Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Iritatiile de scutec pe pielea bebelusilor

Iritatiile de scutec pe pielea bebelusilor

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 28 decembrie 2017 Ultima actualizare: 12 ianuarie 2023

Iritatiile cauzate de scutec sunt foarte frecvente la bebelusi, cu precadere in primul an de viata. Pielea sugarilor este foarte sensibila si poate fi foarte usor afectata. Pentru a recunoaste o inflamatie cauzata de scutec, o mama trebuie sa fie atenta atunci cand isi schimba micutul. Daca pielea este rosie in zona scutecului, calda la atingere si inflamata, uneori si cu mici bubite rosii, atunci trebuie luate masuri deoarece aceasta s-a iritat.


Cauzele iritatiilor de scutec


Principala cauza care provoaca iritatia de scutec este umezeala. Indiferent ca se foloseste un pampers cu putere mare de absorbtie, se recomanda ca cel mic sa fie schimbat imediat. Urina, ca si fecalele, contin bacterii care pot ataca pielea sensibila daca intra in contact un timp indelungat cu aceasta. De asemenea, daca bebelusul are o sensibilitate la caldura, pielea se poate irita mult mai usor. Expus cu usurinta iritatiilor este si bebelusul care are alergie la substantele chimice folosite pentru parfumarea pampersilor sau la substantele din detergent cu care se spala scutecul, in cazul in care se folosesc scutece clasice, din panza. O alta cauza care favorizeaza aparitia iritatiilor de scutec este introducerea alimentelor noi in meniul bebelusului, atunci cand se incepe diversificarea. De multe ori acestea pot provoca un scaun sau o urina mult mai acida decat in mod normal si pielea va reactiona imediat.


Crema pentru iritatii de scutec


Este important ca iritatiile de scutec sa fie urmarite cu atentie de catre mama sau persoana responsabila cu ingrijirea bebelusului. Acestea trebuie sa dispara in 3 pana la 5 zile. In caz contrar, pentru ca este un mediu prielnic dezvoltarii infectiilor, se recomanda o vizita la medicul pediatru. In cazuri rare se poate prescrie un antibiotic local. Insa, daca sunt respectate normele de igiena, iritatia, cu toate ca exista posibilitatea sa apara ulterior, ar trebui sa dispara in cateva zile. Se recomanda ca de fiecare data cand se schimba scutecul, bebelusul sa fie spalat bine, chiar indicat ar fi cu ceai de musetel, si pielea sa fie lasata sa se usuce si sa respire. Apoi trebuie folosita o crema pentru iritatii de scutec, de exemplu crema Bepanthen, aceasta protejand pielea si favorizand vindecarea arsurilor si leziunilor cutanate.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.