Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Meningita: cauze, tipuri, simptome si tratament

Meningita: cauze, tipuri, simptome si tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 26 martie 2023

Meningita este o inflamatie a membranelor care inconjoara creierul si maduva spinarii. Aceste membrane poarta denumirea de meninge. Boala poate afecta atat adultii, cat si copiii iar daca nu este tratata corespunzator poate duce si la deces. In unele cazuri, meningita nu necesita tratament si se vindeca de la sine. Totusi, atunci cand apar primele simptome trebuie sa-ti faci un consult la medic, deoarece tratamentul precoce poate preveni aparitiilor complicatiilor.

Bolile sistemului nervos. Ce legatura exista intre cortexul cerebral si meningita

Orice disfunctie a sistemului nervos se poate manifesta prin tulburari de vedere, vorbire, mers, perceptie sau gandire. Dintre cele mai comune boli amintim boala Parkinson, maladia Alzheimer, boala Huntington, epilepsia, paralizia, scleroza, autismul, meningita, nevroza, sciatica si hipertensiune intracraniana. Totodata, depresia, anxietatea, hiperactivitatea si durerile de cap pot fi manifestari care atesta o dereglare la nivelul sistemului nervos. De asemenea, o serie de factori pot sta la baza declansarii tulburarilor nervoase. In aceasta categorie intra traumatismele, tumorile si tulburarile vasculare, metabolice sau nutritionale. Intoxicarea cu diferite substante sau medicamente si consumul de droguri pot provoca leziuni sistemului nervos si pot afecta calitatea vietii.

Depistarea timpurie a dereglarilor nervoase poate preveni eficient instalarea ulterioara a bolilor sistemului nervos. Este important sa se mearga la un medic specialist, neurolog sau psihiatru, pentru a se pune diagnosticul corect si a se administra tratamentul necesar. Este, de asemenea, important de punctat ca abordarea unui stil de viata sanatos contribuie la optimizarea sistemului nervos si, implicit, la prevenirea bolilor asociate. Se recomanda odihna suficienta, inlaturarea stresului si evitarea surmenajului, evitarea consumului excesiv de tutun, alcool, cafea si droguri si, nu in ultimul rand, o nutritie sanatoasa. Pentru sanatatea psihica, creierul are nevoie de anumite substante, impactul cel mai mare avandu-l magneziul, vitaminele B, in special vitamina B6 si B9, antioxidantii si lecitina, prin urmare, suplimentele alimentare adecvate sunt absolut indicate in prevenirea bolilor sistemului nervos.

Cauzele si tipurile meningitei

Infectiile virale reprezinta cea mai frecventa cauza care duce la aparitia meningitei. Alte cauze pot fi infectiile bacteriene sau cele fungice.

Meningita bacteriana
Meningita bacteriana este cauzata de diferite tipuri de bacterii. Infectia poate sa apara initial in orice parte a organismului iar apoi sa ajunga la meninge. Bacteriile patrund in sange si migreaza catre maduva spinarii.

Meningita provocata de pneumococ este frecventa intalnita la copii si apare ca urmare a unei infectii a urechii, a sinusurilor sau chiar o pneumonie.
Meningita provocata de meningococ este foarte contagioasa si duce la aparitia unei infectii la nivelul tractului respirator si afecteaza cu precadere adolescentii si tinerii adulti.
Meningita provocata de Listeria monocytogenes apare de regula la nou-nascuti, gravide, batrani sau persoanele cu imunitatea slabita. Aceasta bacterie poate fi gasita in branzeturile nepasteurizate, iar in cazul femeilor insarcinate aceasta poate trece de placenta si afectand fatul.
Meningita bacteriana este contagioasa si este cea mai periculoasa. Se poate raspandi prin stranut sau tuse si necesita ingrijiri medicale de urgenta. In caz contrar, poate provoca daune permanente creierului, poate duce la septicemie sau chiar deces.

Meningita virala
Meningita virala apare mai des decat cea bacteriana, dar poate trece fara tratament. Este cauzata de virusuri precum enterovirusuri, virusul herpes simplex, HIV si altele.

Chiar daca meningita virala nu este la fel de periculoasa precum meningita bacteriana este recomandat sa mergeti la medic inca de la primele simptome. Meningita virala poate duce la complicatii la persoanele cu un sistem imunitar slabit si la bebelusii mai mici de o luna.

Meningita fungica
Meningita fungica apare mai rar si nu este contagioasa. Apare in urma unei infectii fungice care se raspandeste catre creier si maduva osoasa. Persoanele afectate sunt cele cu imunitatea foarte slabita sau cele care sufera de cancer sau SIDA. Daca nu este tratata cu medicamente antifungice, poate pune viata in pericol. Cum se manifesta meningita? Manifestarile clinice ale bolii difera in functie de varsta astfel:

In cazul adultilor si copiilor mai mari de 2 ani boala evolueaza cu: stare febrila, cefalee intensa, rigiditate a ritm respirator accelerat, sensibilitate la lumina, greata si varsaturi, eruptii tegumentare, vezicule, confuzie, convulsii.
Copii cu varsta de sub 2 ani pot manifesta: stare febrila sau hipotermie, iritabilitate cu plans excesiv si refuzul alimentatiei, stare de somnolenta, interactivitate scazuta, plafonarea privirii, rigiditatea la nivelul zonei cervicale si a trunchiului este inconstanta, bombarea fontanelei la sugari;

In cazul varstnicilor meningita poate evolua fara febra, cu sindrom meningean absent, atipic si tulburari ale starii de constienta reprezentate de tulburari de comportament si dezorientare. Simptomele meningitei virale si bacteriere sunt asemanatoare cu cele ale gripei, insa in cazul meningitei bacteriene simptomele sunt mult mai severe. Acestea pot sa difere in functie de varsta si pot sa dureze cateva ore sau cateva zile. Cele mai intalnite simptome sunt: respiratie grea, febra si stari de somnolenta. Meningita este o inflamatie a membranei care acopera creierul si maduva spinarii, numita meninge. Simptomele meningitei pot varia de la usoare la severe si pot include:

Durere de cap puternica
Febra si frisoanele
Stare de oboseala sau letargie
Sensibilitate la lumina (fotofobie) sau sunete (fonofobie)
Dureri musculare si articulare
Varsaturi si greata
Confuzie sau dezorientare
Convulsii sau pierderea cunostintei

In cazuri mai grave, pot aparea semne de afectare a creierului, cum ar fi modificari ale starii de constienta, halucinatii sau paralizie. Complicatiile meningitei pot fi severe de aceea se recomanda sa faceti un consult medical inca de la inceput. Tratamentul trebuie administrat intr-o etapa incipienta a bolii pentru a preveni aparitia complicatiilor. Daca meningita nu este tratata la timp creste considerabil riscul de aparitie a convulsiilor si a leziunilor neurologice permanente. Iata care sunt posibilele complicatii:

Pierderea auzului
Dificultati de memorare
Leziuni ale creierului
Probleme ale mersului
Dizabilitati de invatare
Insuficienta renala
Deces

Persoanele care au un risc ridicat de aparitie a meningitei sunt copiii cu varsta mai mica de cinci ani, tinerii si adolescentii care au intre 16 si 25 de ani, dar si adultii cu varsta de peste 55 de ani.

Metode de tratament pentru meningita

Tratamentul variaza in functie de tipul de meningita, astfel:

In caz de meningita bacteriana acuta se recomanda administrarea intravenoasa de antibiotic pentru a reduce riscul de aparitie a complicatiilor. Este nevoie de un anumit tip de antibiotic sau o combinatie de antibiotice in functie de bacteria care a dus la aparitia bolii. Uneori, se recurge si la drenarea infectiei de la nivelul sinusurilor sau urechii. Pentru tratamentul meningitei bacteriene pacientul trebuie internat in spital pentru cel putin o saptamana.

In caz de meningita virala nu trebuie urmat un tratament cu antibiotice, iar de cele mai multe ori persoanele se recupereaza de la sine, fara sa apara complicatii. In aceasta situatie, se recomandata odihna, consumul de lichide sau medicamente antipiretice pentru scaderea febrei sau antiinflamatoare, pentru scaderea inflamatiilor. Daca meningita este cauzata de virusul herpes, sunt recomandate medicamente antivirale.

Meningita fungica se trateaza cu medicamente antifungice. Sunt situatii in care cauza care a declansat aparitia meningitei nu este clara, de aceea medicul opteaza pentru un tratament antiviral sau cu antibiotice pana cand este aflata cauza. Daca este vorba despre meningita neinfectioasa cauzata de boli autoimune sau reactii alergice, atunci este necesar un tratament cu corticosteroizi. Pentru a va bucura din plin de o stare buna de sanatate, luati masuri imediate si tratati boala inca din stare incipienta. 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina