Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Umflarea picioarelor pe timpul sarcinii

Umflarea picioarelor pe timpul sarcinii

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 30 ianuarie 2018 Ultima actualizare: 13 ianuarie 2023

Umflarea picioarelor, in special a gleznelor si rareori a mainilor, pe timpul sarcinii este absolut normala si majoritatea femeilor o experimenteaza. Cu toate ca nu este un simptom dureros, umflarea picioarelor provoaca un oarecare disconfort, in special la mers si se agraveaza in al treilea trimestru de sarcina sau pe parcursul verii. In termeni medicali, umflarea picioarelor se numeste edem.


Ce cauzeaza umflarea picioarelor si a gleznelor pe timpul sarcinii?


In timpul sarcinii organismul are tendinta de a acumula mai mult lichid decat de obicei si, in plus, uterul devine mai greu si apasa pe venele din zona pelvina, fapt ce impiedica sangele sa se intoarca la inima cu aceasi frecventa ca inainte. Presiunea nou aparuta face ca lichidul sa se verse in zonele adiacente si astfel picioarele si gleznele sa se umfle. Pe de alta parte, consumul alimentelor sarate favorizeaza retentia de lichid in membre, dar si statul pentru un timp indelungat in picioare sau, in general, in aceasi pozitie.


Care sunt riscurile asociate umflarii picioarelor si gleznelor?


In principiu, umflarea picioarelor si a gleznelor implica si o oarecare senzatie de disconfort si neplacere la mers, insa nu este, sau nu ar trebui sa fie, insotita de durere. Femeile insarcinate vor observa ca piciorul se dilata, aspect aflat in legatura si cu slabirea ligamentelor, si vor trebui sa poarte incaltaminte cu cel putin un numar mai mare, insa acest aspect ar trebui sa revina la normal la scurt timp dupa nastere. Pe de alta parte, umflarea picioarelor si a gleznelor poate implica si cateva riscuri, in cazuri rare fiind asociata cu anumite afectiuni. Din aceasta categorie fac parte tromboza, tromblofebita, insuficienta cardiaca sau insuficienta venoasa si limfedemul. Este recomandat un consult de specialitate daca umflarea picioarelor si a mainilor este insotita si de umflarea fetei sau a zonei ochilor, sau daca edemul apare doar la unul din picioare. De asemenea, umflarea picioarelor brusca, exagerata si insotita de durere este un caz aparte care trebuie investigat mai departe.


Cum sa opresti umflarea picioarelor pe timpul sarcinii?


Umflarea picioarelor pe timpul sarcinii poate fi prevenita sau ameliorata prin cateva metode simple si eficiente. Astfel, atunci cand stai jos evita sa stai cu picioarele incrucisate si cauta un obiect pe care sa le ridici. Fa pauze dese si mergi prin incapere cateva minute. Seara, inainte de culcare, ridica picioarele deasupra abdomenului si stai in aceasta pozitie cateva minute, iar in timpul somnului pune o perna sub talpi astfel incat sangele sa se poata intoarce mai usopr catre corp. Renunta la sare sau, cel putin, redu consumul acesteia, implicit al produselor semipreparate sau al celor de tip fast-food. Bea apa cu lamaie si ceai de papadie deoarece acestea nu sunt contraidicate in sarcina si ajuta la metabolizarea rapida a lichidelor, totodata, regland nivelul de sodiu din organism. O alta solutie eficienta pentru a stopa umflarea picioarelor si a gleznelor este masajul zilnic, dimineata si seara, de preferat facut cu o crema sau gel adecvate afectiunii. Se recomanda gelul pentru picioare usoare Mustela Maternite. Acesta este creat special pentru edemul de sarcina sau postnatal, deoarece are o formula hipoalergenica si nu contine parabeni, ftalati, fenoxietanol, bisfenol A si S, cafeina sau alcool, substante care ar putea irita bebelusul. Totodata, cufundarea talpilor pentru 10-15 minute in apa cu otet de mere sau in apa in care se dizolva sare de mare sau sare netratata este un bun remediu pentru tratarea picioarelor umflate. Evita sosetele cu elastic si incaltamintea stransa sau cu toc si, nu in ultimul rand, fa miscare zilnic, chiar si scurte plimbari de 20-30 de minute.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina