Proteza dentara elastica sau flexibila sau fixa: ce alegem?
Persoanele care sufera de edentatii masive pot sa recurga la o proteza dentara ca alternativa la costisitorul implant, cu toate ca, in anumite cazuri, pentru sustinerea protezei poate fi nevoie si de implantare. In functie de numarul dintilor pierduti, dar si de calitatea celor ramasi, se poate recurge la o proteza totala sau partiala, fixa sau mobila. Trebuie punctat faptul ca o proteza dentara, indiferent de natura sa, va avea ca rezultat un zambet frumos si va contribui la mentinerea fizionomiei, fiind necesara o igiena zilnica specifica.
Diferente intre proteza elastica si fixa
Proteza elastica sau proteza flexibila este creata din materiale termoplastice care imita foarte bine tesutul moale al cavitatii bucale si prezinta o rezistenta mai mare fata de protezele clasice realizate din materiale rigide. Cu toate ca acest tip de proteza are o estetica superioara, este nonalergenica si nu provoaca leziuni, in timp materialul se poate deteriora si poate capata un miros si gust neplacut, motiv pentru care necesita indepartarea de pe campul protetic. Proteza elastica poate fi doar partiala. De cealalta parte a baricadei se afla protezele fixe create din materiale dure, de exemplu acrilat, care pot fi punti dentare sau pot fi pe implanturi, prin urmare, pot fi partiale sau totale. Acestea sustin gingia si sunt cimentate. Atat proteza elastica cat si puntea dentara se adreseaza pacientilor care prezinta dinti restanti pe arcada.
Avantajele protezei dentare fixe
Proteza dentara fixa inlatura toate neplacerile cauzate de proteza dentara mobila, de exemplu impiedica resturile de mancare sa patrunda sub proteza si senzatia constanta ca se va desprinde. Totodata, nu afecteaza vorbirea si imbunatateste masticatia, gratie stabilitatii ridicate pe care o are. De asemenea, nefiind sprijinita pe bolta palatina, permite ca gustul alimentelor sa fie simtit intocmai si, implicit, datorita faptului ca dintii se sprijina pe gingia naturala, fizionomia se va imbunatati, obrajii fiind mult mai bine sustinuti. In plus, proteza dentara fixa se curata mult mai usor, avand o igiena asemenatoare dintilor naturali. Pe termen lung, proteza dentara fixa prezinta mult mai multe avantaje fata de o proteza mobila, indiferent ca este flexibila sau rigida.
Cel mai bun adeziv pentru proteza dentara
Persoanele care au o proteza dentara mobila trebuie sa stie ca in timp, din cauza uzurii sau a faptului ca gingiile se retrag, proteza se poate misca. In acest caz, se recomanda folosirea adezivului dentar. De asemenea, persoanele care-si doresc o mai buna stabilitate a protezei sau doresc sa ofere forta muscaturii, pot apela cu incredere la un adeziv dentar. Acesta, desi se gaseste si sub forma de pudra, ofera rezultate mai bune daca este aplicat sub forma de pasta. Atunci cand va alegeti produsul, tineti cont de cateva criterii. Cel mai bun adeziv pentru proteza dentara nu trebuie sa provoace alergii sau inflamatii la nivelul gingiei, trebuie sa asigure o respiratie proaspata si sa ofere o etansare completa, astfel incat resturile de mancare sa nu poata patrunde sub proteza. De asemenea, un aspect important este durabilitatea fixarii. Un adeziv bun trebuie sa ofere fixare pe durata intregii zile si sa poata fi indepartat usor pentru a permite curatarea ulterioara a protezei.