Sistem digestiv: Posibile afectiuni care apar la nivelul rectului
Afectiunile rectale sunt destul de des intalnite si se asociaza cu simptome precum mancarimi, dureri sau sangerari rectale. Aceste probleme sunt adesea minore si se vindeca de la sine, fara sa fie nevoie de interventia medicului. Mancarimea rectala nu reprezinta semnul unei boli grave. Desi pentru inceput zona se inroseste, scarpinarea poate duce la ingrosarea pielii, conferindu-i o culoare albicioasa.
Cauzele afectiunilor rectale
Iata care sunt principalele cauze ale pruritului rectal:
igiena precara a zonei, dupa eliminarea fecalelor;
resturile din scaun prinse in pliurile pielii din jurul anusului;
utilizarea anumitor medicamente, in special cele care provoaca diaree sau constipatie, cum ar fi antibioticele
curatarea zonei anale in mod excesiv cu apa calda si sapun deoarece igiena locala exagerata, indeparteaza uleiurile prezente in mod natural in aceasta zona si poate duce la mancarime si scarpinat
folosirea sapunurilor si hartiei igienice parfumate sau a unguentelor cu benzocaina;
bolile care au ca simptom uscarea pielii
hemoroizii – acele vene marite localizate la capatul inferior al rectului sau in afara anusului;
infectiile la nivelul anusului sau a rectului care pot fi cauzate de virusuri, bacterii, ciuperci sau paraziti.
consumul de anumite alimente, cum ar fi : cafea, ceai, coca-cola, bauturi alcoolice, ciocolata, rosii, alimente condimentate si cantitati mari de vitamina C. Durerea rectala poate fi cauzata de diaree, constipatie sau scarpinare. Acest disconfort dispare o data cu tratarea problemei care o declanseaza.
Sangerarea rectala
Multe persoane se confrunta uneori cu mici sangerari in zona anala. Iritatiile rectului apar ca urmare a constipatiei, diareii, hemoroizilor sau a unor fisuri anale. Aceste iritatii provoaca sangerari reduse cantitativ, cu sange de culoare rosu aprins care sunt vizibile in fecale sau pe hartia igienica. Hemoroizii si fisurile anale apar dupa presiunea pusa in timpul scaunului, din cauza constipatiei.
Hemoragia poate sa fie localizata oriunde in tractul digestiv. Sangele este digerat si are nevoie de timp pentru a strabate tractul gastrointestinal. In mod frecvent, sangele ce provine din hemoragii de la nivelul stomacului, va fi eliminat o data cu fecalele si va avea culoarea neagra. Sangele care a trecut rapid prin tractul digestiv va avea culoare rosie sau rosu inchis.
Boala Crohn
Boala Crohn este o boala inflamatorie cronica a intestinului care poate afecta orice parte a tractului gastro-intestinal, de la gura pana la anus. Boala poate cauza inflamatie, durere, sangerare, diaree si alte simptome neplacute. Boala Crohn poate fi diagnosticata la orice varsta, dar apare cel mai frecvent intre varsta de 15 si 35 de ani.
Simptomele bolii Crohn pot varia in functie de zona afectata a tractului gastro-intestinal si de severitatea inflamatiei. Simptomele comune includ diaree cronica, durere abdominala, pierdere in greutate, oboseala si febra. In plus, pot aparea complicatii, cum ar fi ocluzia intestinala, fisuri anale, abcese si fistule. De obicei, aceste probleme dispar daca se face un tratament corect acasa. Pentru a alege tratamentul cel mai potrivit, trebuie sa se identifice in primul rand cauza disconfortului. Asadar, se recurge la tratarea cauzelor mancarimii anale.
Iata care sunt masurile necesare in cazul pruritului anal in functie de cauza:
in cazul igienei precare: se va curata zona, usor, cu servetele umede pentru copii si se va aplica un unguent local, in strat subtire pentru a calma simptomele si a proteja impotriva iritatiilor;
in cazul utilizatii hartiei igienice si a sapunurilor colorate si parfumate care duc la aparitia iritatiilor, se vor inlocui cu hartie igienica si sapunuri albe fara parfum
in cazul reactiilor adverse la cremele de uz topic: se va aplica, local un unguent, care contine 1% hidrocortizon. Nu se vor folosi alte creme cu steroizi pe aceasta zona, deoarece este foarte sensibila si se poate irita. Unguentul cu hidrocortizon nu se va folosi mai mult de 7-10 zile fara indrumarea medicului. De asemenea, nu se vor folosi solutii care contin antihistaminice.
in cazul transpiratiei locale excesive: pentru a calma mancarimile cauzate de transpiratia excesiva se va evita purtarea lenjeriei prea stramte si se va folos doar lenjeria din bumbac. Se poate folosi pudra de talc pentru absorbtia umezelii, doar dupa ce zona rectala va fi complet uscata.
Modalitati de preventie
Pentru a mentine sub control mancarimile rectale trebuie sa tineti cont de urmatoarele indrumari.
Se va evita scarpinatul, deoarece zgarieturile pot provoaca mancarimi, ceea ce va duce in mod implicit la scarpinat si prurit. Se recomanda administrarea unui tratament cu antihistaminice pe timp de noapte, pentru a reduce pruritul. Nu se va aplica nici un tratament copiilor fara recomandarea medicului.
De asemenea, este indicat sa se faca baie calda de sezut, de trei ori pe zi si dupa fiecare scaun iar zona rectala va fi uscata cu atentie de fiecare data.
Se va evita cosumul de alimente care pot amplifica senzatia de mancarime rectala: ceai, cafea, cola, bauturi alcoolice, ciocolata, rosii, alimente condimentate, pentru minim 2 saptamani. Dupa ce simptomele dispar, alimentele se vor adauga treptat in dieta, pentru a putea depista care este cauza mancarimii;
Se va face tot posibilul pentru a indeparta stresul, deoarece perioadele de anxietate si stres pot provoca mancarimi ale pielii rectale.
In cazul sangerarilor rectale nu se va utiliza aspirina si alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, deoarece pot provoca sangerari ale tractului digestiv si ale hemoroizilor. Daca durerea este insuportabila, puteti lua acetaminofen si veti vedea ca isi face efectul imediat. Sangerarile rectale pot fi cauzate de constipatie, diaree si hemoroizi.
Cand este recomandat un control medical?
Este important sa faceti un consult medical imediat ce observati ca:
durerea se amplifica;
durerea sau mancarimea nu se amelioreaza in 24-48 de ore;
creste cantitatea de sange din scaun;
apar umflaturi in jurul anusului;
apare puroi in scaun
apare febra;
simptomele devin tot mai severe.
Pentru preintampinarea problemelor rectale trebuie sa respectati o igiena adecvata, sa evitati statul pe wc pentru perioade lungi si se vor consuma alimente bogate in fibre: fructe, legume, cereale in fiecare zi care ajuta la digestie si impiedica constipatia. De asemenea, se va evita consumul de bauturile alcoolice si produse lactate sau orice alte alimente care provoaca indigestie sau gaze.
Colesterol HDL versus colesterol LDL si cum influenteaza aceste valori bolile de la nivelul rectului
Cele doua forme de fractii lipoproteice cunoscute generic cu numele de „colesterol” sunt particule alcatuite din lipide (grasimi) si proteine, ce au rolul de a transporta grasimile insolubile in sange. Pe de o parte, lipoproteinele cu densitate mare (HDL) gestioneaza surplusul de colesterol din celule, pe care il transporta la ficat, pentru a fi prelucrat si eliminat. De aceea, un nivel suficient de colesterol HDL in sange arata un risc mai mic de boli cardiovasculare – chiar in conditiile unui colesterol LDL mare – decat riscul care ar fi existat daca HDL era mic si LDL era mare. De aici si numele de „colesterol bun”.
Insa, pentru a ne bucura din plin de protectia colesterolului HDL, trebuie ca valoarea acestuia, masurata din sangele venos, sa fie egala sau mai mare de 60 mg/dl. Un nivel al HDL sub 40 mg/dl ne face vulnerabili din punct de vedere cardiovascular daca avem factori de risc asociati (LDL peste limita normala, hipertensiune, fumat, obezitate etc.).
Pe de alta parte, lipoproteinele cu densitate mica (LDL) au rolul de a transporta colesterolul catre celule, pentru a intra in componenta membranei celulare si pentru a indeplini multe alte functii esentiale pentru binele intregului organism. Asadar, nici „colesterol rau” nu e nociv daca ramane la o valoare mai mica de 100 mg/dl. Dar, cu fiecare 1mg/dl care se adauga peste limita maxima admisa de colesterol LDL, creste cu 1% riscul de boli cardiovasculare. In schimb, fiecare 1 mg/dl de colesterol HDL reduce cu 2% riscul de boli cardiovasculare.