Poti elimina matreata? Cum scapi definitiv de ea?
Matreata, la modul general, este o supraaglomerare de celule moarte care se depun pe suprafata scalpului si care se pot desprinde, in cazul matretii uscate, sau pot ramane lipite de pielea capului provocand iritatii si chiar leziuni, in cazul matretii grase. Conform statisticilor, matreata apare la aproximativ 1 din 5 persoane si o treime din populatia globului se confrunta cu aceasta neplacuta si inestetica afectiune.
Cand apare matreata?
Matreata poate aparea atunci cand scalpul nu este spalat corespunzator, cand se folosesc in exces produse de hairstyling sau cand pielea capului este excesiv de uscata, insa acestia sunt doar factori favorizanti si nu reprezinta o cauza. Tot factori favorizanti sunt si poluarea, radiatiile UV, transpiratia, fluctuatiile hormonale, stresul si secretia ridicata de sebum. Pe timpul verii se manifesta cu precadere matreata uscata, iar pe timpul iernii matreata grasa, insa este vorba si despre o predispozitie catre aceste tipuri de matreata. Barbatii, ca urmare a productiei mai mari de sebum, sunt mai predispusi aparitriei, asemenea si persoanele aflate la pubertate sau care se confrunta cu boli cardiovasculare, Parkinson sau au un sistem imunitar deficitar.
Simptomele si cauzele aparitiei matretii
Principalul simptom al matretii sunt scuamele, acei fulgi albi care apar la suprafata scalpului, insa, in multe dintre cazuri, simptomele se agraveaza si continua cu mancarimi la nivelul pielii capului si aparitria iritatiilor. In cazul matretii grase se poate ajunge pana la aparitia eczemelor seboreice, cu alte cuvinte, aparitia leziunilor si, implicit, a durerii. Principala cauza a aparitiei matretii ramane o bacterie, numita Malassezia, care traieste in mod normal pe scalpul fiecarei persoane, insa, in functie de componenta genetica a sebumului si de sensibilitatea scalpului, se poate manifesta sau nu.
Cum elimi definitiv matreata?
Cel mai bun tratament pentru a elimina definitiv matreata este samponul antimatreata. Acesta trebuie folosit in mod regulat deoarece contine substante active cu rol in anihilarea bacteriei Malassezia si reduce inflamatia de la nivelul scalpului. In plus, samponul antimatreata nu doar curata eficient parul, dar si contribuie la prevenirea aparitiei matretii, trateaza in acelasi timp iritatiile si calmeaza senzatia de mancarime. Concomitent, pentru un efect mai rapid, se poate urma o dieta bazata pe fructe si legume bogate in vitamine, in special vitamina C si E, si pe alimente bogate in proteine, zinc si fier, limitandu-se consumul de dulciuri, grasimi si lactate.