, diagnosticarea si tratamentul afectiunilor urechii, nasului, gatului, cailor respiratorii superioare, sinusurilor. Practic, atunci cand vorbim de infectii ORL si alte tipuri de afectiuni, ne gandim la probleme medicale localizate in zone precum: urechi, gat, cai respiratorii superioare, sinusuri. Dupa diagnosticare orice pacient are nevoie de tratament, medicament produse farmaceutice targetate pe fiecare afectiune.
Fosele nazale sunt cele mai expuse segmente din caile respiratorii superioare, avand legatura directa cu mediul exterior. Astfel, ele reprezintă prima „poarta de intrare” a diversilor microbi in organismul uman (virusuri, bacterii, alergeni). Fosele nazale reprezinta culoare ce au rolul de a transporta, incalzi si umidifica aerul inspirat.
In condiții normale, mucoasa ce tapeteaza fosele nazale (mucoasa pituitara) este umezita de un mucus clar ce are in compozitie mucina, saruri si apa (aproximativ 95%), iar in urma expunerii la diferiti microbi, mecanismele de reglare fizico-chimica si terminatiunile nervoase se modifica, iar acest lucru duce la aparitia mucusului in cantitare mare. In functie de tipul agentului patogen preponderent apare si hiper- sau hiposecreția. Exista si factori ce influenteaza miscarea cililor vibratili ce se gasesc la nivelul mucoasei nazale, astfel incat uscaciunea creste vascozitatea mucusului si ingreuneaza miscarile cililor: la temperaturi sub 18°C scade activitatea acestor cili, iar sub 12°C se opreste.
Poti preveni afectiunile ORL prin mai multe moduri. In primul rand, este foarte important sa te speli pe maini regulat si sa eviti atingerea nasului si a gurii cu mainile nespalate. Mai mult de atat, fumatul poate irita mucoasele nazale si poate creste riscul de infectii ale urechii, gatului si plamanilor. Evita sa te expui la praf, fum sau alte substante poluante care iti pot irita mucoasele nazale si gatul. In cazul in care pe parcursul noptii te confrunti cu senzatia de gat uscat, este recomandat sa utilizezi un umidificator pentru a mentine o umiditate adecvata si pentru a evita uscarea mucoaselor nazale. Un alt aspect important pentru prevenirea acestor afectiuni este sa mentii o dieta echilibrata si bogata in vitamine si minerale, care poate ajuta la intarirea sistemului imunitar si la prevenirea infectiilor.
Atunci cand vorbim de afectiuni din zona ORL, cele mai multe dintre acestea au o legatura de cauzalitate directa cu diferite tipuri de alergii. Rinita alergica are o prevalenta estimata in randul adultilor de 20%-25%, deci afecteaza tot al patrulea adult iar la copii de 30%-35%, deci unul din trei copii sufera de aceasta forma de afectiune, considerata cea mai frecventa afectiune cronica a copiilor, cu exacerbare la expunerea la alergeni fata de care exista sensibilizare (de tip indoor – ca de exemplu acarienii din praful de casa, sporii de fungi, scuamele de animal) sau outdoor (ca de exemplu diferitele substante din polen, particule de fan). Astmul alergic are o prevalenta in populatia adulta de 5% si mult mai mare la copii, de 20%, deci unul din cinci copii este diagnosticat cu o forma de astm alergic.
Printre cele mai vandute produse din aceasta categorie se numara si Assista Ser Fiziologic 0.9%, 20 Unidoze*5 Ml. Poti utiliza aceasta solutie prin inhalare, in situatia in care mucoasa nazala este insotita de secretii. O poti utiliza atat la nivelul urechii, cat si al cailor nazale. Un alt produs care se bucura de popularitate este Biseptol Spray Cu Argint Coloidal Fara Alcool, 20ml, care contine o formula obtinuta pe baza de uleiuri esentiale distilate in vapori de apa. In plus, contine albastru de metilen si argint coloidat, acestea fiind cunoscute pentru proprietatile antimicrobiene. In cele din urma, daca te confrunti cu dureri in gat, iti recomandam sa administrezi Decasept, 24 Comprimate, Simptome Tuse. Produsul contine vitaminele B1, B6 si albastru de metilen, care ajuta in starile de raceala si gripa.