Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Spring va ureaza Paste fericit!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Hepatita C: transmitere si simptome

Hepatita C: transmitere si simptome

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 17 iulie 2017 Ultima actualizare: 12 ianuarie 2023

Hepatita C este o afectiune cronica a ficatului cauzata de contaminarea cu virusul hepatic de tip C, care determina distrugerea celulelor si tesutului hepatic. Boala este aparuta relativ recent, fiind diagnosticata intaia oara in anul 1991.

Despre hepatita C

Descoperita in primele trei pana la sase luni se incadreaza in categoria acuta, perioada in care sistemul imunitar lupta sa distruga celulele bolnave, ulterior devenind deja o boala cronica. Statistic, 80% dintre persoanele care sunt infectate cu VHC, dezvolta o infectie cronica. Din pacate, conform unui studiu recent realizat de Asociatia Europeana a Pacientilor cu Afectiuni Hepatice, Romania se afla pe primul loc in Europa in ceea ce priveste numarul de pacienti diagnosticati cu hepatita de tip C, un procent de 10% dintre cazuri fiind intalnite doar la noi in tara. La nivel mondial, OMS estimeaza ca 3% din populatie este infectata cu VHC.

Cum se transmite hepatita C?

Contaminarea cu virusul hepatic de tip C se face prin contact direct cu sangele unei persoane infestate, dar si, in cazuri mai rare, in urma unui contact sexual in care exista sangerare sau rani. Poate fi transmisa prin transfuzii de sange netestat, insa, in prezent, este o cale de transmitere combatuta integral, prin tatuaje, piercinguri, manichiura si pedichiura sau folosirea in comun a obiectelor de ras, a periutei de dinti sau a forfecutei. Utilizarea aparaturii nesterile din spitale sau cabinete stomatologice este, de asemenea, o cale majora de transmitere a hepatitei C. Din pacate, un numar mare de persoane se infecteaza cu VHC in urma folosirii in comun a seringilor pentru administrarea drogurilor. Statisticile arata ca o mama infectata cu virusul hepatic de tip C poate transmite boala fatului doar in aproximativ 4% dintre cazuri.

Simptome hepatita C

Infectia acuta cu VHC nu are simptome specifice si este, in 80% dintre cazuri, asimptomatica. O persoana purtatoare poate depista existenta virusului si la ani de zile de la infestare. Simptomele initiale, in faza acuta, pot fi asemanatoare unei raceli, motiv pentru care nu sunt luate in seama. Acestea pot include dureri musculare, dureri articulare, febra, apatie, stari de greata si voma, si diaree. Atunci cand apar alte simptome ca, de exemplu, urina inchisa la culoare, scaunul decolorat, sclerotica ingalbenita a ochilor, icterul, ficatul marit, oboseala nejustificata si disconfortul abdominal, hepatita C este cronicizata. Din pacate, nu exista vaccin care sa previna contaminarea cu virusul hepatic de tip C. Statisticile atesta ca o persoana din cinci diagnosticata cu hepatita cronica C dezvolta ciroza hepatica si in 4% dintre cazuri se dezvolta cancerul de ficat. Se recomanda sustinerea ficatului prin administrarea de suplimente alimentare naturale cu rol hepatoprotector si hepatoregenerator.

 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.