Cum sa mentii sanatatea sistemului respirator prin alimentatie si exercitii fizice
Pentru a mentine o buna sanatate respiratorie, este mai important sa aveti o dieta sanatoasa si anumite obiceiuri sanatoase de viata decat sa incorporati alimente presupuse miraculoase care actioneaza ca antidoturi la posibile conditii. Nu exista retete magice, ci exista lucruri pe care le putem face pentru a imbunatati capacitatea pulmonara, cum ar fi exercitiile aerobice, si altele pe care trebuie sa le evitam, cum ar fi fumatul, obezitatea si poluarea. De asemenea, specialistii afirma faptul ca cea mai buna modalitate de a preveni afectiunile respiratorii este sa avem un sistem imunitar puternic, care poate face orice boala legata de tractul respirator mai putin agresiva. Acest lucru implica, in primul rand, renuntarea la fumat, ceea ce afecteaza negativ sanatatea respiratorie.
Consumul anumitor alimente nu ne va elibera de contractarea bolii, dar ne putem proteja de ea daca mentinem un sistem imunitar puternic. Bolile infectioase, cum ar fi pneumonia, sunt cele care afecteaza cel mai mult tractul respirator, precum si astmul si BPOC (boala pulmonara obstructiva cronica), cauzate in mare parte de tutun. Este necesar sa se mentina o viata activa, departe de stilul de viata sedentar si o dieta echilibrata, pentru a evita obezitatea. De asemenea, este important sa se asigure furnizarea unui numar de nutrienti esentiali, prezenti in multe alimente.
Mentinerea sanatatii sistemului respirator prin alimentatie
Un sistem respirator sanatos este esential pentru o viata activa si sanatoasa. Iata cateva sfaturi despre cum sa va mentineti sanatatea sistemului respirator prin alimentatie:
Consumati alimente bogate in vitamina C: Vitamina C este un antioxidant puternic care ajuta la intarirea sistemului imunitar si la prevenirea infectiilor respiratorii. Alimentele bogate in vitamina C includ citricele, kiwi, capsuni, broccoli si ardei gras, printre altele. Alimente bogate in vitamina D: Vitamina D este esentiala pentru sanatatea oaselor si pentru intarirea sistemului imunitar. De asemenea, este importanta pentru functia pulmonara si poate ajuta la prevenirea infectiilor respiratorii. Alimentele bogate in vitamina D includ somonul, tonul, laptele si produsele lactate fortificate.
Includeti alimente bogate in acizi grasi omega-3: Acizii grasi omega-3 ajuta la reducerea inflamatiilor si la intarirea sistemului imunitar. Alimentele bogate in omega-3 includ somonul, tonul, semintele de in si nucile. Evitati alimentele procesate si fast-food-ul: Acestea pot contine substante chimice daunatoare pentru plamani si pot creste riscul de infectii respiratorii.
Apa
Apa este esentiala pentru sanatatea respiratorie, pentru a elimina substantele nocive si a avea un schimb corect de gaze. Totusi, nu ar trebui sa fim obsedati de o anumita cantitate, deoarece nevoia de apa depinde de numerosi factori, in plus fata de numeroasele alimente prezente de obicei in dieta care contin apa, de la fructe si legume la ciorbe, pana la ceaiuri si sucuri de fructe si legume.
Ardei rosu
Contributia sa mare in vitamina C face ca aceasta leguma sa fie potrivita pentru a proteja organismul de infectii, deoarece intareste sistemul imunitar.
Citrice
Citricele, de exemplu grapefruit, portocale, lamai, mandarine, sunt bogate in vitamina C, un antioxidant puternic care ajuta la intarirea sistemului imunitar si la prevenirea infectiilor respiratorii.
Ceapa
Ceapa contine un compus numit quercetina, care are proprietati antihistaminice si antiinflamatorii, putand ajuta la prevenirea reactiilor alergice si a bolilor respiratorii.
Ghimbir
Ghimbirul are proprietati antiinflamatorii si poate ajuta la ameliorarea tusei si a congestiei nazale.
Miere
In ciuda continutului sau ridicat de zaharuri, care ne obliga sa o consumam cu moderatie, mierea are efecte antitusive. Exista dovezi ca mierea poate ajuta la prevenirea gripei, racelii si tusei, asa ca o lingurita de miere neprocesata, poate ajuta la imbunatatirea starii cailor respiratorii. Mierea are proprietati antimicrobiene si poate ajuta la ameliorarea simptomelor tusei si racelii.
Broccoli
Potrivit unui studiu, broccoli contine substante capabile sa regleze numarul de componente cheie in sistemul de aparare epiteliala al plamanilor. Este una dintre cele mai bogate legume in antioxidanti, iar unii dintre acestia sunt legati de prevenirea tumorilor pulmonare.
Usturoi
Potrivit unui studiu, persoanele care mananca usturoi crud cel putin de doua ori pe saptamana au un risc cu 44% mai mic de a dezvolta cancer pulmonar. Usturoiul este un puternic antiviral si antiseptic, iar adaugat in preparatele culinare ofera o savoare inegalabila.
Somon
Somonul este bogat in acizi grasi omega-3, care ajuta la reducerea inflamatiilor si la intarirea sistemului imunitar. Consumul de peste poate ajuta la prevenirea bolilor respiratorii.
Morcov
Bogat in provitamina A, consumul de morcovi, precum si unele fructe, cum ar fi pepene galben, este legat de o buna sanatate respiratorie. Potrivit unui studiu, vitamina A, impreuna cu vitamina E si D, poate reduce problemele respiratorii la adulti. Alte surse de vitamina A sunt lactatele, legumele cu frunze de culoare verde inchis. Se recomanda, de asemenea, incorporarea in dieta a unei alte surse de vitamina A, cum ar fi oul. Acesta contine, de asemenea, vitaminele E si D, care sunt legate de o buna sanatate a plamanilor.
Sistem respirator puternic prin exercitii fizice
Exercitiile cardiovasculare, cum ar fi alergatul sau mersul pe bicicleta, ajuta la imbunatatirea functiei pulmonare si la intarirea sistemului imunitar. De asemenea, ajuta la mentinerea unui sistem respirator sanatos. Exercitiile de respiratie, cum ar fi respiratia diafragmatica pot ajuta la imbunatatirea functiei pulmonare si la reducerea stresului. Este adevarat ca sportul poate ajuta la mentinerea sanatatii respiratorii, iar prin practicarea exercitiilor fizice regulate, putem imbunatati capacitatea pulmonara si sa reducem riscul de boli respiratorii.
Exercitiile fizice ajuta la cresterea ritmului respirator si la imbunatatirea circulatiei sanguine, ceea ce poate ajuta la eliminarea mai eficienta a toxinelor din organism si la imbunatatirea functiei pulmonare. De asemenea, sportul poate ajuta la reducerea riscului aparitiei unor afectiuni respiratorii, cum ar fi astmul sau infectiile respiratorii.
Este important sa mentionam ca, in cazul unor afectiuni respiratorii preexistente, cum ar fi astmul sau boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), trebuie sa discutati cu medicul inainte de a incepe un program de exercitii fizice si sa urmati recomandarile sale. In anumite cazuri, exercitiile fizice intense pot agrava simptomele acestor afectiuni. Pentru o buna sanatate respiratorie, evitati fumatul si expunerea la fumul de tigara, deoarece acest lucru poate afecta negativ sistemul respirator, sporind riscul de infectii respiratorii si boli respiratorii cronice.
In concluzie, o alimentatie sanatoasa si exercitiile fizice regulate pot ajuta la mentinerea unui sistem respirator sanatos. Este important sa evitati alimentele procesate si fast-food-ul si sa consumati alimente bogate in vitaminele C, D si acizi grasi omega-3. De asemenea, exercitiile cardiovasculare si exercitiile de respiratie pot ajuta la intarirea sistemului respirator.
Cum poate afecta apneea de somn sistemul respirator si sanatatea organismului
Apneea in somn poate avea cauze anatomice, precum deviatie de sept nazal, congestie nazala, leziuni ale corzilor vocale sau poate fi consecinta unei alte afectiuni, precum accidentul vascular cerebral, infectia tractului respirator superior sau a unui tratament medicamentos cu sedative. Sunt si o serie de factori care tin de stilul tau de viata si care pot incuraja dezvoltarea apneei in somn, precum fumatul, greutatea in exces sau consumul abuziv de alcool.
Simptomele apneei in somn se manifesta atat in perioada somnului, cat si pe parcursul zilei. Cele nocturne se manifesta prin episoade de oprire a respiratiei, sforait, somn agitat, mictiuni frecvente sau transpiratie. In timpul zilei poti sa experimentezi stari de oboseala cronica, dureri de cap, mai ales dimineata, ameteala, dificultati de concentrare si de atentie, pierderi de memorie sau stari de iritabilitate, anxietate sau depresie.
Tratamentul va depinde de cauza aparitiei acesteia. Prin urmare, atunci cand un individ se confrunta cu o problema de respiratie, este important sa se evalueze cauza de catre un specialist pentru a oferi tratamentul adecvat. Astmul poate fi o problema cronica si o urgenta pe termen scurt, in functie de natura starii pacientului si de disponibilitatea unui inhalator pentru a trata un atac brusc. Daca aveti astm bronsic, discutati cu medicul despre cum sa raspundeti la simptome si ce puteti face pentru a preveni problemele de respiratie. Tratarea apneei inseamna, de obicei, tratarea cauzei sale de baza.
Poluarea aerului si substantele chimice din aer pot provoca, de asemenea, probleme respiratorii. Deci, daca lucrati intr-un mediu cu aer poluat, luati in considerare utilizarea unei masti pentru a filtra iritantii plamanilor si asigurati-va ca locul de munca este bine ventilat.