Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Pietrele la rinichi la femei. cauze si preventie

Pietrele la rinichi la femei. cauze si preventie

Postat in: Info sanatate
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 27 martie 2020 Ultima actualizare: 12 ianuarie 2023

Crizele renale la femei au multe similitudini cu crizele renale de la bărbați dar sunt și anumite diferențe. În primul rând la femei, datorită fizionomiei aparatului uro-reproducător, pietrele la rinichi provoacă uneori mai puține dureri decât în cazul bărbaților.

Din ce sunt formate pietrele la rinichi?

În linii mari, majoritatea pietrelor la rinichi sunt formate din calciu. Însă, de obicei, cantitatea de calciu și alte substanțe chimice din urină sunt în cantități normale și la persoanele care suferă de litiază și colică renală. Uneori, diverse afecțiuni rar întâlnite pot crește nivelul unor substanțe chimice din urină, cum ar fi calciu, oxalați, acid uric și cistină care se pot acumula sub forma unor pietre. Altfel spus, consumul de alcool, alimente procesate, băuturi energizante, excesul de cafea pot produce deshidratare constantă ceea ce determină o concentrație mai mare în urină a unor substanțe chimice și tot alimentația poate schimba pH-ul urinei sau conținutul de săruri care și acesta este dăunător.

Altfel spus, calculii renali pot fi formaţi din oxalaţi de calciu, din fosfaţi de calciu sau dintr-o combinaţie a celor două. Creşterea concentraţiei de calciu în urină poate fi consecinţa deshidratării, aportului prea mare de vitamina D, unor boli precum cele renale (acidoză tubulară renală), hiperparatiroidiei (hormonii secretaţi de paratiroide reglează metabolismul calciului) sau cancerului şi medicamentelor de tipul diureticelor, antiacidelor şi steroizilor.

Restul articolului pe site-ul PROTV.ro!

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina