Lipsa de oxigen catre organe vitale: Hipoxia si Anoxia
Cand auzim termenul de ,,hipoxia cerebrala" ne referim la momentele cand, din cauza lipsei de oxigen din cutia craniana si a presiunii parțiale a oxigenului se genereaza disfunctionalitati in functionarea sinapselor neuronale și a restului sistemului nervos. Vorbim de o stare patologica, iar site-ul nostru o sa va ofere in randurile care urmeaza raspuns la cateva intrebari.
Atunci cand vorbim de hipoxie cerebrala avem o cauza si un efect. Daca vorbim de acele lucruri care determina reducerea de activitate cerebrala putem vorbi de aerul poluat puternic dar si o criza cronica de anxietate. Hipoxia cerebrala reprezinta un deficit de oxigen care afecteaza creierul. Apare atunci cand creierul nu primeste suficient oxigen.
Hipoxia cerebrala este o urgenta medicala deoarece creierul are nevoie de o cantitate constanta de oxigen si substante nutritive pentru a functiona corespunzator. Fara oxigen sinapsele neuronale intra in blocaj. Atunci cand nu mai ai aer din cauza unui incident precum inec, sufocare, apnee de somn cronica, stop cardiac sau accident cerebral, creierul intra intr-o stare care genereaza convulsii, ameteala, iar daca lucrurile nu se rezolva in scurt timp organismul intra in coma si moarte cerebrala.
Cum recunosti fazele premergatoare ale unei crize de hipoxie cerebrala
La nivel incipient, privarea de oxigen a creierului si lipsa de oxigen de la nivelul sinapselor neuronale genereaza urmatoarele simptome: Pierderea temporara a memoriei, Tulburari de miscare a anumitor parti ale corpului, in special membrele superioare, greutate in orientare, ameteala puternica. Ca idee, celulele creierului pot incepe sa moara dupa doar 5 minute fara oxigen. Cu cat durata intreruperii oxigenarii este mai mare, cu atat simptomele devin mai severe.Deja dupa primele 7 minute creierul intra in coma, are convulsii puternice si intra practic in moarte cerebrala.
In cazurile de moarte cerebrala, nu mai exista activitate cerebrala. Pupilele nu mai raspund la stimuli luminosi si persoanele afectate nu pot respira fara asistenta de la un dispozitiv de respiratie artificiala. Cu toate acestea, inima continua sa pompeze sange in organism. Vorbim deja de un stadiu de coma profunda.
Ce afectiuni prezinta risc de hipoxie cerebrala
Exista multe motive pentru care cineva poate prezenta hipoxie cerebrala. Unele afectiuni si situatii medicale care reduc cantiatea de oxigen ce ajunge la creier include boli si afectiuni precum: scleroza laterala amiotrofica si alte boli care paralizeaza muschii respiratori; leziunile cerebrale; intoxicatia cu monoxid de carbon in timpul somnului si nu numai; asfixia; complicatii ale unei anestezii generale; supradoze de droguri si alte substante halucinogene, altitudinile inalte; aritmiile; bronhopneumopatia cronica obstructiva; infectiile pulmonare; criza de astm cronica cand lipseste inhalatorul,inhalarea fumului la incendii; traumatisme ale traheei sau plamanilor sau hipotensiunea arteriala.
Cum se pune diagnosticul corect de hipoxie cerebrala
Medicul va diagnostica, de obicei, hipoxia cerebrala, pe baza istoricului medical si in urma unor investigatii complexe precum: angiografia cerebrala; teste de sange, care vor indica nivelul de oxigen din sange; scanarea CT a capului; radiografia toracica, pentru observarea plamanilor; ecocardiograma; electrocardiograma, pentru masurarea activitatii electrice a inimii; electroencefalograma, pentru a masura activitatea electrica a creierului;
Hipoxia cerebrala se poate trata?
Daca se intervine rapid, intr-un interval cuprins in maxim 5 minute, sunt sanse ca pacientul sa isi revina. Ca tratament, trebuie retinute urmatoarele aspecte:
Este nevoie de administrare de sange, fluide si medicamente pentru restabilirea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac;
Este nevoie de medicamente pentru controlul crizelor convulsive;
Este nevoie de reducerea temperaturii corporale pentru a incetini activitatea creierului si pentru a reduce nevoia de oxigen.
In timpul recuperarii, persoanele afectate de hipoxie cerebrala pot intampina anumite efecte precum: episoade de amnezie; halucinatii; insomnie; pierderea memoriei; spasme musculare si convulsii;
Diferenta dintre Hipoxie si Anoxie
Lipsa de oxigen poate paraliza si alte parti ale corpului nu doar creierul atunci cand sunt probleme cu alimentarea oxigenului la diferite organe. Lipsa de oxigen poate paraliza plamanii si inima, punandu-i pacientului viata in pericol, daca nu se actioneaza rapid. Atunci cand corpul este privat de oxigen apare anoxia, simptom extrem de periciulos daca apara la bebelusi. Anoxia in timpul nasterii poate face ca nou-nascutul sa sufere de unele boli atunci cand va incepe sa se dezvolte precum: alergii, astm, epilepsie, probleme de memorie (cretinism), depresie, atacuri de panica, fobii, psihoza etc.
Anoxia apare atunci cand corpul sau creierul unei persoane inceteaza sa mai primeasca oxigen. Persoanele care sufera de probleme de oxigenare a organelor interne au, de obicei, probleme pulmonare sau modificari puternice ale hemoglobinei, care nu permit tesuturilor sa aiba suficient oxigen.
Tipuri de anoxie
Anoxia anoxica: Apare atunci cand o cantitate inadecvata de oxigen este respirata gresit sau cand apar bule de aer in sange. Aceasta forma de anoxie poate fi periculoasa daca acea bula de aer ajunge la inima sau la creier;
Anoxia anemica: In acest caz, alimentarea cu oxigen a creierului poate fi afectata de scaderea capacitatii de oxigenare a hemoglobinei;
Anoxia ischemica (sau hipoxia) este de obicei asociata cu o aprovizionare inadecvata de oxigen in tesutul cerebral prin scaderea fluxului sanguin catre creier (care este purtatorul oxigenului) sau a tensiunii arteriale;
Anoxia histotoxica: Acest tip de anoxie apare atunci cand o substanta toxica (sau substante) interfereaza cu capacitatea de a utiliza oxigenul transportat la creier. Aceasta se poate instala fie la persoanele care sufera de alergii severe si nu au la indemana doza de epinefrina, vorbim de persoane alergice la venin de albine, capsuni, arahide sau alte alimente pe care n-au voie sa le ingereze, sau poate sa apara si la persoanele normale dar care intra in contact cu o substanta toxica precum veninul unui scorpion, paianjen, sarpe veninos sau sunt atinsi de o vietate marina otravitoare.
Simptome
Experimentarea anoxiei timp de cateva minute poate provoca: pierderea constientei, lesin, convulsii. Simptomele includ urmatoareleꓽ
Schimbari de dispozitie sau schimbari de personalitate
Dificultate in a vorbi sau a uita cuvinte
Slabiciune
Senzatie de ameteala sau dezorientare
Incapacitatea de concentrare
Pierdere de memorie
Dureri de cap
Dificultate in a merge pe jos
Probleme cu coordonarea
Cauzele anoxiei
Anoxia este rezultatul unei reduceri a alimentarii cu oxigen catre organe vitale. Aceasta reducere a cantitatii de oxigen care ajunge la creier poate fi cauzata din mai multe motive. Anoxia anoxica poate aparea din cauza "bolii de altitudine", dar si de la inec, sufocare. Anoxia anemica poate fi cauzata de implicarea genetica in celulele rosii din sange sau de anemii severe. Cu toate acestea, anoxia ischemica (sau hipoxia) apare din mai multe cauze, inclusiv accident vascular cerebral, hemoragii cerebrale, hipotensiune arteriala severa sau stop cardiac. In cele din urma, anoxia histotoxica apare ca urmare a intoxicatiei cu monoxid de carbon, consumului de narcotice, contactul cu veninul unor animale sau insecte sau unele anestezice. Alte cauze care pot duce la anoxie si complicatiiꓽ
Stopului cardiac sau respirator
Asfixierii sau strangularii
Supradozei de droguri
Inhalarii monoxidului de carbon sau a fumului
Pierderii de sange
Batailor neregulate ale inimii sau muschi cardiaci deteriorati care nu pot pompa suficient sange si oxigen la creier
Altor evenimente cardiovasculare, cum ar fi atac de cord, accident vascular cerebral sau insuficienta cardiaca
Atacului de astm
Unui soc electric sever
Expunerii la anumite substante chimice toxice si intoxicatii
Altitudinii mari, unde nivelul de oxigen este scazut
Unei reactii adverse la anestezia generala
Alimentarii inadecvate cu oxigen sub anestezie generala
Pneumoniei
Nivelurilor scazute de hemoglobina in sange
Anemiei cu celule seceratoare sau talasemie (anemie mostenita care provoaca distrugerea celulelor rosii din sange)
Complicatii ale anoxiei si hipoxiei
Nu sunt chiar complicatii, ci mai degraba efectele care apar atunci cand un organ este privat de oxigen. Consecintele anoxiei vor depinde de o serie de factori, inclusiv:
Durata: Desigur, cu cat tesutul cerebral a fost mai lung fara oxigen, cu atat este mai mare deteriorarea asociata.
Varsta: Asa cum se intampla de obicei in cazul altor tulburari neurologice, varsta are un efect direct asupra severitatii ranirii. Cu cat persoana este mai in varsta, cu atat este mai mare paguba.
Comorbiditati: Suferinta de alte boli inainte de evenimentul care cauzeaza anoxia va duce, de asemenea, la o mai mare implicare.
Resuscitarea: Consecintele vor fi mai grave daca resuscitarea este complicata sau daca dureaza.
Zona afectata: Din nou, cu cat zona afectata este mai extinsa si difuza, cu atat consecintele sunt mai grave.
In plus, unele dintre principalele sechele care afecteaza pacientii sunt:
Crize epileptice: Pot aparea la pana la una din trei persoane afectate.
Tulburari de miscare: Tremuraturi musculare, miscari anormale sau tremor mai lente, dar necontrolate.
Tulburari senzorio-motorii: Slabiciune generalizata sau membre inferioare.
Deficiente de vedere: De la probleme de fixare la orbire corticala.
Probleme cognitive: Afecteaza in principal atentia si capacitatea de a invata.
Leziunile cerebrale hipoxice anoxice sunt foarte grave si pot provoca leziuni grave si permanente. Cunoasterea simptomelor si solicitarea de asistenta medicala imediata sunt esentiale. Un raspuns medical rapid poate ajuta la reducerea complicatiilor si la determinarea vitezei si succesului recuperarii.