Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!

OTC - ANDM
Data de expirare produs: 30.04.2026

Prospan sirop este un medicament pe baza de plante care se utilizeaza pentru tratamentul tusei productive din problemele inflamatorii de durata ale bronhiilor.

Prospan sirop, 7 mg/ml, 100 ml, Engelhard

în stoc
Rating:
90 % of 100
35,40 RON

Ce este Prospan sirop şi pentru ce se utilizează

Prospan sirop este un medicament pe bază de plante, care conţine extract uscat din frunze de iederă (Hederae folium) ca substanţă activă. Prospan sirop aparţine unei grupe de medicamente denumite alte antitusive şi expectorante.

Prospan sirop este utilizat pentru tratamentul tusei (productive) din afecţiunile inflamatorii de durată (cronice) ale bronhiilor şi pentru inflamaţii acute ale căilor respiratorii însoţite de tuse.

Prospan sirop este utilizat pentru tratarea tusei la adulţi, adolescenţi şi copii.

Dacă după 7 zile nu vă simţiţi mai bine sau vă simţiţi mai rău, trebuie să vă adresaţi unui medic.

Mai multe informații
Prospect OTC

Prospect: informatii pentru utilizator

Prospan 7 mg/ml sirop

Extract uscat din Hederae folium (frunze de iederă)

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect, deoarece el conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.

Acest medicament este disponibil fără prescripţie medicală. Cu toate acestea este necesar să luaţi Prospan sirop cu atenţie, pentru a obţine cele mai bune rezultate.

- Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

- Trebuie să vă prezentaţi la medic dacă simptomele dumneavoastră se înrăutăţesc sau nu se îmbunătăţesc după 7 zile de tratament.

- Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi:

1. Ce este Prospan sirop şi pentru ce se utilizează

2. Înainte să utilizaţi Prospan sirop

3. Cum să utilizaţi Prospan sirop

4. Reacţii adverse posibile

5. Cum se păstrează Prospan sirop

6. Informaţii suplimentare

1. Ce este Prospan sirop şi pentru ce se utilizează

Prospan sirop este un medicament pe bază de plante, care conţine extract uscat din frunze de iederă (Hederae folium) ca substanţă activă. Prospan sirop aparţine unei grupe de medicamente denumite alte antitusive şi expectorante.

Prospan sirop este utilizat pentru tratamentul tusei (productive) din afecţiunile inflamatorii de durată (cronice) ale bronhiilor şi pentru inflamaţii acute ale căilor respiratorii însoţite de tuse.

Prospan sirop este utilizat pentru tratarea tusei la adulţi, adolescenţi şi copii.

Dacă după 7 zile nu vă simţiţi mai bine sau vă simţiţi mai rău, trebuie să vă adresaţi unui medic.

2. Înainte să utilizaţi Prospan sirop

Nu utilizaţi Prospan sirop:

• dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la substanţa activă (extractul uscat din frunze de iederă (Hederae folium)) sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);

• dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Prospan sirop conţine sorbitol ( E420). Dacă este administrat conform instrucţiunilor de dozaj, aportul de sorbitol poate ajunge la 2,9 g pentru fiecare administrare.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Prospan sirop

Înainte să utilizaţi Prospan sirop, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă simptomele nu se ameliorează sau dacă apare dificultate la respiraţie, febră sau expectoraţie cu puroi sau cu sânge, trebuie să vă adresaţi de urgenţă medicului.

Copii

Înainte să utilizaţi Prospan sirop pentru copii cu vârsta sub 1 an, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Spre deosebire de copiii mai mari, această grupă de vârstă trebuie monitorizată cu atenție atunci când se administrează Prospan sirop, pot să apară diaree si stări de vomă. În acest caz trebuie să vă adresați de urgență medicului.

Citiți și informațiile de la punctul 4 (Reacții adverse posibile)

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Nu au fost efectuate cercetări privind interacţiunea cu alte medicamente. Nu se cunosc până în prezent interacţiuni cu alte medicamente.

Sarcina şi alăptarea

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Prospan sirop nu este recomandat în timpul sarcinii şi alăptării, deoarece nu sunt disponibile informaţii suficiente despre siguranţa administrării la gravide şi femei care alăptează.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Acest medicament nu are nici un efect asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Prospan sirop

Prospan sirop conţine sorbitol ( E420)

Dacă este administrat conform instrucţiunilor de dozaj, aportul de sorbitol poate ajunge la 2,9 g pentru fiecare administrare.

2,5 ml de sirop conţin 0,963 g substituent de zahăr (sorbitol) = 0,08 unităţi de pâine

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

3. Cum să utilizaţi Prospan sirop

Utilizaţi întotdeauna Prospan sirop exact aşa cum este descris în acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul sau asistenta medicală. Discutaţi cu medicul sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Administrare orală

Doza recomandată este:

Vârsta O singură doză Doza totală zilnică  
Copii sub 1 an 2,5 ml (corespunzând la 17,5 mg extract uscat din frunze de iederă (Hederae folium)) 5 ml (2 x 2,5 ml) (corespunzând la 35 mg de extract uscat din frunze de iederă (Hederae folium))  
Copii între 1 și 5 ani 2,5 ml (corespunzând la 17,5 mg extract uscat din frunze de iederă (Hederae folium)) 7,5 ml (3 x 2,5 ml) (corespunzând la 52,5 mg de extract uscat din frunze de iederă (Hederae folium))  
Copii între 6 și 9 ani 5 ml (corespunzând la 35 mg extract uscat din frunze de iederă (Hederae folium)) 15 ml (3 x 5 ml) (corespunzând la 105 mg de extract uscat din frunze de iederă (Hederae folium))  

Adulți și copii peste 10 ani

5 ml (corespunzând la 35 mg extract uscat din frunze de iederă (Hederae folium)) 15 ml (3 x 5 ml) (corespunzând la 105 mg de extract uscat din frunze de iederă (Hederae folium))  

Dacă este necesar, doza pentru adulți poate fi crescută la

7,5 mg (corespunzând la 52,5 mg extract uscat din frunze de iederă (Hederae folium)) 22,5 ml (3 x 7,5 ml) (corespunzând la 157,5 mg de extract uscat din frunze de iederă (Hederae folium))  

Mod de administrare:

Pentru administrare orală.

Prospan sirop se administrează dimineaţa, la prânz şi seara.

Siropul se administrează cu măsura dozatoare ataşată flaconului. Se recomandă a se agita energic flaconul înainte de utilizare.

Durata tratamentului este funcţie de felul şi gravitatea bolii; tratamentul trebuie efectuat cel puţin o săptămână, chiar şi în cazul inflamaţiilor uşoare ale tractului respirator.

Este recomandat să continuaţi tratamentul 2-3 zile după dispariţia simptomelor.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă efectul acestui medicament este mai mare sau mai mic decât vă aşteptaţi.

Dacă aţi utilizat mai mult Prospan sirop decât trebuie

Nu depăşiţi doza recomandată.

Daca aţi luat doze mai mari (mai mult de 3 ori doza zilnică recomandată) este posibil să apară greaţă, vărsături şi diaree.

Adresaţi-vă imediat unui medic, pentru a primi tratamentul corespunzător.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Prospan sirop

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Continuaţi administrarea conform indicaţiilor din acest prospect sau indicaţiilor medicului.

Dacă încetaţi să utilizaţi Prospan sirop

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse se clasifică în ordinea frecvenţei de apariţie:

foarte frecvente afectează mai mult de 1 utilizator din 10
frecvente afectează 1 până la 10 utilizatori din 100
mai puțin frecvente afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000
rare afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000
foarte rare afectează mai puțin de 1 utilizator din 10000
cu frecvență necunoscută frecvența nu poate fi estimată din datele disponibile

Reacţii alergice

Foarte rar: după utilizarea medicamentelor care conţin iederă pot să apară reacţii alergice: blânde (urticarie), mâncărimi, pete roşietice trecătoare, dificultate la respirație

Tulburări gastrointestinale:

Mai puțin frecvente: pot să apară greaţă, vomă, diaree; poate apare efect laxativ datorită conținutului de sorbitol.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Raportarea reacţiilor adverse

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

5. Cum se păstrează Prospan sirop

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Prospan sirop după data de expirare înscrisă pe eticheta flaconului şi pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Prospan sirop trebuie utilizat în decurs de 3 luni după prima deschidere a flaconului.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Informaţii suplimentare

Ce conţine Prospan sirop

- Substanţa activă este extractul uscat din frunze de iederă (Hederae folium);

- 100 ml sirop conţin 0,7 g extract uscat din frunze de iederă (Hederae folium) (5 -7,5):1 Agent de extracţie: alcool etilic (etanol) 30% (m/m).

Celelalte componente sunt: sorbat de potasiu (Ph.Eur.) (conservant), acid citric anhidru (Ph. Eur.), sorbitol soluţie 70% (cristalizabilă)( E420) (Ph.Eur.), gumă xanthan, aromă de cireşe, apă purificată.

Ph.Eur. = Farmacopeea europeană

2,5 ml de sirop conţin 0,963 g substituent de zahăr (sorbitol) = 0,08 unităţi de pâine

Un termen important pentru a descrie calitatea unui extract este așa-numitul "Raport materie primă - extract". Un raport de 5 - 7,5 : 1 înseamnă că din 5 - 7,5 părți materie primă (frunze de iederă) se obține o parte de extract.

Cum arată Prospan sirop şi conţinutul ambalajului

Cutie cu un flacon din sticlă brună conţinând 100 ml sirop, prevăzut cu aplicator din PE, utilizat pentru turnare, închis cu capac cu filet din PP cu inel de siguranță și o măsură dozatoare.

Cutie cu un flacon din sticlă brună conţinând 200 ml sirop, prevăzut cu aplicator din PE, utilizat pentru turnare, închis cu capac cu filet din PP cu inel de siguranță și o măsură dozatoare.

Soluţie siropoasă, uşor opalescentă, cu gust dulce de fructe şi miros de cireșe.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Engelhard Arzneimittel GmbH & Co. KG,

Herzbergstraβe 3, 61138 Niederdorfelden, Germania

{Sigla ENGELHARD Arzneimittel}

Pentru orice informaţii referitoare la acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţa locală a deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă:

Vedra International – Reprezentanţa România

Str. Dr. Ion Ghiulamila nr. 19, Sector 5, Bucureşti, România

Tel: + 40 314 243 033

{Sigla VEDRA INTERNATIONAL}

Acest prospect a fost aprobat în August, 2017

Notă: Extractele din plante sunt obţinute din plante uscate. Frunzele uscate de iederă sunt întâi prelucrate într-un amestec de apă şi alcool, timp în care ingredientele sunt dizolvate din frunze. Acest proces este cunoscut ca extracţie. În timpul fazei de uscare, care urmează extracţiei, alcoolul dipare complet din extract, astfel încât preparatul rămâne fără alcool.

Prospan sirop conţine substanţă activă provenită din plante. Se poate forma un sediment slab, pe perioada păstrării. Gustul preparatului poate varia uşor. Calitatea produsului nu este afectată.

OTC Da
Brand ENGELHARD - GERMANIA
Line Nici unul
EAN 4104480705397
BBD 30 apr. 2026
Scrieti propria recenzie
Numai utilizatorii înregistrați pot adăuga review-uri. Te rugăm să să te conectezi sau îți creezi un cont
Întrebări și răspunsuri despre produs
Fii primul care pune o întrebare
Întrebări și răspunsuri despre produs

Comenzile cu acest tip de produs se pot achizitiona numai cu plata cu cardul.

Imaginile produselor prezentate pe site pot suferi modificari efectuate de producatori. Spring, Farmacia la Pret Mic face eforturi pentru a mentine informatiile actualizate insa acestea pot avea mici diferente fata de produsele livrate. Va rugam sa ne scrieti pe adresa [email protected] in cazul in care sesizati o diferenta de ambalaj.

Top 10 cele mai citite articole
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen pentru ca asta inseamna ca nu exista suficient oxigen in sangele tau pentru...
Radacina de Ghimbir: beneficii, cum se poate folosi, contraindicatii de consum
Radacina de Ghimbir: beneficii, cum se poate folosi, contraindicatii de consum
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate dar si in alte procese metabolice importante pentru organism. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Febra: Metode de preventie si tratament din medicina homeopata
Febra: Metode de preventie si tratament din medicina homeopata
Leacuri pentru scaderea febrei exista din cele mai vechi timpuri, insa in zilele noastre, cand avem acces la mai multe resurse naturale de combatere a febrei, avem la dispozitie mai multe variante din care putem alege.
Lumanarica: ce afectiuni poate trata si cum se utilizeaza
Lumanarica: ce afectiuni poate trata si cum se utilizeaza
Lumanarica iubeste lumina soarelui si se dezvolta armonios in locurile bine luminate. Tulpina dreapta creste pana la inaltimea de un metru sau chiar doi. Radacinile lumanaricii sunt foarte puternice si ramificate iar tulpina este prevazita cu perisori desi si fini, care au un aspect de puf moale si...
Rujeola la copii: cum o recunosti, simptome, cauze, tratament
Rujeola la copii: cum o recunosti, simptome, cauze, tratament
Rujeola este infectia virala deosebit de contagioasa, cauzata de virusul Morbillivirus. Virusul rujeolic se raspandeste prin contactul direct cu secretiile nazale sau orale ale unei persoane infectate, precum si prin aerul respirat de o persoana bolnava.
Tinctura de Propolis: beneficii pentru sanatate si cum sa o folosesti
Tinctura de Propolis: beneficii pentru sanatate si cum sa o folosesti
Tinctura de propolis datorita proprietatilor sale antibiotice, poate fi utilizata pentru a trata infectiile, dar poate fi utila si pentru a elimina cosurile de pe fata, printre altele. Dizolvarea a aproximativ 3 picaturi intr-un pahar de apa si o clatire ulterioara a gurii poate ajuta in cazuri de...
Analiza TGO: ce inseamna cand indica valori crescute si cum sa reduci aceste valori
Analiza TGO: ce inseamna cand indica valori crescute si cum sa reduci aceste valori
Transaminazele TGO si TGP sunt enzime hepatice. Acestea servesc la stabilirea unui diagnostic de modificari care produc leziuni hepatocelulare, musculare si cardiace.  De asemenea, sunt utile pentru stabilirea unei monitorizari a bolilor consacrate sau pentru evaluarea marimii afectarii...