Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Vase limfatice: functiile acestora, posibile patologii, metode de preventie

Vase limfatice: functiile acestora, posibile patologii, metode de preventie

Vasele limfatice sunt pasajele prin care circula limfa (un fluid incolor compus din celule albe din sange, proteine, grasimi si saruri), fiind asemanatoare cu venele. Sistemul limfatic este responsabil pentru transportul lichidului continut in tesuturile corpului (limfa) in sange. Acest sistem este foarte similar cu sistemul circulator, este format din ganglioni limfatici care sunt responsabili pentru transportul limfei in tot corpul.

Ce rol au vasele limfatice?

Vasele limfatice sunt formate de tesutul conjunctiv si supapele din pereti care impiedica limfa sa se retraga. Pe masura ce patrund in tesuturile corpului, vasele limfatice devin mai mici si mai subtiri pana cand devin capilare limfatice. Aici sunt colectate substante care nu pot trece prin sange, deoarece dimensiunea lor le impiedica sa traverseze peretii vaselor de sange. 

Vasele limfatice sunt impartite in doua grupe mari: superficiale si profunde. Cele superficiale sunt situate in stratul subcutanat al pielii, unde colecteaza limfa din structurile de suprafata ale corpului. Ele tind sa urmeze drenajul sistemului venos pentru a se scurge in cele din urma in vasele limfatice profunde. Cele profunde transporta limfa din organele interne si, spre deosebire de cele superficiale, ele curg in compania arterelor. Aceste artere se odihnesc pe peretii vaselor limfatice profunde, exercitand masaj si presiune asupra lor, ajutand astfel fluxul limfatic. Vasele limfatice care transporta limfa la nodul limfatic sunt cunoscute ca aferente, in timp ce cele care o indeparteaza de nod sunt numite eferente. Vasele limfatice converg in doua trunchiuri principale:

Canalul limfatic drept care colecteaza tot limfa din partea superioara a corpului.
Ductul limfatic toracic care colecteaza limfa din partea stanga a corpului.

Vasele limfatice, situate in tot corpul, sunt mai mari decat capilarele sanguine (vasele de sange mai mici care leaga arterele si venele). Aproape toate vasele limfatice au valve asemanatoare venelor pentru limfa, care se pot coagula, pentru a circula intr-o singura directie (spre inima). Functia sa principala este de a conduce lichidul (limfa) din tesuturile si celulele care contin proteine in sange, din cauza dimensiunii lor nu pot trece prin peretii vaselor de sange sau sa colecteze moleculele de grasime absorbite de capilarele limfatice situate in intestinul subtire.

Care sunt bolile care afecteaza vasele limfatice?

Una dintre cele mai frecvente boli care afecteaza vasele limfatice este limfedemul, care este un edem produs de obstructia vaselor limfatice ale organismului, astfel apare o acumulare de limfa in interiorul tesutului, crescand volumul extremitatilor. Limfedemul poate fi primar sau secundar. O alta boala este limfocita, care este cauzata de inflamatia canalelor limfatice datorita unui proces infectios in zonele distale ale canalului.

Obstructie limfatica
Este un blocaj al vaselor limfatice, care dreneaza lichidul din tesuturi in tot corpul si permite celulelor sistemului imunitar sa calatoreasca acolo unde sunt necesare. Obstructia limfatica poate provoca limfedemul, ceea ce inseamna inflamatie din cauza unui blocaj al conductelor limfatice.

Cel mai frecvent motiv pentru obstructia limfatica este indepartarea sau inflamatia ganglionilor limfatici. Alte cauze ale obstructiei limfatice includ: Infectii parazitare, cum ar fi filarioza, Ranire,
Radioterapie, Infectii ale pielii, cum ar fi celulita.

Limfedem
Limfedemul se refera la inflamatia tesutului cauzata de o acumulare de lichid bogat in proteine, care este de obicei drenata prin sistemul limfatic al organismului. Cel mai adesea afecteaza bratele sau picioarele, dar poate aparea si in peretele toracic, abdomen, gat si organele genitale. Limfedemul primar apare din cauza anomaliilor congenitale ale sistemului limfatic. Cel secundar poate aparea din pricina diferitelor patologii. Un simptom comun al limfedemului este umflarea picioarului sau a bratului, dar poate aparea dificultatea de a misca membrul afectat, mancarime, precum si modificari ale culorii pielii.

Limfagita
Este o infectie a vaselor limfatice (canale), fiind o complicatie a unor infectii bacteriene. Limfagita este aproape intotdeauna rezultatul unei infectii acute streptococice a pielii. Mai rar, este cauzata de o infectie cu stafilococi. Infectia face ca vasele limfatice sa devina inflamate. Afectiunea poate fi un semn de agravare a unei infectii a pielii. Bacteriile se pot raspandi in fluxul sanguin si pot provoca probleme care pun viata in pericol. Simptomele pot include:

Febra si frisoane
Ganglionii limfatici umflati, sensibili
Senzatie generala de indispozitie (disconfort)
Durere de cap
Pierderea apetitului
Dureri musculare
Durere pulsanta de-a lungul zonei afectate

Filarioza limfatica
Este o infectie a sistemului limfatic cauzata de una dintre cele trei specii nematode. Persoana afectata prezinta febra, ganglioni limfatici umflati, durere in extremitati si in zona inghinala si, daca infectia devine cronica, umflaturi care pot deveni constante si desfigurante.

Infectia este diagnosticata atunci cand medicii identifica larve de viermi (microfilarii) intr-o proba de sange. Filarioza limfatica se transmite atunci cand un tantar infectat musca o persoana si depoziteaza larvele viermelui in piele. Larvele calatoresc in sistemul limfatic, unde se maturizeaza. Viermii adulti pot avea o lungime de 4 pana la 10 centimetri. 

Adultii produc milioane de larve ale viermilor (numite microfilarii) care circula prin fluxul sanguin si sistemul limfatic. Simptomele filariozei limfatice sunt cauzate de viermi adulti. Microfilariile nu provoaca simptome si dispar treptat din fluxul sanguin.

Infectie precoce (acuta)
La inceputul infectiei, persoana poate avea simptome timp de 4 pana la 7 zile. Acestea pot consta din febra, ganglioni limfatici umflati in axile si in zona inghinala si durere in extremitati si in zona inghinala. Puroiul se poate colecta pe un picior si se scurge pe suprafata pielii, rezultand o cicatrice. Probabilitatea infectiilor bacteriene ale pielii si tesuturilor subcutanate creste deoarece viermele infunda vasele limfatice, facand sistemul imunitar mai putin capabil sa apere pielea si tesuturile adiacente impotriva bacteriilor.

Infectie cronica
Dupa multi ani de infectie, vasele limfatice blocate se dilata. Majoritatea persoanelor afectate nu au simptome. Dar, la unii oameni, vasele limfatice dilatate provoaca inflamatie care treptat devine permanenta (cronica). Picioarele sunt cel mai adesea afectate, dar bratele, sanii si organele genitale pot fi, de asemenea, afectate. Iata sfaturi pentru ingrijirea sistemului limfaticꓽ

Mersul pe jos intr-un ritm alert
Sistemul limfatic foloseste contractia musculara pentru a obtine lichid limfatic in tot corpul, astfel incat mersul pe jos este unul dintre cele mai bune exercitii pentru a mentine acest sistem in stare buna.

Hidratare, sucuri si fructe
Este esential sa bem multa apa, cel putin doi litri pe zi. Apa ajuta la purificarea rinichilor, colonului si ficatului si ajuta la eliminarea toxinelor. In plus, limfa (apa limpede) este mediul intermediar intre sange si tesuturile celulare.

Modificari in dieta
Alimentatia necorespunzatoare poate duce la probleme de sanatate care afecteaza diferite sisteme si organe. Dar o dieta echilibrata ne poate ajuta sa ne mentinem corpul sanatos. Puteti incepe ziua cu un pahar de suc de lamaie cu apa calda, deoarece se considera a fi modalitate excelenta de a detoxifia organismul in primele ore ale diminetii, desi nu exista dovezi stiintifice despre aceasta.

Ce este limfa si cum functioneaza vasele limfatice din cadrul sistemului limfatic

Sistemul limfatic este al doilea cel mai important sistem de transport din corpul uman dupa sistemul circulator al sangelui. Este denumit astfel pentru faptul ca are un fluid numit limfatic, ce circula prin el. Acest lichid se deplaseaza in interiorul corpului intr-un mod unidirectional, de la picioare pana la gat, prin canalele limfatice si vase. 

Aceasta retea de transport este localizata in corp la un nivel foarte aproape de epiderma, sub piele. In calea sa, limfa trece, de asemenea, prin ganglionii limfatici si organe, cum ar fi splina, amigdalele. In cele din urma, continutul sau curge in sistemul circulator, unde deseurile vor fi eliminate. De ce avem nevoie de un sistem limfatic sanatos si care sunt bolile care pot aparea daca sistemul limfatic nu functioneaza in parametrii normali descopera in acest material.

Cuvantul limfa provine din latina (limfa), care indica aspectul sau apos. Limfa este un lichid limpede, usor albicios sau galben (atunci cand este incarcat cu grasime) si aproape incolor cand este curatat de impuritati. Compozitia sa este de 90% apa, iar restul sunt proteine, grasimi, celule moarte, bacterii si celule maligne, in cazul unui cancer. Limfa se gaseste in spatiul interstitial (prelinfa) si in sistemul limfatic. Se gaseste in mod normal la nivelul gatului, axilei, zonei inghinale, centrul abdomenului si pieptului.

28 februarie 2023
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.