Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Muschiul soleus: localizare, functii, boli asociate cu acesta

Muschiul soleus: localizare, functii, boli asociate cu acesta

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 2 martie 2023

Soleus este o teaca lunga si plata a tesutului muscular din spatele piciorului. Este pozitionat sub gastrocnemius si Achilles de aceea nu este vizibil. Desi gastrocnemiusul este muschiul gambei cel mai vizibil, soleus joaca un rol extrem de important. Din punct de vedere estetic confera inaltime la gastrocnemius si il ajuta sa se evidentieze printr-un un efect asemanator 3D. Acesta ofera un plus de rezistenta picioarelor si functioneaza sinergic pentru a imbunatati puterea acestora. O diferenta notabila consta in tipurile de fibre musculare. Gastrocnemius este compus din fibre rapide iar soleus din fibre lente. Fibrele rapide sunt responsabile cu generarea energiei iar fibrele lente sunt mai favorabile pentru formarea aerobica bazata pe rezistenta. Muschiul solear se afla in spatele piciorului si se formeaza cu cele doua capete ale muschiului gastrocnemian a triceps sural. Acest muschi este format aproape exclusiv din fibre de tip 1.

Muschiul soleus si cele doua capete ale gastrocnemiei se unesc pentru a forma o lamina tendinoasa ce se obtine din unirea lamelelor fibroase ale diferitelor fascicule la nivelul treimii inferioare a piciorului: tendonul calcaneal (tendonul lui Ahile), un tendon plat si foarte gros. Acest tendon sufera de sus in jos o torsiune medio-laterala a fibrelor sale.

Este inervat de nervul tibial, in special din radacinile nervoase L5 pana la S2. Muschiul soleului este alimentat cu sange de un pedicul vascular predominant si un pedicul vascular accesoriu.Acesta indeplineste functia de a ridica calcaiul de pe podea si funcționeaza cu hamstring flex la genunchi aducand calcaiul spre fese. Soleus este cel mai mic muschi si este stimulat atunci cand se ridica calcaiul de pe podea dar si cand indoiti genunchiul la un unghi de 90 de grade.

Exercitii care antreneaza muschiul soleus

Seated Calf Raises
Prin intermediul acestui exercitiu se lucreaza gambele, din pozitia de asezat fiind cel mai bun exercitiu care lucreaza direct partea soleus. Este important de realizat pentru fiecare picior si sa fie integrat in rutina de antrenament de gambe.

Iata cum se desfasoara: incarcati aparatul cu greutati, din pozitia verticala contractati puternic gambele si apasati in sus cat mai mult posibil. Tineti apasat cateva secunde si coborati incet pana la capat, moment in care veti simti o intindere profunda prin gambe.

Stai pe marginea unei suprafețe ferme cu degetele de la picioare sprijinite si aliniaza genunchii pe picioare. Asezati o pereche de gantere, o bara sau o placuta de greutate pe cvadriceps. Coborati incet si arcuiti-va picioarelor. Repetati miscarea de mai multe ori.

Extensie
Miscarea acestui exercitiu seamana foarte mult cu apasarea pedalei de acceleratie sau de frana a vehiculului. Muschiul soleus este foarte intens stimulat iar gemenii actioneaza ca un agent sinergic care ajuta la miscare. Puteti folosi si o presa combinata pentru picioare si gamba. Deplasati scaunul langa pedale, pentru a indoi genunchii la 90 de grade atunci cand va asezati. Puneti picioarele pe pedale si apucati manerele de sub scaun. Avand picioarele complet conectate la pedale, apasati-le si separati degetele de gat, trecand prin glezne. Eliberati controlul si extindeti foarte tare muschii.

Intinderea muschiului solear
Acest exercitiu se concentreaza pe muschiul solear si pe consolidarea genunchiul piciorului. Stati pe podea cu picioarele extinse. Deplasati-va un pic apoi slabiti genunchiul spre lateral, astfel incat talpa piciorului sa fie orientata spre coapsa opusa. Indoiti celalalt genunchi, cu calcaiul spre glute si degetele in aer. Trageti usor degetele spre tibie si mentineti pozitia timp de 30 de secunde apoi repetati cu celalalt picior.

Stretchia avansata in aer
Aceasta este un exercitiu mai complex ce trebuie facut cu maxima atentie pentru a nu-l suprasolicita. Pentru aceasta întindere trebuie sa amplasati picioarele separate in diferite etape, cu piciorul din fata sprijinind greutatea corpului in timp ce intindeti piciorul din spate.

Asezati degetele de la picioare si baza piciorului din spate in primul pas apoi asezati celalalt picior cu doua sau trei trepte in sus. Coapsa piciorului trebuie sa fie paralela cu podeaua. Sprijiniti-va de perete prin indoirea genunchiului. Mentineti postura timp de 30 de secunde iar apoi schimbati partile laterale.

Ridicari pe varfuri din sezut la aparat
Acest exercitiu lucreaza toata gamba, dar pune mai mult accent pe muschiul solear care influenteaza in mod decisiv marimea totală a gambei. Se recomanda cate 10 repetari in cate 2 seturi si pauza de un minut intre ele.

Ridicari pe varfuri la presa
Este un exercitiu simplu, dar foarte eficient astfel incat vei simti cu adevarat o incalzire in zona musculara daca ai lucrat gambele asa cum trebuie. Se recomanda 15 repetari in seturi de 4 si pauza de 2 minute intre ele.

Ridicari pe varfuri cu un singur picior cu gantera
Acest exercitiu lucreaza cate un picior pe rand si ajuta la repararea dezechilibrelor musculare. Miscarile necesare un plus de echilibru in comparatie cu alte exercitii.

Opteaza pentru minim 2 exercitii din aceasta lista de preferabil unul cu genunchii indoiti si unul cu genunchii drepti, fa-le cu regularitate de 2 ori pe saptamana, respectand numărul de seturi si corectitudinea efectuatii acestora.

Fii consecvent timp de 2-3 luni si repeta de fiecare data intreg procesul. Nu uita de progressive overload, ceea ce inseamna ca trebuie sa cresti greutatea in mod progresiv odata la 2 saptamani. Tinand cont de toate aceste detalii cu siguranta rezultatele nu vor intarzia sa apara.

Intrebari frecvente despre muschiul soleus

Ce este muschiul soleus?

Muschiul soleus este un muschi lung, lat si plat situat in partea posterioara a gambei, alaturi de muschiul gastrocnemian. Muschiul soleus este responsabil pentru extensia plantara a piciorului (miscarea de impingere a degetelor de la picior spre sol), precum si pentru stabilizarea genunchiului in timpul miscarii. Muschiul soleus poate fi antrenat prin exercitii cum ar fi ridicari pe varfuri cu picioarele drepte si cu genunchii indoiti, extensii ale gleznei cu greutati, flexii ale gleznei si miscari de impingere a degetelor de la picior spre sol. Este important sa luati in considerare si variatiile de intensitate, repetitii si seturi pentru a asigura progresul in timpul antrenamentului. Muschii soleus sunt importanti pentru echilibrul si stabilitatea corporala, iar unii experti cred ca pot fi importanti pentru prevenirea accidentarilor de genunchi, glezna si picior.

Legatura dintre retentia de apa de la nivelul picioarelor si muschiul Soleus

Retentia de apa are loc atunci cand organismul retine apa in exces la nivelul tesutului conjunctiv din cauza unui drenaj deficitar al sistemului limfatic sau din cauza unei afectiuni existente. Exista doua tipuri de retentie de apa: generalizata, atunci cand edemul apare in intreg organismul, fiind una din cauzele cresterii in greutate, si localizata.  Zonele predispuse acumularii de apa sunt mainile, picioarele, abdomenul si plamanii, caz in care apare edemul pulmonar. Cauzele retentiei de apa ocazionale sunt variate si sunt in stransa legatura cu dieta bogata in sodiu, lipsa miscarii, care conduce la umflarea picioarelor, dereglari hormonale, motiv pentru care femeile insarcinate dezvolta edem periferic, sau administrarea anumitor medicamente care favorizeaza retentia de apa ca, de exemplu, antidepresivele, analgezicele si antihipertensivele. 

De asemenea, afectiunile cardiovasculare pot determina acumularea apei in organism. Persoanele care retin constant apa in organism trebuie sa se prezinte la medic, deoarece simptomul poate fi un semnal de alarma care indica o boala renala, o afectiune hepatica, o dereglare a tiroidei, o afectiune pulmonara cronica, artrita sau insuficienta cardiaca.

Temperaturile mari provoaca dilatarea excesiva a vaselor de sange si, daca circulatia este obstructionata de statul excesiv in picioare sau jos, se formeaza edemul periferic. Persoanele cu predispozitie mai mare la umflarea picioarelor pe timpul verii sunt varstnicii, supraponderalii, femeile insarcinate si cele aflate in perioada menstruatiei. Daca edemul nu dispare in urma administrarii de suplimente care impiedica retentia apei, poate fi un simptom al insuficientei venoase cronice care presupune o defectiune a supapelor din interiorul vaselor de sange ce impiedica sangele sa ajunga in membrele inferioare, acesta fiind pompat inapoi catre inima. 

Simptomul picioarelor umflate cauzat de edemul de caldura poate fi remediat prin aplicarea compreselor reci cu otet sau cu ceai de musetel, prin relaxarea picioarelor in apa rece, prin masajul cu ulei de menta si, nu in ultimul rand, prin adoptarea unui stil de viata sanatos care sa implice o dieta nesarata, saraca in calorii si miscare fizica, minim jumatate de ora in fiecare zi.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina