Cifoza: factori de risc, diagnostic si tratament
Coloana vertebrala are o forma usor curbata, atunci cand este privita din lateral, pentru a putea face fata sarcinilor aplicate de greutatea corpului. Exista o curba normala spre interior, numita curbura lordotica sau „lordoza”, si una spre exterior, numita curba cifotica. Atunci cand aceasta curba indoita spre exterior are un unghi prea mare, in general mai mare de 45 de grade, poate aparea fenomenul de cifoza. Pe masura ce unghiul cifozei creste, evolueaza si severitatea bolii. Lasata netratata, cifoza poate duce la deformarea coloanei vertebrale si la aparitia cocoasei. De ce apare aceasta boala si cum se poate preveni descoperiti in acest material.
Cum apare cifoza?
Ce factori de risc te predispun la cifoza?
Care sunt simptomele cifozei?
Cum se trateaza cifoza si cum se poate preveni?
Cum apare cifoza?
In cazul adultilor, cea mai frecventa cauza a cifozei este fracturarea vertebrelor pe fondul osteoporozei. Aceasta poate afecta barbatii si femeile, insa predomina la femei din cauza implicarilor genetice.
Osteoporoza este o afectiune metabolica caracterizata prin scaderea masei osoase si degradarea microarhitecturii tesutului osos, crescand fragilitatea osului si astfel susceptibilitatea la fracturi. Boala poate avea atat o cauza intrinseca determinata de o problema la ADN, de o mostenire genetica, dar poate aparea si din cauza unei deficiente de calciu, de vitamina D, si poate aparea influentata de diversi factori.
Cand vorbim de osteoporoza totul pleaca de la nivelul coloanei vertebrale. Riscul acestei boli si o incidenta marita o avem de obicei la persoanele de peste 50 de ani. Osteoporoza se poate diagnostica cu ajutorul unei sedinte de raze x. Tratamentul osteoporozei este destul de complex. Odata ce boala a fost diagnosticata corect, in cazul in care pierderea osoasa este progresiva si se intinde pe o durata scurta de timp, inseamna ca riscul sa apara o fractura vertebrala este mult mai mare.
Practic, cand vorbim de osteoporoza, vorbim de o boala unde densitatea minerala osoasa sufera modificari de structura. Osteoporoza este o boala ”silentioasa” si deseori nu exista simptome pana la prima fractura. In plus, cele mai frecvente locuri pentru fractura sunt: coloana vertebrala, soldul si radiusul distal, oase vitale pentru organism.
Osteoporoza este cea mai frecventa boala metabolica osoasa din lume, estimata la 200 milioane de indivizi. In plus, fractura osteoporotica este o cauza importanta de mortalitate. Dupa varsta de 50 de ani, riscul de fractura creste exponential, mai expuse fiind femeile decat barbatii. Mai exact, daca vorbim de procente, riscul de osteoporoza la femei ajunge la 40% si doar 13% dintre barbati prezinta cel putin o fractura osteoporotica.
Osteoporoza, desi este o boala silentioasa. s-a descoperit ca ea incepe sa se contureze subtil in jurul varstei de 30 de ani. Mai exact, in jurul varstei adulte de 28-30 de ani, atat la femei cat si la barbati se atinge un maximum de crestere a masei osoase denumit masa osoasa de varf, care depinde de mai multi factori, in specia cei genetici.
Altfel spus, duritatea oaselor este determinata de compozitia acestora si de activitatile celulelor care alcatuiesc un echilibru in remodelarea osoasa. Aici vorbim practic de procesul de resorbtie a Calciului, de fixarea sa cu ajutorul vitaminei D si formarea osului. O scadere a masei osoase poate fi influentata de o multitudine de factori care pot modifica mai multe procese precum: resorbtia excesiva a osului, extinderea procesului de remodelare a osului sau modificarea structurii acestuia.
Lasata netratata, osteoporoza slabeste vertebrele coloanei, iar acestea devin mai susceptibile la fracturi. In general, partea din fata a osului este zdrobita, dupa care se indreapta spre interior; partea opusa formeaza curba cifotica si, in consecinta, postura capata o inclinare spre inainte.
Ce factori de risc te predispun la cifoza?
Cand vorbim de cifoza, factorii de risc au legatura cu diferite boli autoimune sau boli genetice, ereditare.
Discurile degenerate - discurile intervertebrale au rol de suport, sunt ca niste pernute intre vertebre. Pe masura ce inaintam in varsta, discurile se usuca si se micsoreaza, fapt care poate duce la aparitia cifozei;
Boala lui Scheuermann - numita si cifoza Scheuermann, apare in perioade de crestere, inainte de pubertate. Baietii au un risc mai mare decat fetele, iar rotunjirea spatelui se poate agrava in momentul in care tanarul se opreste din crestere. Se crede ca boala apare din cauza necrozei avasculare a cartilajului din zona vertebrelor. Cu alte cuvinte, cartilajul moare din lipsa de sange. O postura incorecta la birou, de exemplu, poate agrava boala Scheuermann;
Sindromul Marfan - este o boala mostenita, care apare deoarece corpul nu produce un grup de proteine ce ofera putere si elasticitate tesuturilor;
Boala Prader Willi - reprezinta o afectiune genetica, ce se manifesta prin slabiciune musculara, retard mintal usor si un apetit crescut. Drept urmare, multi bolnavi au obezitate si/sau diabet de tip 2;
Sindromul Ehlers-Danlos - reprezinta un ansamblu de afectiuni genetice ale tesuturilor conjunctive. Primele simptome apar in copilarie si includ probleme articulare, anomalii ale pielii si ale vaselor de sange. Se crede ca apare pe fondul unor mutatii genetice;
Tratamentul specific tumorilor canceroase si cancerul - in special cancerul in zona coloanei vertebrale poate slabi vertebrele. De asemenea, chimioterapia si tratamentul cu radiatii pot cauza cifoza.
Care sunt simptomele cifozei?
Cele mai frecvente simptome pentru pacientii cu cifoza anormala sunt aspectul unei posturi necorespunzatoare si aparitia cocoasei. Simptomele pot include dureri de spate, oboseala musculara si rigiditate in spate. Cel mai adesea, aceste simptome raman destul de constante si nu se inrautatesc in timp.
In situatii mai severe, pacientul poate observa agravarea simptomelor. Cifoza poate progresa, provocand o cocoasa mai exagerata. In cazuri rare, aceasta poate duce la comprimarea maduvei spinarii cu simptome neurologice, inclusiv slabiciune, pierderea senzatiei sau pierderea controlului intestinului si vezicii urinare.
Cazurile severe de cifoza toracica pot, de asemenea, sa limiteze spatiul din piept si sa provoace probleme cardiace si pulmonare care duc la durere toracica sau dificultati de respiratie, cu o eventuala insuficienta pulmonara si/sau cardiaca.
Exista mai multe tipuri de cifoza. Cele mai intalnite forme ale acestei boli sunt:
Cifoza posturala o forma de cifoza este atribuita posturii proaste. Se intampla atat la pacientii tineri, cat si la cei in varsta, este mai proeminenta la femei decat la barbati, si rareori cauzeaza durere. Exercitiile de intarire a musculaturii abdominale si a spatelui pot ajuta la corectarea cifozei cauzata de postura gresita, si la mentinerea unei linii normale a corpului.
Boala Scheuermann despre care se estimeaza ca 4-8% din populatia generala poate suferi de cifoza Scheuermann. Aceasta afectiune apare la adolescenti datorita cresterii anormale a coloanei vertebrale si a discurilor. Poate deveni evidenta clinic la adolescenti sau adulti si este mai frecventa la barbati. De obicei, pacientii au, de asemenea, o scolioza usoara.
Conditia este tratata in mod obisnuit cu ajutorul unui corset, a unor exercitii si terapii fizice. Suporturile sunt indicate daca pacientul este inca in crestere si are cifoza moderata pana la severa, cu curbe de 45 de grade sau mai mult, si poate avea un efect de corectie pe termen lung. Corsetul la adulti pentru aceasta afectiune este mai putin folosit, cu scopul de a controla durerea, fara a corecta cifoza. Exercitii specifice pot fi recomandate pentru intarirea muschilor abdominali si pentru cresterea flexibilitatii coloanei vertebrale. Chirurgia poate fi necesara pentru curbele dureroase care sunt mai mari de 70 de grade, sau sunt progresive.
Cifoza congenitala se prezinta, de obicei, la sugari si copii, datorita unei malformatii a coloanei vertebrale in uter. Spre deosebire de alte forme de cifoza, aceasta forma necesita cel mai adesea interventia chirurgicala (la o varsta frageda) pentru a realinia coloana vertebrala si a preveni progresia deformarii.
Netratata la timp, cifoza poate avea urmatoarele complicatii:
- Probleme de imagine corporala. Adolescentii in special, pot prezenta perturbari ale imaginii de sine datorita prezentei cifozei sau a purtarii corsetului pentru corectarea afectiunii.
- Deformarea. Rotunjirea spatelui poate deveni proeminenta in timp
- Durerile de spate. In unele cazuri, alinierea incorecta a vertebrelor poate determina durere, care poate deveni severa sau debilitanta.
- Dificultati de respiratie. In cazurile severe, curbura poate determina cutia toacica sa comprime plamanii, micsorand capacintatea respiratorie.
- Semne si simptome neurologice. Desi rare, acestea pot include slabiciune sau paralizie, ca rezultat al presiunii spinale.
Cum se trateaza cifoza si cum se poate preveni?
Tratamentul cifozei depinde foarte mult de cauza si de severitatea bolii. In general, sunt recomandate medicamente analgezice (pentru reducerea durerii) precum acetaminofen, ibuprofen ori naproxen sau chiar unele mai puternice pe baza de reteta. De asemenea, pot fi recomandate medicamente pentru osteoporoza, care ajuta la intarirea oaselor si la prevenirea agravarii simptomelor cifozei.
In plus, majoritatea doctorilor recomanda exercitii fizice, in special cele care imbunatatesc flexibilitatea coloanei si intaresc musculatura spatelui. De asemenea, copiii care au cifoza Scheuermann pot stopa progresia bolii daca poarta un corset medical cat oasele inca sunt in formare.
Daca boala este avansata, cu unghiul de inclinatie mare si sunt afectati nervii, este posibil sa fie nevoie de operatie. Interventia presupune introducerea unor bucati de os intre vertebre si realinierea vertebrelor coloanei in vederea corectarii posturii. De regula, sunt folosite suruburi, placi si tije metalice pentru a creste viteza de fuziune a vertebrelor.
In cazul cifozei posturale, boala poate fi prevenita prin:
- adoptarea unei pozitii corecte la birou sau la scoala;
- practicarea unor exercitii fizice pentru mentinerea sanatatii oaselor si muschilor;
- distribuirea egala a greutatii - de exemplu, in cazul copiilor care poarta ghiozdan sau al adultilor care cara obiecte grele;
- consumul de alimente bogate in calciu.
Ce nu stii despre coloana vertebrala
Corpul uman este un sistem foarte complex, iar coloana vertebrala este una dintre cele mai complexe componente ale organismului. De exemplu putini stiu ca primele 7 vertebre ale coloanei sunt legate direct de sanatatea organelor care au legatura directa cu cele mai importante simturi -auzul si vederea, dar totodata aceste vertebre influenteaza si aparatul de vorbire dar si starea creierului.
A saptea vertebra este un centru nervos major, responsabil pentru sanatatea glandei tiroide. Regiunea vertebrei cervicale cu nr. 7 si a primelor 3 vertebre toracice este asociata cu sanatatea inimii. Astfel, oamenii mai in varsta, care au o cocoasa pronuntata la gat au o probabilitate de 99% de a avea probleme cu inima si de a suferi de un atac de cord sau infarct miocardic.
Vertebrele toracice 4-8 sunt asociate cu sistemul digestiv. Prin urmare, sentimentul de greutate in zona toracica de dupa masa sugereaza ca stomacul digera cu greu mancarea, trimitand astfel un semnal de disconfort spre coloana toracica. Vertebrele toracice 9-12 sunt responsabile pentru functionarea normala a sistemului urinar.
Regiunea lombara superioara este asociata cu intestinul mare. Regiunea lombara inferioara este legata de sanatatea organelor reproducatoare. Diverse afectiuni inflamatorii ale barbatilor si femeilor pot crea un sentiment de disconfort in regiunea lombara inferioara.
Postura nepotrivita poate sa inrautateasca depresia. Un studiu efectuat la San Francisco State University in 2018 a descoperit ca studentii care merg aplecati au mai putina energie si sunt mai deprimati. Daca stai cu spatele drept s-ar putea sa te ajute sa te simti mai bine. Totodata, postura nepotrivita influenteaza opinia oamenilor in legatura cu tine si o atitudine prin care stai mai aplecat in fata denota lipsa de incredere.
Si asta nu e tot. O postura nepotrivita poate deveni o cauza de morbiditate. Un studiu din Australia din 2017 a descoperit ca fiecare ora petrecuta in fata televizorului dupa varsta de 25 de ani iti scade durata vietii cu mai mult de 20 de minute, pentru ca ghemuitul pe canapea e rau pentru tot corpul.
Sursa foto: shutterstock
SURSE DOCUMENTARE:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324071
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kyphosis/symptoms-causes/syc-20374205
REFERINTE:
- Kado DM. Overview of hyperkyphosis in older persons. April 14, 2018.
- Frontera WR. Scoliosis and kyphosis. In: Essentials of Physical Medicine and Rehabilitation: Musculoskeletal Disorders, Pain, and Rehabilitation. 3rd ed. Philadelphia, April 14, 2019.
- McCarthy J, et al. Diagnosis and management of vertebral compression fractures. American Family Physician.
- Kyphosis (roundback) of the spine. American Academy of Orthopaedic Surgeons. April 15, 2015.
- Azar FM, et al. Scoliosis and kyphosis. In: Campbell's Operative Orthopaedics. 13th ed. Philadelphia, Pa.: Elsevier; 2017.
- Nigrovic PA. Back pain in children and adolescents: April 14, 2016.
- Schwartzstein RM. Chest wall diseases and restrictive physiology. April 24, 2015.
- Brown A. Allscripts EPSi. Mayo Clinic, Rochester, Minn. Sept. 19, 2017.
- Shaughnessy WJ (expert opinion). Mayo Clinic, Rochester, Minn. April 30, 2014.