Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ce este brandusa de toamna si care sunt proprietatile sale terapeutice

Ce este brandusa de toamna si care sunt proprietatile sale terapeutice

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 12 februarie 2023 Ultima actualizare: 13 februarie 2023

Brandusa de toamna (Colchicum autumnale) este o planta ce apare in zonele de deal si de munte, in special pe pasunile umede. Compozitia plantei include alcaloizi (colchicina, demecolcina, tiocolchicozidă), precum si alti alcaloizi inruditi. Concentratia de colchicina variaza in functie de stadiul de vegetatie, regasindu-se in semintele mature. De asemenea, semintele mai au in alcatuire zaharoza, tanin, apigenol, acid benzoic si salicilic, dar si ulei gras.

Chiar daca aceasta planta era cunoscuta in Grecia antica pentru toxicitatea sa, si a fost, de asemenea, folosita in Imperiul Bizantin pentru tratamentul gutei, planta poate fi extrem de toxica, deoarece contine colchicina, un alcaloid care, atunci cand este ingerat ucide prin sufocare, provocand dificultati la inghitire, dureri abdominale insotite de diaree, crampe musculare, hipertensiune arteriala, paralizie, convulsii, retentie urinara, deshidratare accentuata, salivatie abundenta, voma, tulburari ale ritmului cardiac si respiratorii. Mai mult, poate surveni chiar si decesul.

Toxicitatea brandusei de toamna provine din continutul sau de colchicina, iar consumata in doze mari, planta poate genera efecte adverse grave. Doza considerata a fi letala este de 1 mg la 1 kg de greutate corporala, iar cele care sunt otravitoare sunt semintele, deoarece una singura contine pana la 4 mg de colchicina. La consumarea unei cantitati de 1.5 grame pe zi, decesul poate aparea in decurs de 3-4 zile, iar atunci cand se ingereaza 1 gram pe zi, apar convulsii, deshidratare pronuntata, probleme respiratorii, delir. In cazurile de intoxicatie cu brandusa de toamna, se recomanda acordarea primului ajutor cat mai curand posibil, tratamentul incluzand si administrarea de substante ce provoaca voma. In ceea ce priveste preparatele ce contin aceasta planta, acestea trec prin numeroase teste, astfel incat acestea sa fie sigure pentru consumul uman, iar, de regula, medicamentele pe baza de brandusa de toamna se administreaza doar sub supravegherea medicului, respectandu-se doza exacta. Ce proprietati are brandusa de toamna? Brandusa de toamna prezinta urmatoarele proprietatiꓽ

Antivirale
Antitumorale
Vermifuge
Antiinflamatoare
Antireumatice
Antinevralgice
Diuretice
Analgezice
Antialergice

Afectiuni pentru care e recomandata brandusa de toamna

Astm bronsic
Bronsite
Pneumonie
Pleurezie
Ascita
Ulcer
Excitarea secretiilor intestinale si hepatice
Diaree
Reumatism
Guta
Inhibarea diviziunii celulare maligne
Leucemie
Migrene
Alergii
Nevralgii
Gonoree
Hipertrofia inimii
Leucoree
Rani
Degeraturi
Psoriazis
Urticarie
Alopecie
Atrofie musculara


Pentru ce se poate folosi brandusa de toamna?

Planta se poate utiliza atat intern, cat si extern, sub forma de cataplasme, bai, infuzii.

Pentru guta
Semintele brandusei de toamna sunt considerate a fi un remediu eficient pentru tratarea gutei, iar acest lucru se datoreaza proprietatilor sale diuretice, ce favorizeaza eliminarea acidului uric, contribuind la ameliorarea durerilor. Se poate consuma sub forma de ceai, ce se prepara dintr-o lingurita de seminte, care se fierb timp de 2 minute in 500 ml de apa. O ceasca se poate consuma dimineata, iar restul cantitatii se va bea pe parcursul zilei.

De asemenea, se poate folosi si tinctura de brandusa, care se va administra, in general, dimineata, dupa micul dejun, dar medicul va stabili dozajul optim. Datorita efectelor sale analgezice si antiinflamatorii, brandusa de toamna este utilizata pentru ameliorarea durerilor reumatismale, insa se recomanda achizitionarea preparatelor doar din plafare si doar sub atenta supraveghere a medicului.

Pentru reumatism
Brandusa de toamna poate combate reumatismul, iar preparatul pentru aceasta afectiune se va face dintr-o lingurita de seminte de brandusa, care se fierb in 250 ml apa, timp de aproximativ 10 minute. Decotul cald se poate aplica local, seara, terapia exercitand un efect analgezic si antiinflamator, insa cura trebuie urmata timp de 1 luna.

Pentru cicatrizarea rapida a ranilor
Tratamentul pentru acestea se va urma pana la vindecarea leziunilor, iar preparatul necesar se va face dintr-o lingurita de seminte de brandusa, care se vor fierbe in 300 ml apa, timp de 5 minute. Dupa ce amestecul se raceste, se va umezi o panza de bumbac in decot, iar apoi se va aplica pe locurile afectate.

Alte intrebuintari ale brandusei de toamna

Desi alcaloizii prezenti in brandusa de toamna sunt deosebit de toxici, in doze terapeutice acestia au proprietati analgezice si antiinflamatoare. De asemenea, colchicina a fost utilizata in studii experimentale pentru tratamentele anticancer, insa ca urmare a toxicitatii ridicate, substanta nu a mai fost utilizata. Tot datorita efectelor antiinflamatoare si analgezice, planta se utilizeaza si pentru tratarea artritei articulare si a celei deformate. Utilizarea sa imbunatateste starea pacientului, iar capacitatea plantei de a ameliora inflamatia poate incetini progresul afectiunii.

In medicina traditionala, pentru combaterea problemelor renale si ale vezicii urinare, preparatele pe baza de brandusa de toamna actioneaza ca anestezic si diuretic. Pentru leziuni ale ligamentelor si muschilor, se pot face frectii cu planta zdrobita, cu scopul de ameliorare a durerii. De asemenea, tot datorita actiunii sale antiinflamatoare si calmante, brandusa de toamna se poate utiliza pentru vindecarea ascitei (acumularea de lichid in abdomen), dar si pentru pneumonie, cu mentiunea ca planta nu inlocuieste tratamentul prescris de medic!

In cazul pacientilor care au psoriazis, simptomele se pot ameliora cu ajutorul brandusei de toamne, intrucat aceasta prezinta un rol cicatrizant, accelerand vindecarea leziunilor. In plus, are si actiune antiseptica, prin urmare, utilizarea acesteia previne aparitia infectiilor. Pentru psoriazis, se va aplica un tifon imbibat in decot realizat din aceasta planta.

Uz internꓽ Pentru nevralgii, Tuse, Bronsita, Pneumonie;

Uz externꓽ Psoriazis, Leziuni precanceroase, Rani;

Contraindicatii ale brandusei de toamna

Brandusa de toamna este contraindicata femeilor insarcinate si celor care alapteaza! De asemenea, tratamentele ce includ preparate din aceasta planta nu sunt indicate pacientilor care prezinta cancer in stadiul IV, sangerare intestinala, precum nici celor care manifesta reactii alergice la planta. Mai mult, brandusa de toamna nu se recomanda copiilor si adultilor varstnici. Pe langa aceste categorii populationale, brandusa de toamna este interzisa persoanelor care au afectiuni hepatice grave, dar si celor care au insuficienta renala.

Pentru oricare din afectiunile pentru care se doreste utilizarea plantei, se impune consultarea cu medicul curant, in vederea stabilirii dozajului precis, precum si durata tratamentului. Efectele depasirii dozei recomandate au fost mentionate la inceputul articolului. Partile componente ale brandusei de toamna sunt extrem de toxice, prin urmare, se recomanda prudenta sporita daca aveti in gospodarie aceasta planta si daca sunt prezenti copiii. Ingerarea partilor poate cauza chiar decesul!

Ce trebuie sa stim despre alte plante medicinale din Romania

Cand vorbim de plante cu proprietati curative, trebuie sa fim atenti la anumite aspecte. De exemplu, plantele care cresc pe campii au nevoie de multa lumina, iar cele care cresc in padurile de la munte au nevoie de mai multa umiditate. Majoritatea plantelor se culeg pe vreme buna, insorita, dar nu in toiul caniculei si nici cand ploua abundent. In zonele urbane este bine sa evitam sa culegem plante medicinale din zona cailor ferate sau din parcuri pentru ca sunt pline de praf si alte particule toxice, lucru care le anihileaza proprietatile curative. Studiile de laborator au dovedit ca infuziile realizate din aceste plante sunt incarcate de metale toxice si ne afecteaza grav sanatatea.

Pufulita este o planta cu flori mici extrem de raspandita in multa tari din Europa Centrala si de Est, Asia de Nord-Est, si unele parti ale Americii. Este o planta iubitoare de soare si umiditate. In Romania o intalnim de preferinta pe marginea vailor raurilor, precum si pe langa marginile lacurilor de munte. Tulpina sa poate ajunge la o inaltime maxima de 80 de cm si este acoperita cu perisori fini. Frunzele acestei plante sunt cu design lanceolat, iar florile sunt mici si au o culoare care variaza intre roz-deschis pana la violet deschis.

Altfel spus, planta se recomanda ca adjuvant pentru afectiuni hepatice, biliare, splenice, cancer de prostata, ciroze hepatice, cistite, dischinezie biliara, enterite, hepatite, hepatite cronice chiar evolutive, hipertensiune arteriala, hipocolesterolemie, intoxicatii gastro-intestinale, litiaze urinare, nefrite, pancreatite, prostatite, ulcer gastric si duodenal. Alevia ofera acest produs sub forma de plicuri de ceai care pot fi folosite atat pentru infuzii, cataplasme sau consum.

Bibliografie:

Journal of Food Science: "Roasted Chicory Aroma Evaluation by Gas Chromatography/Mass Spectrometry/Olfactometry.";
Journal of Nutrition: "Dietary Chicory Inulin Increases Whole-Body Bone Mineral Density in Growing Male Rats," "The Water-Soluble; Extract of Chicory Influences Serum and Liver Lipid Concentrations, Cecal Short-Chain Fatty Acid Concentrations and Fecal Lipid;
Journal of the Science of Food and Agriculture: "Cichorium intybus L – cultivation, processing, utility, value addition and biotechnology, with an emphasis on current status and future prospects.";
Journal of the South African Veterinary Association: "Use of ethnoveterinary medicinal plants in cattle by Setswana-speaking people in the Madikwe area of the North West Province of South Africa.";
Mayo Clinic: "Dietary Fiber: Essential for a Healthy Diet."Plant Cell, Tissue and Organ Culture: "Immature embryos culture in Italian;

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina