Balonarea (meteorism abdominal) reprezinta starea de disconfort gastrointestinal cauzata de acumularea de gaze in intestine. Balonarea poate fi cauzata de mai multi factori. Aerofagia (inghitirea aerului), alimentatia dezechilibrata, anumite afectiuni medicale, alterarea bacteriilor prezente la nivelul colonului, modificarea diafgramului sau dereglarile hormonale sunt cauzele comune ale balonarii. De asemenea, stari precum stresul, anxietatea si depresia pot afecta stomacul si pot amplifica senzatia de balonare.
Printre simptomele balonarii se numara flatulenta, durerea abdominala, stari de greata, diareee, constipatie, lipsa apetitului. In caz de balonare abdomenul superior se simte umflat si intarit.
Pentru a reduce balonarea trebuie actionat la nivelul factorilor care o provoaca. Pentru a reduce inghitirea de aer in exces este important sa adopti o pozitie corecta si sa nu vorbesti atunci cand mananci, sa mesteci alimentele incet, cu gura inchisa. Evita consumul de bauturi carbogazoase, fumatul, mestecatul de guma si folosirea de paie atunci cand consumi bauturi. Este recomandat sa servesti mese dese si sa consumi cantitati mai mici de hrana.
Consuma cu moderatie alimentele care provoaca gaze: varza, fasole, mazare, conopida, ceapa sau broccoli. Exercitiile fizice ajuta la reducerea disconfortului produs de balonare. Daca suferi de o afectiune ce provoaca balonare, atunci trebuie sa mergi la medicul specialist si sa urmezi tratamentul recomandat de acesta. In caz de balonare se recomanda sa consumi probiotice si anumite ceaiuri din plante (menta, salvie, musetel, papadie) care pot reduce starea de balonare. Poti lua carbune medicinal si suplimente alimentare benefice pentru reducerea balonarii. Pe magazinul online Spring Farma gasesti medicamente si remedii pe baza de plante ce te pot ajuta in caz de balonare: Espumisan, Sab Simplex sau Iberogast.
Balonarea in sine ca si manifestare nu e neaparat periculoasa, dar aceasta problema poate masca alte simptome sau poate transmite semnale legate de alte afectiuni stomacale. In plus, este relevant de stiut si cum incepe si de unde incepe. Potrivit specialistilor exista patru mari momente legate de balonare, indiferent de sexul sau varsta pacientului.
Balonarea are legatura directa cu modul in care este perturbat sistemul digestiv. Se stie deja ca sistemul digestiv este constituit specific din tractul alimentar (esofag, stomac, intestinul subtire si intestinul gros), ficat si tractul biliar, pancreas si respectiv microbiota intestinala. Tractul gastrointestinal, cu bariera sa epiteliala avand o suprafata totala de 200 m2, reprezinta organul cu cea mai mare expunere la mediul extern! Sistemul digestiv este in permanenta in contact cu aproximativ 1 kg de bacterii (aproximativ 10¹⁴ microorganisme ce contin peste 3 milioane de gene) aflate in lumenul intestinului.
Pentru a trata cu succes balonarea se recomanda, in primul rand, eliminarea factorilor declansatori. Mesele dese si cantitatile mai mici de hrana, precum si mestecarea acesteia in mod corespunzator, practicarea exercitiilor fizice in fiecare zi, cel putin 30 de minute, sunt obiceiuri care contribuie la normalizarea functiilor gastrointestinale. Ceaiurile de menta, musetel, salvie, sau papadie pot fi de ajutor, alaturi de suplimentele alimentare pe baza de ghimbir, coriandru sau oregano. De asemenea, suplimentele alimentare pentru reglarea tranzitului intestinal sunt un remediu eficient pentru balonare. Carbunele medicinal care se gaseste in farmacii este un bun absorbant al gazelor intestinale, iar probioticele contribuie la mentinerea unei bune digestii.