Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!

Stres si somn

Legatura dintre stres si bolile psihice. De ce avem nevoie de odihna?

Stresul, oboseala cronica, anxietatea si depresia sunt tulburari psihologice si emotionale care afecteaza din ce in ce mai multe persoane. Aceste afectiuni nu se exclud, ci din contra, unele pot fi simptomele celorlalte sau pot degenera si evolua de la o afectiune la alta. Conform cercetarilor, in momentele stresante se elibereaza cortizol in organism, substanta care, in cazul stresului prelungit, ataca celulele nervoase, mai exact regiunea responsabila cu starea de bine si gandurile pozitive. In momentul in care stresul devine cronic, se obtine un teren favorabil instalarii depresiei si anxietatii, afectiuni care afecteaza inclusiv calitatea somnului si de aici si pana la instalarea oboselii cronice nu mai este decat un pas.

Mai multe studii efectuate de-a lungul timpului au demonstrat ca stresul este principalul vinovat de deteriorarea sistemului nervos, actionand negativ asupra amigdalei, hipocampului si a cortexului prefrontal. Stresul moderat sau episodic nu reprezinta o problema de sanatate, insa stresul cronic devine o stare patologica. Printre efectele sale nocive asupra sanatatii organismului, prima si cea mai nociva este asupra creierului.

Stresul conduce la dezvoltarea tulburarilor mentale, categorie din care face depresia, dar favorizeaza si tulburarile neurodegenerative, categorie din care face parte boala Alzheimer, o afectiune ireversibila in acest moment, si este factor cauzator in aparitia tulburarii obsesiv-compulsiva. Stresul distruge considerabil numarul de neuroni si sa impiedice formarea altora noi, prin urmare apar deficiente de concentrare si de memorare si interfereaza cu gandirea critica, rationala. Totodata, stresul cronic, prin afectarea functiei cognitive, are impact negativ asupa inteligentei.

Prin urmare, pentru a avea un sistem neuronal sanatos, este nevoie de odihna, de un somn de cel putin 8 ore zilnic, de o dieta echilibrata unde trebuie sa evitam excesul de carbohidrati, sa evitam consumul de alcool inainte de somn si sa evitam relatiile toxice si mediiile toxice de lucru. Si daca nu reusim sa ne odihnim singuri, sa apelam la ajutor specializat si la suplimente pentru a scapa de stres si pentru a reusi sa ne odihnim.

 

Articolele 1-20 din 359

Setati descendent
produse pe pagină
Produse populare acum