Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!

Producator: ZENTIVA

Atomoxetina Zentiva 10 mg x 7 capsule

Indicatii
Atomoxetina Zentiva este indicat in tratamentul tulburarii cu deficit de atentie/hiperactivitate (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder=ADHD) la copiii cu varsta peste 6 ani, la adolescenti si la adulti, ca parte a unui tratament comprehensiv. Tratamentul trebuie initiat de catre un medic specialist in tratamentul ADHD, cum este un medic pediatru, psihiatru de copii/adolescenti sau psihiatru.

Diagnosticul se va formula in concordanta cu criteriile DSM sau cu ghidurile din ICD.

La adulti, trebuie confirmata prezenta simptomelor ADHD care erau preexistente in copilarie. Se recomanda coroborarea cu ajutorul unei parti terte, iar tratamentul cu Atomoxetina Zentiva nu trebuie initiat atunci cand verificarea simptomelor ADHD din copilarie nu are rezultate sigure. Diagnosticul nu poate fi stabilit doar pe baza existentei unuia sau mai multor simptome ale ADHD. Conform rationamentului clinic, pacientii trebuie sa prezinte manifestari de ADHD cu severitate cel putin moderata indicata prin afectarea functionala cel putin moderata a minim 2 sfere ale vietii (de exemplu, performantele sociale, academice si/sau profesionale), avand un impact negativ asupra a diferite aspecte ale vietii unei persoane.

Informatii suplimentare privind administrarea in siguranta a acestui medicament

Un program de tratament comprehensiv include, de obicei, psihoterapie, masuri educationale si sociale si are ca scop stabilizarea pacientilor cu sindrom comportamental, caracterizat prin simptome care pot include antecedente de reducere cronica a capacitatii de mentinere a atentiei, distractibilitate, labilitate emotionala, impulsivitate, hiperactivitate moderata pana la severa, semne neurologice minore si modificari ale EEG. Procesul de invatare poate fi sau nu afectat.

Tratamentul farmacologic nu este indicat la toti pacientii cu acest sindrom si decizia administrarii acestui medicament trebuie sa se bazeze pe o evaluare atenta a severitatii simptomelor pacientului si gradului de afectare a acestuia, in raport cu varsta pacientului si persistenta acestora.
 
Dozaj
Doze

Atomoxetina Zentiva poate fi administrat ca doza unica zilnica, dimineata. Pacientii la care administrarea Atomoxetina Zentiva in doza unica zilnica nu determina un raspuns clinic satisfacator (din punct de vedere al tolerabilitatii [de exemplu, greata sau somnolenta] sau eficacitatii), pot avea beneficiu prin administrarea dozei in doua prize egale, dimineata si dupa-amiaza tarziu sau la inceputul serii.

Copii si adolescenti

Doze pentru copii si adolescenti cu greutate pana la 70 kg

Tratamentul cu Atomoxetina Zentiva trebuie inceput cu o doza zilnica totala de aproximativ 0,5 mg atomoxetina/kg. Doza initiala trebuie mentinuta timp de minim 7 zile, inainte de a se trece la cresterea treptata a dozei, corelata cu raspunsul clinic si tolerabilitatea. Doza de intretinere recomandata este de aproximativ 1,2 mg/kg si pe zi (depinzand de greutatea pacientului si de concentratiile de atomoxetina pe capsula disponibile). Nu s-a demonstrat existenta unui beneficiu clinic suplimentar pentru doze mai mari de 1,2 mg/kg si zi. Siguranta administrarii de doze unice mai mari de 1,8 mg/kg si zi si a dozelor zilnice totale peste 1,8 mg/kg nu a fost evaluata sistematic. In unele cazuri, poate fi indicata continuarea tratamentului la maturitate.

Doze pentru copii si adolescenti cu greutate mai mare de 70 kg

Tratamentul cu Atomoxetina Zentiva trebuie inceput cu o doza zilnica totala de 40 mg atomoxetina. Doza initiala trebuie mentinuta timp de minim 7 zile, inainte de a se trece la cresterea treptata a dozei, corelata cu raspunsul clinic si tolerabilitatea. Doza de intretinere recomandata este 80 mg atomoxetina. Nu s-a demonstrat existenta unui beneficiu clinic suplimentar pentru doze mai mari de 80 mg (vezi pct. 5.1). Doza totala zilnica maxima recomandata este de 100 mg atomoxetina. Nu a fost evaluata sistematic siguranta administrarii de doze unice mai mari de 120 mg si doze zilnice totale mai mari de 150 mg.

Adulti

Tratamentul cu Atomoxetina Zentiva trebuie sa fie initiat cu o doza zilnica totala de 40 mg. Doza initiala trebuie sa fie mentinuta timp de minim 7 zile inainte de a se trece la cresterea treptata a dozei corelata cu raspunsul clinic si tolerabilitatea. Doza de intretinere zilnica recomandata este de 80 pana la 100 mg. Doza totala zilnica maxima recomandata este de 100 mg. Siguranta administrarii de doze unice mai mari de 120 mg si a dozelor zilnice totale peste 150 mg nu a fost evaluata sistematic.

Informatii suplimentare privind administrarea in siguranta a acestui medicament

Screening-ul pre-tratament

Inainte de a se prescrie, este necesar a se parcurge un istoric medical si a se face o evaluare initiala a starii cardiovasculare a pacientului, care sa includa tensiunea arteriala si pulsul (vezi pct 4.3 si 4.4).

Monitorizare regulata

Starea cardiovasculara trebuie monitorizata regulat prin inregistrarea tensiunii arteriale si a pulsului, dupa fiecare ajustare a dozei si apoi cel putin la fiecare 6 luni. Pentru pacientii copii si adolescenti, este recomandata utilizarea unui grafic statistic de crestere. Pentru adulti, trebuie respectate ghidurile clinice de referinta actuale referitoare la hipertensiunea arteriala (vezi pct.4.4).

Intreruperea tratamentului

In programul de studiu nu au fost descrise simptome ale sindromului de intrerupere. In cazul unor reactii adverse semnificative, tratamentul cu atomoxetina poate fi intrerupt brusc; altfel, tratamentul poate fi oprit treptat, de-a lungul unei perioade potrivite de timp.

Tratamentul cu Atomoxetina Zentiva nu trebuie administrat pe o perioada nedeterminata de timp. Trebuie realizata o reevaluare a necesitatii continuarii tratamentului mai mult de 1 an, in special in cazul in care pacientul a atins un raspuns stabil si satisfacator.

Grupe speciale de pacienti

Insuficienta hepatica

La pacientii cu insuficienta hepatica moderata (Clasa B Child-Pugh), dozele initiale si cele tinta trebuie reduse la 50% din doza uzuala recomandata. La pacientii cu insuficienta hepatica severa (Clasa C Child-Pugh), doza initiala si dozele tinta trebuie reduse la 25% din doza uzuala recomandata (vezi pct. 5.2).

Insuficienta renala

Subiectii cu insuficienta renala in stadiu final au avut expunere sistemica la atomoxetina mai mare decat subiectii sanatosi (crestere cu aproximativ 65%), dar nu a existat nicio diferenta atunci cand expunerea a fost corectata pentru doza in mg/kg. Ca urmare, Atomoxetina Zentiva poate fi administrat la pacientii cu ADHD si cu insuficienta renala in stadiu terminal sau cu grade mai reduse de insuficienta renala, folosind schemele de administrare obisnuite. Atomoxetina poate exacerba hipertensiunea arteriala la pacientii cu insuficienta renala in stadiu terminal (vezi pct. 5.2).

Metabolizatori cu activitate enzimatica lenta

Aproximativ 7% dintre pacientii de origine caucaziana au un genotip corespunzator unei enzime CYP2D6 nefunctionale (numiti si metabolizatori cu activitate enzimatica lenta prin intermediul CYP2D6). Pacientii cu acest genotip au o expunere la atomoxetina de cateva ori mai mare comparativ cu pacientii cu enzime functionale. Ca urmare, metabolizatorii cu activitate enzimatica lenta prezinta un risc mai mare de reactii adverse (vezi pct. 4.8 si 5.2). Pentru pacientii cu genotip de metabolizator cu activitate enzimatica lenta cunoscut, se va lua in considerare administrarea unei doze initiale mai mici si o rata mai lenta de crestere a dozelor.

Varstnici

Utilizarea atomoxetinei la pacientii cu varsta de peste 65 ani nu a fost evaluata sistematic.

Copii cu varsta sub 6 ani

Siguranta si eficacitatea utilizarii atomoxetinei la copii cu varsta sub 6 ani nu au fost stabilite. Ca urmare, Atomoxetina Zentiva nu trebuie utilizat la copiii cu varsta sub 6 ani (vezi pct. 4.4).

Mod de administrare

Pentru administrare orala. Atomoxetina Zentiva poate fi administrata cu sau fara alimente.
 
Contraindicatii
Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati in sectiunea 6.1. Atomoxetina nu trebuie utilizata in asociere cu inhibitorii de monoaminoxidaza (IMAO).

Atomoxetina nu trebuie utilizata timp de cel putin 2 saptamani dupa intreruperea terapiei cu IMAO.

Tratamentul cu IMAO nu trebuie initiat la mai putin de 2 saptamani dupa intreruperea terapiei cu atomoxetina.

Atomoxetina nu trebuie utilizata la pacientii cu glaucom cu unghi ingust deoarece in studiile clinice, utilizarea atomoxetinei s-a asociat cu risc crescut de midriaza.

Atomoxetina nu trebuie utilizata la pacienti cu tulburari cardiovasculare sau cerebrovasculare severe, (vezi pct. 4.4 Efecte cardiovasculare). Tulburarile cardiovasculare severe pot include hipertensiune arteriala severa, insuficienta cardiaca, boala ocluziva arteriala, angina pectorala, boala cardiaca cu impact hemodinamic semnificativ, cardiomiopatii, infarct miocardic, aritmii cu potential de a pune viata in pericol si canalopatii (tulburari cauzate de disfunctii ale canalelor ionice). Tulburarile cerebrovasculare severe pot include anevrismul si accidentul vascular cerebral.

Atomoxetina nu trebuie utilizata la pacientii cu feocromocitom sau antecedente de feocromocitom (vezi pct. 4.4 Efecte cardiovasculare).
 
Atentionari
Comportament asociat suicidului

La pacientii tratati cu atomoxetina, s-a raportat comportament asociat suicidului (tentative de suicid si idei suicidare). In studiile clinice de tip dublu-orb, comportamentele asociate suicidului au fost mai putin frecvente, dar au fost observate mai frecvent la copiii si adolescentii tratati cu atomoxetina comparativ cu cei la care s-a administrat placebo, la care nu au existat astfel de evenimente. In studiile clinice de tip dublu-orb efectuate la adulti, nu s-a observat nicio diferenta in ceea ce priveste frecventa comportamentelor asociate suicidului intre administrarea atomoxetina si administrarea placebo.

Pacientii care urmeaza tratament pentru ADHD trebuie monitorizati atent pentru aparitia sau agravarea comportamentelor asociate suicidului.

Moarte subita si anomalii cardiace preexistente

A fost raportata moarte subita la pacientii cu anomalii ale structurii cardiace care utilizau atomoxetina in doze uzuale. Cu toate ca unele anomalii grave ale structurii cardiace determina un risc crescut de moarte subita, atomoxetina va fi utilizata numai cu prudenta la pacientii cu anomalii grave cunoscute ale structurii cardiace si dupa consultarea cu un medic specialist cardiolog.

Efecte cardiovasculare

Atomoxetina poate afecta pulsul si tensiunea arteriala. Cei mai multi pacienti care utilizeaza atomoxetina prezinta o crestere moderata a frecventei cardiace (media mai mica de 10 bpm) si/sau o crestere a tensiunii arteriale (media mai mica de 5 mmHg) care pot sa nu fie importante clinic (vezi pct. 4.8).

Cu toate acestea, datele combinate din studiile clinice ADHD controlate sau necontrolate, arata ca unii pacienti (aproximativ 8-12% dintre adolescenti si 6-10% dintre adulti) prezinta modificari mai pronuntate ale batailor cardiace (cu 20 batai pe minut sau mai mult) si ale tensiunii arteriale (15-20 mmHg sau mai mare). Analiza acestor date din studiile clinice a aratat ca aproximativ 15-26 % dintre copii si adolescenti si 27-32% dintre adultii care au experimentat astfel de modificari ale tensiunii arteriale si batailor inimii in timpul tratamentului cu atomoxetina au avut cresteri sustinute sau progresive. Modificarile sustinute pe termen lung ale tensiunii arteriale pot conduce la consecinte clinice cum este hipertrofia miocardului.

Ca rezultat al acestor date, pacientii care sunt eligibili pentru tratamentul cu atomoxetina trebuie sa aiba o anamneza si o evaluare fizica minutioasa pentru depistarea afectiunilor cardiace, si trebuie evaluati de un specialist cardiolog in cazul in care constatarile initiale sugereaza prezenta sau antecedentele unor astfel de afectiuni.

Se recomanda ca ritmul cardiac si tensiunea arteriala sa fie masurate si inregistrate inainte de inceperea tratamentului si, in timpul tratamentului, dupa fiecare ajustare a dozei iar apoi, cel putin la fiecare 6 luni pentru a evidentia cresterile clinic semnificative. Pentru pacientii copii si adolescenti este recomandata utilizarea unui grafic statistic de crestere. Pentru adulti, trebuie respectate ghidurile clinice de referinta referitoare la hipertensiunea arteriala.

Atomoxetina nu trebuie utilizata la pacientii cu afectiuni cardiovasculare sau cerebrovasculare severe (vezi pct 4.3 Tulburari cardiovasculare si cerebrovasculare severe). Atomoxetina trebuie utilizata cu prudenta la pacientii ale caror afectiuni medicale de baza pot fi agravate de cresterea tensiunii arteriale si a batailor cardiace, cum sunt pacientii cu hipertensiune arteriala, tahicardie sau cu boli cardiovasculare sau cerebrovasculare.

Pacientii care au dezvoltat simptome precum palpitatii, durere toracica la efort, sincopa inexplicabila, dispnee sau alte simptome sugestive pentru afectiuni cardiace in timpul tratamentului cu atomoxetina trebuie sa fie evaluati imediat de catre un specialist cardiolog.

In plus, atomoxetina trebuie utilizata cu prudenta la pacientii cu interval QT prelungit, congenital sau dobandit, sau la pacientii cu antecedente heredocolaterale de interval QT prelungit (vezi pct. 4.5 si 4.8).

Deoarece s-a raportat hipotensiune arteriala ortostatica, atomoxetina trebuie utilizata cu prudenta in orice afectiune care poate sa predispuna pacientii la hipotensiune arteriala sau orice tulburare asociata cu modificari bruste ale batailor cardiace sau tensiunii arteriale.

Efecte cerebrovasculare

Pacientii cu factori de risc aditionali pentru afectiunile cerebrovasculare (ca de exemplu, istoric de afectiuni cardiovasculare, medicatie concomitenta de crestere a tensiunii arteriale ) trebuie evaluati la fiecare vizita pentru semnele si simptomele dupa initierea tratamentului cu atomoxetina.

Efecte hepatice

Foarte rar, au fost raportate spontan cazuri de afectare hepatica, manifestata prin valori serice crescute ale enzimelor hepatice si bilirubinei, cu icter. De asemenea, foarte rar, a fost raportata afectare hepatica severa, inclusiv insuficienta hepatica acuta. Tratamentul cu atomoxetina trebuie intrerupt la pacientii care prezinta icter sau investigatii diagnostice care atesta afectare hepatica si tratamentul nu trebuie sa mai fie reluat.

Simptome psihotice sau maniacale

Tratamentul cu atomoxetina in doze uzuale la pacienti care nu au un istoric de boala psihotica sau maniacala poate determina simptome psihotice sau maniacale, cum sunt, halucinatii, gandire deliranta, manie sau agitatie. Daca apar asemenea simptome, trebuie luat in considerare posibilul rol cauzal al atomoxetinei si trebuie avuta in vedere intreruperea tratamentului. Nu poate fi exclusa posibilitatea ca atomoxetina sa determine exacerbarea simptomelor psihotice sau maniacale preexistente.

Comportament agresiv, ostilitate sau labilitate emotionala

In studiile clinice, la copiii, adolescentii si adultii tratati cu atomoxetina, s-a observat mai frecvent ostilitate (predominant agresivitate, comportament opozitional si furie), comparativ cu cei la care s-a administrat placebo. In studiile clinice la copiii tratati cu atomoxetina, s-a observat mai frecvent labilitate emotionala, comparativ cu cei la care s-a administrat placebo. Pacientii trebuie monitorizati atent pentru aparitia sau agravarea comportamentului agresiv, ostilitatii sau labilitatii emotionale.

Evenimente alergice posibile

Desi mai putin frecvent, la pacientii tratati cu atomoxetina s-au raportat reactii alergice, incluzand reactii anafilactice, eruptii cutanate tranzitorii, angioedem si urticarie.

Crize convulsive

Crizele convulsive reprezinta un risc potential al tratamentului cu atomoxetina. Tratamentul cu atomoxetina trebuie initiat cu prudenta la pacientii care au un istoric de convulsii. Trebuie luata in considerare intreruperea tratamentului la orice pacient care are o convulsie sau daca apare o crestere a frecventei convulsiilor, fara o cauza identificabila.

Crestere si dezvoltare

In cursul tratamentului cu atomoxetina trebuie monitorizata cresterea si dezvoltarea copiilor si adolescentilor. Pacientii care necesita tratament de lunga durata trebuie monitorizati si, la copiii si adolescentii la care cresterea este insuficienta sau nu castiga satisfacator in greutate, trebuie luate in considerare reducerea dozelor sau intreruperea tratamentului.

Datele clinice nu sugereaza efecte nocive ale atomoxetinei asupra proceselor cognitive sau a maturizarii sexuale, cu toate acestea, nu exista decat informatii limitate privind administrarea pe termen lung. Ca urmare, pacientii care necesita tratament de lunga durata trebuie atent monitorizati.

Aparitie noua sau agravare a depresiei, anxietatii si ticurilor comorbide

Intr-un studiu clinic controlat la pacientii copii si adolescenti cu ADHD si comorbiditati cronice de tip ticuri motorii sau Sindromul Tourette, nu s-a observat o agravare a ticurilor la pacientii tratati cu atomoxetina comparativ cu pacientii care au utilizat placebo. Intr-un studiu clinic controlat la pacienti adolescenti cu ADHD si tulburare depresiva majora, nu s-a observat o agravare a simptomatologiei depresive la pacientii tratati cu atomoxetina comparativ cu pacientii la care s-a administrat placebo. In doua studii clinice controlate (unul la pacienti copii si adolescenti si unul la pacienti adulti), la pacienti cu ADHD si tulburari de anxietate ca si comorbiditati, pacientii tratati cu atomoxetina nu au avut o agravare a simptomatologiei anxioase comparativ cu pacientii la care s-a administrat placebo.

Dupa punerea pe piata, au existat raportari rare de cazuri de anxietate si depresie sau stare depresiva si raportari foarte rare de ticuri (vezi pct. 4.8).

Pacientii care sunt tratati cu atomoxetina pentru ADHD trebuie monitorizati pentru aparitia sau agravarea simptomelor de anxietate, a starii depresive si a depresiei sau a ticurilor.

Copii cu varsta sub 6 ani

Atomoxetina nu trebuie utilizat la pacientii cu varsta sub sase ani, deoarece siguranta si eficacitatea nu au fost stabilite la aceasta grupa de varsta.

Alte utilizari terapeutice

Atomoxetina nu este indicata pentru tratamentul episoadelor depresive majore si/sau anxietatii, deoarece studiile efectuate la adultii cu astfel de afectiuni, care nu prezinta ADHD, nu au evidentiat niciun efect comparativ cu placebo (vezi pct. 5.1).
 
Interactiuni
Efecte ale altor medicamente asupra atomoxetinei:

IMAO

Atomoxetina nu trebuie administrata concomitent cu IMAO (vezi pct. 4.3).

Inhibitorii CYP2D6 (ISRS selectivi (de exemplu, fluoxetina, paroxetina), chinidina, terbinafina)

La pacientii care utilizeaza aceste medicamente, expunerea la atomoxetina poate fi crescuta de 6 pana la 8 ori si Cmax ss este de 3 pana la 4 ori mai mare, deoarece aceasta este metabolizata prin intermediul CYP2D6. La pacientii tratati deja cu medicamente inhibitoare ale CYP2D6, poate fi necesara ajustarea mai lenta a dozelor si o doza finala mai mica de atomoxetina. Daca un inhibitor al CYP2D6 este adaugat la schema terapeutica sau este intrerupt dupa perioada de stabilire treptata a dozei de atomoxetina, pana la doza adecvata, raspunsul clinic al pacientului si tolerabilitatea tratamentului trebuie reevaluate, pentru a se determina daca sunt necesare ajustari ale dozelor.

Se recomanda precautie la asocierea atomoxetinei cu inhibitori puternici ai enzimelor citocromului P450, altele fata de CYP2D6, la pacientii care sunt metabolizatori cu activitate enzimatica lenta ai CYP2D6, deoarece, in vivo, nu este cunoscut riscul relevant clinic al expunerii la valori crescute de atomoxetina.

Salbutamol (sau alti beta2 agonisti)

Atomoxetina trebuie administrata cu prudenta la pacientii tratati cu salbutamol, administrat in doze mari prin nebulizare sau administrat sistemic (sau alti beta2 agonisti), deoarece se poate potenta efectul asupra sistemului cardiovascular.

Exista constatari contradictorii in ceea ce priveste aceasta interactiune. Administrarea sistemica a salbutamolului (600 μg i.v. de-a lungul unei perioade de 2 ore) in combinatie cu atomoxetina (60 mg de doua ori pe zi, timp de 5 zile) a determinat cresterea frecventei cardiace si a tensiunii arteriale.

Acest efect a fost cel mai intens dupa administrarea initiala, concomitenta de salbutamol si atomoxetina, dar a revenit la valorile initiale, dupa 8 ore. Cu toate acestea, intr-un studiu separat al sanatatii populatiei adulte asiatice ce a inclus persoane cu activitate metabolica intensa, efectele asupra tensiunii arteriale si frecventei cardiace ale unei doze standard de salbutamol (200 μg), administrata inhalator, nu au fost exacerbate de administrarea concomitenta, de scurta durata, a atomoxetinei (80 mg de doua ori pe zi, timp de 5 zile). In mod similar, dupa administrarea inhalatorie repetata de salbutamol (800 μg) frecventa cardiaca nu a diferit atat in prezenta cat si in absenta atomoxetinei.

Frecventa cardiaca si tensiunea arteriala trebuie monitorizate atent, cu posibile ajustari de doze atat pentru atomoxetina cat si pentru salbutamol (sau alti beta2 agonisti), in cazul administrarii in asociere a acestor medicamente atunci cand apar cresteri semnificative ale frecventei cardiace sau ale tensiunii arteriale.

Exista un risc potential crescut de prelungire a intervalului QT, cand atomoxetina este administrata concomitent cu alte medicamente care determina prelungirea intervalului QT (cum sunt neuroleptice, antiaritmice clasa IA si III, moxifloxacina, eritromicina, metadona, mefloquina, antidepresive triciclice, litiu sau cisaprida), medicamente care determina tulburari electrolitice (cum sunt diureticele tiazidice) si medicamente care inhiba citocromul CYP2D6.

Atomoxetina poate determina un risc potential de aparitie a convulsiilor. Se recomanda prudenta in cazul asocierii cu medicamente care sunt cunoscute ca determina reducerea pragului convulsivant (cum sunt antidepresive triciclice sau ISRS, neuroleptice, fenotiazine sau butirofenone, mofloquina, cloroquina, bupropriona sau tramadol) (vezi pct. 4.4). In plus, se recomanda prudenta atunci cand este intrerupt tratamentul concomitent cu benzodiazepine din cauza potentialelor convulsii de intrerupere.

Medicamente antihipertensive

Atomoxetina trebuie utilizata cu precautie in asociere cu medicamente antihipertensive. Datorita unei posibile cresteri a tensiunii arteriale, atomoxetina poate scadea eficacitatea medicamentelor antihipertensive/a medicamentelor utilizate pentru tratamentul hipertensiunii. In cazul unor modificari semnificative ale tensiunii arteriale este necesara monitorizarea atenta si ajustarea dozelor fie de atomoxetina, fie de medicamente vasopresoare.

Medicamente vasopresoare sau medicamente care cresc tensiunea arteriala

Din cauza posibilelor cresteri ale efectelor asupra tensiunii arteriale, atomoxetina trebuie utilizata cu prudenta in asociere cu medicamente vasopresoare sau cu medicamente care pot determina cresterea tensiunii arteriale (cum este salbutamolul). In cazul unor modificari semnificative ale tensiunii arteriale este necesara monitorizarea atenta si ajustarea dozelor fie de atomoxetina, fie de medicamente vasopresoare.

Medicamente care influenteaza noradrenalina

Medicamentele care influenteaza noradrenalina trebuie utilizate cu prudenta cand sunt administrate concomitent cu atomoxetina din cauza efectelor farmacologice potential aditive sau sinergice.

Exemplele de acest tip de medicamente includ antidepresive, cum sunt imipramina, venlafaxina si mirtazapina sau decongestionante, cum sunt pseudoefedrina si fenilefrina.

Medicamente care afecteaza pH-ul gastric

Medicamentele care cresc pH-ul gastric (hidroxid de magneziu/hidroxid de aluminiu, omeprazol) nu au avut efect asupra biodisponibilitatii atomoxetinei.

Medicamente care se leaga in proportie mare de proteinele plasmatice

In vitro, s-au efectuat studii de deplasare de pe proteinele plasmatice cu atomoxetina si cu alte medicamente care se leaga in proportie mare de proteinele plasmatice, la concentratiile terapeutice. Warfarina, acidul acetilsalicilic, fenitoina sau diazepamul nu au afectat legarea atomoxetinei de

albumina umana. In mod similar, atomoxetina nu a afectat legarea acestor medicamente de albumina umana.
 
Sarcina
Sarcina

In general, studiile la animale nu au evidentiat efecte daunatoare directe asupra sarcinii, dezvoltarii embrio-fetale, nasterii sau dezvoltarii post-natale (vezi pct. 5.3). Datele clinice referitoare la utilizarea atomoxetinei in timpul sarcinii sunt limitate. Aceste date sunt insuficiente pentru evidentierea unei asocieri sau a lipsei unei astfel de asocieri intre atomoxetina si efectele adverse ce afecteaza sarcina si/sau alaptarea.

Atomoxetina nu trebuie utilizata in cursul sarcinii, decat daca beneficiul potential justifica riscul potential la fat.

Alaptarea

La sobolani, atomoxetina si/sau metabolitii sai se excreta in lapte. La om, nu se cunoaste daca atomoxetina se excreta in lapte. Datorita lipsei datelor, utilizarea atomoxetinei trebuie evitata in timpul alaptarii.
 
Condus auto
Datele privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje sunt limitate. Atomoxetina are o influenta minima asupra capacitatii de a conduce vehicule si de folosi utilaje. Atomoxetina a fost asociata cu aparitia fatigabilitatii, somnolentei si senzatiei de ameteala comparativ cu placebo, in cazul pacientilor copii, adolescenti si adulti. Pacientii trebuie atentionati sa fie prudenti cand conduc vehicule sau folosesc utilaje, pana cand nu vor fi suficient de siguri ca performanta nu le este afectata de atomoxetina.
 
Reactii adverse
Copii si adolescenti

Sumarul profilului de siguranta

In studiile clinice controlate cu placebo efectuate la copii si adolescenti, cefaleea, durerea abdominala1 si scaderea apetitului alimentar sunt evenimentele adverse cele mai frecvent asociate cu atomoxetina, fiind raportate la aproximativ 19%, 18%, respectiv 16% dintre pacienti, determinand, rar, intreruperea tratamentului (ratele de intrerupere sunt 0,1% pentru cefalee, 0,2% pentru durerea abdominala si 0,0% pentru scaderea apetitului alimentar). De regula, durerea abdominala si scaderea apetitului alimentar sunt tranzitorii.

In asociere cu scaderea apetitului alimentar, unii pacienti au prezentat precoce retard de crestere la inceputul tratamentului atat in ceea priveste cresterea in greutatea corporala cȃt si cresterea in inaltime. In medie, dupa o scadere initiala in greutate si crestere in inaltime, pacientii tratati cu atomoxetina au revenit la greutatea medie si inaltimea, previzionate prin datele din grupul de baza dupa tratamentul de lunga durata.

Greata, varsaturile si somnolenta2 pot sa apara la aproximativ 10%, respectiv 11% dintre pacienti, in special, in cursul primei luni de tratament. Cu toate acestea, aceste episoade sunt, de regula, usoare pana la moderate ca intensitate si tranzitorii si nu au determinat un numar semnificativ de intreruperi ale tratamentului (rata intreruperilor 0,5%).

In ambele studii controlate cu placebo, efectuate la copii si adolescenti si la adulti, pacientii care utilizau atomoxetina au prezentat cresteri ale frecventei cardiace si ale valorilor tensiunii arteriale sistolice si diastolice (vezi pct. 4.4).

La pacientii care utilizau atomoxetina, datorita efectului asupra tonusului noradrenergic, au fost raportate hipotensiune ortostatica (0,2%) si sincopa (0,8%). Atomoxetina trebuie utilizata cu prudenta in orice situatii care pot predispune pacientii la hipotensiune arteriala.

Urmatorul tabel cu reactii adverse are la baza raportarile evenimentelor adverse si investigatiile diagnostice din cadrul studiilor clinice si raportarile spontane din perioada de dupa punerea pe piata la copii/adolescenti.

Supradozaj
Semne si simptome

In perioada dupa punerea pe piata, au existat raportari de cazuri de supradozaj acut si cronic, non- letale, cu atomoxetina administrata in monoterapie. Cele mai frecvent raportate simptome care au insotit supradozajul acut si cronic au fost simptomele gastrointestinale, somnolenta, ametelile, tremurul si comportamentul anormal. Au fost raportate, de asemenea, hiperactivitate si agitatie. De asemenea, au fost observate semne si simptome concordante cu stimularea usoara pana la moderata a sistemului nervos simpatic (de exemplu, tahicardie, crestere a tensiunii arteriale, midriaza, xerostomie) si au fost primite raportari de prurit si eruptie cutanata tranzitorie. Cele mai multe evenimente au fost usoare pana la moderate. In unele cazuri de supradozaj cu atomoxetina, s-au raportat convulsii si, foarte rar, prelungirea intervalului QT. De asemenea, au fost raportate cazuri letale de supradozaj acut, care au implicat ingerarea concomitenta de atomoxetina si a cel putin unui alt medicament.

Exista experienta limitata, din studii clinice, privind supradozajul cu atomoxetina.

Mai multe informații
OTC Nu
Brand ZENTIVA
Line Nici unul
Scrieti propria recenzie
Numai utilizatorii înregistrați pot adăuga review-uri. Te rugăm să să te conectezi sau îți creezi un cont
Întrebări și răspunsuri despre produs
Fii primul care pune o întrebare
Întrebări și răspunsuri despre produs

Imaginile produselor prezentate pe site pot suferi modificari efectuate de producatori. Spring, Farmacia la Pret Mic face eforturi pentru a mentine informatiile actualizate insa acestea pot avea mici diferente fata de produsele livrate. Va rugam sa ne scrieti pe adresa [email protected] in cazul in care sesizati o diferenta de ambalaj.

Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...