Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!

ORL

Prevenirea afectiunilor ORL

Otorinolaringologie, sau prescurtat ORL, este specialitatea medicala care se ocupa cu prevenirea, diagnosticarea si tratamentul afectiunilor urechii, nasului, gatului, cailor respiratorii superioare, sinusurilor. Practic, atunci cand vorbim de infectii ORL si alte tipuri de afectiuni, ne gandim la probleme medicale localizate in zone precum: urechi, gat, cai respiratorii superioare, sinusuri. Dupa diagnosticare orice pacient are nevoie de tratament, medicament produse farmaceutice targetate pe fiecare afectiune.

Fosele nazale sunt cele mai expuse segmente din caile respiratorii superioare, avand legatura directa cu mediul exterior. Astfel, ele reprezintă prima „poarta de intrare” a diversilor microbi in organismul uman (virusuri, bacterii, alergeni). Fosele nazale reprezinta culoare ce au rolul de a transporta, incalzi si umidifica aerul inspirat.

In condiții normale, mucoasa ce tapeteaza fosele nazale (mucoasa pituitara) este umezita de un mucus clar ce are in compozitie mucina, saruri si apa (aproximativ 95%), iar in urma expunerii la diferiti microbi, mecanismele de reglare fizico-chimica si terminatiunile nervoase se modifica, iar acest lucru duce la aparitia mucusului in cantitare mare. In functie de tipul agentului patogen preponderent apare si hiper- sau hiposecreția.

Exista si factori ce influenteaza miscarea cililor vibratili ce se gasesc la nivelul mucoasei nazale, astfel incat uscaciunea creste vascozitatea mucusului si ingreuneaza miscarile cililor: la temperaturi sub 18°C scade activitatea acestor cili, iar sub 12°C se opreste. 

Cele mai multe afectiuni din zona ORL sunt asociate cu diferite tipuri de alergii

Atunci cand vorbim de afectiuni din zona ORL, cele mai multe dintre acestea au o legatura de cauzalitate directa cu diferite tipuri de alergii.

Rinita alergica are o prevalenta estimata in randul adultilor de 20%-25%, deci afecteaza tot al patrulea adult iar la copii de 30%-35%, deci unul din trei copii sufera de aceasta forma de afectiune, considerata cea mai frecventa afectiune cronica a copiilor, cu exacerbare la expunerea la alergeni fata de care exista sensibilizare (de tip indoor – ca de exemplu acarienii din praful de casa, sporii de fungi, scuamele de animal) sau outdoor (ca de exemplu diferitele substante din polen, particule de fan). Astmul alergic are o prevalenta in populatia adulta de 5% si mult mai mare la copii, de 20%, deci unul din cinci copii este diagnosticat cu o forma de astm alergic. 

Articolele 1-20 din 228

Setati descendent
produse pe pagină
Produse populare acum