Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Proteza dentara elastica sau flexibila sau fixa: ce alegem?

Proteza dentara elastica sau flexibila sau fixa: ce alegem?

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 18 septembrie 2017 Ultima actualizare: 12 ianuarie 2023

Persoanele care sufera de edentatii masive pot sa recurga la o proteza dentara ca alternativa la costisitorul implant, cu toate ca, in anumite cazuri, pentru sustinerea protezei poate fi nevoie si de implantare. In functie de numarul dintilor pierduti, dar si de calitatea celor ramasi, se poate recurge la o proteza totala sau partiala, fixa sau mobila. Trebuie punctat faptul ca o proteza dentara, indiferent de natura sa, va avea ca rezultat un zambet frumos si va contribui la mentinerea fizionomiei, fiind necesara o igiena zilnica specifica.

Diferente intre proteza elastica si fixa

Proteza elastica sau proteza flexibila este creata din materiale termoplastice care imita foarte bine tesutul moale al cavitatii bucale si prezinta o rezistenta mai mare fata de protezele clasice realizate din materiale rigide. Cu toate ca acest tip de proteza are o estetica superioara, este nonalergenica si nu provoaca leziuni, in timp materialul se poate deteriora si poate capata un miros si gust neplacut, motiv pentru care necesita indepartarea de pe campul protetic. Proteza elastica poate fi doar partiala. De cealalta parte a baricadei se afla protezele fixe create din materiale dure, de exemplu acrilat, care pot fi punti dentare sau pot fi pe implanturi, prin urmare, pot fi partiale sau totale. Acestea sustin gingia si sunt cimentate. Atat proteza elastica cat si puntea dentara se adreseaza pacientilor care prezinta dinti restanti pe arcada.

Avantajele protezei dentare fixe

Proteza dentara fixa inlatura toate neplacerile cauzate de proteza dentara mobila, de exemplu impiedica resturile de mancare sa patrunda sub proteza si senzatia constanta ca se va desprinde. Totodata, nu afecteaza vorbirea si imbunatateste masticatia, gratie stabilitatii ridicate pe care o are. De asemenea, nefiind sprijinita pe bolta palatina, permite ca gustul alimentelor sa fie simtit intocmai si, implicit, datorita faptului ca dintii se sprijina pe gingia naturala, fizionomia se va imbunatati, obrajii fiind mult mai bine sustinuti. In plus, proteza dentara fixa se curata mult mai usor, avand o igiena asemenatoare dintilor naturali. Pe termen lung, proteza dentara fixa prezinta mult mai multe avantaje fata de o proteza mobila, indiferent ca este flexibila sau rigida.

Cel mai bun adeziv pentru proteza dentara

Persoanele care au o proteza dentara mobila trebuie sa stie ca in timp, din cauza uzurii sau a faptului ca gingiile se retrag, proteza se poate misca. In acest caz, se recomanda folosirea adezivului dentar. De asemenea, persoanele care-si doresc o mai buna stabilitate a protezei sau doresc sa ofere forta muscaturii, pot apela cu incredere la un adeziv dentar. Acesta, desi se gaseste si sub forma de pudra, ofera rezultate mai bune daca este aplicat sub forma de pasta. Atunci cand va alegeti produsul, tineti cont de cateva criterii. Cel mai bun adeziv pentru proteza dentara nu trebuie sa provoace alergii sau inflamatii la nivelul gingiei, trebuie sa asigure o respiratie proaspata si sa ofere o etansare completa, astfel incat resturile de mancare sa nu poata patrunde sub proteza. De asemenea, un aspect important este durabilitatea fixarii. Un adeziv bun trebuie sa ofere fixare pe durata intregii zile si sa poata fi indepartat usor pentru a permite curatarea ulterioara a protezei.

 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...