Secretiile nazale: De ce apar, cum le putem preveni, complicatii ale bolii
Desi mucusul este foarte neplacut, acesta are anumite proprietati benefice pentru organism. Astfel, are rol de protectie, prevenind patrunderea germenilor, a prafului, polenului si a bacteriilor in plamani, acestea oprindu-se in interiorul nasului. Motivele pentru care nasul ne curge sunt extrem de variate, insa exista mai multe explicatii posibile, cum ar fi:
Una dintre cele mai frecvente cauze ale aparitiei secretiei nazale este alergia. Alergiile sezoniere cauzate de plantele care elibereaza polen pot declansa secretia, deoarece organismul riposteaza impotriva alergenilor, producand mucus suplimentar pentru a incerca sa elimine particulele de polen. Vremea rece sau aerul uscat pot provoca, de asemenea, aceasta conditie. Respiratia aerului rece sau uscat poate irita nasul si gatul unei persoane, astfel incat corpul va produce mucus pentru a umezi si incalzi mucoasele si pentru a usura aceasta iritare.
De ce ne curge nasul in conditii de temperatura scazuta?
Cu siguranta ati observat cum iarna, cand iesiti pe strada si va confruntati cu temperaturile scazute, nasul incepe sa curga, insa atunci cand va intoarceti acasa sau intrati intr-un loc cald, disconfortul inceteaza imediat sau dupa un timp. Acest lucru este considerat a fi normal, deoarece secretia este un raspuns al organismului, in incercarea de a se adapta la frig si schimbari bruste de temperatura.
Multe persoane se confrunta cu nasul care curge in perioada rece, iar explicatia consta in faptul ca aerul din partea din spate a nasului este de obicei de aproximativ 26º (desi poate ajunge la 30º) si are o umiditate de 100%. Dar ce se intampla cand aerul pe care il respiram este atat de rece si mai uscat? Aerul prea rece din exterior poate deteriora plamanii, iar in acea situatie, se creste temperatura din interiorul nasului, cu scopul de a se preveni iritarea celulelor atunci cand aerul ajunge la plamani.
Vremea rece este, de asemenea, asociata cu infectii virale, cum ar fi gripa, infectii ale sinusurilor si raceala comuna. Aceste infectii provoaca multe simptome, inclusiv secretiile nazale. Organismul reactioneaza la orice germeni invazivi, creand mai mult mucus pentru a-i elimina. Poate fi inconfortabil, dar este de fapt un semn ca organismul face ceea ce are nevoie pentru a ramane sanatos. Alte cauze includ:
Mancare excesiv de condimentata
Sarcina
Obiecte blocate in nas
Substante chimice iritante din parfumuri, produse de curatare sau gaze din mediu
Fumul, inclusiv cel de tigara
Medicamente, inclusiv contraceptive si medicamente pentru tensiunea arteriala
Afectiuni respiratorii cronice, cum ar fi BPOC
Raceala sau gripa
Daca aveti o raceala sau gripa, nasul incepe sa produca mai mult mucus pentru a mentine germenii invadatori departe de plamani si de restul corpului, unde va pot face mai bolnavi decat sunteti. Mucusul, neeliminat, poate umple sinusurile si acest lucru va conduce la senzatia de nas infundat.
Lacrimile
Cand plangem, lacrimile ies prin glandele lacrimale situate sub pleoape si se scurg prin canalele lacrimale care se varsa in nas. Lacrimile se amesteca cu mucusul de acolo si nasul incepe sa curga.
Vremea rece
Cand sunteti afara intr-o zi rece, aerul din nas este mult mai fierbinte decat aerul din jur. Ati observat cum baia se umple cu aburi atunci cand faceti dus? Ceva similar se intampla in nas: picaturile de apa se aduna sau se condenseaza, apoi, acestea se amesteca cu mucusul si se scurg pe nas.
Sinusurile si/sau infectiile adenoide
Sinusurile sau cavitatile din fata care se golesc prin nas pot fi umplute cu mucus infectat care duce la sinuzita (inflamatia sinusurilor). Adenoizii, tesut gasit in partea din spate a nasului (nazofaringe), pot, de asemenea, sa se infecteze la copii si sa conduca la o productie similara de mucus infectat.
Rinita alergica
Mucusul poate fi cauzat de alergii sau de o reactie nazala la alergeni, cum ar fi polenul sau parul de animale de companie.
Rinite non-alergice
Mucusul poate fi rezultatul unei reactii nazale la un iritant, cum ar fi fumul sau poluarea, sau o reactie a corpului la alti stimuli, cum ar fi apa rece sau alimentele fierbinti.
Rinita de sarcina
Unele femei experimenteaza in perioada sarcinii aparitia secretiilor nazale, in special in prima perioada a sarcinii. Modificarile ce au loc la nivel hormonal pot fi cauzele acestei conditii, in special hormoni precum progesteronul si estrogenul, care pot genera rinita de sarcina. Toate aceste schimbari pot conduce la un flux crescut de sange din nas, producandu-se o inflamatie, iar ulterior, producerea excesiva a mucusului.
Cornetele mari/umflate
Oasele din interiorul nasului (cornetele) se pot umfla din cauza alergiilor sau infectiilor si pot provoca o obstructie nazala.
Introducerea unui corp strain
Adesea, cauza obstructiei la copiii mici poate fi introducerea unui obiect in nas, cum ar fi o arahida sau o minge mica ori bijuterii, care provoaca obstructia si drenarea mucusului.
Remedii care ajuta la curatarea nasului
Daca rinoreea persista fara o cauza anume, un specialist in otorinolaringologie este solutia. Acesta va prescrie un tratament adecvat simptomelor si manifestarilor individuale, insa se pot urma cativa pasi pentru a trata rinoreea la domiciliu. Cu toate acestea, aceste sfaturi nu inlocuiesc un consult medical de specialitate. Iata terapii care se pot utiliza la domiciliuꓽ
Utilizarea unui spray nazal pe baza de apa de mare, deoarece acesta poate ajuta in curatarea cailor nazale. In plus, se poate prepara acasa o astfel de solutie, insa indicat este sa cereti opinia unui specialist.
Terapia antihistaminica poate da roade in cazul in care rinoreea are o cauza alergica, insa se va administra doar la recomandarea medicului.
Hidratarea este importanta, deoarece aceasta mentine fluid mucusul, astfel incat sa poata fi indepartat usor.
Evitarea potentialilor declansatori ai rinoreei, in special daca nasul curge din cauza unei alergii. Daca se intra in contact cu acei alergeni, de ajutor pot fi masurile de protectie, precum masca.
Un umidificator poate contribui la fluidizarea mucusului, pentru a fi eliminat usor.
Nu in ultimul rand, se va face curatarea zilnica a nasului, atat dimineata si seara, cat si pe parcursul zilei, ori de cate ori este necesar. Suflatul nasului intr-un servetel de hartie ajuta la curatarea excesului de mucus, contribuind si la prevenirea infectiilor respiratorii. Servetelul se va arunca intotdeauna dupa folosire.
Legatura dintre secretiile nazale si bronsiolita
Bronsiolita este o infectie specifica a plamanilor care afecteaza bebelusii. Chiar daca virusul poate afecta persoane de orice varsta, insa este cel mai des intalnita in randul copiilor cu varsta de pana la 2 ani care au sistemul imunitar in curs de dezvoltare. Bronsiolita la bebelusi va afecta caile respiratorii, mai exact bronsiolele. Infectia va conduce spre obstructia bronsiolelor. Aerul nu va mai iesi din plamani ca si in mod normal, fapt ce va determina aparitia respiratiei suieratoare, care este in acelasi timp epuizanta si va determina copilul sa planga pentru ca nu poate respira corect.
Bronsiolita acuta este predominant virala, caracteristica sugarilor si a copiilor mici. Bronsiolele se vor umple cu mucus. Afectiunea este cel mai des intalnita in perioada iernii. Din fericire, majoritatea cazurilor pot fi tratate de acasa. Bronsiolita este cauzata de catre existenta virusului sincitial respirator. Pe de alta parte, o raceala simpla sau o gripa poate o poate provoca.