Principalele riscuri ale fumatului in timpul sarcinii
Sanatatea copilului este strans legata de sanatatea mamei, in special in viata intrauterina atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. Copilul se dezvolta la nivelul uterului, aflat in interiorul unei placente, o membrana care ajuta la nutritia acestuia, ce este vascularizata de catre venele si arterele din cordonul ombilical. Acesta este cel care face legatura directa dintre mama si fat. Prin intermediul cordonului ombilical ajunge sangele matern cu oxigen si nutrienti la placenta si apoi la copil. Daca sangele transporta substante toxice, precum nicotina, monoxidul de carbon, alcoolul si unele antibiotice, atunci afecteaza sanatatea fatului.
De ce este important ca mamele sa nu fumeze in timpul sarcinii?
Dupa nastere, hrana copilului este laptele matern, astfel ca depinde in continuare de sanatatea mamei. Laptele matern contine o cantitate foarte mare de proteine si anticorpi, jucand un rol foarte important pentru imunitatea copilului in primele luni de viata. Asadar, substantele toxice pot ajunge in laptele matern, care vor fi ingerate apoi de catre bebelus si pot cauza efecte nedorite. Prin urmare, fumatul are efecte nocive atat pentru mama, cat si pentru fat dar si dupa nasterea copilului, atata timp cat acesta este alaptat.
Cele mai puternice efecte negative apar atunci cand mama a fost expusa direct sau indirect la fumul de tigara in primul trimestru de sarcina. Asadar este afectata grav dezvoltarea si sanatatea copilului si cand este expus indirect la substantele toxice din fumul de tigara. Daca mama fumeaza in timpul sarcinii bebelusul va avea o greutate mica la nastere, asadar exista riscul dezvoltarii anormale a fatului si cresterea incidentei de aparitie a anumitor malformatii, cum este despicatura buzei superioare si despicatura palatina. Iata ce se intampla daca bebelusul este expus acestor riscuri:
Greutatea mica la nastere
De-a lungul timpului s-au facut diverse studii prin care s-a demonstrat ca fumatul afecteaza sanatatea fatului. Pe langa o multime de analize si ecografii s-a analizat starea de nutritie si de oxigenare a copilului inainte de nastere. Copiii nascuti de mame fumatoare prezinta semne de afectare similare cu cele din malnutritia infantila, ceea ce arata ca fatul nu a primit suficienti nutrienti pentru o dezvoltare normala. Monoxidul de carbon din fumul de tigara care ajunge la fat in locul oxigenului duce la o situatie similara cu asfixia, intocmai cand acesta se afla intr-o perioada foarte importanta de dezvoltare.
Prin urmare, scaderea activitatii metabolice si lipsa oxigenului reprezinta factorii principali care impiedica copilul sa se dezvolte normal, pierzand in greutate. Pe langa dificultatile de crestere, lipsa de nutrienti expune copilul la infectii respiratorii, dificultati de crestere si un risc crescut de deces fara cauza evidenta, ce poarta denumirea de sindromul mortii subite la sugar.
In plus, s-a dovedit faptul ca exista efecte nocive asupra evolutiei copiilor cu greutate mica la nastere si pe termen lung. Acesti copii se confrunta de-a lungul timpului cu diverse probleme ce prezinta o disfunctie metabolica, cum ar fi: obezitatea, hipertensiunea sau diabetul zaharat. Exista mai multe cauza care duc la aceste complicatii, insa una dintre acestea este expunerea materna la diverse substante toxice pe timpul sarcinii.
Fumatul si sindromul metabolic la copil
Sindromul metabolic afecteaza din nefericire, tot mai multi copii in ziua de astazi, datorita conditiei de sanatate ce se afla in legatura stransa cu starea metabolica. Bolile cu care deseori, se confrunta cei mici sunt: obezitatea, hipertensiunea, guta si diabetul zaharat. Aceste probleme de sanatate nu apar din cauza unui singur factor, avand in vedere ca orice boala metabolica reprezinta un amalgam de influente interne si externe. Totusi, fumatul este unul dintre factorii de risc externi ce are o influenta foarte nociva asupra sanatatii.
Asadar, apar diverse complicatii datorita aportului redus de oxigen pe timpul sarcinii, precum si din cauza metabolismului modificat al copiilor dupa nastere si a modificarilor ce apar in structura genetica normala. Consecinta acestor schimbari duce la aparitia sindromului metabolic.
Alte riscuri ale fumatului in sarcina
Pe langa efectele nocive directe, fumatul mai poate afecta sanatatea mamei si a copilului si in alte situatii. Cel mai frecvent intalnita este sarcina ectopica, cand fatul incepe sa se dezvolte in mod deficitar altundeva decat in uter. De asemenea, mamele fumatoare se pot confrunta cu nasterea prematura care prezinta diverse riscuri atat pe termen scurt, datorita complicatiilor din timpul nasterii, cat si lung, avand un impact negativ asupra dezvoltarii normale a fatului.
Tot datorita fumului de tigara poate sa apara avortul spontan sau decesul fatului inainte de nastere. Cea mai mare problema este faptul ca, atat sanatatea fizica, cat si cea psihica este grav afectata. Asadar, pot sa apara diverse complicatii cum ar fi deficitul de atentie sau tulburarile comportamentale de hiperactivitate, ceea ce impiedica copilul sa duca o viata normala.
Desi oamenii in general inteleg care sunt riscurile la care se expun din cauza fumatului, acestia continua sa fumeze. Indiferent daca vorbim despre expunerea directa sau indirecta, acestea afecteaza in egala masura sanatatea oamenilor. Avand in vedere complicatiile care pot sa apara in viata copilului, atat in perioada intrauterina, cat si dupa nastere, femeile fumatoare ar trebui sa renunte la fumat cel putin pentru o perioada, daca vor sa devina mame. Acestea trebuie sa isi asume pe deplin responsabilitatea de a fi mama in adevaratul sens al cuvantului.
Din pacate, de cele mai multe ori acestea se confrunta cu diverse dificultati in incercarea de a reduce fumatul sau a renunta la acest obicei nociv datorita prejudecatile sociale, ce le ofera un sentiment de anxietate fata de posibilitatea izolarii sociale.
Fumatul in timpul sarcinii poate fi periculos pentru sanatatea fatului, putand duce la malformatii ale acestuia, nasteri premature, probleme respiratorii si o greutate scazuta la nastere. Este recomandat sa se evite fumatul in timpul sarcinii pentru a asigura o sanatate optima a bebelusului.
Cele mai comune probleme in sarcina
Exista o serie de probleme medicale care pot afecta sarcina si, implicit, viata mamei si a fatului, in aceasta categorie intrand infectiile virale si bacteriene, infectia cu HPV, gonoreea, chlamydia, sifilisul, citomegalovirusul, rubeola si varicela. Netratate, acestea pot provoca de la handicapuri severe in dezvoltarea bebelusului, pana la avort sportan, nastere prematura si chiar decesul bebelusului. De asemenea, alte probleme care poate aparea in sarcina sunt preeclamsia, diabetul gestational, sarcina molara sau extrauterina, deficitul de lichid amiotic, placenta previa sau herpesul genital.
Toate aceste complicatii care pot aparea in sarcina pot fi prevenite daca se acorda din timp o atentie adecvata. Primul pas este programarea la medic pentru un set complet de analize in vederea depistarii si excluderii posibilelor probleme ce pot afecta sarcina. Ulterior, pe langa monitorizarea constanta a sarcinii, un program de pregatire prenatala poate fi de un real ajutor viitoarei mamici. De asemenea, se recomanda adoptarea unei diete sanatoase, bazata pe vitamine, minerale, in special pe nutrientii necesari in sarcina, categorie in care intra acizii grasi Omega-3, acidul folic, acidul pantotenic, nicotinamida si, in general, vitaminele din clasa B. Suplimentele alimentare naturale pentru sustinerea sarcinii sunt absolut necesare in aceasta perioada, recomandarea noastra fiind Femibion Sarcina Sanatoasa, supliment indicat din al doilea semestru de sarcina si pana la finalizarea perioadei de alaptare. Pe de alta parte, miscarea fizica usoara este absolut necesara pentru a avea o sarcina sanatoasa, dar si odihna suficienta, minim 8 ore pe noapte.