Limfomul Hodgkin sau cancerul limfatic: De ce apare, cum il recunosti
Sistemul limfatic este al doilea cel mai important sistem de transport din corpul uman dupa sistemul circulator al sangelui. Este denumit astfel pentru faptul ca are un fluid numit limfatic, ce circula prin el. Acest lichid se deplaseaza in interiorul corpului intr-un mod unidirectional, de la picioare pana la gat, prin canalele limfatice si vase. Aceasta retea de transport este localizata in corp la un nivel foarte aproape de epiderma, sub piele. In calea sa, limfa trece, de asemenea, prin ganglionii limfatici si organe, cum ar fi splina, amigdalele. In cele din urma, continutul sau curge in sistemul circulator, unde deseurile vor fi eliminate. Cand acest sistem nu functioneaza in parametrii normali, apar tot felul de boli. O astfel de boala este limfomul Hodgkin.
Limfomul Hodgkin (boala Hodgkin) este un tip de cancer care afecteaza sistemul limfatic. Sistemul face parte din sistemul imunitar al organismului, fiind responsabil de lupta impotriva germenilor. In limfomul Hodgkin, celulele albe din sange, numite limfocite, cresc in afara controlului, determinand ganglionii limfatici sa se umfle si sa formeze noduli in tot corpul. Limfomul Hodgkin, este una dintre cele doua categorii generale de limfom. Celalalt este limfomul non-Hodgkin. Progresele in diagnosticul si tratamentul limfomului Hodgkin au ajutat persoanele cu limfom Hodgkin sa aiba sansa unei recuperari complete. Perspectivele continua sa se imbunatateasca pentru persoanele ce sufera aceasta afectiune.
Ce este limfa?
Cuvantul limfa provine din latina (limfa), care indica aspectul sau apos. Limfa este un lichid limpede, usor albicios sau galben (atunci cand este incarcat cu grasime) si aproape incolor cand este curatat de impuritati. Compozitia sa este de 90% apa, iar restul sunt proteine, grasimi, celule moarte, bacterii si celule maligne, in cazul unui cancer. Limfa se gaseste in spatiul interstitial (prelinfa) si in sistemul limfatic. Se gaseste in mod normal la nivelul gatului, axilei, zonei inghinale, centrul abdomenului si pieptului.
Aceasta ofera imunitate impotriva infectiilor si, de asemenea, ajuta la combaterea cancerului. Limfa ajuta, de asemenea, la hranirea celulelor si poate curata toxinele din alte parti ale corpului. De asemenea, limfa ajuta la absorbtia nutrientilor și are un rol important in sistemul imunitar, luptand impotriva bacteriilor, virusilor si altor agenti patogeni.
Cauze ale limfomului Hodgkin
Medicii nu stiu exact ce cauzeaza limfomul Hodgkin. Ei stiu ca incepe atunci cand celulele albe din sange, care lupta impotriva infectiilor, numite limfocite, dezvolta modificari ale ADN-ului lor. ADN-ul unei celule contine instructiuni care spun unei celule ce sa faca. Modificarile ADN-ului spun celulelor sa se inmulteasca rapid si sa continue sa traiasca atunci cand alte celule ar muri in mod natural. Celulele limfomului atrag multe celule imune sanatoase pentru a va proteja, iar celulele suplimentare se acumuleaza in ganglionii limfatici si provoaca umflarea acestora, dar si alte semne si simptome specifice afectiunii Hodgkin.
Desi in prezent, cauza limfomului Hodgkin si mecanismul sau direct nu sunt cunoscute, exista speculatii ca unul sau mai multe microorganisme infectioase pot fi implicate, dar pana in prezent nu a fost posibil sa se demonstreze implicarea aceasta. La pacientii cu tulburari autoimune, cum ar fi artrita reumatoida, lupus eritematos sistemic, boala celiaca, se pare ca exista un risc crescut de a avea limfomul Hodgkin.
Cate tipuri de limfom Hodgkin exista?
Exista mai multe tipuri de limfom Hodgkin. Tipurile se bazeaza pe caracteristicile celulelor implicate in boala si comportamentul lor. Cunoasterea tipului de limfom pe care il aveti va permite sa determinati optiunile de tratament.
Limfom Hodgkin de tip nodul
Majoritatea limfoamelor Hodgkin apartin tipului clasic (aproximativ 95% din cazuri), care se caracterizeaza prin prezenta in nodulul limfatic a celulelor gigant cu doua nuclee celulare -numite celule Reed-Sternberg. Limfomul Hodgkin este impartit in 4 subtipuri, in functie de celulele care il insotesc.
Limfom Hodgkin cu scleroza nodulara
Este cel mai frecvent tip in tarile dezvoltate (7 din 10 cazuri), aparand mai des la adolescenti si adulti tineri, desi poate aparea la orice varsta. De obicei, incepe in ganglionii limfatici ai gatului sau pieptului.
Limfom Hodgkin cu celularitate mixta
Este al doilea cel mai frecvent tip (in aproape 4 din 10 de cazuri) si se observa in principal la persoanele cu HIV. De asemenea, afecteaza copiii sau persoanele in varsta. Desi poate aparea in orice ganglion, apare de obicei in jumatatea superioara a corpului.
Limfom Hodgkin bogat in limfocite sau predominant in limfocite
Nu este foarte frecvent si, de asemenea, apare de obicei in jumatatea superioara a corpului.
Limfom Hodgkin cu depletie limfocitara (reducere)
Este mai rar si afecteaza de obicei persoanele cu HIV sau cele in varsta. Este mai agresiv decat cele anterioare si poate afecta ganglionii abdomenului, splinei, ficatului si maduvei osoase.
Limfom Hodgkin cu predominanta limfocitara modulara
Este rar si se comporta mai putin agresiv decat tipul clasic. De fapt, pacientul poate trai mai multi ani cu boala, fara ca afectiunea sa fie un pericol pentru viata. Acest tip raspunde foarte bine la tratamente, chiar daca exista recidiva cativa ani mai tarziu. Celulele sale caracteristice sunt numite "popcorn" din cauza aspectului nucleului sau. De obicei, limfomul cu predominanta limfocitara modulara provine din ganglionii limfatici ai gatului si axilei. Poate aparea la toate varstele.
Clasificarea medicala a Limfomului Hodgkin
In functie de numarul de zone afectate, numarul si localizarea nodurilor tumorali si daca afecteaza alte organe, limfomul Hodgkin este clasificat in urmatoarele etape:
Stadiul I - boala localizata - Limitat la o singura regiune a ganglionilor limfatici sau un singur organ.
Stadiul II - Doua sau mai multe regiuni nodale situate pe aceeasi parte a diafragmei sau a unui organ nonlimfatic si una sau mai multe zone nodale sau o masa in piept sunt afectate.
Stadiul III - Doua sau mai multe regiuni localizate ale ganglionilor limfatici sunt afectate, atat deasupra, cat si sub diafragma.
Etapa IV - Boala s-a raspandit la mai multe organe non-limfatice - cum ar fi maduva osoasa, plamanii sau ficatul - sau exista mai multe focare intr-un singur organ nonlimfatic, cu sau fara implicarea nodului.
Cum se manifesta Limfomul Hodgkin?
Cel mai frecvent simptom este cresterea ganglionilor limfatici. Acestia apar, de obicei, ca bulgari sau inflamatii nedureroase in gat, axile. Daca nodulii apar in piept sau abdomen, simptomele sunt rezultatul presiunii asupra organelor. Astfel, daca marirea ganglionilor apare in piele, acest lucru conduce la tuse si dificultati de respiratie. Daca sunt in abdomen, pot duce la dureri abdominale sau de spate. Un simptom clasic, dar rar, este aparitia durerii in ganglionii limfatici dupa consumul de alcool.
Aproximativ 25% dintre pacienti raporteaza o pierdere semnificativa in greutate (mai mult de 10% fata de greutatea anterioara), transpiratie intensa pe timp de noapte sau febra persistenta. Uneori, febra apare cu varfuri de cateva zile de febra ridicata, alternand cu cateva zile pana la saptamani de temperatura normala sau sub temperatura normala. Pruritul generalizat este un simptom rar, dar caracteristic. Semnele si simptomele limfomului Hodgkin pot include:
Umflarea nedureroasa a ganglionilor limfatici la nivelul gatului, axilelor sau inghinal
Oboseala persistenta
Febra
Transpiratii nocturne
Pierderea neintentionata a greutatii
Mancarime intensa (prurit)
Durere in ganglionii limfatici dupa consumul de alcool
Factorii care pot creste riscul aparitiei limfomului Hodgkin includ varsta (Limfomul Hodgkin este cel mai adesea diagnosticat la persoanele cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani si peste 55 de ani), istoricul familial de limfom, infectie anterioara cu virusul Epstein-Barr, infectia cu HIV.
Ce boli provin din sistemul limfatic?
Atunci cand sistemul limfatic este obstructionat sau lent, circulatia limfei este impiedicata, afectand eliminarea deseurilor si functia imuna pe care o efectueaza aceasta retea. La nivel vizual, unele efecte care pot fi observate corespund umflaturilor, inflamatiei si durerii in unele zone ale corpului, in special in picioare. Dar unul dintre principalele elemente de aparare este reprezentat de ganglionii limfatici. Format dintr-un tesut imunologic activ, este capabil sa filtreze, sa purifice si sa concentreze fluxul care trece prin vasele limfatice. Acest flux este limfa, care se formeaza printr-un interjoc de presiuni in asa-numitul "microcosmos circulator".
Sistemul limfatic are functia principala de reabsorbtie a proteinelor cu greutate moleculara mare care scapa permanent din capilarul arteriolar si care pot fi vehiculate in sange numai de acest sistem delicat. Proteinele cu greutate moleculara mare, cum ar fi albumina, globulinele, etc. joaca un rol fundamental in corpul nostru, astfel incat sistemul limfatic este de neinlocuit pentru supravietuirea noastra. Sistemul limfatic nu poate fi capabil sa-si indeplineasca functia in mod corespunzator, ca urmare aparitieiꓽ
Unui blocaj (obstructie): O obstructie in sistemul limfatic provoaca o acumulare de lichid (limfedemul). Obstructia poate fi cauzata de prezenta tesutului cicatricial (dezvoltat atunci cand vasele sau ganglionii limfatici sunt deteriorati sau indepartati prin interventie chirurgicala), prin radioterapie, prin ranire sau in tarile tropicale, prin infectia cu un vierme (filarioza) care blocheaza conductele limfatice.
O infectie: Infectia poate provoca umflarea ganglionilor limfatici. Uneori, ganglionii limfatici pot deveni infectati (limfadenita) cu microorganisme care se raspandesc prin sistemul limfatic de la locul initial al infectiei. Cancer: Cancerul celulelor albe din sange (leucocite), cum ar fi limfomul, poate aparea in ganglionii limfatici, iar tumorile din alte organe se pot raspandi la ganglionii limfatici din apropierea unei tumori.